Wszyscy do stołu! Inauguracja nowego festiwalu kulinarnego

28 września 2021, 18:45
Magda Mielke
Akcja promocyjna ogólnopolskiego, kulinarnego festiwalu Celebracje & Degustacje odbyła się na plaży w Gdyni Orłowie. Więcej zdjęć (23)

Akcja promocyjna ogólnopolskiego, kulinarnego festiwalu Celebracje & Degustacje odbyła się na plaży w Gdyni Orłowie.

fot. Maciej Czarniak/Trojmiasto.pl

Akcja promocyjna ogólnopolskiego, kulinarnego festiwalu Celebracje & Degustacje odbyła się na plaży w Gdyni Orłowie.

fot. Maciej Czarniak/Trojmiasto.pl

Wspólne biesiadowanie przy jednym stole z udziałem szefów kuchni, reprezentantów innych profesji związanych z gastronomią, przedstawicieli mediów, kulinarnych blogerów, organizatorów, partnerów i ambasadora projektu Macieja Nowaka zainaugurowało festiwal Celebracje & Degustacje. Performance odbył się 28 września na plaży w Orłowie. Wspomniany festiwal rozpocznie się zaś 11 października i potrwa tydzień.



Wszystkie trójmiejskie restauracje znajdziesz w naszym katalogu


Wszyscy do stołu!



Nowy kulinarny projekt Celebracje & Degustacje zainaugurowano we wtorek, 28 września w Orłowie. "Wszyscy do stołu!" - tym hasłem krytyk kulinarny i teatralny Maciej Nowak zaprosił gości do stołu, który stanął na środku plaży. Wśród zaproszonych gości znalazły się osoby pośrednio związane z branżą gastronomiczną (autorki kitli kucharskich, importerzy wina, ekonomiści) oraz dziennikarze i blogerzy kulinarni m.in. Gaweł Czajka (Cały Gaweł), Klaudia Sroczyńska (Dusiowa Kuchnia), Tosia Kolo (Tocha Brocha). W trakcie spotkania organizatorzy opowiedzieli o idei i celach projektu.

Szefowie kuchni trójmiejskich restauracji, które wezmą udział w festiwalu.

Więcej zdjęć (23)

Szefowie kuchni trójmiejskich restauracji, które wezmą udział w festiwalu.

fot. Maciej Czarniak/Trojmiasto.pl

Szefowie kuchni trójmiejskich restauracji, które wezmą udział w festiwalu.

fot. Maciej Czarniak/Trojmiasto.pl

- Pomysł na to wydarzenie wziął się z potrzeby zasygnalizowania, że stół to jest miejsce, które łączy ponad podziałami - niezależnie skąd jesteśmy, niezależnie kim jesteśmy i niezależnie, jakie mamy poglądy. To jest też takie miejsce, gdzie nie tylko jemy, ale też bawimy się, gościmy, poznajemy i zaczynamy się przyjaźnić. Chcieliśmy tym symbolicznym stołem, w miejscu, które jest tak wymowne, powiedzieć, że restauracje to miejsce, gdzie możemy być razem po czasie izolacji. Jest to też taki moment, który mam nadzieję, pokaże nam, że to, co najgorsze mamy już za sobą. Nasz lunch będzie w formie "na wynos", tak jak to przez tyle miesięcy mieliśmy w zwyczaju czuć restauracje u nas w domach, ale miejmy nadzieję, że teraz już będziemy jeść w restauracjach i tam właśnie zapraszamy już 11 października. Kolejna ważna rzecz w ramach tej akcji to to, że część dochodu z kolacji będzie przeznaczona na Polską Akcję Humanitarną - właśnie po to, żeby dodać do tych wizyt jeszcze jakieś większe znaczenie, to symboliczne dzielenie się chlebem - mówiła Agnieszka Małkiewicz z FOR Solutions, współorganizatorka wydarzenia.
Biesiadowaniu na plaży sprzyjała pogoda. Ostatnie podrygi letniego słońca, ciepłe pledy, gorące napoje i przede wszystkim miła atmosfera sprawiły, że goście pozostali przy stole jeszcze na długo po zakończeniu części oficjalnej spotkania.

Czytaj także: Restauracje, do których zawsze są kolejki. Na czym polega fenomen?

Festiwalowe menu



Głównym celem spotkania była degustacja dań, które trójmiejskie restauracje będą serwować w swoich festiwalowych menu. Na wspólne biesiadowanie przybyli wszyscy szefowie kuchni restauracji biorących udział w Celebracjach & Degustacjach, którzy opowiedzieli o przygotowanych daniach. Niektóre z kulinarnych propozycji zostały lekko zmodyfikowane ze względu na warunki - posiłki podawane były na zimno, w pudełkach lunchowych. Ideą tego lunchu było dzielenie się - zgromadzeni chętnie podsuwali swoje pudełka sąsiadom i wymieniali się z nimi smakowymi wrażeniami.

