• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Szama'n: zakręcona wegańska kuchnia bez substytutów mięsa

9 października 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Szama'n to miejsce, w którym zjeść można zakręconą tradycyjną kuchnię w wegańskim i wegetariańskim wydaniu. Szama'n to miejsce, w którym zjeść można zakręconą tradycyjną kuchnię w wegańskim i wegetariańskim wydaniu.

Od ponad dwóch miesięcy w Stacji Food Hall w Galerii Metropolia funkcjonuje nowy street foodowy lokal Szama'n, który oferuje kuchnię wegetariańską i wegańską. Nie znajdziecie tu półproduktów ani substytutów mięsa. Wszystko przygotowywane jest własnoręcznie na miejscu - łącznie z wypiekanymi z ciasta bao tortillami. Kopytka, krokiety, fit plate'y czy kombucha to tylko niektóre pozycje z menu, które już zdążyły zaskarbić sobie sympatię klientów.



Restauracja Szama'n


Choć pandemia sprawiła, że niektóre lokale musiały zakończyć działalność, innym udało się w tym czasie wystartować. Tak właśnie było z Szama'nem, który od ponad dwóch miesięcy karmi wegetarian i wegan w Stacji Foodhall.

Mięsożerca gotuje wege



Właściciel lokalu Daniel Oleszczuk nie jest ani wegetarianinem, ani weganinem. Co więcej, w swoim 17-letnim doświadczeniu mnóstwo czasu spędził w restauracjach, w których serwował mięso. Lubi stawiać sobie poprzeczkę wysoko, stąd decyzja, aby porzucić mięso, o którym wie już tyle, że nie czuje potrzeby dalej z nim pracować. W street foodzie Szama'n coraz więcej dań wege zastępuje daniami wegan, bo są trudniejsze w wymyślaniu i przygotowaniu.

- Od pewnego czasu ograniczam spożywanie mięsa, a chcąc zjeść coś innego, niczego takiego nie mogłem dostać w Trójmieście. Pomyślałem więc, że przeniosę moje doświadczenie z kuchni niewegetariańskiej na taką właśnie. Poza tym, nigdy tego nie robiłem, więc jest to pewnego rodzaju wyzwanie - mówi Daniel Oleszczuk.
  • Dania serwowane w Szama'nie nie tylko fantastycznie smakują, ale i pięknie wyglądają.
  • Dania serwowane w Szama'nie nie tylko fantastycznie smakują, ale i pięknie wyglądają.
  • Dania serwowane w Szama'nie nie tylko fantastycznie smakują, ale i pięknie wyglądają.
  • Dania serwowane w Szama'nie nie tylko fantastycznie smakują, ale i pięknie wyglądają.
  • Dania serwowane w Szama'nie nie tylko fantastycznie smakują, ale i pięknie wyglądają.
Szama'n karmić chce nie tylko osoby, które zrezygnowały z jedzenia mięsa. Proponując sycące porcje przełamuje stereotypy, że wege nie znaczy nietreściwie. Dania w Szama'nie są porządne i sycące. Jedna pozycja w zupełności wystarcza, aby się najeść.

- Bardzo często zdarza się, że mięsożercy przechodzą, widzą "wege" i mówią nie, nie ma szans, że to wezmę - nie najem się. U nas jest inaczej - dodaje Daniel Oleszczuk.

Żadnego seitanu



Szama'n wyróżnia się na tle trójmiejskich restauracji wegetariańskich i wegańskich tym, że wszystko u nich przygotowywane jest własnoręcznie i na miejscu - korzystają z lokalnych, zawsze świeżych składników. Cały czas poszukują też nowych produktów, nowych smaków np. w lokalnych sklepach wegańskich. Jest to ciągła praca, ale i zabawa. Nie korzystają z półproduktów, sami wypiekają ciasto do tortilli. Nie znajdziecie u nich też dań składających się z seitanu - substytutu mięsa, który stanowi podstawę menu w wielu tego typu lokalach.

Czerpiąc z doświadczeń nabytych w różnych restauracjach, w daniach Szama'na przemycane jest dużo smaków Azji. Inną inspirację stanowi zachodni rynek. Uważnie przyglądają się temu, co proponowane jest przez zachodnie, wegańskie street foody i próbują przenieść to na rynek trójmiejski. Szama'n stawia też na tradycyjne, polskie dania, takie jak krokiety czy kopytka. Jednak proponuje je w zupełnie innej, odświeżonej formie: składnikiem krokietów jest perłowa kasza kuskus, która bardzo rzadko bywa wykorzystywana w restauracjach, a kopytka, pomimo że wegańskie, nie są gumowe.

Wegańsko znaczy sycąco



Ukierunkowana wizja stworzenia wegańskiego street foodu - koncept raczej niespotykany w Trójmieście - budzi duże zainteresowanie. Szama'n od początku kojarzy się z jedną kuchnią, z jednym kierunkiem.

- Dorzucenie do menu jakiegokolwiek mięsa czy samej choćby ryby spowodowałoby odbieganie od pomysłu. W większości restauracji w Trójmieście jest tak, że w karcie znaleźć można wszystko: trochę Włoch, trochę Francji, trochę Ameryki i trochę Polski. Menu w takich restauracjach pozwala dotrzeć do każdego, ale samo w sobie nie ma nic wspólnego z porządną, fajną kartą - tłumaczy Daniel Oleszczuk.
  • Kopytka
  • Tortilla z batatem
  • Tortilla z szarpanym bakłażanem
  • Kaszotto grzybowe
  • Kimchi
Karta składa się więc z 12 pozycji, które mają być sezonowo - co 3-4 miesiące - zmieniane. Dzięki temu możliwe jest utrzymanie odpowiedniej jakości i czerpanie radości z serwowanej kuchni. To też możliwość pokazania czegoś więcej niż tylko warzywa, proponowania ciekawych połączeń czy różnego wykorzystania podstawowych, popularnych produktów, takich jak np. kasza. Zabawa ze zmianami karty, nieustanne poszukiwania czegoś nowego to alternatywa dla posiadania menu z wieloma pozycjami, które trudno utrzymać cały czas na tym samym poziomie.

W menu Szama'na królują więc wspomniane wcześniej polskie dania: kopytka, krokiety i kaszotto, znaleźć można też tortille w kilku wariantach i fit plate'y, czyli bowle w innym wydaniu - cieszą podniebienie, ale i oko: składają się z kolorowych, sezonowych warzyw oraz idealnie gładkiego i świecącego puree z buraka lub kalafiora. W Szaman'ie spróbować można też różnych zup, autorskiego kimchi i kambuchy w kilku smakach.

W nowym, jesiennym menu pojawiły się pierogi chińskie w cieście bao, zamykane i smażone jak gyoza, z azjatyckimi przyprawami i mocno esencjonalnym sosem sojowo-korzennym. Jest też kebab z boczniaka z piklowaną gorczycą i kapustą, z lekko korzennym chutneyem z czerwonej cebuli i wegańskim sosem serowym własnej produkcji oraz makaron udon z tofu marynowanym w syropie klonowym. Na stałe zagościły też warzywa w tempurze i zmodyfikowane zostały cieszące się dużą popularnością tortille - podawane będą w cieście bao z dodatkiem wegańskiego majonezu. Lada chwila pojawi się także nowy, jesienny smak kambuchy - pomarańczowy z goździkami i cynamonem.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

  • Szama'n Gdańsk, Jana Kilińskiego 4

Opinie (11) 4 zablokowane

  • Same pyszności!!

    Super smaczne dania szczególnie te pierożki, a kombucha z borówek jest obłędem!!

    • 5 6

  • Wygląda mega smacznie!

    I widać pasję! Będę zaglądać i smakować :)

    • 5 4

  • Dobreee!!

    Zabrałam miesojadkow, tortilka z batatem zmiotła ich kubki smakowe :D

    • 6 4

  • Ale to już było... (5)

    Ale to wszystko już jest w innych Wege knajpach, każda z tych pozycji. Więc kuchnia autorska polegała na tym, że pojeżdżę i pospisuję a potem wybiorę co lepsze. Gratuluję pomysłu i super opiniujących pracowników siedzących na fajce na parkingu (poziom 3).

    • 2 3

    • Patrząc... (4)

      Patrząc na tego typu komentarze widzę, że "konkurencja" trzęsie portkami.

      • 1 1

      • Cooo (3)

        Jaka konkurencja? Wajdeloty Wege stoi. A knajpy pracowały latami na to co mają. Nie porównuj. Tylko tych pierożków gyoza nigdzie nie ma.

        • 2 1

        • Ehhh (2)

          I po co ta agresja?? Raczej powinniscie być zadowoleni, że mięsożerca promuje Vege. Takie gadki na forum są biznesowo niedojrzałe, strzał w kolano.
          P. S.
          Szama'n nie ma w ofercie gyozy.
          Seitana i soji również i tym się wyróżnia.

          • 1 2

          • A tak. (1)

            Wyróżnia się tym, że artykuł sponsorowany.

            • 1 1

            • Może czas zacząć myśleć...

              Inwestycja w reklamę jest podstawą dobrego biznesu, ale widzę, że niektórzy jeszcze nawet do tego nie doszli. Konkurencja pisząca negatywne komentarze jest normą-przecież jakoś się bronić muszą, ale miło, że obserwujecie Szamańskie kroki - warto uczyć się od tych którzy reprezentują wyższy poziom, nie tylko w gastro ale i w biznesie. Nie lepiej byłoby się wspierać, a nie wylewać gorzkie żale o tym jak nowo otwarta wege knajpa chce wejść na rynek? Kogo jeszcze tak potraktujecie? Nie wierzę, że aż tak można się poniżyć. Już wszyscy wiedzą jak bardzo nisko Wajdeloty stoi, skoro posuwa się do takich kroków... I pomyśleć, że jesteście dorosłymi ludzmi, ehh, takie przepychanki powinniście zostawić czasach szkoły podstawowej a nie używać ich w dorosłym życiu. Czas zacząć myśleć...

              • 1 2

  • Mięsożerca gotuje

    Dlatego jedzenie jest tak beznadziejne. Czasami może i smaczne ale zupełnie niezbilansowane! Gdzie białko w tych daniach? To nie są pełnowartościowe posiłki!

    • 2 4

  • Uwielbiam ten Food Hall.

    Zakochałem się w tym miejscu od pierwszego wejrzenia. Nie dość, że jest wyjątkowo ciekawie urządzone jak na lokalizację w CH to - przede wszystkim - jest smacznie. Wybór restauracji jest znakomity. Od naprawdę solidnego hamburgera, przez świetne Chaczapuri do street food'u z Mumbaju. Rewelacja!

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane