Trójmiejskie palarnie kawy: jak teraz działają?

9 kwietnia 2020, 7:00
Alicja Olkowska
Najnowszy artukuł na ten temat

Markety wydłużają godziny pracy. Niektóre czynne całodobowo

Trójmiejskie palarnie kawy, podobnie jak większość lokali gastronomicznych, zmieniły zasady działania i stawiają na sprzedaż online. To dobra wiadomość dla miłośników tego aromatycznego napoju: wciąż bez problemu zamówimy ulubione ziarna, często z dostawą do domu. Zapytaliśmy wybrane lokalne palarnie o ich obecną sytuację oraz poprosiliśmy o polecenie kaw, które nadadzą się do picia w domu, a jeszcze lepiej: na balkonie, tarasie lub w przydomowym ogródku.



Palarnie kawy w Trójmieście - działają online


Gdyńska Palarnia Kawy



Gdyńska Palarnia Kawy wprowadziła bezkontaktowe dostawy na terenie Trójmiasta oraz płatność kartą przy dostawach bezpośrednich. To wszystko sprawia, że palarnia wciąż działa, jednak pracownicy, dla których kawa to nie tylko praca, ale też pasja, tęsknią za kontaktem z drugim człowiekiem i rozmowami. Z myślą o zaprzyjaźnionych ze sklepem klientach oraz miłośnikach tego aromatycznego napoju, przygotowali materiały edukacyjne, którymi dzielą się online.

- Aby kawa w domu smakowała lepiej, nie są potrzebne drogie urządzenia takie jak te stosowane w gastronomii. Potrzebne są wiedza i doświadczenie. Mimo iż parzenie kawy nie jest skomplikowane, to zadbanie o kilka detali pozwala uzyskać znacznie lepsze efekty w filiżance. Podpowiadamy także, jak właściwie zadbać o domowe sprzęty do parzenia kawy. Niestety, wielu z nas ma wciąż z tym problem. Tą wiedzą dzielimy się z naszymi klientami, aby mogli w pełni wykorzystać walory naszej kawy, a oni to doceniają - mówi Jacek Kosowski, właściciel. - W ramach społecznej odpowiedzialności zaangażowaliśmy się w akcję #gastropomaga. Każdy kilogram kawy kupiony w naszej palarni niejako funduje małe, indywidualne opakowanie dla medyka. W najbliższych dniach do jednego z trójmiejskich szpitali przekażemy kolejną partię świeżo palonej kawy.
Obecnie klienci Gdyńskiej Palarni Kawy najczęściej zamawiają mieszanki Premium i Classic oraz kawy jednorodne, które są przegotowywane zgodnie z indywidualnymi preferencjami klienta w zależności od tego, jaką metodą parzy kawę. Prym także wiodą popularne single, takie jak etiopska arabika z regionu Yirgachffee czy arabika Gwatemala SHB.

Jacek Kosowski zachęca, aby wolny czas, który spędzamy teraz w domu, wykorzystać na rozwijanie nowych pasji, np. eksplorowanie świata kawy.

- Kawa to nie tylko bogactwo smaku i aromatu czy pretekst do spotkań z przyjaciółmi i bliskimi. Kawa to także ciekawa przygoda i dobra zabawa. W ostatnim czasie wiele zmieniło się w życiu nas wszystkich. Pieczemy chleb na własnym zakwasie, więcej gotujemy, poświęcamy dużo czasu na rzeczy, na które wcześniej go nie mieliśmy. Wykorzystajmy go także na zabawę z kawą. Nauczmy się, jak w domu zaparzyć doskonałą kawę, poświęćmy na to odrobinę więcej czasu niż zwykle. Nie będzie to czas zmarnowany. Testujmy różne metody parzenia, jest ich wiele. Próbujmy różnych gatunków. Jest ich ich jeszcze więcej. Odkrywajmy! Nauczmy się, jak w domu dobrze spienić mleko. Kawa może być sposobem na nudę, która doskwiera w wielu domach. Z pewnością uda nam się także dzięki takim zabawom zaskoczyć bliskich wyjątkową kawą i wspólnie cieszyć się jej smakiem przy okazji spotkań balkonowych, skoro powinniśmy ograniczyć wyjścia na zewnątrz - dodaje Jacek Kosowski.

Nieczapla Coffee Roasters



Nieczapla Coffee Roasters z Wrzeszcza zapewnia, że pracuje normalnie, czyli kawa, tak jak zawsze, palona jest na miejscu dwa razy w tygodniu, ale przygotowywane są także dla klientów nowości - kawy z nowych plantacji.

- Staramy się trzymać planu, do którego przyzwyczailiśmy już naszych klientów i wprowadzać dwie, trzy premiery w miesiącu. W ciągłej sprzedaży są: mieszanka czarna do ekspresów i kawiarek oraz jednorodna biała pod przelew. Oczywiste zmiany nastąpiły na miejscu w lokalu naszej palarni - ograniczyliśmy maksymalnie bezpośrednią sprzedaż, nie ma też możliwości degustacji kawy. Zdecydowanie przesunęliśmy sprzedaż do naszego sklepu internetowego, gdzie daliśmy kupującym na terenie Polski możliwość korzystania z darmowej przesyłki - mówią właściciele Filip Donarski i Patryk Szczypior.
Klienci palarni teraz najchętniej sięgają po kawy jednorodne z segmentu specialty (czyli wysokojakościowe nie mieszane, pochodzące pojedynczych farm) oraz "nieczaplowe" mieszanki pod espresso. Dużym powodzeniem cieszy się Bolivia Samaipata, stworzona specjalnie z okazji drugich urodzin lokalu. Równie chętnie kupowane są kawy klasyczne, czyli jasno palony biały i ciemniej palony czarny blend.

Co Nieczapla poleca do testowania na balkonie wiosną?

- Poranki to głównie kawa mleczna, więc najlepiej sprawdzą się espresso blend Palus Putredinis czy Mare Serenitatis o dominującym smaku czekolady i orzechów oraz dedykowana "przelewom" Brazylia Santos Guaxupe. Popołudnie to najlepszy czas na kawy jasno palone. Zachęcamy do alternatywnych metod parzenia kawy, np. w chemexie. Smaki i aromaty kawy jasno palonej to dla wielu naszych klientów duże zaskoczenie i odkrycie. Wszystkim, którym brak doświadczenia w samodzielnym przygotowywaniu kawy, polecamy krótkie szkolenia, które prowadzimy cykliczne na naszym fanpage'u.

Gdańska Palarnia Kawy



Gdańska Palarnia Kawy zapewnia, że jej funkcjonowanie właściwie się nie zmieniło: kawa wypalana jest jak zawsze, po prostu zmienił się sposób jej dystrybucji i zamiast do kawiarni, które działają w ograniczonym zakresie, towar trafia do sklepów spożywczych. Nie brakuje również indywidualnych zamówień prosto do domu.

- Przybyło nam zamówień bezpieczną drogą online. Mamy wrażenie, że ceremonia picia dobrej kawy w obecnych czasach nabrała jeszcze większego znaczenia. Włączyliśmy się także w akcję stowarzyszenia Operacja Czysta Rzeka dla Szpitali, gdzie nasze produkty były licytowane, a zatem mamy ręce pełne roboty - opowiada Dawid Banaczek.
W chwili obecnej w Gdańskiej Palarni Kawy najbardziej popularna jest 100 proc. arabica Good Morning, która jest połączeniem trzech unikalnych arabik w czystej łagodnej formie. Pierwszą jest mocno kwiatowa cytrusowa Ethiopia Sidamo z nutami grejpfruta i pomarańczy. Druga to kakaowa słodko-gorzka czekolada wyczuwalna w gwatemalskiej kawie Huehuetenango. Natomiast trzecia arabika to bardzo mocna dojrzała Columbia Supremo. Również dużym zainteresowaniem cieszy się mieszanka Black Strong - to Brazylia Cerrado 70 proc. i indyjska robusta 30 proc.

- Nasi odbiorcy to ludzie świadomi, którzy nie boją się próbować najbardziej wyszukanych smaków i połączeń. Potrafią dobierać kawy do form parzenia. Proszę wierzyć, że parzenie kawy na różne sposoby może naprawdę przysporzyć frajdy i przyjemności odkrywania różnych obliczy tego samego ziarna - mówi Dawid Banaczek, który na czas pobytu w domu zachęca do poszerzania wiedzy na temat kawy:

- Właśnie teraz jest czas na ceremonialne podejście do czarnego napoju, zachęcam o poranku wypić kawę zaparzoną metodą alternatywną (chemex lub V60). Taka kawa charakteryzuje się wyjątkowo delikatnym i bogatym smakiem, a jej zapach o poranku będzie dobrym początkiem dnia. W dalszej części dnia zwykłe espresso lub cappuccino w zależności od upodobań. Kawy rzemieślnicze w tym szczególnym czasie to naprawdę dobry wybór. Zapewniam, że wszystkie rzemieślniczo palone kawy wyróżniają się jakością. Ponadto warto wspierać lokalnych przedsiębiorców. Trzymam kciuki za wszystkich kolegów i koleżanki z branży kawowej. Życzę szybkiego powrotu do normalnego funkcjonowania.

Mitte Chleb i Kawa



Mitte Chleb i Kawa również wykorzystuje możliwości, jakie niesie świat online, nie tylko pod kątem sprzedaży. Właściciel na Instagramie częściej publikuje posty, w których dzieli się wiedzą o kawie. Zaprasza też do rozmowy live inspirujących gości (niedawno w takim internetowym spotkaniu wzięła udział Natalia Hatalska).

- Są tu porady, jak zrobić kawę w domowych warunkach np. jak zrobić cappuccino nie posiadając ekspresu ciśnieniowego. Omawiam zagadnienia kawowe w sposób prosty, bo braki wiedzy o kawie nie powinny nas deprymować i odbierać przyjemności z jej picia - mówi Marcin Potkański, właściciel.
Mitte Chleb i Kawa od początku działalności stawia tylko na cztery sprawdzone mieszanki kaw i każda wciąż cieszy się popularnością. W ostatnim czasie na prowadzenie wysuwa się jedna z nich, GoodMan. Jest to kawa pochodząca z plantacji, na której osobiście pracował właściciel lokalu, czyli Jara Mite w Indonezji, na wyspie Flores (wioska Beiposo). Ostatnio Marcin Potkański publikuje sporo zdjęć i filmów z życia wspomnianej plantacji, stąd pewnie wzrost jej popularności.

- Po jednym z live prowadzonym na Instagramie (@panodkawy) dostałem sporo pytań o metodę przelewową parzenia kawy. Ludzie chcieli spróbować zaparzenia kawy metodą alternatywną, ale cały ten rytuał z wagą, młynkiem, odpowiednią temperaturą tylko ich zniechęcał. Postanowiłem stworzyć prosty zestaw: Domowa Kawiarnia, gdzie za 49 zł można już spróbować zaparzyć kawę w dripie (metoda przelewowa). Kawa taka nie ma fusów, a także smak jest dużo delikatniejszy - mówi właściciel.
Czytaj też: Marcin Potkański - rozmowa o dobrej kawie, która pomaga farmerom

Cafe Ina



Cafe Ina także odczuła zmianę sytuacji na rynku gastronomicznym. Kawy, które oferuje, na co dzień były dostępne m.in. w trójmiejskich sklepach spożywczych, lokalach gastronomicznych i hotelowych. Obecnie sprzedaż odbywa się za pomocą sklepu internetowego.

- Klienci, nawet ci z Trójmiasta, świadomi są sytuacji i najczęściej wybierają bezkontaktowy odbiór za pośrednictwem paczkomatu lub kuriera. Możliwe są również zamówienia telefoniczne z odbiorem w naszej palarni na ul. Janka Wiśniewskiego 26 w Gdyni. Z tej możliwości korzystają przede wszystkim stali klienci, którzy przyzwyczaili się do wizyt u nas - mówi Marcin Harabin, pracownik palarni Cafe Ina, który reprezentuje właścicieli: Wojciecha i Edytę Dziedzic oraz Grzegorza Kiełpińskiego. - W chwili, kiedy klienci nie mogą skorzystać z naszych punktów detalicznych w centrach handlowych, wielu z nich przeniosło swoje zamówienia do naszego sklepu internetowego. Nie zmieniło to jednak znacząco najpopularniejszych kaw w naszej ofercie.
W tej gdyńskiej palarni klienci w dalszym ciągu najchętniej wybierają jednorodne kawy z całego świata oraz kawy z serii Cafe Ina Premium. Bardzo dobrze sprzedają się również kawy z szerokiej palety kaw smakowych.

Co szczególnie teraz polecają specjaliści z Cafe Iny do testowania na balkonie?

- Do picia kawy zaparzonej w domu i pitej na tarasie czy balkonie namawiamy nie tylko w obecnej sytuacji, lecz zawsze kiedy to możliwe (śmiech). Teraz, kiedy możemy mieć ciut więcej czasu dla siebie i poranną kawę wypijamy w domu, a nie w pracy, bardzo zachęcam do eksperymentów. Najprostsze urządzenie do zaparzania, takie jak drip czy aeropress w zestawie z ręcznym młynkiem, może nam pomóc odkrywać smaki kaw z całego świata. Przy odrobinie wprawy możemy w domowym zaciszu szukać różnic pomiędzy ziarnami z różnych krajów i może nawet znaleźć naszą ulubioną.

Kawana



Kawana także odnalazła się w nowej rzeczywistości i zachowała relacje z klientami biznesowymi i detalicznymi. Ograniczyła sprzedaż bezpośrednią na rzecz online poprzez stronę sklep.kawana.pl.

- Jest to przede wszystkim bezpieczna forma zakupów i jednocześnie wygodna - wyjaśnia właścicielka, Małgorzata Paduch. - Paczki przygotowywane są z zachowaniem wszelkich środków ostrożności, a klient dostaje przesyłkę do domu bez konieczności opuszczania miejsca zamieszkania. Sama palarnia działa niezmiennie, kawę wypalamy według bieżącego zapotrzebowania. Paczki nadajemy od poniedziałku do piątku.
Punkt stacjonarny przy ul. Wallenroda 7 w Gdańsku działa w ograniczonym zakresie, paczki z kawą są sprzedawane od poniedziałku do piątku w godzinach 15-18 oraz w soboty między 10 a 15.

W ostatnim czasie klienci najchętniej kupują mieszankę trzech arabik z Hondurasu, Brazylii oraz Kolumbii, czyli "Blue owl". Co ważne, to uniwersalny blend, więc idealnie nadaje się do przyrządzenia espresso, kawy z mlekiem i tej z kawiarki. Podobnie jak w innych trójmiejskich palarniach, tutaj również popularnością cieszą się kawy jednorodne, zwłaszcza z Meksyku i Brazylii, które są dostępne w wariantach pod espresso i do kaw przelewowych.

Małgorzata Paduch również poleciła czytelnikom portalu kawy idealnie nadające się do smakowania w domu.

- Na pobudzający poranek zdecydowanie poleciłabym wcześniej wspomnianą kawę z Brazylii z plantacji Rainha zarówno do kawiarki, frenchpressu lub pod espresso, jak i do kaw mlecznych. Natomiast na leniwe popołudnie polecam bardziej owocowe kawy Burundi Maruri lub Kenię Gatomboya z dripa, kality lub chemexa. Do kaw mrożonych mlecznych polecamy Brazylię natomiast w napoju espresso tonic sprawdzą się kawy o owocowych nutach: Kolumbia, Etiopia lub Burundi.

Coffee Time



Coffee Time w dobie koronawirusa nie próżnuje: oprócz realizowanych zamówień online, zadbała o nową aranżację przestrzeni. Palarnia odczuwa jednak skutki obostrzeń: zauważalny jest spadek sprzedaży, choćby z tego względu, że lwia część działalności firmy łączyła się z branżą gastronomiczną, która obecnie walczy o przetrwanie. Pracownicy jednak zachowują spokój, działają i wierzą, że wkrótce wszystko wróci do "normalności".

- Póki co sprzedaż detaliczna odbywa się przez strony internetowe coffeetime.com.pl i kreatywnacafe.pl, ponadto Łukasz z Kreatywnacafe w bezpieczny dla wszystkich sposób rozwozi kawy na terenie całego Trójmiasta. Nawiązał również kontakt z restauracją Muszla Gdynia, która zapoczątkowała ogólnopolską akcję #gastropomaga. My w jej ramach przekazujemy kawę do Szpitala Miejskiego w Gdyni. Jesteśmy również w trakcje rebrandingu i już niedługo, jak kurz po pandemii opadnie - w co mocno wierzymy - będzie można nas spotkać pod nową nazwą "Skład Kawy", ale więcej informacji podamy za jakiś czas - powiedział nam Piotr Durlik, właściciel.
Nasz rozmówca wskazuje, że w tym sezonie klienci najchętniej zamawiają Brazylię Guaxupe espresso roast, paloną nieco ciemniej. To wdzięczna w smaku kawa: słodka, o niskiej kwasowości i co ważne, pasuje do wielu metod parzenia. Właściciel sugeruje również stuprocentowe arabiki ze względu na ich bogaty smak i aromat.

- Do ekspresów automatycznych, które ostatnimi czasy stały się popularne, polecam arabiki dobrej jakości palone troszkę ciemniej, gdyż smakują z takiego ekspresu po prostu lepiej od kaw jasno palonych. Jeżeli ktoś lubi nagły przypływ kofeiny oraz trochę bardziej intensywny napar, mogą nabyć również mieszanki z niewielkim dodatkiem robusty - dodaje Piotr Durlik. - Do metod alternatywnych tj. AeroPress, Drip czy Chemex gorąco polecam kawy z segmentu "Speciality Coffee", palone jasno, aby zachował się w nich charakter miejsca, z którego pochodzą. Napary z takich kaw są delikatne w smaku, natomiast w aromacie często pojawiają się słodkie nuty karmelu, czekolady, orzechów, jak i przyjemne bukiety owoców i kwiatów. Na te wiosenne ciepłe dni poleciłbym właśnie napary z tych kaw.
Czy pijasz kawę z mlekiem?
38%

tak, tylko taka mi smakuje

9%

tak, ale mleko musi być spienione

4%

tak, ale nie może to być spienione mleko

21%

od czasu do czasu

28%

nie, nigdy, to profanacja

zakończona

łącznie głosów: 306