• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Trójmiejskie restauracje rozdają zakwas na chleb

Julia Rzepecka
19 marca 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
Wszystkim  znane  jest  powiedzenie "nie samym chlebem człowiek żyje". Z pewnością tak jest, jednak z drugiej strony trudno sobie wyobrazić śniadanie bez kromki chleba. Wszystkim  znane  jest  powiedzenie "nie samym chlebem człowiek żyje". Z pewnością tak jest, jednak z drugiej strony trudno sobie wyobrazić śniadanie bez kromki chleba.

Zagrożenie koronawirusem sprawia, że klienci masowo wykupują produkty pierwszej potrzeby, trudno np. zdobyć drożdże. Właściciele niektórych trójmiejskich lokali zdecydowali się pomóc i rozdają za darmo zaczyn zakwasu chlebowego, aby mieszkańcy sami mogli samodzielnie w domu upiec chleb.



Piekarnie i cukiernie działają - kontaktuj się z wybranym lokalem, by sprawdzić tryb pracy i godziny otwarcia:

Piekarnie i cukiernie w Trójmieście


Niepewny czas związany z rozprzestrzenianiem się koronawirusa częściej popycha ludzi do sklepów, gdzie robią większe zakupy. Nie wszyscy jednak chcą kupować gotowe produkty, część lubi upichcić coś samodzielnie. Niestety jednym z produktów, który trudniej w ostatnich dniach dostać, są drożdże suche i surowe. Na szczęście z pomocą przybywają lokalne restauracje, które postanowiły podzielić się zakwasem na chleb, i to za darmo.

Quiz Chleb i inne wypieki Średni wynik 73%

Chleb i inne wypieki

Rozpocznij quiz


Zakwas rozdaje Machina Eats&Beats, znajdująca się przy ul. Chlebnickiej w centrum Gdańska. Zachęca do poczęstowania się wystawionym na ulicę zakwasem oraz do nauczenia wypieku chleba.

Zamieszczony został również przepis na chleb.

Wieczorem włóż zakwas do słoika, dodaj 100 g mąki żytniej i 100 g wody - wymieszaj. Rano będzie gotowy, żeby zrobić z niego chleb.

Przepis:

500 g wody połącz z 200 g zaczynu (łyżeczkę odłóż w zamkniętym słoiczku do lodówki na następny chleb), wszystko wymieszaj. Dodaj 500 g mąki (typ 2000 to razowa, a 720 biała - można dowolnie wymieszać), 18 g soli, ziarna, jeśli lubisz. Wymieszaj porządnie i przełóż do lekko natłuszczonych czarnych keksówek do połowy wysokości. Wyrównaj wilgotną dłonią. Wierzch możesz posypać ziarnami i docisnąć.

Zakryj foremki folią aluminiową i uzbrój się w cierpliwość. Chleb musi wyrosnąć do krawędzi, co zajmie mu 4-8 godzin w zależności od temperatury. Piekarnik nagrzej do 220 stopni, bez termoobiegu - góra i dół. Nie zdejmuj folii, wstaw chleb do nagrzanego pieca na 40 minut. Po tym czasie zdejmij folię, zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze 30 min. Upieczony chleb wyjmij z foremek i wystudź na kratce. Ostudzony dobrze zawinąć w folię aluminiową i zostawić do rana, ale jeśli nie wytrzymasz - krój.


  • Wiosną i latem, kiedy nie korzystamy z ogrzewania, a jest ciepło, zakwas może stać w dowolnym miejscu, należy unikać jedynie przeciągów.
  • Zakwas powstaje z połączenia mąki i wody. W dojrzewającym zakwasie wytwarzają się drożdże i bakterie, dzięki którym później rośnie chleb.
Swój zakwas rozdaje również Tomasz DekerTomasz Deker Bakery na Przymorzu przy ul. Obrońców Wybrzeża. Każdego zainteresowanego prosi o kontakt z restauracją.

Zakwas otrzymamy także we wrzeszczańskim Avocado Vegan Shop.

- Przygotowaliśmy zakwas żytni, na bazie którego będziecie mogli wypiekać swoje własne chleby. Zakwas będziecie mogli odbierać bezpłatnie. Prosimy, abyście przynosili własne słoiki, bo my już nie mamy. Do słoiczków z zakwasem dołączać będziemy bardzo prosty przepis na pszenny chleb oraz instrukcję obchodzenia się z zakwasem, aby wystarczył wam na długo i abyście mogli dzielić się nim dalej - informuje Avocado Vegan Shop z Wrzeszcza.
Lokal informuje również, że w przypadku niemożności wypieku chleba we własnym domu jedna z pracowniczek zadeklarowała chęć wypiekania bezglutenowego chleba, różnego rodzaju ciast (m.in. agawnika) oraz innych wypieków. O wszystkim Avocado ma informować na bieżąco.

Koronawirus w Trójmieście - wszystkie ważne informacje


Przygotowywane są także dodatkowe możliwości składania zamówień, aby jak najbardziej zminimalizować kontakty bezpośrednie. Planowane jest włączenie możliwości zamówienia pełnego cateringu online oraz możliwość zamówienia paczek produktów z Avocado Vegan Shop z bezkontaktową dostawą do domu.

Bio Piekarnia Ziarno z Gdyni również rozdaje zakwas klientom, a przy okazji dowozi chleb do domów.

Miejsca

Opinie (74) 4 zablokowane

Wszystkie opinie

  • Rząd oddala składki i nic w zamian, a sami pensje z naszych podatków biorą (10)

    Za 3 miesiace te oddalone płatnosci i tak nas doprowadzą do bankructwa a np. włoski rzad oddał cała pensje na walkę z wirusem. Może w tym roku nie przelać setek milionów na fundusz koscielny tylko dać ludziom aby uratowali swoje rodziny i firmy. My chcemy zaniechania poborów podatków i składek a nie odłożenia w czasie.

    • 100 16

    • rząd (1)

      Czas zrozumieć że rząd ma obywateli w d*pie.

      • 21 8

      • romańskie pasożyty jeszcze bardziej

        czary za kasę, a jak mają płacić, to Bóg zapłać!

        • 1 1

    • (1)

      naucz sie, ze nie ma darmowych pieniedzy, bedziesz je splacal podwojnie

      • 15 4

      • Jak to nie ma?

        Jak nie ma, to niech nie ma dla konkordatowych. Tę całą patologię od nieweryfikowalnych obietnic raju po śmierci zagonić najzwyczajniej do roboty, niech im się skończy raj za życia.
        Pieniądze na konkordat dostaną po śmierci, jak będą mieli zasługi. Rozliczajmy się w zaświatach, skoro tego chcą.

        • 2 3

    • Nie jątrz, siedź w domu, myj ręce. (4)

      • 7 11

      • Myję i będę jątrzył (3)

        W piątek 13 byliśmy z... ście przygotowani. Szpitale zaopatrzone na maksa. W niedzielę lekarze z fartuchów szyli sobie maski żeby na dyżur wejść. Kto przez sobotę na alegroszu ten sprzęt sprzedał?? Dziś Mateuszek Pinokio w CNN już uprawiał czarnowidztwo bo wiedział że nikt rozsądny na świecie na jego pi....dolenie się nie nabierze. Takie są realia. Nakryj głowę kołdrą umytymi rękoma.... Jesteśmy w czarnej d....pie tylko nikt nie ma odwagi elektoratowi i reszcie myślącej tego społeczeństwa powiedzieć tego wprost....

        • 15 7

        • (1)

          socjalista, tylko daj, daj
          pracować, a nie ...!

          • 4 9

          • nikt nic nie chce tylko żeby nam oddali to co nasze - podatki i pozwolili pracować

            nie jesteśmy socjalistami ale czemu my nie zarabiamy a oni mają pensje z naszych podatków?

            • 6 1

        • kamysz tez morde drze o umorzeniu ,on wogole mysli ?

          -umorzyc ,a skladki ,a lata skladkowe ,nie ma darmowych obiadow za wszystko trzeba bedzie zaplacic.

          • 1 0

    • za kolegow bienkowskiej

      uslyszal bys:sorry taki mamy klimat:koronawirus"

      • 4 4

  • Fajna inicjatywa

    Popieram

    • 65 1

  • Super.... ale ja czekam aż będą rozdawać spiryt do dezyfekcji.... zewnętrznej..:) (2)

    A tak na marginesie...skoro wszystko jest wg informacji rządu... wszystko w sklepach wszystko w szpitalach to czemu słyszę z dołu i sam widze co innego? Czy ja mam problem ze wzrokiem czy ktoś tu kłamie? A może po prostu oni nie chodzą na zakupy i leczą się w kancelarii?
    Ps... Paa prezydencka poddała się badania na koronawirusa.a kilka godzin temu Pan Dworczyk mówił że jeśli nie ma objawów czyli gorączka kaszel itd. to się nie robi badań. Więc jak? Są równi i równiejsi?

