• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Truskawkowy rekord Guinnessa ustanowiony

Łukasz Stafiej
23 czerwca 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Zupa na skwerze Arki Gdynia gotowana była od piątkowego wieczora, w sobotę po godz. 14 ją zważono - udało się przygotować 726 kg. Zupa na skwerze Arki Gdynia gotowana była od piątkowego wieczora, w sobotę po godz. 14 ją zważono - udało się przygotować 726 kg.

Dokładnie 726 kg zupy truskawkowej ugotowano w sobotę na skwerze Arki Gdynia. Tym samym organizatorzy próbowali trafić do Księgi Rekordów Guinnessa z rekordem w kategorii polska zupa truskawkowa. Wygląda na to, że się udało.



Ugotowanie kilkuset kilogramów zupy truskawkowej to nie lada wyzwanie. Ustanawianie rekordu na skwerze Arki Gdyni zobacz na mapie Gdyni zaczęło się już w piątek po godz. 18. Do wielkiego kotła ustawionego na sześciu palnikach wlano 450 litrów wody i wsypano 50 kg cukru. Następnie przez całą noc mieszanka była podgrzewana, aby po godz. 6 można było przejść do kolejnego etapu - odmierzania składników.

- Do garnka dodajemy 10 kg truskawkowego kisielu, 30 kg makaronu i 300 słoików kompotu truskawkowego - mówił nam jeden z organizatorów akcji Jarosław Kłodziński, gdyński radny. - Po krótkim zagotowaniu zupę należy schłodzić, aby nadawała się do jedzenia.
I tutaj znowu najważniejszy jest czas. Schłodzenie kilkuset kilogramów mikstury zajęło około sześciu godzin. Około godz. 15 organizatorzy byli już gotowi, aby karmić przechodniów - zaplanowano wydanie niemalże 1500 porcji. Wpierw zupę trzeba było jednak zważyć, co odbyło się w obecności urzędniczki z Urzędu Miar i Wag.

Kocioł podniesiony został przez dźwig, do haka którego umocowano wagę. Z powodu drobnych trudności technicznych ważenie udało się za drugim podejściem. Cyfrowy wyświetlacz wskazał 1160 kg. Aby uzyskać ostateczny ciężar zupy, należało odjąć od tej liczby wagę kotła, czyli 434 kg.

Po zakończeniu akcji ustanawiania rekordu zupa była rozdawana przechodniom. Po zakończeniu akcji ustanawiania rekordu zupa była rozdawana przechodniom.
- Ugotowaliśmy 726 kg zupy truskawkowej. Tym samym mamy trzy nowe rekordy: rekord Polski w gotowaniu zupy owocowej, kulinarny rekord świata oraz rekord w kategorii polska zupa truskawkowa, który zgłosimy do Księgi Rekordów Guinnessa - ogłosił Kłodziński i dodał: - Poprzeczkę ustanowiliśmy wysoko, ale nie na tyle wysoko, aby jej nie pobić za rok.
Akcja gotowania i rozdawania zupy połączona była ze zbiórką pieniędzy, które przeznaczone zostaną na leczenie zmagających się z nowotworami mieszkających w Gdyni i Rumi kobiet: Jagody i Agaty.

Warto przypomnieć, że to nie pierwszy kulinarny rekord w Gdyni. W ubiegłym roku Kłodziński ustanowił rekord Polski w gotowaniu zupy owocowej, przygotowując 660 kg litrów zupy wiśniowej. Wcześniej gotował też rekordowe ilości jajecznicy (z 1,5 tys. jajek) oraz grochówki (ugotował tonę).

Ważenie kotła z zupą przy pomocy dźwigu z wagą zamontowaną do haka.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (68) 1 zablokowana

  • Kulinarny Rekord Świata jest nasz

    Tego już nikt i nic nie zmieni. Gdynia ma nowy rekord świata. Tym razem w cenionym świecie kuchmistrzostwa za sprawą Jarosław Kłodziński i Janina Wasylka.

    • 0 2

  • W środku sezonu truskawkowego

    Robią zupę z kisielu i kompotów. lol.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane