• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Warsztaty kulinarne. Gdzie w Trójmieście nauczysz się gotować?

Magda Mielke
8 lutego 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
Kuchnia śródziemnomorska i azjatycka, wegańska i bezglutenowa. Dla małych i dużych, profesjonalistów i amatorów. W Trójmieście warsztatów kulinarnych nie brakuje. Na zdjęciu: uczestnicy warsztatów z Kamilem Sadkowskim, pomysłodawcą i założycielem K5 Akademii Kulinarnej. Kuchnia śródziemnomorska i azjatycka, wegańska i bezglutenowa. Dla małych i dużych, profesjonalistów i amatorów. W Trójmieście warsztatów kulinarnych nie brakuje. Na zdjęciu: uczestnicy warsztatów z Kamilem Sadkowskim, pomysłodawcą i założycielem K5 Akademii Kulinarnej.

Kuchnie świata, warsztaty tworzenia sushi, degustacje wina, miksowanie profesjonalnych drinków czy kursy pieczenia tortów. W Trójmieście nie brakuje firm, restauracji i barów, oferujących wiele ciekawych warsztatów, które pomagają szlifować kulinarne umiejętności i dostarczają nie lada zabawy.



Kursy kulinarne w Trójmieście


Czy lubisz gotować?

Pandemia spowodowała, że każdy z nas więcej czasu spędza w domu. Przez to też wielu z nas, którzy do tej pory stronili od samodzielnego przygotowywania posiłków, zajęło się gotowaniem. Dla jednych to wielka przyjemność, dla drugich przykry obowiązek. Choć w Trójmieście w ofertach jedzenia na wynos możemy przebierać do woli, szlifowanie kulinarnych umiejętności pod okiem ekspertów, odkrywanie tajników gotowania i poznawanie sekretów kuchni świata przyda się każdemu.

Warsztaty kulinarne czy degustacje organizowane przez specjalizujące się w tym firmy, ale również przez restauracje i bary pozwalają nie tylko rozwinąć swoje kulinarne czy barmańskie zdolności, ale także są dobrą okazją do nietypowego spędzenia czasu z przyjaciółmi, gwarantującą przeżycie razem czegoś ciekawego bądź zupełnie nowego.

Warsztaty barmańskie



Z pomocą przychodzi tu Eliksir. Lokal będący połączeniem restauracji, koktajlbaru i cigar roomu specjalizuje się w foodpairingu, czyli sztuce łączenia smaków: wykwintnych dań ze specjalnie dopasowanymi koktajlami. Eliksir to jedna z najlepszych restauracji w Gdańsku, trzykrotnie wyróżniona przez żółty przewodnik Gault&Millau oraz jeden z topowych koktajlbarów.

Organizowane przez Eliksir degustacje i warsztaty barmańskie online mogą być oparte o Eliksir w butelce - gotowe, bezalkoholowe mieszanki, umożliwiające w łatwy sposób przygotowanie koktajlu jak z najlepszego baru, ale też o dowolny alkohol: whisky, wódkę, rum, wino, szampana itp. Degustacje i warsztaty organizowane są kompleksowo - uczestnikom wysyłane są wcześniej wszystkie niezbędne elementy takie jak: alkohol, dodatki, sprzęt barmański i live streaming.

Zobacz także: Wirus zmienia biznes. Eliksir w butelce sposobem na kryzys

  • Eiksir w czasach pandemii przebranżowił się i wypuścił na rynek zupełnie nowy produkt - eliksir w butelce, bazę do drinków do zamawiania do domu. To w 100 proc. naturalny, bezalkoholowy miks, który pozwala w dosłownie pięć sekund samodzielnie przygotować koktajl jak z koktajlbaru.
  • Eiksir w czasach pandemii przebranżowił się i wypuścił na rynek zupełnie nowy produkt - eliksir w butelce, bazę do drinków do zamawiania do domu. To w 100 proc. naturalny, bezalkoholowy miks, który pozwala w dosłownie pięć sekund samodzielnie przygotować koktajl jak z koktajlbaru.

Szkolenia kulinarne



W Trójmieście zgłębiać można sekrety japońskich mistrzów kuchni. Restauracja Hashi Sushi organizuje profesjonalne lekcje gotowania, na których można dowiedzieć się, czym różnią się poszczególne rodzaje sushi, jakie ryby, warzywa i owoce stosować do przygotowania różnych jego odmian oraz jak powinna przebiegać ceremonia przyrządzania i spożywania tej potrawy. Koszt takich warsztatów dla jednej osoby to 249 zł za etap (warsztaty składają się z dwóch etapów). Ich poziom można wybrać podczas dokonywania rezerwacji terminu.



Czytaj także: Kulinarne trendy 2021 roku

  • Świat sushi to kulinarny mikrokosmos, w którym rządzi nie tylko niepowtarzalny smak, ale także wielką rolę odgrywa tradycja i etykieta.
  • Świat sushi to kulinarny mikrokosmos, w którym rządzi nie tylko niepowtarzalny smak, ale także wielką rolę odgrywa tradycja i etykieta.
  • Świat sushi to kulinarny mikrokosmos, w którym rządzi nie tylko niepowtarzalny smak, ale także wielką rolę odgrywa tradycja i etykieta.
  • Świat sushi to kulinarny mikrokosmos, w którym rządzi nie tylko niepowtarzalny smak, ale także wielką rolę odgrywa tradycja i etykieta.
Pracownia kulinarna Atelier Smaku, prowadzona przez Jolę Słomę i Mirka Trymbulaka, jest kameralną szkołą gotowania, która została stworzona po to, aby pokazywać, że bezglutenowa kuchnia wegańska nie musi być trudna i nudna. Organizowane tu warsztaty przeznaczone są zarówno dla amatorów, jak i profesjonalistów. Pokazują, jak przyrządzać zdrowe i pyszne potrawy na co dzień.

Podczas kameralnych, około czterogodzinnych spotkań przybliżone zostają podstawy kuchni bezglutenowej i wegańskiej. Pokazywane jest, jak łatwo można wprowadzić do swojej diety niezbędne wartości odżywcze oraz czym zastąpić nabiał, jaja oraz inne produkty często wykorzystywane podczas gotowania. Na warsztatach realizowane są takie tematy jak: podstawy bezglutenowej kuchni wegańskiej, mięsna kuchnia bezmięsna bez glutenu, bezglutenowe chleby i wegańskie pasty oraz pasztety czy rozgrzewające zupy.

  • Warsztaty w Atelier Smaku pokazują, że bezglutenowa kuchnia wegańska może być prosta i smaczna.
  • Warsztaty w Atelier Smaku pokazują, że bezglutenowa kuchnia wegańska może być prosta i smaczna.
  • Warsztaty w Atelier Smaku pokazują, że bezglutenowa kuchnia wegańska może być prosta i smaczna.

Warsztaty cukiernicze



Warsztaty cukiernicze - zarówno indywidualne, jak i grupowe - organizuje Akademia WypiekAna. Kierowane są one do wszystkich, niezależnie od posiadanego doświadczenia w pieczeniu. Nawet jeśli ktoś nigdy nie wykonywał samodzielnie toru, może wziąć udział w zajęciach i zobaczyć krok po kroku, jak wygląda taki proces. Swobodę w tworzeniu pyszności zapewnia kameralna grupa. W trakcie warsztatów pracuje się nad takimi wypiekami jak tort piętrowy czy babeczki z kremem. To dużo wiedzy nie tylko praktycznej, ale i merytorycznej. Czas trwania takich warsztatów to 5-6 godz., a koszt 390 zł.

Takie warsztaty mogą być również oryginalnym pomysłem na prezent. WypiekAna oferuje vouchery, które zakupić można na dowolną kwotę i - po wcześniejszym zapisie - wykorzystać na dowolny warsztat.

Z K5 Akademią Kulinarną można wspólnie gotować w swoim domu. Z K5 Akademią Kulinarną można wspólnie gotować w swoim domu.

Gotowanie online



Z wielu różnorodnych szkoleń kulinarnych słynie K5 Akademia Kulinarna. To miejsce przeznaczone dla pasjonatów kuchni i fanów dobrego smaku - bez względu na poziom zaawansowania technik kulinarnych. W czasie pandemii kursy gotowania przeniosły się do sieci i prowadzone są online. Kolejne części transmitowane są za pośrednictwem Facebooka. W potrzebne produkty można zaopatrzyć się osobiście - na Facebooku publikowana jest wcześniej lista potrzebnych produktów - lub zakupić pakiet dla czterech osób, dostępny na stronie K5. Do tej pory ukazało się już 15 odcinków, w trakcie których na warsztat wzięte zostały dania z drobiu, krewetki, burgery czy dziczyzna.


Kolejne stacjonarne szkolenia planowane są na marzec. Do wyboru są m.in. wege uczta, ABC wina hiszpańskiego lub francuskiego, prezentacja na talerzu, azjatycki street food, sushi, kuchnia francuska czy chińska.

Degustacja win to okazja do poznania nie tylko wyjątkowych smaków z różnych stron świata, ale także historii ich powstania. Degustacja win to okazja do poznania nie tylko wyjątkowych smaków z różnych stron świata, ale także historii ich powstania.

Degustacja win



Również degustacje win odbywają się w formie online. Sklep Zielone Butelki organizuje spotkania, podczas których w 60 minut można poznać smaki z całego świata. Degustacja online to sześć win z sześciu krajów: Argentyny, Australii, Francji, Hiszpanii, Włoch i RPA. Przebywając w swoich domach, jednocześnie można wybrać się do kilku winnic i poznać tamtejszych winiarzy, historie win oraz tradycje winiarskie. Podczas degustacji odbywa się bezpośrednie łączenie z winiarzami, których wina są wspólnie próbowane.

Degustacje odbywają się w języku angielskim, ale są tłumaczone na język polski. Najbliższe spotkanie odbędzie się w piątek, 19 lutego o godz. 19. W cenie degustacji otrzymuje się próbki sześciu win (100 ml każda). Bilety na degustację, które można zakupić na stronie internetowej sklepu, oferowane są w dwóch wariantach: 100 zł lub 200 zł (w tym wariancie dołączane jest wino z najlepszej półki).

Kursy gotowania dla najmłodszych



Naukę gotowania rozpocząć można w każdym wieku. Warsztaty kulinarne dla dzieci prowadzi pracownia Rozmaryn i Bazylia. W kameralnym gronie pięciu osób, poprzez zabawę najmłodsi mogą nauczyć się robić domowy makaron czy karnawałowe przekąski.

Jedzenie na telefon w Trójmieście

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (21)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane