- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (63 opinie)
- 2 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 3 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (102 opinie)
- 4 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 5 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
- 6 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
Uwarzono piwo jopejskie. W niedzielę premiera
Dwóm trójmiejskim piwowarom udało się odtworzyć recepturę historycznego piwa jopejskiego. Premiera jednego z nich odbędzie się w niedzielę w pubie Pułapka, na drugie piwosze poczekają jeszcze kilka miesięcy.
Jopejskie w piwowarskiej branży to niemalże legenda. Kilku współczesnych piwowarów zabierało się za jego odtworzenie, w warunkach domowych kilku się ten proces powiódł, ale komercyjnie jak dotąd żaden browar się tego nie podjął.
Jego ojczyzną jest Gdańsk, a pierwsze warzenie datuje się na pierwszą połowę XV wieku. Napój ten wyraźnie odróżniał się od znanych obecnie piw. Był to gęsty syrop piwny o ekstrakcie dochodzącym do ponad 50 stopni Ballinga.
- Popularne piwa sklepowe mają 12 stopni Blg, portery około 22 stopni, niektóre risy dochodzą do 30. W przypadku jopejskiego brzeczka jest prawie dwukrotnie gęstsza - tłumaczy trójmiejski piwowar Łukasz Szynkiewicz.
Obecnie Szynkiewicz posiada własny browar rzemieślniczy Absztyfikant. Wcześniej pracował w browarze Olimp, dla którego opracował recepturę piwa jopejskiego. Informacji szukał w starych zapisach kronikarskich. Na efekty jego pracy trzeba było czekać prawie dwa lata.
- To bardzo wymagający styl. Po pierwsze, bo nikt współcześnie go nie uwarzył, więc nie można do niczego się odnieść. Po drugie, wysoka gęstość utrudnia filtrację. Po trzecie, długi czas fermentacji i leżakowanie winduje koszty - browary nie chcą na kilkanaście miesięcy wyłączać jednego tanka z codziennej produkcji - tłumaczy Szynkiewicz.
Jopejskie z browaru Olimp ma 8 proc. alkoholu, oleistą konsystencję i smak kojarzący się z suszonymi owocami czy pumperniklem. Będzie można go spróbować w niedzielę w gdańskim pubie Pułapka podczas ogólnopolskiej premiery. Start o godz. 18.
- Mamy jedną 10-litrową beczkę. Porcja 50 ml będzie kosztować około 10 zł. Dostępne będą również butelki o pojemności 100 ml. Warto pamiętać, że jest to typowo degustacyjne piwo - mówi Tomasz Krupa z Pułapki.
To będzie jednorazowe wydarzenie, browar Olimp nie planuje bowiem na razie produkcji drugiej partii jopejskiego. Dobra wiadomość dla piwoszy jest jednak taka, że gdańskiemu browarowi restauracyjnemu PG4 również udało się uwarzyć takie piwo.
Prace nad nim trwały od początku działalności lokalu, czyli od półtora roku. Zajmował się nimi główny piwowar lokalu - Niemiec Johannes Herberg.
- Johannes jest nie tylko piwowarem, ale i mikrobiologiem, co ułatwiło mu opracowanie receptury na podstawie niemieckich starodruków - tłumaczy Ewa Siuda z PG4. - Piwo jest gotowe, obecnie czekamy na zatwierdzenie papierów, bo ze względu na wysoki ekstrakt wymaga specjalnej akcyzy.
W PG4 piwo jopejskie powinno być gotowe w ciągu kilku miesięcy.
Miejsca
Opinie (93) 6 zablokowanych
-
2018-01-22 13:12
I co z tego, ze (5)
nikomu nie bedzie smakowalo
- 31 38
-
2018-01-22 13:14
ja tez pilem (1)
i mi smakowalo :)
- 12 3
-
2018-01-23 20:44
Za stówę to i ocet słodki
nikt się nie przyzna, że wydał stówę na sikacza i nie smakowało.
- 1 2
-
2018-01-22 14:31
a komu moze smakowac sos sojowy i syrop na kaszel (1)
- 10 8
-
2018-01-23 00:16
Mi smakuje Tusipet i co??
- 5 1
-
2018-01-22 15:07
Ja uwarzyłem własnego jopena w domu i też mi nie smakuje
:P
- 7 2
-
2018-01-22 13:13
świetna wiadomość (1)
na pewno pójdę spróbować, warto, bo to rzadka sprawa i wydarzenie w browarnictwie
- 25 15
-
2018-01-22 20:40
Fajna sprawa
Ale na razie to tylko jednorazowa akcja dla nowobogackich. Czekam aż piwo będzie (o ile) bardziej dostępne i tańsze.
- 3 0
-
2018-01-22 13:14
100 zł za pół litra uważam, że to okazja :))) (2)
- 71 9
-
2018-01-23 00:47
dla ciebie jest zlepa zubra za 9,99
- 6 1
-
2018-01-26 10:06
nie ma przymusu kupowania
- 1 0
-
2018-01-22 13:16
(2)
Nie, no to tanio wychodzi. 0,5 litra za 100pln. Nie lepiej poczekać do sezonu na turystów ze skandynawii? Swoją drogą można kupić 5 czarnych Specjali, odparować te 2500ml do 500ml, dodać szczeniaczka parkowej. Wyjdzie na to samo i taniej.
- 41 22
-
2018-01-22 23:22
(1)
no to zrób tak człowieku ! na co czekasz ?
- 2 0
-
2018-01-23 12:16
Nie mam syfonu.
