stat

Tani weekend w gdyńskich restauracjach

21 sierpnia 2018 (artykuł sprzed 1 roku)
Łukasz Stafiej

Za 5 zł i 10 zł będzie można zjeść popisowe dania szefów kuchni trzydziestu gdyńskich restauracji w ramach imprezy Weekend Kulinarny. Promocja potrwa od piątku do niedzieli, ale tylko w wybranych godzinach.



Weekend Kulinarny w Gdyni to nic innego jak rajd po wybranych restauracjach, które na czas trwania imprezy przygotowują po dwa dania w promocyjnych cenach - za 5 zł i 10 zł.

- Na narzucamy pomysłów szefom kuchni, ale prosimy, aby przygotowane dania były wizytówkami restauracji i zapowiedzią tego, czego gość może spodziewać w karcie - mówi Maja Stróżyk z Agencji Rozwoju Gdyni. - Chcemy, aby nasza impreza była okazją do niedrogiego poznania różnorodnej oferty kulinarnej miasta.
Impreza organizowana jest po raz dziesiąty - w tym roku weźmie w niej udział trzydzieści lokali. Na liście znalazły się: Aleja 40, Białe Wino i Owoce, Bliżej, Bollywood Lounge, Chwila Moment, Dodo Roti, Dwa w Jednym, Pizzeria Francesco, Hanoi Pho, Jedz Pij Tańcz, Kandelabry, Kapitan Cook, Kofeina, Lolo Thai Jolo, Mała Ukraina, Marmolada Chleb i Kawa, Ogniem i Piecem, Pieterwas Krew i Woda, Piqniq, Polski Smak, Pyra Bar, Róża Wiatrów, Tako, Tapas Barcelona, Tawerna, Tokyo Sushi Bar, Trafik, Winestone Hotel Mercury, Vertigo i Zielony Rower.

Na przykład w Tapas Barcelona serwowana będzie potrawka z ciecierzycy, cebuli i chistorry (5 zł) i gaspacho z tostowaną szynką serrano (10 zł); w Kapitanie Cooku zjemy placek z kiszonej kapusty ze śmietaną i łososiem wędzonym (5 zł) oraz zupę rybną (10 zł), a w Bliżej zupę rybną na dorszu z warzywami, kalmarem i pomidorami (5 zł) oraz miniburgera na czarnym pieczywie z wołowiną, ogórkiem kiszonym, czerwoną cebulką, rukolą i domowym majonezem (10 złotych).

Promocje potrwają od piątku do niedzieli, ale warto podkreślić nie przez cały dzień. Każdy lokal festiwalowe menu będzie oferował każdego dnia wyłącznie w wybranym przedziale czasowym (szczegóły na mapce powyżej). W tym czasie rezerwacje nie będą przyjmowane.

Każdy z uczestników będzie mógł również wziąć udział w konkursie. W odwiedzanej restauracji trzeba odebrać kupon i zebrać co najmniej trzy festiwalowe naklejki otrzymywane podczas zamawiania festiwalowego dania, a następnie wrzucić go do urny w Infoboksie (do godz. 18 w niedzielę).