Odkrywaj Pomorskie: lokalne produkty, ekobazary i sezonowe menu

21 września 2020, 7:00
Magda Mielke

Coraz większymi krokami zbliża się jesień. Choć dla wielu to czas kojarzony głównie z brakiem słońca i przeziębieniami, ma ona także inne oblicze - pachnące domowymi przetworami i darami lasu. Bogactwo regionalnych produktów zachwyca - poczynając od grzybów i dziczyzny, poprzez soczyste owoce i świeże warzywa, na miodach i produktach mlecznych kończąc. W Trójmieście regularnie odbywają się targi i bazary, na których zakupić można naturalne, zdrowe produkty pochodzące z lokalnych gospodarstw. Smaki jesieni zagościły również w sezonowych kartach lokalnych restauracji.



Eko bazary: świeżo, zdrowo i kolorowo



Na coraz popularniejszych targach zdrowej żywności i ekojarmarkach znajdziemy wiele produktów ekologicznych, produkowanych na naszych terenach z najwyższej jakości składników. Żywność pochodzi bezpośrednio od prawdziwych pasjonatów naturalnego i zdrowego jedzenia. Jest to idealne miejsce dla poszukiwaczy źródła zdrowej, regionalnej oraz ekologicznej żywności, a także okazja do wspierania gospodarki regionu i świadomego sięgania po produkty najlepszej jakości: zdrowe, smaczne i pełnowartościowe.

Największym i najpopularniejszym tego typu miejscem w Trójmieście jest Gdański Bazar Natury, który znajduje się na terenie osiedla Garnizon w Gdańsku-Wrzeszczu. W każdy czwartek w godz. 11-18 i sobotę w godz. 9-15 można tu spotkać wielu lokalnych dostawców oferujących regionalną i ekologiczną żywność m.in. warzywa pochodzące z wiejskich ogródków, świeże sery zagrodowe czy wyciskane na miejscu soki. Bazar Natury oferuje produkty od sprawdzonych dostawców z rodzinnych, często wielopokoleniowych gospodarstw. 

Bazar Natury to także miejsce niezwykłych spotkań z ekspertami z różnych dziedzin, gdzie zarówno dzieci, jak i rodzice mają możliwość uczestnictwa w różnego typu aktywnościach, takich jak: gotowanie na żywo z szefami kuchni, warsztaty ekologiczne czy zajęcia sportowe. Wszystko po to, aby przypominać jak ważną rolę w naszym życiu pełni codzienne odżywianie się produktami ekologicznymi, nisko przetworzonymi oraz naturalnymi.

Innym bardzo znanym w Trójmieście targiem zdrowej żywności jest Jadłostajnia Kolibki. Otwierana w każdy czwartek w godz. 12:30-18 i sobotę w godz. 10-15 przyciąga szeroką ofertą ekologicznych produktów od regionalnych dostawców i gospodarstw. Atrakcyjna jest także sama lokalizacja - w parku Kolibki można zrobić nie tylko ekologiczne zakupy, ale przy okazji również odpocząć.

Wrzesień to czas, kiedy w Jadłostajni zaczynają pojawiać się ciekawe jesienne nowości: wybór octów i syropów, przetwory z borówki i jagód leśnych, oleje oraz nowe gotowe dania mięsne.

W Gdyni popularnością cieszy się także Bazar Bo ze Wsi. W czwartki w godz. 12-17 i soboty w godz. 10-14 na terenie dawnego kina Goplana przy skwerze Kościuszki 10/12 (wejście od ul. Żeromskiego) można kupić kozie sery, chleb pieczony wyłącznie z ziaren, przetwory, oleje, a także ekologiczne kosmetyki. Bazar Bo ze Wsi to marka sama w sobie, stanowiąca synonim produktów najwyższej jakości - kilkunastu wystawców oferuje zawsze świeże, rzemieślnicze i w 100 proc. naturalne produkty z regionalnych gospodarstw.

Na bazarze dostępne są takie produkty jak: wiejskie jaja, niepryskane warzywa i owoce, masło, naturalne jogurty, mleko krowie i kozie, kaszubskie sery, przetwory, domowe pierogi, smaczne zupy, wegetariańskie pasty, tarty i ciasta bezglutenowe, naturalne wędliny, wędzone ryby, pieczywo z pradawnych odmian zbóż, regionalne słodkości, suszone owoce, orzechy, świeże soki, a także naturalne kosmetyki. Dla najmłodszych został zorganizowany kącik zabaw, gdzie na dzieci czeka dużo zabawy, a rodzice mogą bez pośpiechu robić zakupy.

