Sezon na jagodzianki. W Trójmieście mnóstwo rodzajów i zróżnicowane ceny

21 lipca 2021, 12:30
Joanna Skutkiewicz
Jagodziance trudno się oprzeć, zwłaszcza latem, gdy jest wypiekana z wykorzystaniem świeżych jagód. Więcej zdjęć (9)

Jagodziance trudno się oprzeć, zwłaszcza latem, gdy jest wypiekana z wykorzystaniem świeżych jagód.

fot. vivoo/123rf.com

Jagodziance trudno się oprzeć, zwłaszcza latem, gdy jest wypiekana z wykorzystaniem świeżych jagód.

fot. vivoo/123rf.com

Sezon na jagody trwa niemal całe lato, a wraz z nim - zatrzęsienie jagodzianek w sklepach, kawiarniach i piekarniach. Wilgotne, pachnące, maślane, z chrupiącą kruszonką - o ile mamy szczęście albo wiemy, gdzie szukać. Sprawdzamy, gdzie w Trójmieście zjeść pyszną bułeczkę z jagodami, której nigdy nie będzie dość.



Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie



Jagody oprócz smaku mają wiele cennych wartości odżywczych. Są przede wszystkim skarbnicą witaminy C oraz przeciwutleniaczy. Obniżają poziom "złego" cholesterolu. Na pewno wielu z nas słyszało również o ich dobroczynnym działaniu na wzrok - nie bez powodu są składnikiem większości suplementów diety wspomagających zdrowie oczu.

Te fioletowe, przepyszne owoce nazywane są też czasem roślinną insuliną - mimo tego, że same są dość słodkie, pomagają regulować poziom cukru we krwi. Bywają też traktowane jako środek przeciw biegunce i chorobom pasożytniczym układu pokarmowego. I wreszcie: widziano w nich także odtrutkę na wszelkie toksyny. Nic dziwnego, że Gumisie piły sok z gumijagód!

Zimne zupy na lato. Gdzie w Trójmieście zjeść chłodnik?



Letni przysmak



Jagodzianka to wspaniała przekąska do kawy albo pomysł na drugie śniadanie i podwieczorek. Ci, których lata dzieciństwa przypadły na lata 90., na pewno doskonale pamiętają babcine bułeczki z jagodami, najczęściej popijane mlekiem. Dziś możemy zrobić je sami, a o przepis nie musimy nawet prosić ukochanej babci - możemy posłużyć się jednym z wielu dostępnych w internecie. Wielu z nas zdecyduje się jednak na kupno gotowych jagodzianek - i nic w tym dziwnego, bo aktualnie oferuje je wiele trójmiejskich lokali: piekarni, cukierni i kawiarni, a także osiedlowych sklepów.


Jagodzianki - w jakiej cenie?



Ci, którym narobiliśmy już apetytu na pyszną bułkę z jagodami, zastanawiają się pewnie, ile w tym roku trzeba zapłacić za ten rarytas. Z naszych poszukiwań wynika jeden główny wniosek: ceny są szalenie zróżnicowane i różnią się od siebie o kilkaset procent.

W cukierni W-Z jagodziankę dostaniemy już za 4,50 zł, w cukierni EL Eugeniusz Lipiński za 5,50 zł, w B&M Wenta za 6,50 zł, w piekarni Mielnik 7,50 zł, a w Deserowni za 8,90 zł. W tej samej cenie - 8,90 zł - dostaniemy jagodziankę z Kultura Smaku Thelikatesy.

Goście chwalą też jagodzianki, które można znaleźć w piekarniach-cukierniach Szydłowski w cenie 8 zł za sztukę. W Deserowni zapłacimy 8,90 zł. W Śliwce w cieście za ten rodzaj drożdżówki zapłacimy 9 zł, a w Sopockim Młynie oraz mikropiekarni Nowy Chleb - 10 zł.

Must Bake każdego poranka wita klientów świeżo wypiekanymi jagodziankami, pełnych świeżo zebranych jagód z lokalnych lasów. Sztuka kosztuje 11 zł. Smakosze chwalą też inne wypieki dostępne obecnie w lokalu, m.in. ciastko letnie i marizotti. Piekarnia restauracji Zakwasownia organic food & cafe serwuje jagodzianki również w ramach śniadań oferowanych codziennie od 8 do 12.


Czasem jagodzianki mogą zaskoczyć smakoszy. Mieszkańcy Trójmiasta chwalą niewielkie lokale w różnych miejscach metropolii, m.in. niedaleko przejścia podziemnego przy Bohaterów Monte Cassino w Sopocie czy w Gdańsku-Osowej.

Jagodzianka DIY



Jagody możemy zebrać lub kupić, a ich nadwyżkę zamrozić na zimę. Dzięki temu będziemy mogli rozkoszować się nimi także poza sezonem. Pamiętajmy jednak, że w przypadku samodzielnych zbiorów powinniśmy zwrócić szczególną uwagę nie tylko na samo miejsce zbiorów - unikać miejsc zakurzonych, brudnych, w bezpośredniej bliskości ulic - lecz także na to, aby bardzo dokładnie je umyć.

Dusze kulinarnych eksperymentatorów mogą pokusić się o przygotowanie jagodzianek w wersjach niestandardowych, np. z ciastem francuskim albo w formie muffinek. A miłośnicy odkrywania nowych miejsc poszukać ich po mieście. Podpowiemy: w kawiarni Tłok dostaniemy je w wersjach zarówno klasycznej, jak i wegańskiej. Może znajdziecie też inne podobne miejsca?

Gnoczi, modżajto i duże ekspresso z mlekiem, czyli gość kontra restauracyjne menu



Gdzie znajdziemy tę jedyną?



Jagodzianka jagodziance nierówna. Ten szczególny wypiek, przez wielu uznawany za obowiązkowy do spałaszowania każdego lata, może przynieść nam wiele kulinarnej rozkoszy lub... wielki zawód. Jedną z najważniejszych cech dobrej jagodzianki jest oczywiście proporcja jagód do ciasta. Jagodziankom można wybaczyć, gdy nadzienie wyleje się na koszulkę lub sukienkę, ale na pewno nie to, gdy słodkich "wnętrzności" trzeba tam ze świecą szukać.

Czy cena idzie w parze z jakością? Podobnie jak w przypadku innych przysmaków, można się tego spodziewać. Im wyższa cena, tym zwykle krótszy skład bułki: mniej zbędnych dodatków i sztucznych ulepszaczy. Czy to znaczy, że w poszukiwaniu najbardziej "napakowanej" owocami jagodzianki powinniśmy tak po prostu szukać tej najdroższej?

Niekoniecznie. Jak wynika z naszych obserwacji, każdy ma swój ideał jagodzianki. Jedni wolą taką, w której owoce leją się z każdej strony, inni wolą bardziej zrównoważony stosunek poszczególnych składników. Niektórzy oczekują słodkiej bułki z dodatkami typu kruszonka, inni są wierni okrągłej, nieco kwaśnawej w smaku jagodziance, w której próżno szukać jakichkolwiek "bonusów". Trudno więc jednoznacznie ocenić, które z lokali oferują te "naj" - musicie spróbować sami. A potem podzielcie się z nami swoją opinią w komentarzach!
Czy lubisz jagodzianki?
56%

bardzo, co roku na nie czekam

37%

lubię, ale nie bardziej niż inne, podobne wypieki

7%

nie przepadam za nimi

zakończona

łącznie głosów: 1133

Opinie wybrane


wszystkie opinie (156)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.