Spotkanie koktajlowe w Małej Sztuce. Powrócił World Class Cocktail Festival

17 lipca 2021, 12:30
Mateusz Groen
Podczas wydarzenia w Małej Sztuce, każdy miał okazję zrobić koktajl i dowiedzieć się czegoś więcej na temat ich powstawania. Więcej zdjęć (18)

Podczas wydarzenia w Małej Sztuce, każdy miał okazję zrobić koktajl i dowiedzieć się czegoś więcej na temat ich powstawania.

fot. Mateusz Słodkowski/Trojmiasto.pl

Podczas wydarzenia w Małej Sztuce, każdy miał okazję zrobić koktajl i dowiedzieć się czegoś więcej na temat ich powstawania.

fot. Mateusz Słodkowski/Trojmiasto.pl

Koktajl z kimchi, czarnego bzu, a może z płatkami cheerios? O tym, że świat koktajli alkoholowych jest tak bogaty, jak wyobraźnia przekonaliśmy się podczas szkolenia i degustacji w Małej Sztuce. Impreza, na którą zaproszono lokalne media i blogerów, była wprowadzeniem do World Class Cocktail Festival. Festiwal ma na celu propagowanie sztuki barmańskiej i wiedzy na temat koktajli.



Koktajlowe wydarzenie w Małej Sztuce



Od kilku lat w Polsce propagowanie wiedzy na temat koktajli przybiera na popularności. Zapewne nawet wśród swoich znajomych znajdziemy takich, którzy na poważnie interesują się miksologią i których fascynuje świat tego typu trunków. W czwartkowy wieczór cocktail-bar Mała Sztuka zaprosił w swe progi blogerów, influencerów i media.

Na kameralnym wydarzeniu zjawiły się takie osoby, jak: drawc_art, shinysyl, wes.mw, marta_de_35mm, floramuzyka, asieja, Oliverk, Kapuczina oraz lollybum i claudiaxklos. Zaproszeni blogerzy w większości nie są związani ze światem barmańskim ani kulinarnym, niemniej zostali wybrani z uwagi na charakter treści, które publikują w swoich mediach społecznościowych.

Lokale z tarasami na wysokości



Wydarzenie rozpoczęło się od powitalnego koktajlu na bazie m.in. autorskiego przetworu z czarnego bzu oraz kilku alkoholi. Orzeźwiający koktajl był jedynie przedsmakiem do dalszej części wydarzenia, podczas którego blogerzy-ambasadorzy zostali zaproszeni do baru na mini szkolenie z robienia koktajli. Każdy miał okazję zrobić sobie koktajl i zrozumieć bar od drugiej strony. Prócz tego, można było degustować kilka propozycji festiwalowych od Małej Sztuki. Barmani zaprezentowali pięć koktajli, które już niedługo będzie można skosztować w ramach festiwalu.

3
miejsce: Puby
w rankingu Puby
AleBrowar Gdynia
Gdynia, Starowiejska 40B
7

Menu Małej Sztuki w ramach Cocktail Festwialu

  • Clubhouse Johnnie (Johnie Walker Black Label, kimchi, eukaliptus, soda)
  • Summernight (Tanqueray flor de sevilla, kocanka, grejpfrut, pomarańcza, białko)
  • Cheer'ios (Gordon's london dry gin, Gin Guawa, mięta, miód, płatki cheerios)
  • Get Funky (ketel one vodka, truskawki, trawa cytrynowa, kafir)
  • Fresh as f*ck (Bulleit bourbon, mięta, herbata sencha, lody biały kakaowiec i acai)

World Class Cocktail Festival: Jakie plany na tegoroczną edycję?



Rozpoczęła się czwarta edycja ogólnopolskiego święta kultury koktajlowej - World Class Cocktail Festival. Festiwal odbywa się pod hasłem: "Keep walking gastronomio" i świętuje powrót sceny barowej do życia po lockdownie. Letnia edycja potrwa do 1 sierpnia. W Trójmieście będziemy mogli odwiedzić dziewięć miejsc i za cenę 35 zł napić się dwóch koktajli. Uczestnicy Festiwalu po wizytach w lokalach wybierać będą najlepszy bar roku.

Czytaj też: Smaki lata. Orzeźwiające koktajle w trójmiejskich lokalach

- Wszystkie festiwalowe wyjścia będą recenzowane przez gości. W rezultacie powstanie ranking najwyżej ocenianych lokali World Class Cocktail Festival. Na podstawie ich ocen, jak w poprzedniej edycji, przyznana zostanie nagroda Bar Roku (w 2020 roku triumfował stołeczny The Root) - informują organizatorzy wydarzenia World Class Cocktail Festival.
Wśród trójmiejskich lokali biorących udział w tegorocznym festiwalu koktajlowym znalazły się takie miejsca jak: wspomniana wcześniej - Mała Sztuka, Luis Mexicantina, El Mariachi, Barbatory, Elephant Club, Mono kitchen, Neon Streetfood bar, Pub Tabaka, Red Light.

Ciekawym aspektem jest również fakt, że tegoroczna edycja odbywa się w duchu zero waste. Idea zakłada wykorzystywanie składników "od kwiatu do korzenia" oraz rezygnacji z plastikowych rurek i sztucznych ozdób koktajli.

Jesteś miłośnikiem/miłośniczką koktajli? Podziel się swoimi ulubionymi cocktail-barami w komentarzach.
Jak koktajle to...
17%

w moim ulubionym coctailbarze

51%

obojętnie, byle w dobrym towarzystwie

16%

w domu

16%

bezalkoholowe

zakończona

łącznie głosów: 63

Opinie (7) 2 zablokowane

  • czy ja wiem...

    • 6 3

  • (1)

    Najlepsza koktajlownia nie reklamuje się wcale. No i jakby na uboczu. A mistrzowie. Polecam.

    • 7 4

    • Chyba piszesz o tej co myślę a nie wymienionej w artykule?!

      • 4 2

  • którzy na poważnie interesują się miksologią

    ja nie

    • 3 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.