- Bardzo miło mi zaprezentować moją restaurację, która mieści się w Gdyni już od ośmiu lat, ale zupełnie niedawno, bo w czerwcu, przenieśliśmy się do nowej lokalizacji, przy Gdyńskim Centrum Filmowym. Malika to kuchnia orientalna, nakierowana na smaki Afryki Północnej, ale nie lubimy się nudzić, więc często podróżujemy po różnych innych zakątkach kulinarnych, bardziej na Bliski Wschód. Zawsze tłumaczymy nasze podróże tym, w jaki sposób kultura arabska, albo coś zabrała, albo coś oddała, jeżeli chodzi o kulinaria i dzięki temu można, co miesiąc w nowej karcie Maliki znaleźć bardzo różne smaki. W dzisiejszym pudełku przygotowaliśmy wariacje na temat tego, co będziecie mogli spotkać podczas festiwalu. Jest kilka dań, które musiałam odmienić, abyśmy mogli je tutaj w postaci chłodnej zjeść: jedno danie mięsne, bazujące na lekko podwędzanej kaczce. Jest ośmiornica, która jest naszym flagowym daniem od lat. Są również dania wegetariańskie bazujące na bakłażanie, na bardzo owocowych i kolorowych połączeniach smakowych, z których słynie Malika - mówiła Ewa Malika Szyc-Juchnowicz, właścicielka restauracji Malika.
Zobacz także: Wielkie święto piwa trwa! Oktoberfest w Trójmieście

Przemysław Hinc, szef kuchni w Vinegre przygotował dania wegetariańskie, takie jak poke bowl z tofu, a także pastę z wędzonych ryb. Szef kuchni restauracji Piwna 47, Marcin Faliszek zaprezentował pieczony rostbef z gruszką i kozim serem oraz bruschettę z pastą z wątróbki i migdałami. W festiwalowym menu Sztuczki Bistro znajdą się głównie dania wegańskie, bazujące m.in. na kalarepie, kapuście, rokitniku, jeżynach, pistacjach oraz przysmaki z dojrzewającej goudy i żabnicy. Przemysław Woźny, reprezentujący restaurację hotelu Marriott w Gdyni, zaserwował wędzony tatar z buraka z kwaśną śmietaną, flagową przystawkę - skandynawską sałatkę z krewetek z kawiorem, marynowanego pstrąga oraz deser - pierożki czekoladowe z konfiturą z jagód i miętą. Również Olo Brzuskiewicz z restauracji Spożywczy Food&Drinks przygotował głównie dania wege m.in. kalafior w czterech odsłonach i stek z selera.

Restauracja Fino w swoim degustacyjnym menu zaproponowała carpaccio z arbuza z wegańską mozarellą i wędzonym majonezem oraz kaparami, jedną z festiwalowych przystawek. Karol Hlebik z Osteria Fino przygotował tatar z arbuza, sianko ziemniaczane, wegański majonez szczypior i pikle z grzybów shimeji. Restauracja Sztuczka zaserwowała cztery z pięciu pozycji zaplanowanych w festiwalowym menu: troć, tuńczyka na zimno, marchewki gotowane w syropie winno-czekoladowym oraz deser czekoladowy: czekolada w kilku postaciach. Rafał Koziorzemski, właściciel restauracji Fisherman, przygotował zaś m.in. wariację na temat paprykarza.

Gospodarz akcji - krytyk kulinarny i animator kultury Maciej Nowak. Więcej zdjęć (23)

Gospodarz akcji - krytyk kulinarny i animator kultury Maciej Nowak.

fot. Maciej Czarniak/Trojmiasto.pl

Gospodarz akcji - krytyk kulinarny i animator kultury Maciej Nowak.

fot. Maciej Czarniak/Trojmiasto.pl

Festiwal wspólnoty i dzielenia się przyjemnością



Restauracje to nie tylko dobre jedzenie, ale przede wszystkim miejsca spotkań, miłego spędzania czasu i wspólnej celebracji życia. Ideą festiwalu jest wspólny stół, który niezależnie od tego, czy domowy, czy restauracyjny ma łączyć ludzi. Tu nie ma miejsca na wykluczenie, każdy jest równy niezależnie od płci, orientacji, poglądów i wyznania, a obcy stają się sobie bliscy. Stół staje się więc symbolem dialogu, jedności i radości. Również inauguracyjne spotkanie było okazją do poznania innych ludzi z branży i zacieśnienia relacji. Każdy z zasiadających przy stole został poproszony o powiedzenie kilku słów o sobie i zastanowienie się nad tym, co dla niego znaczy stół.

1
miejsce: Restauracje
w rankingu Restauracje
Restauracja Fino
Gdańsk, Grząska 1
9.6/10
+ Oceń

- Przygotowując się do tego projektu, objechaliśmy wszystkie restauracje, które wezmą udział w festiwalu - w sumie 30 szyldów. Przez trzy dni w Trójmieście spróbowałem 80 dań. Z tych naszych wizyt wyłania się trochę inny obraz polskiej gastronomii niż ten, który znaliśmy z czasów przed pandemią. To było niby tylko półtora roku, ale jednak przypadające na bardzo szczególny moment rozwoju naszej gastronomii. Coś się skończyło, ale przyszedł czas na nowe odkrycia - mniej akrobacji, a więcej dań do jedzenia, do jedzenia pełną gębą, przynoszących satysfakcję wręcz fizyczną, a nie będących tylko konceptem intelektualnym czy estetycznym - mówił Maciej Nowak, ambasador akcji.

Festiwal Celebracje&Degustacje



Festiwal Celebracje&Degustacje odbędzie się w Trójmieście od 11 do 17 października. Następnie od 15 do 21 listopada zagości także w innych miastach - w Krakowie i Warszawie. Więcej informacji na temat wydarzenia, szczegółowe menu oraz rezerwacje stolików dostępne są na stronie internetowej Mojstolik.pl. Rezerwacje rozpoczną się w środę, 29 września.

Czytaj także: Kiszonki - źródło odporności na jesień

Na gości, którzy wezmą udział w festiwalu, poza kolacją, czekać będzie kilka niespodzianek. Na stole pojawią się talerze szlachetnych serów długo dojrzewających Skarby Serowara, przekąski z owoców morza i ryb prosto z portów Selgrosa, oleje tłoczone na zimno Kujawski oraz włoskie wina Insight Casa Pecunia.


Opinie wybrane


wszystkie opinie (34)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.