Trójmiejskie restauracje wyróżnione w ogólnopolskim konkursie

18 października 2016 (artykuł sprzed 3 lat)
osa

W ostatni weekend po raz szósty przyznano nagrody i wyróżnienia w konkursie przewodnika "Poland 100 Best Restaurants". Do grona najlepszych restauracji w Polsce trafiło 9 lokali z Trójmiasta i okolic.



Plebiscyt Poland 100 Best Restaurants przede wszystkim wyróżnia się na tle podobnych akcji formułą - tutaj decydujący głos mają konsumenci (75 proc.), a nie jury, co według organizatorów gwarantuje obiektywną i wiarygodną ocenę. Ostateczny wynik jednak zależy nie tylko od głosów klientów, ważne jest także głosowanie na stronie internetowej konkursu i w mediach społecznościowych oraz ocena inspektorów przeprowadzona w trakcie niezapowiedzianej wizyty (25 proc.).

Podczas finału, który odbył się w Szczawnicy w Dworku Gościnnym, rozdano nagrody w kategoriach Najlepsza restauracja w Polsce oraz Najlepsza karczma w Polsce w czterech grupach: Award od Excellence (Jeden widelec), Best of Award of Excellence (Dwa widelce), Grand Award (Trzy widelce) oraz Grand Award (Trzy widelce plus).

Jeden widelec przyznano restauracji Kowall, zlokalizowanej w centrum handlowym na peryferiach Gdańska. To jednak nie koniec nagród dla Artura Moroza - także jako szef kuchni restauracji Bulaj w Sopocie po raz czwarty z rzędu otrzymał Trzy widelce.

Restaurację Trattoria la cantina, Secretariat oraz Baryłkę wyróżniono Dwoma widelcami. Natomiast Trzy widelce trafiły do Bociana Morskiego, Hashi Sushi w Gdyni, Szafarni 10 i restauracji Projekt 36.

- Jest nam niezmiernie miło, że tak nowa restauracja, jaką jest Projekt 36, podbiła serca gości oraz jury. Jesteśmy bardzo dumni z naszego szefa kuchni - Marcina Leszczyńskiego - oraz całego jego zespołu, który wkłada serce i całą energię w każdy detal serwowanych dań. Nagroda nie była dla nas niespodzianką, ponieważ wiemy, że nasze jedzenie smakuje wyśmienicie i często zaskakuje, jednak nie spodziewaliśmy się zdobycia trzech widelców obok takich restauracji jak Atelier Amaro czy Senses - mówi Kalina Olejarczyk z Projekt 36.
Najlepszą restauracją w Polsce okazała się restauracja Amber Room z Warszawy, Szefem Kuchni Roku 2016 - Robert Skubisz, także z Amber Room, który został również nagrodzony za najlepsze Tasting menu 2016. Ewa Wachowicz odebrała nagrodę w kategorii Najlepszy telewizyjny program kulinarny ("Ewa gotuje", Polsat).

Listę wszystkich zwycięzców można zobaczyć tutaj.

osa