stat

Uczta w duchu slow food na molo

21 czerwca 2018 (artykuł sprzed 1 roku)
Łukasz Stafiej

Najstarszy trójmiejski festiwal kulinarny Slow Fest Sopot w sobotę i niedzielę po raz szósty odbędzie się na molo zobacz na mapie Sopotu. Będzie można spróbować jedzenia z ponad pół setki restauracji w cenie 5 zł za porcję.



Pierwszy Slow Fest Sopot (wtedy jeszcze pod nazwą Slow Food Festival) odbył się na sopockim molo w 2013 roku. Wtedy, gdy moda na kulinaria w przestrzeni miejskiej dopiero kiełkowała, było to zupełnie nowe przedsięwzięcie na trójmiejskiej mapie imprez.

- Ruch slow food promuje lokalne tradycje kulinarne i produkty właściwe dla danego regionu - tłumaczy Wojciech Radtke, główny organizator Slow Fest. - Propaguję te idee od prawie dwudziestu lat, a kilka lat temu postanowiłem tym festiwalem połączyć osoby, którym na takim myśleniu o kulinariach zależy. To okazja do spotkania, wymiany doświadczeń oraz - przede wszystkim - spróbowania dobrego jedzenia.
Formuła imprezy jest w zasadzie niezmienna od początku. Na molo swoje stanowiska rozkładają zaproszone restauracje, które przygotowują specjalne dania festiwalowe. W tym roku w ciągu dwóch dni (sobota i niedziela, w godz. 11-18) zaprezentuje się łącznie około pół setki lokali.

Będzie smacznie! Zobacz więcej kulinarnych imprez w Trójmieście


- Nie narzucamy szefom kuchni menu, ale zwracamy uwagę, aby było ono przygotowane w duchu slow food - dodaje Radtke. - Warto jednak przypomnieć, że nie polega to wyłącznie na tym, aby odkopywać rdzenne przepisy regionu sprzed stu lat, ale aby twórczo wykorzystać jego współczesny potencjał kulinarny. A ten na Pomorzu jest bardzo bogaty, bo to tygiel przeróżnych smaków, tradycji i zwyczajów kulinarnych. Choć zawsze chwalimy się tutejszymi rybami i truskawkami, trzeba pamiętać, że to nie tylko te składniki tworzą tożsamość Pomorza na talerzu.
Sugerowana restauratorom przez organizatorów cena jednej porcji degustacyjnej to 5 zł. Oprócz tego trzeba będzie zapłacić za bilet wstępu na molo - dla osoby dorosłej kosztuje on 8 zł, ulgowy - 4 zł.

Oprócz skorzystania z degustacji na stoiskach restauracji, podczas Slow Fest Sopot będzie można również zrobić zakupy na kiermaszu produktów regionalnych, spróbować piw rzemieślniczych i wina.

Organizatorzy zaplanowali również specjalną kolację na otwarcie imprezy. W piątek w godz. 19-22 sześciodaniową kolację w restauracji Polskie Smaki przygotuje trzech szefów kuchni z lokali rekomendowanych przez ruch Slow Food Polska: Krystian Szidel (Polskie Smaki w Sopocie), Rafał Niewiarowski (Dym na Wodzie w Ustce) oraz Rafał Kopicki (Nowy Świat w Sopocie). Udział kosztuje 99 zł (rezerwacje pod numerem telefonu: 58 767 19 60).

Slow Fest Sopot w 2016 roku.