Imprezy: zdrowa żywność, naturalne kosmetyki, spotkania i warsztaty



Odbywające się co roku pod koniec września Dary Ziemi łączą jesienną ofertę ogrodniczą i regionalne rzemiosło z rodzinnym piknikiem, beztroską biesiadą przy ognisku i artystycznym programem inspirowanym polskim folklorem. To wydarzenie, na którym dobrze bawią się różne pokolenia i całe rodziny - każdy, kto chce poczuć się bliżej natury i poznać skarby polskiej ziemi.

Tegoroczne Dary Ziemi odbędą się pod koniec miesiąca, od 25 do 27 września na trzech przylegających do siebie polanach w parku Kolibki, gdzie ustawione zostaną stoiska wystawców oraz pozostałe elementy programu imprezy - w tym roku w oprawie kaszubskiej pomaga Stowarzyszenie Dziedzictwo Kulturowe Szlakiem Północy. Czeka nas bogaty wybór tradycyjnych polskich smaków i produktów, szczególnie z regionu Kaszub - z jego tradycjami kulinarnymi, sztuką rzemieślniczą i kulturą muzyczną.

Dary Ziemi będą okazją, aby spróbować oraz zakupić takie lokalne specjały jak: śledź w śmietanie po kaszubsku z pulkami, rolmops po kaszubsku, czernina po kaszubsku, bretlingi (szproty) na ciepło, ryby wędzone, ruchanki, kaszubskie wędliny i wiele innych.

- Do parku Kolibki co roku przyjeżdża około 220 wystawców - nie tylko z Kaszub, ale i z całej Polski: od Warmii i Mazur przez Wielkopolskę po Bieszczady, Podlasie, Podhale. Przez trzy dni będzie można degustować fenomenalne produkty przygotowane według staropolskich receptur i regionalne smakołyki - miody zwykłe i pitne, nalewki, wina, wędliny, sery, ryby, przetwory warzywne i owocowe, ciasta, andruty i sękacze. To doskonała okazja, aby uzupełnić swoją spiżarnię na jesień - zapewniają organizatorzy.
Poza ofertą spożywczą, będzie można także nabyć: jesienne kwiaty - z wrzosami w licznych odmianach na czele, sprzęt ogrodniczy, rzemieślnicze wyroby konfekcyjne, ubrania z lnu, naturalną biżuterię z kamieni, szkła i bursztynów, dodatki i akcesoria, eko zabawki oraz wyroby i tekstylia do przyozdobienia stołów i kuchni.

Nie tylko owoce, warzywa i przetwory. W tym roku po raz piąty odbędą się Ekocuda, czyli targi kosmetyków naturalnych. W dniach 24-25 października do Gdańska przyjadą wystawcy z całego kraju oferujący naturalne, zdrowe roślinne i przyjazne środowisku kosmetyki. Odwiedzający targi będą mogli poznać zarówno polskie, jak i zagraniczne marki kosmetyczne, które czerpią inspiracje z natury.

Ekocuda będą trwały dwa dni - w sobotę, 24 października w godz. 11-19 i w niedzielę, 25 października w godz. 11-18. Wydarzenie odbywa się na Stadionie Energa Gdańsk, wstęp jest bezpłatny.

Jesień na stołach trójmiejskich restauracji



Restauracja Biały Królik, mieszcząca się w Hotelu Quadrille, swoim niepowtarzalnym wystrojem wprowadza w magiczny świat baśni i nawiązuje do charakteru dań kuchni polskiej. Już od początku miesiąca można tutaj spróbować dań z jesiennej karty. Tradycyjnie znaleźć można w niej zarówno dania mięsne, rybne, jak i wegańskie. Królują tradycyjne zupy, które przywołują smaki znane z dzieciństwa. Szef kuchni, Rafał Koziorzemski, z powodzeniem wprowadza przepisy niegdyś wykorzystywane przez jego babcię, takie jak na przykład zupa koperkowa, która w jego nowocześniejszym wydaniu podawana jest z combrem z królika i plastycznym żółtkiem.

Ciekawostką jest też zachwycająca w swej prostocie zupa dziadowska na wędzonce z boczkiem i bałabunami, czyli ziemniakami. W menu nie zabrakło też jesiennego kapuśniaku w wegańskim wydaniu - na przypalanych warzywach. Wśród dań głównych znaleźć można halibuta z sosem kurkowym z czerwoną porzeczką, groszkiem i brokułem oraz duszoną gicz jagnięcą z wędzonymi ziemniakami i ćwikłą. W menu roślinnym pojawiły się natomiast gołąbki w oryginalnym jesiennym wydaniu z pieczoną brukwią i kasztanami. Jesienne inspiracje nie ominęły też deserów - do karty wrócił w nowej odsłonie topinambur ze słonym karmelem, można także skusić się na wegański sernik dyniowy z mirabelką.

- Poza daniami a la carte i menu degustacyjnym, prowadzimy stale serwis najlepszych polskich serów podawanych z autorskimi konfiturami Chef Patrona Marcina Popielarza oraz produkowanymi na miejscu brioszkami, podpłomykami i tartinkami chlebowymi. Coraz większym zainteresowaniem cieszy się także degustacja kawioru z jesiotra podawanego także z własnymi wypiekami, ale i nieoczywistymi dodatkami, takimi jak: ziołowa gremolata, tarte kurze białko ze szczypiorkiem, ogórki kompresowane z koprem czy słone drożdżowe ruchanki. Zainteresowanie budzi też nasza przystawka: wędzony pstrąg z Kleszczewa podawany z twarożkiem ze szczypiorkiem i rzodkiewką, do którego nasz sommelier dobrał japońskie Sake - mówi Marta Dworak, PR & Marketing Manager Hotelu Quadrille i restauracji Biały Królik.
Jesienny klimat na talerzu poczujemy w restauracji Polskie Smaki, gdzie każda pora roku wpływa na skład i smak potraw. W menu znajdziemy potrawy komponujące stuletnie, lokalne przepisy z elementami kuchni współczesnej czy technikami przygotowywania dań metodą sous vide. Szef kuchni, Krystian Szidel pokazuje, że polska i regionalna kuchnia jest wyjątkowa i warta odkrycia, bazuje na solidnych podstawach, wysokiej jakości regionalnych produktach i tradycyjnych recepturach, do których warto wracać i interpretować w bardziej współczesny sposób.

Jesienne inspiracje pozwalają kreować ciekawe kompozycje smakowe i bazować na lokalnych, sezonowych składnikach, stąd w menu znajdziemy wiele nowości, opartych na jesiennych darach ziemi, takich jak: grzyby, dynia, kasztany, jarzębina, czarny bez, śliwki, gruszki czy rokitnik. Jest też coś dla miłośników gęsiny i dziczyzny. Wszystko utrzymane w idei Slow Food, która towarzyszy restauracji od początku istnienia. Można spodziewać się pojawienia także rozgrzewających herbat z polskimi nalewkami i grzańców. Wkrótce jesienny klimat zagości także we wnętrzu restauracji. Ciepła, przytulna atmosfera będzie zatem sprzyjała klimatycznym kolacjom czy spotkaniom z bliskimi przy ulubionym deserze lub kieliszku polskiego wina.

Pyszne dania kuchni polskiej można także zjeść w Canis Restaurant, która mieści się w zabytkowej kamienicy przy ul. Ogarnej. Poza bogatą historią, może ona obecnie poszczycić się także doskonałym jedzeniem. Canis to miejsce stworzone z miłości do dobrej kuchni, zainspirowane historią Gdańska. Menu zmienia się średnio co trzy miesiące, dostosowując się do pór roku. Aktualna karta została podzielona na kilka kategorii, tak aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie. W ofercie znaleźć można zatem ryby, dania mięsne i dania wegetariańskie. Jesienny aromat poczujemy zamawiając m.in. polędwicę z dzika w sosie ze śliwki i jałowca, podawaną razem z puree z topinamburem i gołąbkiem z kapusty włoskiej, gnocchi z sosem truflowym i sezonowymi grzybami, sałatkę z serem halloumi i gruszką czy strudel śliwkowy z migdałami, białą czekoladą i cynamonem.

- Nasze dania opierają się na sezonowych produktach, które dostarczane są od lokalnych dostawców. W najnowszej karcie pojawią się borowiki, topinambur, dynia, jeżyna, cynamon, gruszka, śliwka - mówi Mateusz Janusz, szef kuchni Canis.
Sezon jesienny to również czas, w którym organizowane są w restauracji Canis wydarzenia firmowe i rodzinne, degustacje wina i warsztaty kulinarne. Codziennie o godz. 19 można tu też posłuchać muzyki na żywo.

Więcej ciekawych wydarzeń i inspirujących miejsc do odwiedzenia w regionie pomorskim znajdziecie na stronie Pomorskie Travel.
Czy kupujesz naturalną żywność od lokalnych producentów?
26%

tak, robię to regularnie

43%

czasami, gdy jest ku temu okazja

11%

chciał(a)bym, ale nie wiem, gdzie szukać

14%

nie, nie stać mnie na to

6%

nie, wolę zakupy w hipermarketach

zakończona

łącznie głosów: 412