• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tatar w Trójmieście - gdzie, jak i za ile?

Joanna Skutkiewicz
24 sierpnia 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Tatar podawany w restauracji Serwus. Tatar podawany w restauracji Serwus.

Tatar to jedna z tych potraw, wobec której trudno pozostać obojętnym. Nie codziennie jemy przecież potrawy, których głównym składnikiem jest surowe mięso. Miłośnikom tego dania oraz wszystkim tym, którzy postanowią spróbować, restauracje w Trójmieście zaoferują tatar wysokiej jakości na wiele różnych sposobów.



Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie



Czy lubisz jeść tatar?

Tatar, inaczej befsztyk tatarski, może kojarzyć nam się z ekskluzywną przystawką w wykwintnym lokalu lub podawaną podczas ważnych imprez okolicznościowych. W towarzystwie surowego żółtka jajka, ogórka kiszonego i kieliszka wódki bywa z kolei "brutalną" przekąską dla kulinarnie nieustraszonych.

Głównym składnikiem tatara jest skrobane, drobno siekane lub mielone mięso, najczęściej z udźca, szynki, polędwicy lub ligawy. Coraz więcej szefów kuchni eksperymentuje z tatarem i przyrządza go z mięsa innych rodzajów, w tym z ryb, a nawet bez dodatków zwierzęcych.

Serwis doliczany do rachunku w restauracji - tak czy nie?



Warto również wiedzieć, że pod względem wartości odżywczych tatar może być naprawdę dobrym wyborem. Ze względu na brak obróbki termicznej mięso zachowuje białko najwyższej jakości. Tatar w klasycznym wydaniu, czyli z mięsa wołowego, zawiera też pokaźne ilości kreatyny, tauryny i karnityny, które wspomagają regenerację i pracę mięśni, także mięśnia sercowego.

Czy warto spróbować tatara? Na to pytanie każdy musi odpowiedzieć sobie sam. Jedno jest pewne: jeśli przekonamy się do tego dania, możemy przygotować się na prawdziwe tournée po trójmiejskich lokalach. Szefowie kuchni wspinają się bowiem na wyżyny swojej kulinarnej wirtuozerii.

  • Tatar wołowy serwowany w restauracji Fino w Gdańsku.
  • Tatar z arbuza jako alternatywa dla wegetarian i wegan.

Tatar na różne sposoby



- We wszystkich restauracjach z rodziny Fino w menu zawsze można znaleźć tatar wołowy, lecz w każdej różni się on dodatkami - mówi Jacek Koprowski, szef kuchni restauracji Fino. - Dla przykładu w Gdańsku jest to siekany tatar z polędwicy wołowej podany z ogórkami małosolnymi, wędzonym majonezem szczypiorkowym, piklowanymi kurkami i chipsem z pomidora, w Gdyni można zjeść z tatar z bavetty z wędzonym majonezem, panettone i siankiem ziemniaczanym. Z kolei w Sopocie serwujemy grubo siekany tatar z polędwicy wołowej ze smażonymi aterynkami, majonezem lubczykowym oraz tartym żółtkiem.
- W Sopockim Fino Noir mamy również alternatywę dla wegan, chociaż mięsożercy również się w nim rozkochali: jest to tatar z arbuza w towarzystwie wegańskiego majonezu szczypiorkowego, piklowanych kurek i sianka ziemniaczanego - dodaje Koprowski.
  • Tatar w klasycznej wersji serwowany w restauracji Oberża86.
  • Tatar w klasycznej wersji serwowany w restauracji Oberża86.

Tatar w wersji klasycznej



Wiele lokali wciąż trzyma się tradycyjnej receptury na tatar. Ewentualne eksperymenty dotyczą tu poszukiwania składników jak najwyższej jakości, a nie samego składu dania.

- W karcie posiadamy ręcznie drobno siekany tatar z polskiej polędwicy wołowej - mówi Marta Ciomek z restauracji Oberża86 w Gdyni. - Podawany jest z marynowanymi kurkami, drobno siekaną cebulą i ogórkiem konserwowym oraz żółtkiem z kurzego jaja. Wszystkie składniki podane są osobno, aby goście mogli sami je wymieszać według własnego gustu.

Sushi w Trójmieście - sprawdziliśmy ceny



Po pierwsze: wołowina



Pośród trójmiejskich restauracji daje się dostrzec wyraźną tendencję na serwowanie tatara z mięsa siekanego, nie mielonego. Według szefów kuchni podnosi to jakość i walory smakowe przystawki.

- Nasi goście mają okazję spróbować tradycyjnie przyrządzonego tatara, serwowanego w nowoczesnym wydaniu - zachęca Jonasz Jasiński, szef kuchni w restauracji Serwus w Gdyni. - To, co wyróżnia nasz tatar, to mięso siekane, a nie mielone. Dzięki temu uzyskujemy wyjątkowo delikatną strukturę mięsa. Aby nie przyćmić smaku mięsa, lecz podkreślić jego walory, dodajemy do niego korniszony, cebulę szalotkę confitowaną, majonez chrzanowy, cebulę prażoną, sianko z pora, warzywa sezonowe małosolne oraz żółtko sous vide. Cebula w różnych postaciach, por czy chrzan w postaci majonezu są tu dla uzyskania większej wyrazistości dania.
- Nie da się również ukryć, że tatar po prostu lubi kiszonki - dodaje Jasiński. - Stąd pojawia się w naszym tatarze kalafior, marchew i brokuł małosolny. Natomiast kremowe żółtko sous vide łączy wszystkie składniki i smaki. W tradycyjnym tatarze żółtko jest surowe, jednak dbając o bezpieczeństwo gości, nasze żółtko jest gotowane w niskiej temperaturze.
  • Tatar serwowany w restauracji Petit Paris w Sopocie.
  • Tatar serwowany w restauracji Petit Paris w Sopocie.
  • Tatar serwowany w restauracji Petit Paris w Sopocie.

Składniki najwyższej jakości



- Od 16 lat serwujemy w naszej restauracji tatar wołowy przygotowany według tradycyjnej francuskiej receptury - zapewnia Philippe Abraham z restauracji Petit Paris w Sopocie. - Nasz tatar składa się tylko i wyłącznie z polędwicy wołowej - nie wybieramy innych części wołowych, takich jak zrazówka lub ligawa. Tatar wołowy składa się z 12 składników, z czego w porcji znajduje się 20 proc. samych dodatków, reszta to czysta polędwica wołowa. W naszej karcie zawsze znajdziemy dwa rodzaje tatara. Drugi to tatar rybny lub warzywny według sezonu i dostępności produktów. W aktualnej karcie menu mamy tatar z czerwonego tuńczyka, sos sojowy, awokado, oshinko i z papryczką chilli.

Muzyka na żywo w trójmiejskich lokalach. Lato 2021



Tatar na nietypowo



Możemy także spróbować potrawy, która zaskoczy nie tylko nasz zmysł smaku, ale i wzroku - siekanej wołowiny z marynowanymi grzybami i wędzonym kawiorem z pstrąga.

- To nietypowa odsłona tatara w interpretacji Marcina Popielarza: tatar wołowy podawany na konfiturze z cebuli, pokryty carpaccio - mówi Marcin Oziębły, Front of House Manager w restauracji Biały Królik w Gdyni. - Wyróżnia go niestandardowe połączenie z papryką (rouille paprykowe i majonez z wędzonej papryki), która dodaje pikanterii i charakteru daniu. Serwowany jest z wędzonym kawiorem z pstrąga, który zaskakująco komponuje się ze smakiem tatara i pozostawia lekko słony i dymny finisz na podniebieniu. Struktury daniu dodaje kruche ciasteczko.
Siekana wołowina z marynowanymi grzybami i wędzonym kawiorem z pstrąga Siekana wołowina z marynowanymi grzybami i wędzonym kawiorem z pstrąga

Ile zapłacimy za tatar?



Ceny za tatar w trójmiejskich restauracjach są zróżnicowane. W restauracji Fino za tatar wołowy zapłacimy 34 zł. W Oberża86 ten rodzaj przystawki kosztuje 39 zł, a tatar z marynowanego śledzia 20 zł. W Serwusie zjemy tatar za 42 zł, w Petit Paris za 32 zł, a w Białym Króliku za 35 zł.

