stat

Świąteczne piwa z browarów restauracyjnych

12 grudnia 2019, 16:00
Łukasz Stafiej
Najnowszy artukuł na ten temat

Gdzie wyrzucić choinkę po świętach

Browary restauracyjne prześcigają się w pomysłach na piwa okolicznościowe. Browar Miejski Sopot, PG4 i Brovarnia przygotowały specjalne trunki z okazji świąt Bożego Narodzenia.



Wigilie firmowe w Trójmieście


Każda okazja jest dla piwowara dobra, aby pobawić się mieszaniną chmieli, słodów i dodatków, które chciałby zawrzeć w trunku. W okresie świąt Bożego Narodzenia browary celują głównie w piwa cięższe, treściwsze. Zgodnie z zasadą: skoro jest zimno, warto się piwem rozgrzać.

Adam Żemetro, główny piwowar restauracji Browar Miejski Sopot, tłumaczy: - Co roku staramy się zaskoczyć naszych klientów jakimś nietypowym piwem. W zeszłym roku był to porter bałtycki, w tym roku będą to aż trzy piwa w edycji limitowanej. Każde w zupełnie odmiennym stylu.
Pierwszy to Bourbon Barrel Aged Baltic Porter, czyli czarno-rubinowa perła polskiego browarnictwa - w tym przypadku wzmocniona półrocznym leżakowaniem w beczce po bourbonie. Kolejny to Imperial Stout - starszy, jeszcze ciemniejszy, mocniejszy i bardziej rozgrzewający brat porteru znad Bałtyku. Na koniec prawdziwa ciekawostka - Wine Barrel Aged Smoked Double Bock.

Browary restauracyjne w Trójmieście


- Nietypowy mariaż klasycznego piwa niemieckiego (Koźlak) z klasycznym piwem belgijskim (Flanders Red Ale). Ta alchemiczna mieszanka została wzbogacona aromatami typowymi dla alkoholi leżakowanych w dębowych beczkach - wanilia, dębina, sherry czy rum. Piwo to leżakowało ponad pół roku w beczce po czerwonym winie i w aromacie właśnie bardziej wino niż piwo przypomina - opowiada Żemetro.
Piwo, które ze świętami kojarzyć może się wręcz dosłownie, a więc piernikowe, przygotowała Brovarnia. To trunek, który ma przywoływać smaki świątecznego deseru - znajdziemy w nim charakterystyczne nuty marcepanu, migdałów, wanilii czy cynamonu.

- Podbudową piwa świątecznego jest styl Brown Ale - piwo górnej fermentacji o delikatnie słodkim, słodowym, czekoladowo-ciasteczkowym profilu. Piwo pełne, deserowe, dobrze komponuje się ze świątecznymi wypiekami i tradycyjnymi specjałami świątecznej kuchni staropolskiej - informuje Krzysztof Stieler z Brovarni.
Warto dodać, że świątecznemu piwu w Brovarni towarzyszy specjalne, sparowane z nim menu. Można zjeść m.in. wigilijny barszcz z nutą malin, konfitowane udo gęsie czy filet z karpia w migdałach i sosie piernikowym.

Także w browarze PG4 uwarzono warkę świątecznego piwa. Gdańskie Mocne, bo tak się trunek nazywa, jest najbardziej klasycznym spośród wszystkich świątecznych przygotowanych przez trójmiejskie browary.

- To nawiązanie do Gdańskiego Piwa Stołowego (Tafelbier), jego mocna odmiana - tłumaczy główny piwowar PG4 Johannes Herberg. - Tak jak w przeszłości jest to piwo górnej fermentacji, zawiera różne gatunki zbóż, m.in. jęczmień, pszenicę, orkisz i żyto i jest bardzo mocno chmielone. Posiada bogaty smak, a przyjemną gorycz doskonale balansuje nuta suszonych owoców.
Czy śledzisz premiery piwne w Trójmieście?
25%

tak, staram się próbować nowych trunków w browarach restauracyjnych

34%

zwracam na to uwagę tylko przy okazji, gdy ktoś mi powie albo gdy gdzieś o tym przeczytam

41%

nie, zupełnie ten temat mnie nie interesuje

zakończona

łącznie głosów: 288