Zdrowe desery w Trójmieście: wegańskie i bez cukru

9 czerwca 2020, 12:00
Alicja Olkowska, Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz

Moda na zdrowe odżywianie nie mija, wręcz przeciwnie. Otwierają się kolejne lokale z roślinnym menu oraz cukiernie oferujące smakołyki bez cukru, jaj, nabiału czy glutenu. Nawet tradycyjne piekarnie coraz częściej proponują wypieki, które zadowoliłyby nawet najbardziej wybredne wegańskie podniebienie. Dokąd zatem się udać na zdrowe słodkości? Poniżej garść trójmiejskich inspiracji. Czekamy też na wasze polecenia i nazwy fajnych miejscówek.



Cukiernie i piekarnie w Trójmieście


Każdy nasz tekst, w którym opisujemy miejsca z wegetariańskim lub wegańskim menu, spotyka się z licznymi komentarzami i dużą oglądalnością. Takie tematy chwilami wywołują gorące dyskusje, zwolennicy mięsnej diety przerzucają się argumentami z tymi, którzy stosują tylko dietę roślinną i na odwrót. Jedno jest jednak pewne: "wegemiejsc" przybywa na kulinarnej mapie Trójmiasta, tak samo jak lokali, w których je się po prostu zdrowo i ze smakiem.

- Wegańskie słodycze, jak i te bez cukru cieszą się dużą popularnością wśród klientów. Coraz częściej klienci świadomie podchodzą do wyborów żywieniowych, ale nie dajmy się zwariować, bo wszystko w nadmiarze szkodzi: z cukrem czy bez cukru. Klienci coraz częściej korzystają z naszych słodkich propozycji w wersji wegańskiej również na śluby: torty, słodkie stoły. Może się wydawać, że wegańskie produkty są niesmaczne - a to nieprawda, jedyny problem z tymi produktami to sposób ich tworzenia, bo nie jest on prosty. Każdy nowy smakołyk wymaga wielu testów i prób, żeby w końcu się udał, stąd te produkty również są dużo droższe - opowiada Anna Samsel z Pracowni Cukierniczej Wypiekana. I dodaje:

- Jeśli chodzi o fit słodycze - tutaj mamy duże pole do popisu. Jesteśmy w stanie stworzyć słodkości m.in. z takimi wykluczeniami, jak: bez glutenu (zawiera śladowe ilości glutenu), bez cukru, bez laktozy, wegańskie i wiele innych. Często nasi klienci mają nietolerancje różnych produktów i wtedy przed nami jest duże wyzwanie, żeby stworzyć ten wymarzony słodycz, ale udaje się. W zasadzie spełniamy każde życzenie i marzenia. Dużą popularnością cieszą się nasze donuty w wersjach bez cukru, wegańskie. Ulubionym ciastem klientów jest tarta a'la Ferrero oraz brownie - w wersjach bez cukru i wegańskie. Dodatkowo desery śniadaniowe właśnie w tych wersjach cieszą się dużą popularnością.

Okiem dietetyka: zamienniki cukru w diecie



W Sopocie warto zatrzymać się w ciekawie zaaranżowanej kawiarni LAS dolnysopotpółnoc. To miejsce, w którym napijemy się pysznej kawy przygotowanej przez baristę oraz zjemy zdrowe ciasta i desery. W żadnym nie znajdziemy cukru, glutenu lub nabiału. Za ich przygotowanie odpowiada właścicielka lokalu, która jest dietetyczką i pasjonatką zdrowego odżywiania. Tutaj także znajdą coś dla siebie osoby borykające się z różnymi alergiami i nietolerancjami pokarmowymi.

Coraz więcej lokali z pięknymi roślinami



- Kawiarnia stosuje wiele rozwiązań w duchu tzw. less waste, od dostawców ograniczających zużycie plastiku, po używanie kubków z trzciny cukrowej czy słomek kompostowalnych. W Lesie też zawsze napijecie się wody za darmo czy uzupełnicie wasze bidony, a za używanie własnego kubka podczas brania napoju na wynos zawsze klient dostaje rabat. W kawiarni odbywają się warsztaty, sesje, wystawy i wernisaże. Jest to miejsce spotkań artystów, projektantów, muzyków, sąsiadów, miłośników kawy i pasjonatów zdrowego odżywiania, a także osób z nietolerancjami i różnymi alergiami. Dbamy o to, aby klient nie czuł u nas przepychu, każdy czuł się swobodnie, dobrze i wyjątkowo. Las jest naprawdę wyjątkowy - zapewnia właścicielka, Ewelina Dobosz.
Kawiarnią i cukiernią w jednym, w której skosztujemy tradycyjnych słodkości, ale także tych stworzonych z myślą o wegetarianach, jest Umam. Tutaj jej szef, Krzysztof Ilnicki, proponuje małe dzieła sztuki bez żelatyny. Warto zatem sięgnąć po m.in. tartę gruszkową, pleśniaka czy makaroniki.

Czytaj też: Krzysztof Ilnicki z "Bake off" - Widz chce czegoś pozytywnego

Ci, którzy poszukają zdrowych smakołyków, mogą zajrzeć np. podczas spaceru po Gdyni do Ciuciubabka Cafe. To rodzinny lokal stworzony z myślą nie tylko o dorosłych, ale też dzieciach. Nie powinny zatem dziwić w menu zdrowe zamienniki popularnych przekąsek, ciast i deserów.

- Nasze menu budujemy w pewnym sensie razem z klientami. To ich sugestie i smaki sprawiają, że rozszerzamy naszą ofertę o nowe smakołyki. Z uwagi na rodzinny profil naszej kawiarni Ciuciubabka dbamy o to, by przekąski, które mogą u nas kupić rodzice, były zdrowe. Proponujemy orkiszowe i grahamowe paluszki, żelki z naturalnych soków owocowych, lizaki ze stewią zamiast cukru, gofry orkiszowe, ciasteczka owsiane. Wszystko bez konserwantów, cukru i soli. Na naszych przyjęciach urodzinowych dla dzieci zamiast cukierków i ciastek ze spulchniaczami podajemy chrupiącą marchewkę, suszone i świeże owoce, ciastka owsiane. Wśród ciast, które kochają dorośli i dzieci, ostatnio króluje, również wśród nie-wegan, nasz wegański tofurnik z daktylami, czekoladą i wiórkami kokosowymi. Mamy również ciasto bezglutenowe, a jako alternatywę dla ciasta: pudding chia z musem truskawkowo-bananowym - mówi Agnieszka Łukomska, właścicielka kawiarni Ciuciubabka Cafe.

Organizacja urodzin i zabaw dla dzieci


Lokali z wegańskimi i zdrowymi słodkościami jest w Trójmieście więcej. W Gdańsku warto zajrzeć jeszcze do Guga Sweet, gdzie królują smakołyki pozbawione sztucznych barwników, cukru i jajek; kawiarni Leń, która ma w ofercie roślinne ciasto Czoko-Koko (wegański biszkopt kakaowy z konfiturą truskawkową, kokosową "bitą śmietaną" i świeżymi owocami), a także Dobrej Kawy z bogatą kartą ciast bezglutenowych i wegańskich. Natomiast w Baice, oprócz odżywczych koktajli, spróbujemy niskokalorycznych ciast i deserów.

Kuchnia wegetariańska z dowozem do domu



W Sopocie można odwiedzić także klubokawiarnię Dwie Zmiany, która jakiś czas temu niemal całkowicie przestawiła się na roślinne menu.

- Nasza szefowa kuchni, Anna Czermińska, specjalizuje się w pieczeniu ciast i deserów również w wersji dla wegan. W naszej kuchni używamy tylko jaj od kur z wolnego wybiegu, nie stosujemy oleju palmowego i rafinowanego cukru, zamiast którego stosujemy jego zdrowsze alternatywy, czyli erytrol, bio syrop z agawy, bio syrop klonowy czy mazurski miód. Do naszych ciast serwujemy kawę z kilkoma rodzajami mleka roślinnego do wyboru: kokos, soja, owsiane i migdałowe - mówi Katarzyna Wołowska z kawiarni Dwie Zmiany.
Najbardziej lubię desery:
31%

klasyczne z cukrem, jajkami itp.

19%

zdrowe: bez cukru

9%

wegańskie

36%

każde, bo uwielbiam słodkości

5%

żadne, bo nie jadam słodyczy

zakończona

łącznie głosów: 675