To, rzecz jasna, niejedyne lokale w Trójmieście, które z przyjemnością ugoszczą nas tatarem. Ten rodzaj dania możemy zjeść również m.in. w gdańskiej restauracji Chleb i Wino. Za tatar wołowy i tatar z łososia zapłacimy po 29,90 zł, a za tatar z łososia i awokado 31,90. Śliwka w kompot zaserwuje nam tatar z polędwicy wołowej w cenie 36 zł, a w bistro Białe Wino i Owoce w Gdyni zapłacimy za tę przekąskę zaledwie 11 zł.

Miejsca

Opinie (158) ponad 10 zablokowanych

  • (4)

    42zł?Oszaleli?Dobra meduza z lornetą jak zrobię sam to 15zł.Polecam,oczywiście z jaj z wolnego wybiegu.

    • 18 35

    • (2)

      no ale meduza to galareta a nie tatar

      • 25 0

      • Chciał zabłysnąć (1)

        Ale jak zwykle się zbłaźnił.

        • 21 2

        • Tym wpisem sam się zdekonspirował... widać że to jakiś gimbus

          • 2 0

    • To nie dla ciebie danie

      Dla ciebie mielone z kartoflami

      • 3 5

  • Tatarek w No To Cyk (3)

    na Chlebnickiej w Gdańsku, za kilkanaście złotych a porcja sporawa i bułeczka cebulka ogóreczki i grzybki :) tatar oczywiście z żółtkiem jaja :)

    • 34 12

    • (2)

      A zaplacic należnostkę za tego tatareczka to można pieniążkami czy karteczką?
      Niemałe zaskoczonko, oglądać zdrobnionka w takiej ilości - w przedszkoleczku macie komputerki?

      • 25 11

      • Prezesunio musi być niebywały interesancik! (1)

        Podkładziki kolejowe, takie czy owakie, zawsze się przydadzą.
        (Naczelnik Czerpak)

        • 1 0

        • A właśnie nie bo to minister co to wyrządza grzecznosteczki. A Naczelnik Czerpak nieźle piłuje

          • 0 0

  • kiedyś nie lubiłam, dziś uwielbiam :) (9)

    całkiem niezły tatar jest w Neonie w Gdyni. chociaż jak ostatnio byłam, to akurat nie mieli.

    • 15 6

    • Bo wyszedł (1)

      • 1 0

      • Na taras?

        • 0 0

    • Oj potwierdzam - sztosik (1)

      Jeszcze w niedalekiej Sztuczce jest przepyszny - tylko droższy

      • 1 0

      • i ja potwierdzam :)

        :)

        • 0 0

    • Nie lubiłaś bo nie spróbowałaś? (3)

      Bo takich jest wielu co twierdzą że nie lubią chociaż nigdy nie próbowali

      • 1 1

      • (2)

        Tak samo z nasieniem. Nie spróbowały nigdy, a gadają, że be.

        • 2 0

        • Mje smakuje.

          Lniane. Szczególnie w formie gluta. Mniam :D :D

          • 3 0

        • A ty próbowałeś?

          Jesteś koneserem? Co doradzisz?

          • 1 0

    • tak, potwierdzam, na grzance...

      dwie takie grzaneczki na porcję. Smaczne

      • 1 0

  • (3)

    Najlepszy klasycznie podawany siekany tatar bez zbędnych udziwnień był w nieistniejącej już restauracji Skorpion w Orłowie.
    Żółtko sól pieprz pieczarka korniszon cebula i oczywiście kropla maggi :)

    • 22 7

    • Fajna knajpa była...

      • 4 1

    • Maggi...

      ...to wystarczająco odpychające udziwnienie :/

      • 8 6

    • Pieczarka ? Borowik marynowany !

      • 0 0

  • Czemu nie przedstawiono alternatyw dla wegetarian i wegan? (12)

    Przecież są tatary sojowe, z fasoli ming, mączki ziemniaczanej i tarcicy. Tyle dobrych rozwiązań, aby ograniczyć spożycie mięsa, zatrzymać ślad węglowy i zakończyć cierpienie hodowlanych zwierząt.