- 3 0
-
2018-01-22 13:19
Piwo jopejskie to dumny relikt bogatego wielonarodowego miasta (5)
- 39 10
-
2018-01-22 13:22
A już się cieszyłem, dopóki nie zobaczyłem ceny (2)
Nawet norwedzy powiedzą że to skandal. Szkoda, ze zrobiono z tego skubanie "frajerów" . Mennonici to się w grobach przewracają;)
- 20 14
-
2018-01-22 15:58
A co mają menonici do tego piwa? (1)
- 9 3
-
2018-01-23 15:30
bo je wymyślili geniuszu;)
- 2 0
-
2018-01-22 20:54
"udało się odtworzyć recepturę historycznego piwa jopejskiego"
Dobrze by było gdyby piwo stało się ogólnodostępne dla każdego- 3 0
-
2018-01-23 07:52
słusznie, że wyginęło
zupełnie jak bogate, wielonarodowe miasto. Zostały popłuczyny
- 3 3
-
2018-01-22 13:21
Czy po porcji za 10 zł mogę prowadzić auto?
- 25 1
-
2018-01-22 13:23
hipsterka ogarnęła branże piwowarską (4)
piwo wynaleziono dlatego bo miało łagodzić problemy z dostępem do wody pitną. Miało być powszechne, i tanie żeby plebs mógł je pić, robić w domach.
Tylko czekać aż wzorem kawoszy zaczną produkować specjalną odmianę piwa z lisiego guana w cenie jeszcze z 5 razy wyższej.- 49 26
-
2018-01-22 13:49
a tu pan samozwańczy browarnik chwycił za annały i jął odczytywać magiczne receptury
warzył, warzył no i w efekcie końcowym okrzyknął sukces, którym natychmiast chciał się podzielić z mieszkańcami Gdańska. Snoby chętnie zlecą się na ten event. No i nie ma obawy, że ktoś w ogóle połapie się czy trunek wyszedł jak należy, wszak nie ma do czego się odnieść organoleptycznie
- 14 9
-
2018-01-22 21:05
Same cebule i zrzędy
Pewnie najlepiej walić tyskiego, albo warkę, nikt nie ma prawa gustować w różnych piwach i gatunkach bo to snobizm. Mentalność homo sovieticusów... jest różnica między takim kopi luwakiem, który jest produktem ewidentnie udziwnionym, a bogatą ofertą wśród piw. Tylko czasami trzeba otworzyć trochę umysł, a nie wiecznie z klapkami na oczach.
- 12 3
-
2018-01-23 00:49
lol ty mylisz piwo z margaryna cwoku xD
nic nie mialo, nic nie mialo.
- 1 2
-
2018-01-23 23:49
Piwo z kupy już jest dostępne.
Kopi Luwak z odchodów łaskuna jest od dawna składnikiem w wielu piwach np Speedway Stout Kopi Luwak.
- 1 0
-
2018-01-22 13:24
(4)
0,5 litra za 100 zł? Trochę sporo. Za 100 zł jak trafię na promocję to mam 50 czarnych szmat
- 32 13
-
2018-01-22 13:59
w jakim sklepie takie promocje ? (1)
- 2 0
-
2018-01-24 19:36
Fresh market, tylko butelki na wymiane przynieś!!!!!!
- 0 0
-
2018-01-22 14:29
Przede wszystkim (1)
Tego "piwa" (bo to bardziej syrop, esencja piwna) nie da się wypić pół litra, ba, sądzę, że już 50 ml to dużo. To trochę tak, jakbyś wypił na raz butelkę syropu malinowego - powodzenia :D
- 7 0
-
2018-01-22 16:05
Ja nie dam rady?
- 14 0
-
2018-01-22 13:40
(2)
A znafca Michal Saks bedzie?
- 17 3
-
2018-01-22 23:15
do znafcy bezimiennego... (1)
można kogoś nie lubieć,ale to szyderstwo jest żałosne i nie na miejscu.Bezimienny i bezznakowy trollu - jesteś małym człowieczkiem,który zapewne nie ma się czym poszczycić w swoim życiu i ma wyrażne komplexy. ZERO
- 5 6
-
2018-01-23 08:07
Jesteś chłopakiem Saksa?
- 6 0
-
2018-01-22 13:56
(6)
Jak komuś drogo te 10 złotych ,to niech Tatrę kupi po 1.99 zł.Efekt ten sam
- 26 8
-
2018-01-22 14:17
(1)
W sumie namówiłeś mnie!
Ale kupię czarną kobrę- 8 2
-
2018-01-23 13:58
Legenda Północy wiecznie żywa na Pomorzu. Ma wielu fanów.
- 2 0
-
2018-01-22 18:11
Tatra to nie piwo...
..czytajcie etykiety zanim kupicie koncerniaka !!!!!!!! W tatrze znajdziecie syrop glukozowo - fruktozowy oraz kukurydzę więc dziekuje postoję ...
- 8 0
-
2018-01-23 12:17
Ulepek za 100 zł
Bujda. Za 0,5 l zapłacić stówkę. Rozumiem, że bierzesz naparstek, a nie flaszkę. Robienie z ludzi głupa. Jednak jeśli ktoś ma taką potrzebę, to niech się szarpie. Co byś nie uwarzył możesz wciskać, że to jopejskie. Chyba sam zaraz uwarzę . Puszczę za piątaka naparstek.
- 3 0
-
2018-01-23 12:17
Piłeś ty kiedyś Tatrę
- 1 0
-
2018-01-23 14:02
10 zł? Przecież to tanie jak barszcz.
- 1 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.