stat

Zaglądamy do kuchni Olivia Star Top

28 marca 2020, 14:00
Julia Rzepecka
Najnowszy artukuł na ten temat

Problem z wyrobieniem książeczki sanepidowskiej

Kuchnia w Olivia Star Top:

Kuchnia Olivia Star Top w Olivia Business Centre to jedna z najnowocześniejszych na Pomorzu. W czasie epidemii koronawirusa pokazuje swoje zabezpieczenia stosowane w tym szczególnym czasie i udowadnia, że żywność dostarczana do lokali, jak i ta, którą obecnie wspiera gdańskie szpitale, jest przygotowywana w bezpiecznych warunkach.



Jedzenie na wynos i na telefon w Trójmieście


To tam bije serce restauracji Olivia Business Centre. W kuchni produkcyjnej na poziomie -1 codziennie przygotowywane są posiłki w bezpiecznych warunkach.

- Na co dzień to kuchnia, gdzie przygotowujemy na potrzeby naszych punktów gastronomicznych, ale na chwilę obecną, w tej wyjątkowej sytuacji, przygotowujemy również żywność dla szpitali - mówi Krzysztof Dembek z Olivia Star Top. - Codziennie jest to przynajmniej kilkadziesiąt posiłków. Sytuacja jest wyjątkowa, więc mobilizujemy się i pomagamy, jak możemy.
W obszernej kuchni znajduje się nowoczesny sprzęt.

- Nieskromnie mogę powiedzieć, że jest to najnowocześniejsza kuchnia w Polsce północnej. Mamy sprzęt, który doskonale zabezpiecza żywność. Mamy między innymi takie urządzenie jak szokarka. To maszyna, która potrafi obniżyć temperaturę jedzenia z temperatury nawet dwustu stopni do bliskiej zeru w kilkanaście minut. Zwykle ten proces trwa kilka godzin, ale dzięki szokarce odbywa się to błyskawicznie. Co nam to daje? Wyobraźmy sobie, że wyciągamy z pieca upieczonego kurczaka. Zostawiamy go na blacie roboczym, gdzie stygnie w temperaturze pokojowej. To moment, kiedy mogą pojawić się ewentualne bakterie. Dzięki szokarce ten etap u nas w ogóle nie występuje, a to zapewnia bezpieczeństwo żywności - mówi Krzysztof Dembek.
Kuchnia wyposażona jest w kilkanaście chłodni i mroźni. Każda z nich jest przeznaczona do innych wyrobów, dzięki czemu nic się nie miesza.

- W jednej mamy mięso, w drugiej ryby, w trzeciej nabiał, jeszcze w innej warzywa. Są również osobne chłodnie z produktami gotowymi - mówi Dembek. - Każdy proces jest więc bardzo dobrze zaplanowany pod ścisłym nadzorem inspektora zewnętrznego. W czasie epidemii wirusa tych procedur jest więcej i są bardziej restrykcyjne. Jesteśmy jednak pewni, że nasze jedzenie jest bezpieczne, zarówno to dla naszych gości jak i dla szpitali.
- Nie pracowałem wcześniej w miejscu, w którym kuchnia była tak dobrze wyposażona - mówi Wojciech Poźniak, zastępca szefa kuchni Olivia Star Top. - Mamy naprawdę świetny sprzęt, dzięki któremu praca to przyjemność.
Czy byłeś/aś na 32. piętrze najwyższego budynku w Gdańsku?
23%

tak, żeby zobaczyć panoramę na tarasie widokowym

9%

tak, żeby zjeść w restauracji

36%

nie, ale mam nadzieję, że będzie wkrótce okazja

32%

nie i nie mam w planach

zakończona

łącznie głosów: 962