    • 6 134

    • Przecież napisali o opcjach dla wegan

      Nie przeczytałeś, a już się obrażasz. To takie wegańskie.

      • 63 3

    • Zwierzątek nie jadasz, to już wiemy.

      A czytać potrafisz?

      • 39 1

    • tatar sojowy to nie tatar tylko sojowe coś (1)

      można temu nadać jakąś nazwę, ale "tatar" tu nie pasuje

      • 30 0

      • Nie tatar a chińczyk sojowy. na dodatek z gmo. ale jaki wegan się tym przejmuje. on śledzi bąki puszczane przez krowy do atmosfery.

        • 8 1

    • O co chodzi, przecież kończą cierpienie

      na talerzu :)

      • 6 2

    • Bo nikogo to nie obchodzi

      • 8 1

    • Znowu lobby wegańskie

      Z soi albo z fasoli to pastę można zrobić. A tatar to z pysznej wołowiny. A te pierdoły ekologiczne to prezentuj w dziale o przyrodzie. Niech żyją mięsożercy

      • 15 3

    • tatar

      Z tarcicy, to proponuję trociny dębowe i drzazgi sosnowe. wegańskie jak chole....!
      I mniejszy slad węglowy niz wegańska soja , ryż i awokado transportowane statkami ma mazut.

      • 10 1

    • przestań trolować, nie jesteś wegetarianinem

      • 2 0

    • z trawy, mlecza, ziemi, resztek z śmietnika itp.

      nie ma czegoś takiego jak wegański (tfu) tatar

      • 7 0

    • Następnym razem zamówię podwójna porcje wołowego

      • 3 0

    • Bo jak tatar to mięso, nie może być tatar sojowy albo burger vege:(itp. to są nazwy potraw mięsnych

      • 0 0

  • Przede wszystkim "za ile" hehe

    Za miskę ryżu ciężko bolakowi.

    • 12 0

  • śmiechłem jak przeczytałem cenę za wypociny na zdjęciu z Oberży86

    • 35 2

  • najlepszy tatar to z lidla za 7.99 (4)

    • 20 18

    • (3)

      Wołowina w takiej cenie dużo mówi o jej jakości

      • 2 0

      • (2)

        80 zł za kg to tania wołowina?

        • 2 1

        • (1)

          jeśli stać cię na wołowinkę z regulatorem kwasowości i przeciwutleniaczami typu cytrynian sodu, askorbinian sodu oraz błonnikiem i solą za 80 zł to gratuluję !

          • 3 2

          • ciebie też stać, zjadasz to we wszystkim innym. Czysty tatar bez tych dodatków ze świeżo zabitego byka nie uratuje cie przed tymi modyfikatorami. Nie zmienia to oczywiście faktu że świeży jest dużo lepszy smakowo. No ale skoro przywaliłeś się do askorbinianu to komentuję ten aspekt.

            • 3 0

  • Białe Wino i Owoce ! (2)

    Najlepszy tatar !!!!

    • 19 7

    • czyli pół litra i dwa ogórki

      • 8 1

    • Tatar i mielone

      Mają cool ! Do tego zimna Perełka !

      • 4 1

  • po co psuć (2)

    nie mozna nazywać tatarem co jest ze zmienionym składem
    nazywajcie to po swojemu ale nie tradycyjnie
    TATAR to jest wizytówka kuchni polskiej i nie ma w składzie sianko,papryki ,majonez wędzony czy inne składniki
    Przestańcie wszystko psuć
    a może nie ma już szefa kuchni ,który potrafi przyrządzić porządnego tatara

    • 55 7

    • doedukuj się kanalio (1)

      Tatar jest tak polski, jak hot dogi

      • 1 24

      • jest polski a kanalia to cie zro..ła

        nie ma czegoś takiego jak dania sticte przynależne do danego kraju w granicach w jakich jest teraz bo wszystko na przestrzeni dziejów się już zmieniło. Więc sam się doedukuj.

        • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane