Wielkanocne cateringi: tradycyjnie, wege i na słodko

18 marca 2021, 8:00
Magda Mielke
Żurek, jajka, biała kiełbasa, pasztet, mazurek czy babka to jedne z tych potraw, bez których wielu z nas nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu. W tym roku możemy je zamówić w formie cateringu z wielu restauracji. Dzięki temu oszczędzimy sobie pracy, a przy okazji wspomożemy gastronomię. Więcej zdjęć (42)

Żurek, jajka, biała kiełbasa, pasztet, mazurek czy babka to jedne z tych potraw, bez których wielu z nas nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu. W tym roku możemy je zamówić w formie cateringu z wielu restauracji. Dzięki temu oszczędzimy sobie pracy, a przy okazji wspomożemy gastronomię.

fot. IppikiOokami/pixaby.pl

Żurek, jajka, biała kiełbasa, pasztet, mazurek czy babka to jedne z tych potraw, bez których wielu z nas nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu. W tym roku możemy je zamówić w formie cateringu z wielu restauracji. Dzięki temu oszczędzimy sobie pracy, a przy okazji wspomożemy gastronomię.

fot. IppikiOokami/pixaby.pl

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Kolejne święta przyjdzie nam spędzić w pandemicznej rzeczywistości. Z troski o zdrowie i bezpieczeństwo najbliższych wielu z nas do świątecznego stołu zasiądzie w węższym gronie. Choć w ciągu minionego roku w naszym życiu zagościło dużo ograniczeń, nie oznacza to, że rezygnować musimy ze wszystkiego. Jedną z największych świątecznych radości są pyszne, wielkanocne potrawy. Z pomocą przychodzą tu trójmiejskie restauracje, które przygotowały ciekawe oferty cateringu. Zaletą zamówienia dań jest nie tylko oszczędność czasu, sił i możliwość dłuższego cieszenia się rodzinną atmosferą, ale także pomoc gastronomii, która od wielu miesięcy znajduje się w trudnej sytuacji.



Zamów wielkanocne jedzenie do domu - dużo ofert


Żurek, biała kiełbasa i o wiele więcej



Sopocka restauracja Petit Paris przygotowała menu wielkanocne, w którym znajdziemy przystawki zimne, m.in. wybór jajek faszerowanych (z wędzonym łososiem i rakami, z szynką i ogórkiem konserwowym, z twarogiem i pomidorkami koktajlowymi), pstrąg w galarecie, pasztet Petit Paris z sosem cumberland czy tatar z łososia, a także sałatki (tradycyjną jarzynową czy śledziową), przystawki na ciepło (np. quiche w różnych smakach, chrupiące roladki faszerowane warzywami i krewetkami), żurek staropolski i tradycyjną francuską zupę cebulową, ryby, mięsa, dodatki, a także chleb własnego wypieku. Zamówienia można składać do końca marca. Odbiór osobisty 3 kwietnia.

Zobacz także: Lockdown w całej Polsce od 20 marca do 9 kwietnia

Do końca miesiąca zamówienia na garmaż wielkanocny przyjmuje też restauracja L'Entre Villes. W menu m.in. mięsa wędzone i pieczone własnej produkcji, wyroby garmażeryjne, m.in. ryby, pasztety, biały barszcz, pierogi oraz chleby własnego wypieku. Odbiór dań możliwy w restauracji w dniach 2-3 kwietnia lub z dowozem, po wcześniejszym umówieniu.

- Nasza oferta cateringowa to idealne rozwiązanie dla każdej zabieganej osoby. Zamawiając gotowe potrawy z L'Entre Villes, macie Państwo pewność, że wszystko wyjdzie znakomicie, a czas, który normalnie spędzilibyście na zakupach czy w kuchni, można wykorzystać na przyjemności i spotkania z bliskimi - poleca się sopocka restauracja.
Bistro Tygle na Wielkanoc przygotowało zestaw wędlin, kiełbas i dodatków oraz domowych ciast i świątecznych potraw na ciepło i zimno. Tym razem wszystko to można zamówić w sklepie online. Zamówienia można składać do końca miesiąca. Odbiory osobiste będą realizowane w Wielką Sobotę.

W świątecznej ofercie Familia Bistro znajdziemy wiele polskich, wielkanocnych dań, a także przysmaki kuchni wileńskiej. Zamówić można m.in.: żurek, całą kaczkę pieczoną, różne mięsa, sałatki oraz kibiny - pierogi z kruchego ciasta. Te dostaniemy w kilku smakach, np. z szynką wieprzową, słoniną i żurawiną, z gęsią w maślano-winnym sosie, z mięsem wieprzowym i śliwką, z indykiem z ananasem w słodkim sosie chili, z kaczką marynowaną w białym winie z żurawiną, a także na słodko: à la makowiec czy à la sernik.

O potrawach na wielkanocny stół nie zapomniała też Restauracja Filharmonia. W ofercie garmażu świątecznego znajdziemy mnóstwo tradycyjnych potraw, zarówno przekąsek na zimno, zup, dań do podania na ciepło, ciast, jak i liczne wędzonki, m.in. kiełbasy, kabanosy, balerony, schab, szynkę i boczek.

W wielkanocnym cateringu od Borowej Ciotki znajdziemy wiele ciekawych potraw inspirowanych kuchnią kaszubską. Naszą uwagę szczególnie zwróciły pierogi faszerowane białą kiełbasą z chrzanem, sałatka w szynce w galarecie i pieczeń rzymska - "dziki zając" z jajami.

1
miejsce: Restauracje
w rankingu Restauracje
Restauracja Fino
Gdańsk, Grząska 1
9.6/10
+ Oceń

Wielkanocne menu przygotowała też firma cateringowa BanGlob. W ofercie m.in. pstrąg nadziewany łososiem ze szpinakiem i pomarańczami, biała kiełbasa własnego wyrobu oraz półmisek z owocami morza. Zamówić można też przekąski zimne (np. sałatkę jarzynową, pasztet z dziczyzną czy filecik z pstrąga), dania na ciepło (m.in. żurek staropolski z białą kiełbasą, pierś z kaczki, roladę z indyka, zraziki wieprzowe po kaszubsku, filet z sandacza i kapusta czerwona zasmażana z rodzynkami) i domowe ciasta (np. makowa pokusa z konfiturą z czarnej porzeczki i migdałami, sernik pieczony z pianką i czekoladą i agrestowiec na biszkopcie z bezą i bitą śmietaną). Przygotowano również propozycje dla wegan: pasztet z fasoli z pieczoną gruszką, smalec z fasoli z jabłkiem, cebulką i wegańskim mięskiem 20 zł, (bez)ryby po grecku i roladę szpinakową. Na specjalne życzenie BanGlob zapewnia również możliwość wypożyczenia niezbędnych mebli oraz porcelany.

Wielkanocny catering z dostawą do domu oferuje też restauracja Kucharia i hotel Bartan. W ofercie szeroki wybór dań na zimno, ciepło, wędzonek z własnej wędzarni oraz ciast. Można także skorzystać z gotowych, kilkudaniowych zestawów na wielkanocne śniadanie (99 zł) oraz obiad (199 zł). Zamówienia można składać do 29 marca. Odbiór w dniach 2-3 kwietnia w Hotelu Bartan lub w restauracji Kucharia na Osiedlu Garnizon. Przy zamówieniach powyżej 200 zł świąteczne potrawy są na życzenie dowożone do domu.

Specjalną ofertę cateringową złożoną z tradycyjnych polskich smaków przygotowało też Lavie Cooking House. Za zestaw ośmiu dań dla pięciu osób (m.in. żurek, faszerowane jajka, sałatka, pasztet, mix pieczonych mięs, krokiety, sernik) zapłacimy 399 zł.

Żurek, mazurek, sernik, a może domowa kiełbasa biała, kiszka ziemniaczana i bigos w wersji tradycyjnej lub wegetariańskiej? Te wielkanocne potrawy znajdziemy też w ofercie bistra Marmolada, Chleb i Kawa. Dodatkowo można zamówić również pieczywo, wypiekane w piekarnio-cukierni Mamy Wypieki. Zamówienia przyjmowane są do 28 marca. Ich odbiór możliwy będzie 3 kwietnia w jednym z trzech lokali Marmolady.

Zobacz także: Jedzenie na dowóz. Jak zmieniło się w trakcie pandemii?

Tradycyjne potrawy wielkanocne oferuje też m.in.: Wołowina Bistro, Oregano catering, restauracja Set i Vica catering. Ofertę cateringu wielkanocnego pełną tradycyjnych, jak i nowoczesnych pozycji oraz pysznych ciast przygotowały też browar Vrest, restauracja Malinowy Ogród oraz Progres Wrzeszcz. Wszystkie oferty znajdziecie tutaj.

Święta w wersji wege i wegan



Restauratorzy nie zapominają też o wegetarianach i weganach. W 100 proc. wegański catering świąteczny przygotowała restauracja manna68. Zamówienia można składać do 30 marca poprzez stronę internetową restauracji. Odbiory będą możliwe w dniach 2-3 kwietnia.

- Wszędzie dookoła jajka, kiełbasa, masło, rolady... Co tu zjeść, gdy dla nas nic nie ma? W tym roku chcielibyśmy, by święta wyglądały trochę inaczej. Pomyślmy o sobie! Pomyślmy o naszych bliskich, którzy nie jedzą mięsa i zamówmy chociaż kilka potraw z cateringu wielkanocnego Manny. Z pewnością wegańska córka ucieszy się, gdy na stole znajdzie roślinną babkę cytrynową. Siostrzeniec-wegetarianin podskoczy z radości, kiedy zobaczy bezmięsny żurek albo gołąbki! Tak niewiele wysiłku potrzeba, by dać radość bliskim! Wiadomo przecież, że przez żołądek do serca - czytamy w komunikacie gdańskiej restauracji.
Szeroką ofertę świątecznych dań wegetariańskich proponuje też bistro Niebo. Wśród propozycji m.in. żurek wegański z puree ziemniaczano-chrzanowym, grzybami leśnymi, smażoną cebulką i wegańską białą kiełbasą, bigos wegański, pasztet grzybowo-gryczany, panierowane boczniaki i sałatka jarzynowa z majonezem wegańskim. W menu także tradycyjne potrawy. Zamówienia można składać do 25 marca.

Słodka oferta: babki, mazurki i serniki



Pracownia cukiernicza Śliwka w Cieście przygotowuje zarówno tradycyjne wypieki świąteczne: mazurki, babki i serniki, jak i bardziej nowoczesne propozycje, np. torty musowe i monoporcje. W wielkanocnej ofercie znajdziemy m.in.: tradycyjny sernik z wanilią, kremowy sernik pistacjowy, przekładany mazurek z kremem cytrynowym, orzechowym i konfiturą owocową, mazurek kajmakowy z konfiturą porzeczkową, kokosowy tort musowy z mango i malinami, tort bezowy dacquoise, monoporcje cytryna z porzeczką i makaroniki w różnych smakach. Zamówienia można składać do 30 marca.

3
miejsce: Cukiernie i piekarnie
w rankingu Cukiernie i piekarnie
Cukiernictwo Formella
Gdynia, Morska 146
9.3/10
+ Oceń

W słodkiej ofercie wielkanocnej kawiarni cieKAWA z Gdańska znajdziemy m.in. mazurka kawowo-malinowego, babkę z mango i żurawiną, sernik mango, ciasto "leśny mech" i sernik pieczony z delicjami. Zamówienia można składać mailem lub na miejscu w kawiarni do 29 marca. Odbiór zamówionych ciast będzie możliwy w piątek, 2 kwietnia.

Oryginalne mazurki, pyszne babki, serniki oraz paschę znajdziecie też w ofercie cukierni Le Delice. Składając zamówienia do 19 marca, można otrzymać 15 proc. rabatu na całą ofertę wielkanocną.

Wielkanocną ofertę serników i ciast, zarówno w wydaniu klasycznym, jak i wegańskim, przygotowała Pracownia Pysznych Tart. Zamówienia przyjmowane będą do 29 marca, a bezpłatna dostawa na terenie Gdyni, Sopotu i Gdańska realizowana będzie w sobotę, 3 kwietnia.

"Nie gotuję, kupuję, ratuję"



Do skorzystania z wielkanocnych ofert gastronomicznych na wynos zachęcają samorządy. Trwa druga, wielkanocna edycja wspólnej akcji miasta Gdynia i lokalnych restauratorów #ŚwiętaNaWynos - dobro smakuje, która ma na celu wspieranie lokalnej gastronomii.

Gastronomia w sposób szczególnie trudny odczuwa skutki nałożonych obostrzeń w związku z trwającą pandemią. Od wielu miesięcy restauracje mogą prowadzić sprzedaż kulinariów tylko na wynos. Dlatego też, podobnie jak przed ostatnimi świętami Bożego Narodzenia, miasto Gdynia ponownie zachęca mieszkańców, aby w myśl hasła tej inicjatywy: "Nie gotuję - kupuję - ratuję", zamawiali na świąteczny stół potrawy z lokalnych restauracji, dokładając tym samym cegiełkę do pomocy gdyńskiej gastronomii. Oprócz gestu wsparcia, w ten sposób dajemy sobie także trochę wolnego czasu, którego nie musimy spędzać w kuchni, a jednocześnie mamy szansę zaskoczyć bliskich wyjątkowym daniem przygotowanym przez najlepszych kucharzy gdyńskich restauracji. I wcale nie musimy całego stołu zastawić potrawami rodem z restauracji - żeby pomóc, wystarczy, że każdy z nas zamówi choć jedno danie na wynos ze specjalnej świątecznej oferty. Argumenty za udziałem w akcji są zatem twarde jak gotowane, świąteczne jajo.

Przesłanie jest bardzo proste: "Nie gotuję, kupuję, ratuję". W myśl tego hasła zamawiając na świąteczny stół choćby jedną potrawę z gdyńskiej restauracji, wspieramy zamkniętą od wielu miesięcy gastronomię, która może prowadzić sprzedaż kulinariów tylko na wynos lub dowóz. Więcej zdjęć (42)

Przesłanie jest bardzo proste: "Nie gotuję, kupuję, ratuję". W myśl tego hasła zamawiając na świąteczny stół choćby jedną potrawę z gdyńskiej restauracji, wspieramy zamkniętą od wielu miesięcy gastronomię, która może prowadzić sprzedaż kulinariów tylko na wynos lub dowóz.

mat. prasowe/UM Gdyni

Przesłanie jest bardzo proste: "Nie gotuję, kupuję, ratuję". W myśl tego hasła zamawiając na świąteczny stół choćby jedną potrawę z gdyńskiej restauracji, wspieramy zamkniętą od wielu miesięcy gastronomię, która może prowadzić sprzedaż kulinariów tylko na wynos lub dowóz.

mat. prasowe/UM Gdyni

Do tej pory udział w wielkanocnej akcji zadeklarowało 30 lokali, m.in. Borowa Ciotka, Restauracja Hotelu Courtyard by Marriott Gdynia Waterfront, Monte Verdi, Restauracja Strefa Nadmorska, Moje Miasto, Atelier Smaku, Serwus Bistro, Bar Mleczny Słoneczny, Tłusta Kaczka, Pieterwas Krew i Woda oraz Biały Królik.

