Villa Eva. Restauracja z duszą, położona w sercu Wrzeszcza

23 lutego 2018 (artykuł sprzed 2 lat)

We współczesnym świecie, coraz trudniej znaleźć miejsce, które ma w sobie prawdziwą duszę. Jednym z nich jest niewątpliwie Villa Eva, rodzinna restauracja i winiarnia położona w samym sercu Wrzeszcza, na skraju parku krajobrazowego. Oprócz wyśmienitego jedzenia i szerokiego wyboru win znajdziemy tam coś, czego kupić się nie da - wyjątkową atmosferę, o którą dbają sami właściciele.



Villa Eva to restauracja prowadzona przez rodzinę Kulczyckich, której kulinarne tradycje sięgają już XVII w. To miejsce od lat odwiedzane i docenianie przez wiele znanych osobistości ze świata sztuki, polityki czy biznesu. Właściciel, Tadeusz Kulczycki, zapewnia, że gości przyjmuje tak, jak we własnym domu.

Restauracja oferuje zarówno kameralne stoliki, idealne do spędzenia romantycznego wieczoru we dwoje, jak i przestronną salę, która sprawdzi się zarówno w przypadku spotkań biznesowych, jak i imprez zamkniętych. Piętro wyżej znajduje się też sala bankietowa z wyjściem na ogród, w której zmieści się ok. 130 gości. Dzięki temu Villa Eva to dobre miejsce na kolację z przyjaciółmi, ale też na spotkanie firmowe czy wesele. Warto dodać, że restauracja świadczy też usługi cateringowe.

W menu znajdziemy głównie potrawy kuchni polskiej, takie jak klasyczny gdański śledź, pierogi z dziczyzną czy rosół z kołdunami. Specjalnością restauracji jest pieczona kaczka confit na karmelizowanej czerwonej kapuście. Właściciele podkreślają jednak, że menu zawiera jedynie bazowe propozycje, a wybór potraw wchodzących w skład cateringu i podawanych podczas zorganizowanych imprez, zawsze ustalany jest indywidualnie z klientem. Restauracja korzysta z usług lokalnych dostawców i regionalnych produktów. Wszystkie przetwory przyrządzane są na miejscu.

Niedługo w Villi Eva będziemy mogli skosztować też dań ze specjalnego menu inspirowanego twórczością Güntera Grassa, który chętnie gościł w restauracji, a w swoich powieściach opisywał zarówno produkty, jak i dania kuchni starogdańskiej. Będzie to niewątpliwie jedna z turystycznych atrakcji Gdańska.

W Villi Eva znajdziemy również wina z całego świata, starannie dobrane przez właścicieli. Prawdziwą perełką wśród tej kolekcji jest oryginalny szampan z polskim rodowodem Jackowiak-Rondeau, produkowany w północno-zachodniej części Szampanii. Restauracja posiada też bogatą ofertę koniaków.

- Kuchnia to dla nas kulinarne przeżycie, a nie tylko miejsce, w którym można zaspokoić głód. Chcemy się tym dzielić z naszymi gośćmi - mówi Tadeusz Kulczycki, właściciel Villi Eva.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł