Zamów gotowe przekąski. Boxy na Sylwestra

26 grudnia 2020, 13:00
Julia Rzepecka
Chociaż ten Sylwester będzie różnił się od poprzednich, nie oznacza to, że trzeba zupełnie rezygnować z zabawy. Więcej zdjęć (10)

Chociaż ten Sylwester będzie różnił się od poprzednich, nie oznacza to, że trzeba zupełnie rezygnować z zabawy.

Fot. Muszla

Chociaż ten Sylwester będzie różnił się od poprzednich, nie oznacza to, że trzeba zupełnie rezygnować z zabawy.

Fot. Muszla

Tegorocznego Sylwestra będziemy spędzać w wyjątkowych warunkach, większość z nas zapewne w swoich domach. To jednak wcale nie oznacza, że musimy tkwić przez cały dzień w kuchni, by przygotować przekąski i dania na wieczór. Rozwiązaniem mogą być "party boxy", czyli kompozycje kulinarne przygotowywane przez restauracje, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie na sylwestrową noc.



Restauracje w Trójmieście



Przed nami najbardziej wystrzałowa noc w roku... którą spędzić trzeba z uwzględnieniem obostrzeń związanych z pandemią koronawirusa. Przez wiele godzin nie będziemy mogli przemieszczać się po ulicach, wykluczone będą więc nocne wypady do pobliskiego sklepu, by dokupić potrzebne produkty, ulubione przekąski czy napoje. W trójmiejskich restauracjach i barach można jednak składać zamówienia na imprezowe boxy, czyli zestawy, które skutecznie powinny zaspokoić głód całego sylwestrowego wieczoru.

W Marmolada Chleb i Kawa zamówić można Box Sylwestrowy, który zawiera dziewięć bajgli, cztery rogale, cztery gofry, dwie nalewki-marmoladówki po 250 ml (do wyboru: cytrynówka, śliwkówka, pigwówka, gruszkówka, kokos). Wybrać można także smaki bajgli, rogali i gofrów, między innymi zestaw zawierający guacamole, nachosy, jalapeño majo albo inną wersję, w której jest salsa oshinko, łosoś gravlax, kiełki i spicy majo. Trzecia opcja to parmezan, szynka dojrzewająca, rukola, majonez truflowy. Boxy można zamawiać tam wyłącznie z odbiorem osobistym z jednego z lokali (w Gdańsku lub w Gdyni). Odbiór do 31 grudnia, do godziny 15. Każdy w cenie 169 zł.

Muszla w Gdyni proponuje trzy "sety domówkowe", w trzech wariantach cenowych za 84, 143 i 172 złote. W zestawach można znaleźć takie produkty jak: kilka rodzajów wędlin i sera, hummus, oliwki, kapary, pastę z suszonych pomidorów, smalec z białej fasoli, mix kiszonek (biała rzodkiew, brukselka, kalafior, pomidorki cherry), foccacia, chleb żurawinowy, chleb żytni i inne. Do zestawów dopasować można wybrane wina w promocyjnych cenach.

Swoją sylwestrową ofertę przygotowała też restauracja Canis. Do wyboru są trzy boxy. Pierwszy z nich to zestaw przystawek dla czterech osób za 199 zł, w którym znajdują się takie pozycje jak graviax z chutney z gruszki i imbiru z podpłomykiem, spring rolls z warzywami, pieczony bakłażan w cieście francuskim czy krokiety krewetkowe. Drugi z zestawów to kolacja sylwestrowa dla dwóch osób za 199 zł. W menu znajdziemy zupę cebulową, ragout z dziczyzny, łososia w papilotach i ratatouille. Trzecią opcją jest box na słodko. Proponowane desery to sernik kokosowy z czekoladą, ciasto marchewkowe z daktylami i karpatka. Zamówienia składać można do 30 grudnia, do godziny 12. Ilość boxów ograniczona.

Wielka kolekcja tapas to propozycja sylwestrowa od restauracji Winestone z hotelu Mercure w Gdańsku. Również i tutaj przygotowano trzy różne wersje do wyboru w cenach 79, 89 i 99 zł. Tapas, których można spróbować zamawiając te zestawy to między innymi spring rolls, krewetki w tempurze czy w cieście, satay z łososia lub kurczaka, rilets wieprzowe z orzechami, tortilla, smażone chorizo i wędzony marynowany łosoś. Do tego przewidziano również dodatki (pieczywo, sosy).

Ciepłe i zimne przekąski oraz specjalną promocję na soczysty stek oferuje sopocka restauracja TexMex. Zestawy sylwestrowe kosztują 69 zł, można też zamówić same przystawki za 39 zł. Wśród składników na zimno pojawiają się takie jak: rostbef z kapustą i guacamole, falafel z kuskusu z chorizo, śledzie, hummus czy meksykańskie ceviche. Na ciepło spróbować można krokietów z boczkiem, serem i japaleno, tarty z kaszanką i pieczonym jabłkiem, patatas bravas czy sera panierowanego. Zestawy można zamówić już gotowe na ucztę do godz 22 w Sylwestra lub zestaw przeznaczony do podgrzania w warunkach domowych, dowieziony nieco wcześniej. W Sylwestra dowóz jest wliczony w cenę.

Nietrudno znaleźć także sylwestrowe propozycje w wersji wegetariańskiej. Menu kuchni roślinnej przygotowuje Faloviec. Znaleźć można w nim sushi z warzywami, sałatki, boczniaki w śmietanie, hummus, wrapy, czy nawet propozycję na 1 stycznia, czyli "wegański rosołek na kaca". Zamówienia można składać do 30 grudnia do godziny 16. Szeroki wybór dań i przekąsek ma także Maverick. Duże sałatki, mniejsze przekąski, czy także dania obiadowe: żeberka w glazurze, stripsy z polędwiczki i panierowane nóżki kurczaka. Zamówić można także piwa rzemieślnicze w party-kegach o pojemności 5 litrów. Zamówienia przyjmowane są do 28 grudnia.

Wszystkich łasuchów skusić mogą desery, które serwuje Szmaragdowa Cafe z Gdyni. Zamówić można tam ciastka na sztuki - torcik szampański z białej czekolady i truskawek czy beza pavlova z owocami i musem mango za 12 złotych za sztukę. Są także finger food: tartaletki cytrynowe z bezą panna cotta z mango, mus z białej czekolady z malinami czy tartaletki kajmakowe. 15 sztuk kosztuje 50 złotych, a 30 - 85 zł. Zamówić można także całe ciasta. Do wyboru sernik cynamonowo-miodowy i brownie czekoladowe z wiśniami. Zamówienia można odbierać osobiście, ale możliwa jest także dostawa do domu.
Jak w tym roku spędzasz sylwestra?
19%

na małej, kameralnej imprezie

49%

w domu z rodziną

25%

nie zamierzam imprezować - pójdę spać

7%

jeszcze w inny sposób

zakończona

łącznie głosów: 1207