Restauracje te oferują tradycyjne, świąteczne potrawy. Znajdziemy m.in. swojską białą kiełbasę z konfiturą z czerwonej cebuli, żur na wędzonce z grzybami, pasztet z wątróbek z żurawiną, jajka faszerowane pastą z łososia czy sałatkę śledziową z jabłkiem, szalotką, ogórkiem konserwowym i jogurtem. Będą też słodkości, w tym baby i mazurki na różne sposoby - na przykład ze śliwkami w rumie i czekoladą truflową oraz z adwokatem i czarną porzeczką. W urozmaiconym, wielkanocnym menu nie zabraknie też kulinarnych propozycji dla tych, którzy lubią poeksperymentować również w święta - hawajskie kimczi z ananasa, masło krewetkowe, schab nadziewany greckimi figami czy matiasy w sosie sweet chili z limonką i trawą cytrynową to tylko niektóre z nich. Gdyńscy restauratorzy i restauratorki nie zapomnieli też o wegetariańskich czy wegańskich potrawach, takich jakich np.: kaszanka z czarnej marchwi w sosie chrzanowym z białą rzepą, wędzony pasztet z soczewicy ze śliwką, pasta bezjajeczna, biały barszcz z jajkiem poche czy majonez kokosowo-ziemniaczany. Każdy więc ma szansę znaleźć coś dobrego i zaskoczyć rodzinę przy świątecznym stole.

Czytaj także: Zrzutki ratują trójmiejskie lokale

- Braliśmy udział w akcji "Święta na wynos" przed Bożym Narodzeniem. Oddźwięk był pozytywny. Widzieliśmy bardzo duże zainteresowanie naszą ofertą. Od wielu lat mamy catering świąteczny, natomiast w ostatnie święta zainteresowanie było dużo większe niż zwykle. Zawsze było dobrze, a teraz było super - opowiada Dawid Kwidziński, właściciel restauracji Aleja 40. - W ofercie mamy świetne ciasta, bo wszystkie robimy sami, na miejscu, ręcznie. To nie jest przemysłowa produkcja, tylko domowa, z dobrych produktów. Więc polecam wszystkie słodkości, w tym oczywiście mazurki. Przepisy są nasze własne, rodzinne. Ale też dużo czytamy i inspirujemy się różną kuchnią.
Z pełną ofertą wielkanocną gdyńskiej gastronomii można się zapoznać na stronie Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni, partnera akcji #ŚwiętaNaWynos - dobro smakuje.



Sopot wspiera gastronomię



Do wspierania lokalnej dla gastronomii i udziału w akcji "Wielkanoc na wynos" zachęca też miasto Sopot.

- Bez wątpienia tegoroczne Święta Wielkanocne będą inne niż do tej pory. Z powodu pandemii wszyscy jesteśmy zobowiązani do zmian. Mocno wierzymy, że mimo wszystko nadal będziemy cieszyć się tym wyjątkowym czasem! Ważnym elementem tradycyjnych świąt są oczywiście pyszne potrawy. Zachęcamy zatem aby zadbać o tradycję w lekko odmienny sposób. Wiele sopockich lokali ofertuje świąteczne przysmaki na wynos. Pozwoli to nam spędzić więcej czasu z najbliższymi, a branży gastronomicznej przetrwać ten trudny dla nich okres - zachęca Anna Golec-Mastroianni, prezes Sopockiej Organizacji Turystycznej.
Biała kiełbasa własnego wyrobu z L'Entre Villes, żurek chrzanowy od restauracji Harnaś, pieczone pierogi z Sopockiego Młyna czy wegańskie pasztety z soczewicy lub fasoli od M15 Restaurant & Bar to tylko niektóre z propozycji przygotowanych przez sopockie restauracje.

Wszystkie oferty sopockich lokali można sprawdzić na stronie internetowej Visit Sopot.


Quiz Co wiesz o wielkanocnych tradycjach? Średni wynik 55%

Co wiesz o wielkanocnych tradycjach?

Rozpocznij quiz
Wielkanocne potrawy:
54%

przygotowuję samodzielnie

15%

część zamawiam, większość przygotowuję sam(a)

10%

większość zamawiam, niektóre robię sam(a)

3%

wszystko zamawiam

7%

przyjeżdżam "na gotowe"

11%

nie obchodzę świąt

zakończona

łącznie głosów: 239

Opinie wybrane


wszystkie opinie (37)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Mogłeś jeszcze nie czytać