    • 60 15

    • Zawsze tak było w Polin

      • 2 4

    • nowe czasy....

      • 2 0

  • O fajnie może w końcu dobry chleb wyjdzie, a nie te badziewia z piekarni.

    • 30 9

  • (3)

    Dobra inicjatywa ,ale jak narazie idę i kupuję chleb gotowy , po zatem jak ktoś ma dużą rodzinę to opłaca się piec samemu ,ale przy 1-2 osobowej więcej na prąd wydasz niż kosztuje dobry chleb .

    • 21 5

    • dobry chleb...

      ... najlepszy - upieczony samodzielnie. Moja rodzina to właśnie 2 osoby. Chleb na zakwasie piekę od ok. 7 lat i nie mam zamiaru z niego rezygnować. Żaden "sklepowy" się do niego nie umywa

      • 7 1

    • Zrób 3 bochenki

      Zrób 3 bochenki lub 5 i zamrozisz!

      • 5 3

    • Zamrozić można.

      Ja piekę kilka na raz i zamrazam. Robię tak od bardzo dawna.

      • 1 0

  • (1)

    Inicjatywa sympatyczna, ale... póki chleb jest w piekarniach, to chyba jednak bardziej higienicznie jest kupować u nich - przestrzegają zasad higieny z zasady, kontroluje ich Sanepid, a w tej chwili używają też żeli do dezynfekcji itp.
    Tutaj każdy, kto przechodzi obok stojaczka, może pogrzebać, kichnąć, swój wirus przenieść, więc...

    • 20 13

    • więc...

      ... najlepiej zrobić zakwas samodzielnie i piec własny fantastyczny chleb. polecam

      • 10 0

  • fajny pomysł :)

    • 11 1

  • Uważajcie żeby was skarbówka nie skroiła (7)

    Jeden piekarz raz chleb rozdawał to czapę prawie dostał.
    Chory kraj

    • 57 14

    • Doczytaj szczegóły jak tam było.
      Ok
      Zapomniałem, że kończyłeś gimnazjum i nie przeczytasz.

      • 5 8

    • Nie lubię tego argumentu, ale faktem jest że było to inne ugrupowanie przy korycie i wtedy takie zachowanie to była norma.

      • 3 3

    • Piekarz miał swoje za uszami

      Nie znasz sprawy nie komentuj

      • 4 0

    • To było (2)

      Za PO ...

      • 1 1

      • Monia, masz problem, (1)

        To było sporo wcześniej, PO nie istniało jeszcze. Lecz obsesję, zanim będzie za późno. No, chyba że u Piebiaka pracujesz.

        • 0 0

        • PO istniało, nie rządziło.

          • 0 0

    • Co do chleba ?

      Bo rozdawał chleb. Gdyby rozdawał po kieliszku dobrego swojskiego bimberku, to nikt by go nie szarpał. 1/2 litra na konsumpcję i 1/2 litra na "dezaktywację" wirusa.

      • 0 0

  • Przecież zakwas się robi samemu (3)

    W trzy dni. Można zrobić chleb bez drożdży. Czy ci dzisiejsi ludzie mają jeszcze jakieś pojęcie o życiu.

    • 30 10

    • Można zrobić

      Jednakże 3 dni to zakwasik taki słabiutki wyjdzie. Im starszy (tzn oddzielamy parę gram, urabiamy i do następnego chleba) tym lepszy. Robiłem chleb przez parę lat, zakwas był bardzo mocny, niestety lenistwo zwyciężyło :(

      • 15 0

    • Nie każdy nie pracuje lub nie ma pracy 7-15.

      • 11 0

    • Piszesz głupoty, bo nie masz pojęcia o sprawie

      Chleb na zakwasie wieloletnim to nie to samo co świeży zakwas

      • 5 1

  • Chleb zrobiony własnoręcznie to coś wyjątkowego

    Może to głupie, ale ja piekąc chleb mam wrażenie, że robię coś ważnego. Wypieczenie chleba to coś wyjątkowego. Niby tylko ciasto, zwykła mąka... a jednak kiedy czujesz ten zapach, weźmiesz do ręki świeży, ciepły bochenek, przekroisz... no ma to jakiś element magiczny. U nas w domu pieczenie chleba to zawsze uroczystość. I najwazniejsze - nigdy nic sie nie marnuje.

    • 67 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane