• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Zaglądamy do kuchni Olivia Star Top

Julia Rzepecka
28 marca 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 

Kuchnia w Olivia Star Top:

Kuchnia Olivia Star TopOlivia Business Centre to jedna z najnowocześniejszych na Pomorzu. W czasie epidemii koronawirusa pokazuje swoje zabezpieczenia stosowane w tym szczególnym czasie i udowadnia, że żywność dostarczana do lokali, jak i ta, którą obecnie wspiera gdańskie szpitale, jest przygotowywana w bezpiecznych warunkach.



Jedzenie na wynos i na telefon w Trójmieście


To tam bije serce restauracji Olivia Business Centre. W kuchni produkcyjnej na poziomie -1 codziennie przygotowywane są posiłki w bezpiecznych warunkach.

Czy byłeś/aś na 32. piętrze najwyższego budynku w Gdańsku?

- Na co dzień to kuchnia, gdzie przygotowujemy na potrzeby naszych punktów gastronomicznych, ale na chwilę obecną, w tej wyjątkowej sytuacji, przygotowujemy również żywność dla szpitali - mówi Krzysztof DembekOlivia Star Top. - Codziennie jest to przynajmniej kilkadziesiąt posiłków. Sytuacja jest wyjątkowa, więc mobilizujemy się i pomagamy, jak możemy.
W obszernej kuchni znajduje się nowoczesny sprzęt.

- Nieskromnie mogę powiedzieć, że jest to najnowocześniejsza kuchnia w Polsce północnej. Mamy sprzęt, który doskonale zabezpiecza żywność. Mamy między innymi takie urządzenie jak szokarka. To maszyna, która potrafi obniżyć temperaturę jedzenia z temperatury nawet dwustu stopni do bliskiej zeru w kilkanaście minut. Zwykle ten proces trwa kilka godzin, ale dzięki szokarce odbywa się to błyskawicznie. Co nam to daje? Wyobraźmy sobie, że wyciągamy z pieca upieczonego kurczaka. Zostawiamy go na blacie roboczym, gdzie stygnie w temperaturze pokojowej. To moment, kiedy mogą pojawić się ewentualne bakterie. Dzięki szokarce ten etap u nas w ogóle nie występuje, a to zapewnia bezpieczeństwo żywności - mówi Krzysztof Dembek.
Codziennie przygotowywane są tam posiłki dla gdańskich szpitali. Codziennie przygotowywane są tam posiłki dla gdańskich szpitali.
Kuchnia wyposażona jest w kilkanaście chłodni i mroźni. Każda z nich jest przeznaczona do innych wyrobów, dzięki czemu nic się nie miesza.

- W jednej mamy mięso, w drugiej ryby, w trzeciej nabiał, jeszcze w innej warzywa. Są również osobne chłodnie z produktami gotowymi - mówi Dembek. - Każdy proces jest więc bardzo dobrze zaplanowany pod ścisłym nadzorem inspektora zewnętrznego. W czasie epidemii wirusa tych procedur jest więcej i są bardziej restrykcyjne. Jesteśmy jednak pewni, że nasze jedzenie jest bezpieczne, zarówno to dla naszych gości jak i dla szpitali.
- Nie pracowałem wcześniej w miejscu, w którym kuchnia była tak dobrze wyposażona - mówi Wojciech Poźniak, zastępca szefa kuchni Olivia Star Top. - Mamy naprawdę świetny sprzęt, dzięki któremu praca to przyjemność.

Miejsca

Opinie (58) 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Opinia wyróżniona

    Świetnie (3)

    Dobrze ze można zamawiać bezpiecznie na dowóz. Jakoś musimy sobie wszyscy z tym poradzić. Trzymam kciuki!

    • 23 22

    • (1)

      i tak możesz się zarazić

      • 10 1

      • ale nie musisz

        • 4 2

    • Co za kryptoreklama. Ludzie, sami gotujcie.

      • 9 1

  • Folia nie powinna dotykać jedzenia, zachodzą reakcje. (1)

    • 19 23

    • Tam jeden gościu pracuje ?

      Pewnie mu z nosa kapie

      • 0 1

  • Mega!!! (8)

    Chociaż będę w 100% pewna, że wszystko jest przygotowywane ze starannością i dbałością o higienę. Super! Na pewno zamówię sobie od nich jedzonko.

    • 15 53

    • Nie stać Cię

      • 16 3

    • Teraz najważniejsze jest bezpieczeństwo! Naprawdę pokazują klasę

      • 12 15

    • Napisał menager restauracji,bo piękniej przekonać do zakupów nie można było.

      • 19 2

    • (1)

      Nie twoja liga.
      To nie pizerja na Przymorzu koło falowca.

      • 5 5

      • Kanarinios

        I tam jest kajlepiej

        • 0 0

    • Pewnie. Ja też zamówię o najpierw dam reksiowi

      • 7 0

    • Super zamów

      Dostaniesz upieczonego kurczaka zamrożonego w szokarce a następnie podgrzanego w hot shockarce. Smacznego.

      • 4 0

    • Nie ma gwarancji że nie mają wirusa

      • 0 0

  • (1)

    Super! Świetnie, że pomagają szpitalom, ale sami też dbają o bezpieczeństwo. Takich postaw teraz potrzebujemy!

    • 18 24

    • Nie, nie potrzebujemy. To tylko trendy. Lekarzy stać

      na jedzenie. Pielęgniarkom i innemu personelowi dajcie.

      • 4 0

  • (3)

    Powodzenia wszystkim. Pracownikom i pracodawcom. Maseczki super,ale czy noszą faktycznie cały czas? Czy jak cykne sobie fotkę przy ferrari będzie to oznaczało ze jest moje? Zdrowia.

    • 29 11

    • Oni noszą a lekarzom brakuje

      • 6 5

    • byłem, widziałem, noszą. I temperaturę też regularnie sprawdzają, a sterylność w kuchni wzorcowa

      • 1 6

    • Do ciebie bardziej tarpan pasuje.
      lub żuk z plandeką

      • 1 2

  • Kuchnia

    Wypas.

    • 12 16

  • Opinia wyróżniona

    Karolina (2)

    Nie wiedziałam, że mają tam takie wypasy. Byłam kiedyś u nich na pizzy - pyszna.

    • 18 39

    • Mają pecha

      Wystartowali z biznesem i to nie dla zwykłych Januszy tylko klienta z portfelem , miliony zapewne włożone w biznes a tu cyk wirus ... życie jest pełne niespodzianek . Miejmy nadzieje ,że to szaleństwo skończy się niedługo i wszyscy wrócimy do pracy a firmy odbiją się finansowo . Trzymamy kciuki ..

      • 24 7

    • Nie wszystkim ta pizza smakuje

      • 8 1

  • Bardzo fajna inicjatywa. Oby tak dalej i wszystko wróci do normalności.

    • 12 11

  • (1)

    mnie się podoba robienie ciasta w szufladzie i to że w szpitalach będa jadać teraz ostrygi

    • 28 4

    • to ta nowoczesność?

      • 2 1

  • Hm (1)

    Szokarkę miałem już 10 lat temu na kuchni więc nic nowego.

    • 9 10

    • Szokarka

      A ja od 2003 i była przedemną jakieś 3 lata czyli dobre 20 lat temu

      • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane