Setki osób przemaszerowały kulinarnym deptakiem, który w sobotę tymczasowo zorganizowano w ramach imprezy Kulinarna Świętojańska na tej najsłynniejszej gdyńskiej ulicy. Można było zjeść smaki z każdej strony świata.
- To świetny sposób, aby gdynianie poznali kuchnię mojej restauracji, serwujemy dziś takie jedzenie, jakie na co dzień mamy w karcie - powiedział nam szef kuchni i właściciel Krwi i Wody, Mariusz Pieterwas, który w Kulinarnej Świętojańskiej bierze udział od pierwszej edycji trzy lata temu. - Niejednokrotnie się zdarzyło, że nasi restauracyjni goście po raz pierwszy próbowali naszych dań właśnie tutaj.
Pieterwas na swoim stoisku przygotował m.in. zupę tajską z krewetkami, wątróbki drobiowe w sosie truflowym czy kurczaka w chilli i czosnku w sosie pieczeniowym. Nadmorskich specjałów można było spróbować na stoisku delikatesów rybnych Gadus, gdzie furorę robiła bułka ze śledziem oraz w Celtyckich Smakach, gdzie śledzia podawano w wersji kiszonej. Bollywood Lounge serwowało hinduskie smaki, a Lolo Thai Jolo - tajskie.
Jola Słoma i Mirek Trymbulak z Atelier Smaku pokazali, że tradycyjne dania polskie można podać w wersji wegańskiej i bezglutenowej, Borowa Ciotka karmiła pierogami, a Viva La Pizza - włoskimi specjałami. Pomysłową odsłonę jedzenia ulicznego zaproponowano we Frycie (na stoisku Batory Food Hall) oraz w Bliżej. W tym pierwszym miejscu serwowano frytki belgijskie z szarpaną łopatką wieprzową i ananasem, w drugim - czarne miniburgery z rostbefem. Dania kosztowały zazwyczaj kilkanaście złotych za porcję.
Nowe lokale w Trójmieście
Łącznie wystawców było około trzydziestu i musieli uwijać się, jak w ukropie, aby obsłużyć tłumy głodnych przechodniów. Frekwencja jak co roku dopisała i festiwalowy odcinek Świętojańskiej pomiędzy ulicami Żwirki i Wigury a Wybickiego

Zanim jednak zaczęła się wielka uliczna uczta, impreza ruszyła od niespodzianki w samo południe. Organizatorzy z Agencji Rozwoju Gdyni i urzędnicy po raz pierwszy w kilkuletniej historii wydarzenia przyznali nagrody dla wyróżniających się szefów kuchni i restauracji związanych ze Szlakiem Kulinarnym Centrum Gdyni, w ramach którego odbywa się Kulinarna Świętojańska.
Wręczono cztery statuetki. Tytuł "Debiutu Roku 2018" zdobyło bistro Honolulu Wise Food, "Najaktywniejszą restauracją na Szlaku Kulinarnym" została restauracja Trafik. Jedzenie i Przyjaciele. Z kolei Diana Volokhova z cukierni Więcej oraz Jacek Fedde, szef kuchni Fedde Bistro otrzymali podziękowania za zaangażowanie i promowanie gdyńskiego Szlaku Kulinarnego.
Można było również przyjrzeć się warsztatowi szefów kuchni - na żywo gotowali m.in. Rafał Koziorzemski z Białego Królika i Jan Kilański z Neonu. Ten drugi pokazał, jak zastąpić mięso składnikami roślinnymi i przygotował tatar z grzybów oraz wegańskie bolognese.
- Kuchnia roślinna - w dobie coraz słabszej jakości dostępnego powszechnie mięsa czy ryb - zdobywa coraz większą popularność, a dla poszukujących szefów kuchni staje się bardzo ciekawym i kreatywnym wyzwaniem - powiedział nam Kilański. - Moim zdaniem zainteresowanie kuchnią roślinną przede wszystkim zwiększa świadomość kulinarną każdego z nas. Niezależnie do tego, czy jemy mięso, czy nie, zaczynamy zwracać większą uwagę na jakość produktów i zastanawiać się, czy da się je zastąpić innymi: czasem zdrowszymi, czasem smaczniejszymi.
Atrakcją dla osób, które odwiedziły Kulinarną Świętojańską był z pewnością również coroczny bieg kelnerów, w którym zarówno amatorzy, jak i profesjonaliści zmierzyli się w wyścigu z tacą, kieliszkiem i butelką wina. Mało kto wie, że te nietypowe gdyńskie zawody mają swoje korzenie w latach 30.
Zobacz także
Opinie (50) ponad 20 zablokowanych
-
2019-07-13 18:03
(4)
No i tak chyba powinna wyglądać świętojańska. Przynajmniej w weekendy.
- 93 16
-
2019-07-13 23:51
Kiedy dokładnie to będzie?
- 2 2
-
2019-07-14 10:11
darmo coś (1)
dawali, czy ceny jak z najdroższych restauracji?
- 3 5
-
2019-07-14 15:48
darmo to ci w mopsie mogą dać
- 7 3
-
2019-07-15 13:07
Czy w tym roku dawali paragony? Czy można bylo płacić kartą? Bo w zaszłym roku nie było tych rzeczy
- 0 0
-
2019-07-13 18:20
Ale w tej Gdyni się dzieje
Tu piknik, tam piknik
- 42 4
-
2019-07-13 19:52
N U D Y (2)
tej ulicy żaden piknik nie uratuje
- 33 23
-
2019-07-14 14:11
szare, brudne kamienice
- 5 1
-
2019-07-15 08:56
Tylko żrą i sr*ją chodnik rozwalony kamienice obdrapane
- 2 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
- Zobacz opinie (55)

Uczestnicy
fot. Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

Uczestnicy
fot. Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

Uczestnicy
fot. Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

Uczestnicy
fot. Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

Uczestnicy
fot. Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

Uczestnicy
fot. Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

Uczestnicy
fot. Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

fot. Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

Uczestnicy
fot. Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

Uczestnicy
fot. Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

Uczestnicy
fot. Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

Uczestnicy
fot. Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

fot. Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

Uczestnicy
fot. Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

Uczestnicy
fot. Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

Uczestnicy
fot. Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

Uczestnicy
fot. Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

Uczestnicy
fot. Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

Uczestnicy
fot. Lucyna Pęsik/ Trójmiasto.pl

fot. Lucyna_Pesik

fot. Lucyna_Pesik

fot. Lucyna_Pesik

fot. Lucyna_Pesik

fot. Lucyna_Pesik

fot. Lucyna_Pesik

fot. Lucyna_Pesik

fot. Lucyna_Pesik

fot. Lucyna_Pesik

fot. Lucyna_Pesik

fot. Lucyna_Pesik

fot. Lucyna_Pesik

fot. Lucyna_Pesik

fot. Lucyna_Pesik

fot. Lucyna_Pesik

fot. Lucyna_Pesik

fot. Lucyna_Pesik

Uczestnicy
fot. Lucyna_Pesik

fot. Lucyna_Pesik

Uczestnicy
fot. Lucyna_Pesik

Uczestnicy
fot. Lucyna_Pesik

fot. Lucyna_Pesik

Uczestnicy
fot. Lucyna_Pesik

Uczestnicy
fot. Lucyna_Pesik

fot. Lucyna_Pesik

Uczestnicy
fot. Lucyna_Pesik