• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Smacznie w Sopocie. Restauracja Kulinarny Motyw oficjalnie otwarta

Julia Rzepecka
26 czerwca 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Rozpływa się w ustach. Dzisiaj Dzień Ptysia
Restauracja znajduje się w zabytkowym budynku o 125-letniej historii. Restauracja znajduje się w zabytkowym budynku o 125-letniej historii.

W piątkowy wieczór na sopockim deptaku Bohaterów Monte Cassino oficjalnie otworzyła się nowa restauracja Kulinarny Motyw. Na gości podczas kolacji degustacyjnej czekały takie specjały jak sahimi z łososia, policzki wołowe czy polędwica z dorsza. Na co dzień w restauracji można zamawiać nie tylko dania z karty, ale także śniadania, a wieczorami drinki i koktajle.



Najlepsze restauracje w Trójmieście



Jak często chodzisz do restauracji?

Rozpoczynając spacer po ulicy Bohaterów Monte Cassino w Sopocie trudno będzie przeoczyć nową restaurację Kulinarny Motyw. U szczytu ulicy, przy rondzieMapka, w zabytkowym budynku oficjalnie otwarty został nowy lokal.

Historyczny obiekt



Sam budynek ma ciekawą historię. Znajduje się on na sopockim deptaku już od lat czterdziestych XIX wieku. Początkowo mieściła się tam Apteka Pod Orłem, następnie w 1896 roku został zaadaptowany na dom towarowy Otto i Ernsta Fastów. Początkowo kamienica była wysoka, jednak została zniszczona w czasie II wojny światowej. Zachował się jedynie parter. Przy wejściu znajdują się dwie rzeźby, przedstawiające postać myśliwego, niosącego upolowaną zwierzynę oraz kobietę, niosącą złowioną rybę. Miało być to nawiązanie do pierwotnej działalności i hasła domu towarowego: "Towary kolonialne, delikatesy, dziczyzna, ryby i ptactwo". Wejście z rzeźbami zachowało się do dzisiaj. Do niedawna znajdowała się tam włoska restauracja.

Czytaj także: Sushi w Trójmieście - sprawdziliśmy ceny

Obecnie wnętrze jest jasne i przestrzenne, utrzymane w kolorze beżu z elementami drewna. Do restauracji przylega także ogródek, wychodzący na plac Konstytucji 3 Maja. Autorem kolacji był szef kuchni, Artur Urlich, a o dopasowanie wina do dań zadbał Szymon Narloch.

Świeżo i sezonowo



- Stworzyliśmy Kulinarny Motyw z myślą o naszych lokalnych gościach, którzy mogą przychodzić do nas przez cały rok - mówił Rafał Mróz, manager restauracji. - Nasza kuchnia bazuje na zawsze świeżych produktach sezonowych. Można ją określić jako europejską, chociaż będą pojawiały się też różnego rodzaju dodatki i akcenty z innych regionów, ponieważ zależy nam na zachowaniu różnorodności. Mamy też na ścianie w restauracji specjalną tablicę, na której są zawsze wypisane dania dnia czy tygodnia, także powstające z wykorzystaniem produktów sezonowych.
  • Sashimi z łososia z creme fraiche, kawiorem, świeżym chrzanem i olejem szczypiorkowym.
  • Policzki wołowe z prażonymi migdałami, szparagami i demi glace.
  • Grillowany brokuł z sosem romesco i kruszonką z chleba razowego.
  • Kulinarny Motyw to nowa restauracja znajdująca się u szczytu sopockiego deptaku.
  • Kulinarny Motyw to nowa restauracja znajdująca się u szczytu sopockiego deptaku.
  • Kulinarny Motyw to nowa restauracja znajdująca się u szczytu sopockiego deptaku.
  • Kulinarny Motyw to nowa restauracja znajdująca się u szczytu sopockiego deptaku.
  • Kulinarny Motyw to nowa restauracja znajdująca się u szczytu sopockiego deptaku.

Na zimno i ciepło



Zebranych gości przywitał właściciel restauracji, Filip Piątek, po czym rozpoczęła się kolacja. Zaczęto od przystawek na zimno. Do wyboru było sashimi z łososia z creme fraiche, kawiorem, świeżym chrzanem i olejem szczypiorkowym lub wersja wegańska, czyli tatar z buraka z czarną truflą i majonezem figowym. Obie pozycje zostały uzupełnione kolejno: musującym winem białym Cava oraz czerwonym, Lavis Pinot Nero.

- Wino Cava Marques de Terrabona ma słomkowy żółty kolor z zielonymi refleksami i drobne, ruchliwe pęcherzyki. W nosie czuć delikatne aromaty kwiatów i dojrzałych owoców, w tym cytrusów. Natomiast Lavis Pinot Nero to wino o jasnorubinowej barwie, w zapachu dominują czerwone owoce, takie jak: malina, wiśnia, owoce leśne i słodkie przyprawy. Lekko kwasowo-pikantna końcówka doskonale uzupełnia tatar z buraka - opowiadał Szymon Narloch.
Zaserwowano także przystawki na ciepło. W tym przypadku goście wybierali także spośród dwóch opcji. Były to policzki wołowe z prażonymi migdałami, szparagami i demi glace lub grillowany brokuł (wersja wegańska) z sosem romesco i kruszonką chleba razowego. Do tych pozycji dopasowano wino czerwone Shiraz Du Plevaux oraz białe Riesling.


Danie główne



Następnie przyszła pora na danie główne, do wyboru spośród trzech propozycji. Była to polędwica z dorsza z puree z pastenaku, a do tego ragu z zielonych warzyw i kremowy sos z vongoli. Danie połączono z białym winem Raoul Gatherin Chablis. Mięsną opcją był kark wieprzowy z puree z pieczonego selera, karmelizowaną marchewką i sosem z jabłka antonówki, uzupełniony winem Riesling. Nie zabrakło też dania wegańskiego, czyli risotto z zielonym groszkiem, szparagami i koprem, które zestawiono z białym Finca La Colina Verdejo.

- Chablis jest winifikowane w stalowej kadzi i przetrzymywane do 11 miesięcy na osadzie. Wyciąga się w ten sposób mineralność gleb gliniasto-wapiennych i kiedy jest młode oferuje piękną świeżość i nuty zielonej cytryny. W przypadku wina Riesling owoce dojrzewają na nasłonecznionych południowych stokach, dzięki czemu nabierają intensywnych aromatów, które są zachowane dzięki znacznym wahaniom temperatur w dolinach alpejskich. Na nosie charakterystyczne dla Riesligna nuty owoców cytrusowych, zielonego jabłka dopełnione aromatami owoców kandyzowanych. Na podniebieniu pełne, soczyście owocowe z orzeźwiającą kwasowością - dodaje sommelier.
  • Kolacja degustacyjna była oficjalnym otwarciem restauracji, która działa już od kilku tygodni.
  • Kolacja degustacyjna była oficjalnym otwarciem restauracji, która działa już od kilku tygodni.
  • Kolacja degustacyjna była oficjalnym otwarciem restauracji, która działa już od kilku tygodni.
  • Kolacja degustacyjna była oficjalnym otwarciem restauracji, która działa już od kilku tygodni.
  • Kolacja degustacyjna była oficjalnym otwarciem restauracji, która działa już od kilku tygodni.
  • Kolacja degustacyjna była oficjalnym otwarciem restauracji, która działa już od kilku tygodni.
  • Kolacja degustacyjna była oficjalnym otwarciem restauracji, która działa już od kilku tygodni.

Przygotowane na miejscu



Całość zwieńczono deserem, czyli musem mango z żelką malinową, crunchem czekoladowym i pudrem z rokitnika oraz winem Moscato. Po degustacji do działania wkroczyli barmani, którzy serwowali smaczne drinki.

- Nasz bar to koktajl-bar autorski, również bazujący na produktach sezonowych, a karta często będzie się zmieniała. Wszystkie produkty, które znajdują się w tych koktajlach są produkowane przez nas. Wszystkie syropy, kordiały i inne dodatki są robione przez naszych barmanów. Podobnie z kawą, która została specjalnie wyselekcjonowana przez pasjonatów kawy z Gdyni, którzy specjalnie i tylko dla nas wypalają ziarna. Kawa jest świeżo palona, rzemieślnicza, o średnim stopniu wypalenia - mówił manager.
Restauracja otwarta jest od rana do wieczora, serwowane są tam także śniadania.

- Chociaż restauracja działa już od miesiąca, to spotkanie to nasze oficjalne otwarcie, w końcu możemy zapraszać gości, co jeszcze do niedawna było niemożliwe przez pandemię. Dzisiaj pokazujemy się w ostatecznej wersji, dopiętej na ostatni guzik. Każdego dnia zaczynamy od śniadań, później można zamawiać dania à la carte, a wieczorami królują drinki i tapas. Można nas więc odwiedzać o niemal każdej porze.
  • Kolacja degustacyjna była oficjalnym otwarciem restauracji, która działa już od kilku tygodni.
  • Kolacja degustacyjna była oficjalnym otwarciem restauracji, która działa już od kilku tygodni.
  • Kolacja degustacyjna była oficjalnym otwarciem restauracji, która działa już od kilku tygodni.
  • Kolacja degustacyjna była oficjalnym otwarciem restauracji, która działa już od kilku tygodni.
  • Kolacja degustacyjna była oficjalnym otwarciem restauracji, która działa już od kilku tygodni.

Miejsca

Opinie (72) 8 zablokowanych

  • Wygląda apetycznie. Raz na jakiś czas dobrze pójść sobie i zjeść coś naprawdę ekstra. W latach 80 i 90 jeździło się do podkowy m.in. Ależ tam podawano jedzenie. Dziś troszkę inaczej to wygląda. Jest większa tzw otoczka jedzenia. Smacznego.

    • 18 7

  • Bez jakosci potrawy

    Latem to są puste kalorie i potrawy szkoda że bez jakosci jedzenie jest nad morzem

    • 9 15

  • Syn chwalil byl,podobalo sie!.

    Kocham Sopot. Ale jeść to tylko w Kleszczewie.Tak mam od wielu lat.

    • 11 21

  • (1)

    w 1970 byl bar mleczny z pysznymi nalesniorami

    • 37 3

    • Bar mleczny pamiętam jeszcze

      • 8 1

  • Znowu nowa knajpa

    Wszystko zależy od cen !!!

    • 18 3

  • Ceny z kosmosu (5)

    Np. Zupa kalafiorowa 20zł A cała reszta jeszcze droższa

    • 32 7

    • bardzo dobrze (4)

      mniej "mało skomplikowanej" klienteli

      • 4 9

      • (3)

        lol czyli jak ktoś ma hajs to od razu uwazasz go za "wartego uwagi"?
        Albo jesli ktoś zarabia mniej, to jest "mało skomplikowany"? Jezu jakie to jest słabe z Twojej strony.

        • 4 3

        • nie, poprostu gwarantuje to mniej januszy i grazyn z babelkami (2)

          • 4 1

          • będą - tylko z grubszym potfelem (1)

            • 2 1

            • ich jest statystycznie mniej i to mi sie podoba

              • 1 1

  • A czy wiesz szanowny czytelniku ile jest chemii w jedzeniu w lokalach (4)

    Czy wiesz również , że z wiekiem i częstym stolowaniem się w lokalach lub barch mogą się pojawić u ciebie problemy ze zdrowiem, a leczenie, jeżeli nie znasz się na medycynie, szczyt szczytow, bedzie w opcji najdroższej, najmniej skutecznej i najbarzej bolesnej.

    • 18 8

    • Najlepsze jedzenie bylo w sieci hoteli Orbis (1)

      Gdyż priorytetem była jakość, a nie rentowność za wszelką cenę, bo inaczej drobny knajpiarz znajdzie się na ulicy. Orbis był na tyle mocny finansowo, że miał jakość na pierwszym planie.

      • 11 4

      • Janusz

        To jak zależy tobie na jakosci Orbisowskiej to zapraszam do Hotelu na przeciwko restałracji

        • 3 3

    • Ulica Monte szlakiem knajp i wszekiej rozpusty (1)

      • 10 1

      • ...ale brak sredniej półki. smacznie i nie bardzo drogo i z finezja - nie ma.....

        • 7 1

  • a ten tatuaz na szyi ma podnosić klase restauracji??? (12)

    • 36 10

    • Przekaz tajemny dla kolesi z pudła?

      • 17 5

    • ogolnie posiadanie tatuazy w miejscach widocznych oznacza ze ktos jest nie tegoz...

      • 15 7

    • Fatalnie to wygląda.

      Jeśli restauracja chce uchodzić za prestiżową to barman powinien mieć bardziej elegancką prezencję.

      • 14 4

    • (4)

      i te dziżnsy pod obcisłym fartuchem?chyba nie chciałabym by ktoś taki mnie obsługiwał w wyższej klasy restauracji, głównie z uwagi na strój...chociaz, to jednak dziwne, że nigdy nie spotkałam prawnika czy lekarza z dziarami na szyi, nogach , rękach itd? no i czy będąc powaznie chorym zaufalibyscie profesorkowi z dziarami na szyi? więc to odziaranie ( mega duże w widocznych miejscach) jednak chyba przeświadcza o klasie człowieka...

      • 15 5

      • (1)

        Twoje wypociny i błędy ortograficzne świadczą o "wielkiej" klasie. Stop wieśniackim nuworyszom

        • 3 7

        • wskaż proszę błąd ortograficzny w mojej wypowiedzi. z chęcią spuszczę głowę.

          • 3 0

      • To Twój problem mi tam osobiscie obrazki na ciele nie przeszkadzają (z wyjatkiem totalnych knotów) Inna sprawa, ze bawia mnie pozerzy w rurkach od barbera wszyscy tacy sami. Pseudo hipsterzy.

        • 6 1

      • Nie spotkałeś prawnika wytatuowanego czy sędziego? Mam rozumieć, że pokazujesz się w tych kręgach? Dla twojej większej świadomości, tacy ludzie noszą najczęściej togi i posiadają tatuaże czy uważasz że przez to są mniej profesjonalni? Nie szata zdobi człowieka a umiejętności i tym jakim się jest dla drugiego człowieka.

        • 1 5

    • (2)

      To mam pytanie Czy jeśli ktoś jest brzydki to znaczy nie profesjonalny? Tatuaż również uważasz za wyznacznik człowieka? Te czasy tatuaży wykonywane tylko w więzieniach minął dawno. Większość społeczeństwa posiada bo chce. Co to ma do restauracji?Jak dla mnie nic. Prawnicy, sędziowie mają je także ale noszą togi. Jesteś tak useless jak twoja opinia.

      • 2 6

      • (1)

        Tak, tak, oczywiście, co innego tatuaż w niewidocznym miejscu, ale ten tutaj na szyi? Nawet toga nie pomoże, więc chyba jednak tak podziarani nie są czy to prawnicy czy lekarze...tak samo z kolczykiem w nosie nie widziałeś chyba sędziego czy prawnika, a temat jakby nie patrzeć ten sam.

        • 1 1

        • Tu się akurat myślisz bo ja obracam się w takim kręgu. Tatuaż, buzia po wypadku czy inne odbiegające od normy są i będą. Zamierzchłe czasy co do tatuaży. Znam mnóstwo profesjonalnych ludzi także prawników mających tatuaże w tych widocznych miejscach, osoby pracujące w sądach. Mają całe ręce w tatuażach i jakoś pracują w swoim zawodzie. Stwierdzenie ze ktoś wytatuowany w danej branży jest mniej profesjonalny bądź nie pasujący jest staroświeckie i krzywdzące.

          • 3 0

    • ...

      A co Ci przeszkadza mój tatuaż ?

      • 2 1

  • A kiedyś tam była pralnia pieniędzy pod (5)

    szyldem pizzerii. Zero gości a obroty milionowe

    • 22 1

    • No co ty

      • 3 4

    • Ta pizzeria (1)

      była wcześniej w Gdyni i mieli najlepsza pizzę i makarony. Ja się przenieśli do Sopotu do tego lokalu to dalej mieli super jedzenie, ale mało gości. W tym miejscu od lat 90 było już wiele restauracji i wszystkie plajtują, ciekawe czemu

      • 5 0

      • Niestety w Sopocie poszli na ilość i zysk

        Byliśmy 2 razy mając w pamięci pychotę z Gdyni i niestety rozczarowanie

        • 3 0

    • W całym tym kraju więcej jest takich różnych kwiatkow

      Rodem prosto z Sycylii. No ale najważniejsze,że w mediach nikt nie walczy z kościołem, wszyscy ładnie sobie liza zafajdane d.

      • 5 0

    • W latach 90 tych prowadził pizzerie Wloch

      O korzeniach czysto sycylijskich, w towarzystwie lokalnych, mlodych kozaczków, konfidentów w drogich audi i mercedesach.

      • 5 0

  • Nooo...

    Ale o cenach ani słowa - są raczej bliższe kosmosu , niż ziemi.....

    • 20 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane