Znamy zwycięzców Restaurant Week. A już w listopadzie Fine Dining Week

29 października 2021, 16:00
Magda Mielke
W plebiscycie gości jesiennej edycji Restaurant Week w Trójmieście zwyciężyła restauracja Fisherman. Więcej zdjęć (9)

W plebiscycie gości jesiennej edycji Restaurant Week w Trójmieście zwyciężyła restauracja Fisherman.

fot. Jacek Klejment/Trojmiasto.pl

W plebiscycie gości jesiennej edycji Restaurant Week w Trójmieście zwyciężyła restauracja Fisherman.

fot. Jacek Klejment/Trojmiasto.pl

Znamy wyniki Plebiscytu Gości jesiennej edycji festiwalu Restaurant Week. W Trójmieście najlepszą restauracją okazał się Fisherman. Sopocka restauracja została doceniona także za najlepszą przystawkę, deser i obsługę. Nagrodzono również Trattorię Al Dente - za najlepszy debiut i atmosferę. Kolejne festiwalowe doświadczenie już w listopadzie - Fine Dining Week.



Te restauracje polecają nasi czytelnicy


Zakończyła się jesienna edycja Restaurant Week - festiwalu najlepszych restauracji, w którym udział wzięło aż 25 restauracji z Trójmiasta. Cieszące się dużą popularnością wydarzenie kulinarne odbyło się w dniach 8 września - 3 października. W trakcie wizyt w restauracjach goście mogli spróbować specjalnego festiwalowego menu w dwóch wariantach do wyboru. Każdy zestaw składał się z przystawki, dania głównego i deseru i kosztował 59 zł. Następnie goście mogli oceniać restauracje w pięciu kategoriach - przystawkę, danie główne, deser, obsługę i atmosferę. Konkursowy algorytm zliczył wszystkie głosy, ważąc je przez liczbę uczestników.

Znamy wyniki Plebiscytu Gości



Najlepszą restauracją w Trójmieście okazał się Fisherman. W trakcie festiwalu sopocka restauracja zaprezentowała dwa menu - mięsne, w którym znalazł się: tatar z sezonowanej polędwicy wołowej ze skwarkami ze słoniny i smażonym żółtkiem i pstrąg z Kleszczewa z sosem kurkowym, domowymi kopytkami, kalarepą i białą rzodkwią oraz menu roślinne, złożone z: sałatki na ciepło z glazurowanych buraczków w czarnym bzie z przypaloną bulwą słonecznika oraz panierowana kasza pęczak z kurkami i szczypiorkowym purée z pora. Oba menu wieńczył deser w postaci lodów z rokitnika nadmorskiego. W rankingu publiczności Fisherman wygrał także w kategorii "najlepsza przystawka" i "najlepszy deser", doceniono również profesjonalną obsługę. W aktualnym menu restauracji można znaleźć przystawkę, która była serwowana w festiwalowym menu - zwycięski tatar.

- 314 gości zdecydowało, że Fisherman znalazł się na pierwszym miejscu w Trójmieście, a także, że nasza przystawka, deser i obsługa okazały się najlepsze. Bardzo dziękujemy! W naszej zwycięskiej przystawce - siekanej wołowinie z marynowanymi grzybami i wędzonym majonezem - największe zaskoczenie wśród gości wywołało smażone w łoju wołowym żółtko. Na deser podawaliśmy lody z rokitnika w ciemnej czekoladzie - tu dużym zaskoczeniem była forma ich serwowania, a także niepowtarzalny smak. Zaś w przypadku obsługi decydująca okazała się ogromna wiedza na temat serwowanych dań i znajomość poszczególnych ziół, które sami zbieramy - mówi Rafał Koziorzemski, właściciel Fishermana.
Drugie miejsce zajęła Trattoria Al Dente. Otwarta w tym roku w Gdańsku przy ul. Rajskiej 12Mapka włoska restauracja została doceniona także w kategorii najlepszy debiut i najlepsza atmosfera.

- Jesteśmy bardzo szczęśliwi, ponieważ to była nasza pierwsza edycja Restaurant Week. Wygrana w plebiscycie na "Najlepszy Debiut" wśród trójmiejskich restauracji jest przez nas postrzegana jako duży sukces. Jesteśmy niewielką restauracją, lokal otworzyliśmy tuż po zniesieniu lockdownu, a działalność gastronomiczna w czasie trwającej pandemii nie należy do najłatwiejszych. W ogólnym rankingu wśród trójmiejskich restauracji biorących udział w jesiennej edycji Restaurant Week zajęliśmy II miejsce, tuż za bardzo popularną sopocką restauracją, więc jest to dla nas duże wyróżnienie - przyznaje Paulina Pankowska z Trattoria Al Dente.
3
miejsce: Restauracje
w rankingu Restauracje
Restauracja Fino
Gdańsk, Grząska 1
9.3

W tradycyjnym wariancie festiwalowego menu goście mogli spróbować na przystawkę Vitello Tonnato - cienkich plastrów cielęciny w sosie tuńczykowym z chrupiącą focaccią, a jako danie główne zjedli Brasato al Barolo con crostone di polenta e barbabietole - wołowinę duszoną w czerwonym winie Barolo z grillowaną polentą i karmelizowanymi buraczkami. Wersja wegetariańska menu zawierała przystawkę Sformato di peperoni con Bagna Cauda, czyli flan z czerwonej papryki z tradycyjnym piemonckim sosem Bagna Cauda z anchois i chrupiącą focaccią oraz Risotto ai Quattro Formaggi - kremowe risotto z czterema rodzajami serów włoskich: Parmigiano, Fontina, Provolone i Gorgonzola. W obu menu na zakończenie podawano Bonet - tradycyjny piemoncki deser czekoladowy z nutką Amaretto. Większość festiwalowych dań jest obecna w aktualnej karcie restauracji.

- Wszystkie dania oraz receptury są wybierane przez naszego Executive Chef, rodowitego Piemontczyka, Mirko Vietę, który trzyma pieczę nad naszą restauracją i dba o prawdziwie włoski klimat tego miejsca - dodaje Paulina Pankowska. - Cieszymy się, że goście, którzy gościli u nas, docenili nasze dania oraz wystrój i atmosferę w lokalu. Wszystkie pozycje w naszej festiwalowej ofercie, zarówno tradycyjne, jak i wegetariańskie, były potrawami typowymi dla kuchni północnych Włoch (regionu Piemont). Każda z pozycji podczas serwowania jej przez kelnera przedstawiana była zarówno pod kątem składu, jak również ciekawych historyjek z nią związanych. Włosi słyną z miłości i szacunku do jedzenia, dlatego bardzo staramy się, aby goście przychodzący do nas nie tylko miło spędzili czas, ale też polubili tę prostą, zdrową i bardzo ciekawą piemoncką kuchnię.
Czytaj także: Gdańsk w Budapeszcie - wyjątkowa kawiarnia w stolicy Węgier

Trzecie miejsce przypadło w udziale restauracji Fellini - również serwującej kuchnię włoską. Fellini w festiwalowym menu zaserwował łososia w słodko-kwaśnej zalewie z sosem z kopru włoskiego, stek z kalmara na purée z dyni z sosem krewetkowym oraz sernik z ricotty z sosem wiśniowym. Drugie menu składało się z plastrów wolno pieczonej cielęciny z pesto z rukoli i bazylii, konfitowanego polika wołowego na risotto z palonym bakłażanem i wiśniowej panna cotty. Wspomniany stek z kalmara znajduje się w stałej ofercie restauracji. Warto przypomnieć, że Fisherman i Fellini zostały nagrodzone także w poprzedniej edycji Restaurant Week.

Stek z kalmara - festiwalowa propozycja restauracji Fellini, która na stałe zagościła w karcie. Więcej zdjęć (9)

Stek z kalmara - festiwalowa propozycja restauracji Fellini, która na stałe zagościła w karcie.

mat. prasowe/Fellini

Stek z kalmara - festiwalowa propozycja restauracji Fellini, która na stałe zagościła w karcie.

mat. prasowe/Fellini

Za najlepsze danie główne uczestnicy festiwalu wskazali propozycje restauracji Przepis na: filet z halibuta z gniecionymi ziemniakami, palonym masłem, kaparami, pieczoną marchwią z kardamonem, purée z korzenia selera i chrzanu, żelem z kalamondyny i sosem z kopru włoskiego i estragonu oraz policzki wołowe duszone w ciemnym piwie z purée ziemniaczano-szczypiorkowym, borowikiem mikołajkowym, burakami glazurowanymi w soku z kwiatów bzu i sosem demi glace z nutą jałowca. Zaś najpopularniejszym miejscem okazała się mieszcząca się w Forum Gdańsk Jungla Cocktails & Food. W skali ogólnopolskiej żadna z trójmiejskich restauracji nie została wyróżniona.

Wydarzenia kulinarne w Trójmieście


Fine Dining Week już w listopadzie



Wielbiciele dobrego smaku i wykwintnej kuchni nie mają powodów do narzekań. 17 listopada rozpocznie się Fine Dining Week, najpopularniejsze wydarzenie sceny fine diningowej w Polsce. Wydarzenie odbędzie się w siedmiu regionach Polski i potrwa do 5 grudnia. W trakcie festiwalu będzie można odkrywać najlepsze restauracje i próbować specjalnego, pięciodaniowego menu w specjalnej cenie (do 50 proc. taniej). Szefowie kuchni zaserwują autorskie menu spoza karty, dzieląc się swoją filozofią kuchni i dając tym samym artystyczny wyraz twórczości kulinarnej. Podczas zimowej edycji Fine Dining Week do każdego posiłku goście otrzymają prezenty od partnerów festiwalu. Rezerwacji stolików można dokonywać już teraz poprzez stronę internetową wydarzenia.
Czy bierzesz udział w festiwalach kulinarnych?
17%

tak, regularnie

20%

tak, ale rzadko

25%

nie, ale chciał(a)bym kiedyś zacząć

38%

nie, to nie dla mnie

zakończona

łącznie głosów: 177

Opinie wybrane


wszystkie opinie (31)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.