- 1 Duża impreza kulinarna znowu w Trójmieście (36 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Whiskey on the Rocks (123 opinie)
- 3 Nowe lokale: pizza, bistro i polska kuchnia (94 opinie)
- 4 Smutna prawda o influencerach (158 opinii)
- 5 Cateringi na święta. Zamów już teraz (64 opinie)
- 6 Ta kolacja trwała 5 godzin! (6 opinii)
Żur, żurek czy barszcz biały - jaką zupę przygotować na Wielkanoc?
Tegoroczne święta wielkanocne, podobnie jak zeszłoroczne, przyjdzie nam spędzić w zupełnie innych warunkach. Zgodnie z obowiązującymi restrykcjami do śniadania wielkanocnego, poza domownikami, powinno zasiąść nie więcej niż pięć osób. Z troski o zdrowie i bezpieczeństwo najbliższych część z nas zrezygnuje z rodzinnych wizyt i spędzi ten czas w kameralnym gronie. Tym, co poza wymiarem duchowym pozwala poczuć atmosferę świąt, są potrawy przygotowywane z tej okazji. Jednym z tradycyjnych dań, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole, jest żurek. Jaka jest historia żuru? Jak przygotowuje się go w różnych regionach Polski? Czym różni się on od barszczu białego?
- Wielkanocny żurek - jak zrobić żurek?
- Żur czy żurek?
- Czym się różni żurek od barszczu białego?
- Zupa wielkanocna - co to jest?
- Tradycyjne zupy na Wielkanoc w różnych regionach Polski
Kiedy jest Wielkanoc? Wielkanoc 2022 data
Wielkanocny żurek - jak zrobić żurek?
Żurek to znana od pokoleń specjalność polskiej kuchni. Charakterystyczny smak i aromat tej zupy kojarzony jest głównie z Wielkanocą, ale nie od zawsze była ona świątecznym specjałem. Historyczne źródła mówią o tym, że żurem zajadał się głównie lud wiejski, a częste przygotowywanie tej zupy wynikało przede wszystkim z możliwości wykorzystania tego, co pozostawało w spiżarniach. Dziś jest to jedna z droższych zup w restauracyjnych kartach dań.
Zakwaszana zupa mączna to specjalność regionalnej kuchni polskiej, ale także białoruskiej, czeskiej i słowackiej. Jej nazwa wywodzi się od niemieckiego słowa sauer (kwaśny, zakwaszany, ukiszony), którym określano w Polsce ok. XV wieku nie tylko zupę, ale wszystkie potrawy powstające na bazie zakwaszanej mąki.
Czytaj także: Jedzenie do domu - testujemy wielkanocny catering
Podstawą żuru jest zakwas. Był on kiedyś produktem ubocznym wypieku chleba. Dziś można znaleźć go na sklepowych półkach pod nazwą "żurek" lub "barszcz biały". Najlepiej jednak przygotować go samemu. Jaka mąka będzie najodpowiedniejsza do żurkowego zakwasu? Na to pytanie nie ma jednej odpowiedzi. Każdy region Polski ma swoją własną recepturę, np. na Górnym Śląsku zakwas przygotowuje się z żytniej mąki razowej, na Lubelszczyźnie z mąki gryczanej, a w Małopolsce i na Podlasiu korzysta się z mąki owsianej.
W wielkanocnym żurku nie może zabraknąć białej kiełbasy. Czasami, zamiennie lub dodatkowo, używa się też kiełbasy wiejskiej, myśliwskiej czy jałowcowej. Poza ulubioną kiełbasą w żurku powinna znaleźć się też wędzonka, np. kawałek boczku.
Żur czy żurek?
Żur i żurek to nazwy, które często traktujemy zamiennie, określają one jednak dwie różne zupy. Żur jest zawiesistą, gęstą zupą, w której wyczuwalne są otręby razowej mąki. Gotowany na wędzonce ma kwaśny i zdecydowany smak. Podawany jest z ziemniakami, kiełbasą, smażoną cebulką i skwarkami. Przyprawiany jest dużą ilością czosnku, liściem laurowym, zielem angielskim i nie jest zabielany.
Zobacz także: Babeczka, muffin i cupcake to nie to samo. Poznaj różnice
Żurek stanowi lżejszą wersję żuru. Jego konsystencja jest rzadsza, a zakwas powstaje na bazie mąki pszennej. Przyprawiany jest majerankiem, liściem laurowym, zielem angielskim i tylko delikatnie czosnkiem. Obficie zabiela się go śmietaną, podaje z białą kiełbasą, jajkiem i pieczywem, dlatego często nie dodaje się już ziemniaków. Potocznie, choć niekoniecznie właściwie, żurek nazywany jest też barszczem białym.
Niedziela Palmowa 2022. Jak zrobić palmę wielkanocną?
Czym się różni żurek od barszczu białego?
Wiele osób sądzi, że barszcz biały i żurek to ta sama zupa, która różne nazewnictwo przyjmuje w poszczególnych regionach Polski. Tymczasem różnica tkwi w zakwasie. Barszcze to zupy, które powstają na kwasach warzywnych lub owocowych, żury i żurki zaś powstają na zakwasach mącznych.
Wielkanocny barszcz biały przygotowuje się na wywarze mięsnym - najczęściej na tym, w którym gotowano świąteczną szynkę. Do wywaru dodaje się białą kiełbasę i suszone grzyby. Po krótkim zaparzeniu (podgotowaniu) kiełbasy wyciąga się ją, a barszcz zakwasza kwasem ogórkowym lub kapuścianym i doprawia solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Zupę podaje się z białą kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo.
Zupa wielkanocna - co to jest?
Charakterystyczna dla Pomorza zupa wielkanocna to tak naprawdę zupa chrzanowa. Przepis jest dość łatwy i w dużej mierze przypomina tradycyjny wielkanocny barszcz. Receptura jej przygotowania, tak jak w przypadku większości zup, sprowadza się do ugotowania wywaru z mięsa, warzyw i ziół. Następnie dodaje się podsmażoną na patelni białą kiełbasę i doprawia chrzanem. To właśnie tarty chrzan sprawia, że zupa ta ma intensywny, wyrazisty smak. Podaje się ją również z jajkiem na twardo.
Możesz dołożyć się do paczki dla potrzebujących
Tradycyjne zupy na Wielkanoc w różnych regionach Polski
Polskie tradycje wielkanocne to nie tylko śmigus-dyngus, święcenie palm czy malowanie jajek, ale i bogactwo kulinarnych przepisów. Co region, to obyczaj. Podobnie jest z zupą, która trafia na wielkanocny stół. Żurek z białą kiełbasą i żur na wędzonce to najpopularniejsze z nich. Najczęściej serwuje się je z jajkiem lub chrzanem, a w niektórych regionach Polski także z białym serem i rzeżuchą. Chrzan jest też ważnym dodatkiem do barszczu białego.
Początkowo żur był bardzo popularny na Śląsku, gdzie nawet specjalny garnek do kiszenia żuru miał swoją własną nazwę: "żurok". Dziś w wielu regionach Polski można zetknąć się z różnymi odmianami żurku. Przygotowywany jest zarówno na wywarze warzywnym, jak i mięsnym, gdzie podstawą są kiełbasy i wędzonki. Najwięcej różnic występuje jednak w sposobie jego podawania. Żurek świętokrzyski serwuje się z jajkiem pokrojonym na cztery części, koperkiem, chrzanem i bułką. Na Kujawach i Mazowszu oraz w regionie Kurpi najpopularniejszy jest tradycyjny żurek z białą kiełbasą i jajkiem - podawany w wydrążonym chlebie lub bułce. Dodatkowo na Kujawach można spotkać się też ze zwyczajem podawania tej zupy z ziemniaczanymi kluseczkami. Benedyktyni w Tyńcu spożywają żur z kiełbasą i twarogiem. Z kolei na Podhalu prym wiedzie żur na zakwasie z kiełbasą wiejską i majerankiem oraz dodatkiem wędzonego oscypka. Na Śląsku można zaś spotkać żurek żeniaty, czyli w wersji "na bogato": przyrządzany na bazie wędzonych żeberek i boczku, podawany z ziemniakami i kiełbasą.
Wielkanocne przysmaki
Rozpocznij quizOpinie wybrane
-
2021-04-01 08:09
(3)
"Zgodnie z obowiązującymi restrykcjami do śniadania wielkanocnego, poza domownikami, powinno zasiąść nie więcej niż pięć osób"
Jeżeli zamieszcza się taką informacje to rzetelność dziennikarska wymaga, żeby podać podstawę prawną tych rzekomych restrykcji.- 26 3
-
2021-04-01 09:13
oczywicie, zwłaszcza, że nie jest to artykuł o zupie, tylko analiza stanu prawnego III RP
- 8 1
-
2021-04-01 08:54
Podstawa prawna - widzimisię PiSiorów obowiązujące aż do apelu smoleńskiego - potem obostrzenia zniosą żeby ludzie zarażali się (1)
nadal :)
- 11 4
-
2021-04-01 13:15
Ale wcześniej otworzą zapisy na szczepionkę i ogłosza to w radiu na żywo...
..a jak się ludzie zaczną zapisywać to ta sama osoba powie, że to czyjaś pomyłka XD
- 2 2
-
2021-04-01 22:27
Barszcz na roślinnych zakwasach? może i czerwony. Poza tym zboża to nie rośliny? Barszcz biały jest na zakwaaie pszennym , żurek na żytnim (łatwo zapamiętać- ż-ż). Barszcz biały często podaje się z ziemniakami, to taka zupa ziemniaczana zakwaszana, trochę pdsmażonej cebulki i skwarki. żurek zazwyczaj z kiełbasą/boczkiem i jajkiem na twardo. Dużo
Barszcz na roślinnych zakwasach? może i czerwony. Poza tym zboża to nie rośliny? Barszcz biały jest na zakwaaie pszennym , żurek na żytnim (łatwo zapamiętać- ż-ż). Barszcz biały często podaje się z ziemniakami, to taka zupa ziemniaczana zakwaszana, trochę pdsmażonej cebulki i skwarki. żurek zazwyczaj z kiełbasą/boczkiem i jajkiem na twardo. Dużo majeranku. czosnku. może być na wywarze z wędzonki, szynki albo białej kiełbasy. Czy to święta czy nie, dodatek chrzanu (najlepiej tarty świezy korzeń chrzanu, ale może też być dobry chrzan ze słoiczka) czyni cuda:)
- 4 4
-
2021-04-01 11:35
Wincyj takich animacji!
Śmieszne oczy kolesia nad żurem bardziej poprawiają humor niż fejkniusy z okazji 1 kwietnia. :)
- 7 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.