Slow Fest, czyli przegląd trójmiejskiej gastronomii

24 czerwca 2017 (artykuł sprzed 3 lat)
Łukasz Stafiej

Impreza Slow Fest to dobra okazja, aby w cenie jednego obiadu poznać ofertę kilku trójmiejskich restauracji za jednym razem. Wydarzenie na sopockim molo zobacz na mapie Sopotu potrwa jeszcze w niedzielę w godz. 11-17.



Slow Fest Sopot to impreza, która świetnie wpisuje się w popularny trend plenerowych festiwali kulinarnych. Podczas tegorocznej, piątej edycji, wzdłuż sopockiego molo swoje kramy z autorskimi daniami rozstawiło kilkudziesięciu restauratorów z Trójmiasta i okolic.

Organizatorzy zapowiadali ponad sześćdziesiąt reprezentacji w ciągu dwóch dni. Rzeczywistość okazała się nieco skromniejsza. W sobotę stoiska przygotowało dwadzieścia restauracji. Warto pamiętać, że drugiego dnia, w niedzielę, część wystawców zastąpią inni. A więc i kulinarna oferta imprezy się zmieni.

Pierwszego dnia królowały dania oparte na rybach oraz świeżych warzywach i owocach. Takie jest zresztą założenie całego przedsięwzięcia: zgodnie z filozofią slow food promować produkty związane z regionem.

Na stoisku Sztuczki Bistro można było zjeść m.in. mus z koziego sera z truskawkami czy opalanego śledzia w occie z marynowanym ogórkiem. Pinata karmiła m.in. brownie z truskawkami i chilli oraz pomidorowym gazpacho. Restauracja Czarny Kos spod Żukowa serwowała śledzia z piklowaną cebulą oraz sandacza w płatkach jaglanych.

Stacja Sopot przygotowała m.in. ostrą zupę rybną, łososia z salsą bazyliowo-truskawkową oraz szparagi z truskawkami, a Marmolada Chleb i Kawa tosty francuskie z truskawkami i oliwą bazyliowo-miętową. Tatara ze śledzia lub łososia można było znaleźć w ofercie Seafood Station, a śledzie w burakach i jagodach w menu Hotelu Sopot. Mięsożerców trzeba uprzedzić, że dań z mięsem było raczej niewiele. Za to weganie nie powinni narzekać i od razu ustawić się w kolejce do stoiska Atelier Smaku.

Co ważne, w tym roku zmienił się system płacenia za wybrane dania. Bywalcy poprzednich lat pamiętają karnety za 30 zł, w ramach których można było zjeść sześć dań. Zostały one zlikwidowane, teraz wysokość cen ustala każdy restauratorom samodzielnie. Na szczęście większość z nich utrzymała niepisane 5 zł za porcję, choć można było też znaleźć większe dania za wielokrotność tej kwoty.

Dzięki temu podczas jednego spaceru po molo możemy przetestować umiejętności kilku trójmiejskich szefów kuchni - i to tak naprawdę w cenie jednego obiadu w restauracji.

Konsumpcja jest odrobinę ułatwiona - organizator postawił ławy oraz stoliki koktajlowe. Jak co roku, na kilku straganach można też kupić produkty regionalne: wędliny, piwa oraz świeże i wędzone ryby z Bałtyku.

Slow Fest potrwa jeszcze w niedzielę w godz. 11-18. Warto pamiętać, że wstęp na molo jest płatny: 8 zł kosztuje bilet normalny, 4 zł - ulgowy.

Ryby od Kapitana

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Anima Cafe

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Uczestnicy

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Uczestnicy

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Seafood Station

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Uczestnicy

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Lao Thai

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Buraczany śledzik w Lula

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Pinata

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Pinata

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Motto Bistro Cafe

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Motto Bistro Cafe

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

3 Ryby

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Uczestnicy

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Uczestnicy

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Czarny Kos

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Czarny Kos

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Robifarm Gastro

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Mercado

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Golden Tulip

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Golden Tulip

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Uczestnicy

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Ceviche z łososia

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Pinata

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Bacio Di Cafe

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Bacio Di Cafe

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Hotel Sopot

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Hotel Sopot

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Live coocking

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Gopodarstwo Kaszubska Koza

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Uczestnicy

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Sztuczka Bistro

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Uczestnicy

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Uczestnicy

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Uczestnicy

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Uczestnicy

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Uczestnicy

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Marine Harvest

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl