Uczta na sopockim molo. Rusza Slow Fest

20 czerwca 2017 (artykuł sprzed 4 lat)
Łukasz Stafiej
Podczas tegorocznego Slow Fest stoiska z jedzeniem przygotuje ponad 60 restauratorów. Więcej zdjęć (2)

Podczas tegorocznego Slow Fest stoiska z jedzeniem przygotuje ponad 60 restauratorów.

fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Podczas tegorocznego Slow Fest stoiska z jedzeniem przygotuje ponad 60 restauratorów.

fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Ponad sześćdziesiąt restauracji będzie karmić w sobotę i niedzielę na molo zobacz na mapie Sopotu podczas festiwalu kulinarnego Slow Fest Sopot. W menu regionalne, nadmorskie smaki i nie tylko.



Slow Fest wyrasta z idei ruchu slow food, którą od lat propaguje główny organizator imprezy, Wojciech Radtke.

- Chodzi o wspólne spotkanie przy stole i degustowanie dobrego jedzenia przygotowanego z poszanowaniem regionalnych smaków i tradycji - mówi Radtke. - Zapraszanym na festiwal restauratorom nie narzucamy tematyki dań, ale podkreślamy, że powinny być one przygotowane z uwzględnieniem lokalnych produktów czy właściwych dla regionu inspiracji kulinarnych.
Podczas tegorocznej, piątej edycji imprezy, stoiska z mobilnymi kuchniami rozstawi na molo ponad sześćdziesięciu restauratorów z Trójmiasta i okolic. Będą też gościnne lokale z Łodzi czy Warszawy. Menu szefowie kuchni nie ujawniają - wciąż jest opracowywane, będą też niespodzianki. Uczestnicy spodziewać powinni się ryb, kaszubskich truskawek, ale też dziczyzny czy młodych warzyw.

- W tym roku rezygnujemy z karnetów festiwalowych. Każdy restaurator samodzielnie ustala ceny za swoje dania, ale sugerowaliśmy, aby porcje degustacyjne zaczynały się od 5 zł - wyjaśnia Radtke.
W daniach dominować mają lokalne produkty - m.in. kaszubska truskawka czy ryby bałtyckie. Więcej zdjęć (2)

W daniach dominować mają lokalne produkty - m.in. kaszubska truskawka czy ryby bałtyckie.

fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

W daniach dominować mają lokalne produkty - m.in. kaszubska truskawka czy ryby bałtyckie.

fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Nowością będą również miejsca do konsumpcji zakupionych dań. Organizatorzy zapowiadają postawienie kilkudziesięciu ław z obrusami oraz stolików koktajlowych wzdłuż molo. Będą też strefy relaksu z pufami i leżakami.

Swoją ofertę zaprezentują też mali producenci na dwudziestu kramach z lokalnymi przetworami, wędlinami, serami zagrodowymi, winami czy świeżymi rybami. Niedaleko wejścia na molo prowadzone będą pokazy gotowania na żywo, w których wezmą udział artyści, m.in. Reni Jusis, Tomek Makowiecki, Przemek Bluszcz czy Kuba Staruszkiewicz.

W pokazach być może weźmie udział również ekipa ze słynnej restauracji Fäviken. Szwedzi w czasie Slow Fest gościć będą w Sopocie na zaproszenie Hotelu Sopot zobacz na mapie Sopotu, gdzie w sobotę o godz. 20 odbędzie się specjalna kolacja degustacyjna inspirowana smakami kuchni nordyckiej. Wstęp na zaproszenia.

Slow Fest potrwa od soboty do niedzieli w godz. 11-18. Warto pamiętać, że wstęp na molo jest płatny: 8 zł kosztuje bilet normalny, 4 zł - ulgowy.

Tak wyglądał Slow Fest rok temu

Opinie (50)

  • troche drogo, wstęp za 2 os. 16 zł, a kilka porcji trzeba spróbować.... (9)

    • 29 5

    • jak nie stać (6)

      to zostań w domu.

      • 5 24

      • I tak niestety wielu zrobi (3)

        Napiszcie impreza tylko dla ludzi z kasą

        • 18 3

        • Za darmo to idź na degustację do Alberta. (2)

          • 3 15

          • dlaczego robią to na molo??? (1)

            mam płacić za wejście i jeszcze za jakieś tam jedzenie?
            wolę dać na tacę w niedzielę.

            • 6 2

            • Brawo

              Też tak zrobię jak mi rozum odbierze.

              • 0 2

      • Ooooo

        Rockefeler się odezwał.

        • 15 0

      • a jak ciebie stać to też zostań w domu

        • 1 0

    • na molo byłem już wielokrotnie, chciałbym pójść na festiwal i czegoś spróbować, mam płacić podwójnie?

      • 11 0

    • Co weź za 6 dzieci 500plus
      ...i na wódkę i fajki nasz....

      • 0 1

  • czyli mam zaplacić 8 zł od osobyi poźniej próbki jedzenia na papierze po kilkanaście złotych za sztukę?? (6)

    Mam nadzieję, że bedzie wietrznie i deszczowo!!!

    • 63 14

    • To tylko świadczy o tobie (1)

      jako człowieku. I to takie typowe - mi jest źle to niech inni mają rownie zle jak ja.
      Ogarnijcie się ludzie, bo wsytd patrzec w jakim kierunku zmierzamy.
      Jest za drogo to nie idz, nikt ci nie kaze. Znajda się tacy co pojda i tyle - wolnosc wyboru.

      • 10 20

      • Normalny to ty nie jesteś.Jak świat światem szanyjacy restaurator w krzakach nie będzie się reklamował.

        • 8 5

    • zapomniałeś się podpisać

      Polak katolik

      • 9 17

    • Spoko, spoko, nikt nie zmusza

      Zawsze możesz wyżyć się tłuczkiem na schabowym.

      • 6 7

    • Dziękujemy za typowo polskie życzenia! Mimo wszystko zapraszamy.

      • 6 2

    • Nie, pomyliłeś się.

      Dobra wiadomość dla ciebie jest taka, że możesz pójść na plażę, na spacer, zostać w domu na kanapie, wszystko to za darmo. Obowiązku nie ma. Masz wolność, korzystaj z nie, póki możesz.

      • 3 2

  • Wietrzenie spiżarni. (1)

    Hipisterka będzie ucztować.

    • 28 3

    • Całe społeczeństwo. Wszyscy coś dla siebie znajdą. Serio! To festiwal dla wszystkich.

      • 2 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ryby od Kapitana

Ryby od Kapitana

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Anima Cafe

Anima Cafe

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Uczestnicy

Uczestnicy

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Uczestnicy

Uczestnicy

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Seafood Station

Seafood Station

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Uczestnicy

Uczestnicy

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Lao Thai

Lao Thai

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Buraczany śledzik w Lula

Buraczany śledzik w Lula

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Pinata

Pinata

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Pinata

Pinata

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Motto Bistro Cafe

Motto Bistro Cafe

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Motto Bistro Cafe

Motto Bistro Cafe

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

3 Ryby

3 Ryby

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Uczestnicy

Uczestnicy

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Uczestnicy

Uczestnicy

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Czarny Kos

Czarny Kos

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Czarny Kos

Czarny Kos

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Robifarm Gastro

Robifarm Gastro

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Mercado

Mercado

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Golden Tulip

Golden Tulip

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Golden Tulip

Golden Tulip

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Uczestnicy

Uczestnicy

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Ceviche z łososia

Ceviche z łososia

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Pinata

Pinata

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Bacio Di Cafe

Bacio Di Cafe

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Bacio Di Cafe

Bacio Di Cafe

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Hotel Sopot

Hotel Sopot

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Hotel Sopot

Hotel Sopot

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Live coocking

Live coocking

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Gopodarstwo Kaszubska Koza

Gopodarstwo Kaszubska Koza

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Uczestnicy

Uczestnicy

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Sztuczka Bistro

Sztuczka Bistro

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Uczestnicy

Uczestnicy

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Uczestnicy

Uczestnicy

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Uczestnicy

Uczestnicy

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Uczestnicy

Uczestnicy

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Uczestnicy

Uczestnicy

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Marine Harvest

Marine Harvest

fot. Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Mogłeś jeszcze nie czytać