Adepci kulinariów gotowali zainspirowani literaturą

30 października 2019 (artykuł sprzed 2 lat)
Arnold Szymczewski

Tuńczyk na sianku z pora, ptasie mleczko w towarzystwie mango i truskawki czy może kiszka ziemniaczana na sosie chrzanowym z czipsem z boczku - wszytko oczywiście inspirowane literaturą. W Gdańskim Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich odbyła się szósta już edycja konkursu kulinarnego - Literacka Kuchnia. W jury zasiadły topowe nazwiska z trójmiejskich restauracji. Nagroda Grand Prix powędrowała do Kingi Piotrowskiej i Bartka Krajewskiego z Gdańskiej ZSGH.



Na konkurs do Gdańska z całej Polski przyjechali uczniowie z 15 szkół, m.in. z Giżycka, Człuchowa, Świdnicy, Poznania czy Łodzi. Placówki reprezentowane były przez dwuosobowe zespoły, których zadaniem było stworzenie zakąsek i deserów inspirowanych literaturą.

Uczniowie szukali natchnienia m.in. w wierszach J. Tuwima, J. Kasprowicza, J. Andrzeja Morsztyna, B. Leśmiana, w bajkach I. Krasickiego, w "Mitologii" J. Parandowskiego, w utworach klasycznych: w "Panu Tadeuszu" A. Mickiewicza, w "Weselu" S. Wyspiańskiego, w "Krzyżakach" H. Sienkiewicza czy "Mendlu Gdańskim" M. Konopnickiej, a także w utworach literatury popularnej: "Grze o tron - Nawałnicy mieczy" G. R. R. Martina, "Początku" D. Browna, F. Flagg "Smażonych zielonych pomidorach", A. Veloso "Zapachu kwiatów kawy" oraz w literaturze dziecięcej - "Pinokiu" C. Collodiego, w tekście "Krowa Matylda nie może zasnąć" A. Steffensmeiera.

Na przygotowanie dań uczniowie mieli dwie godziny. Pary rozpoczynały swoją pracę w odstępach co kilka minut, tak żeby jury miało czas na dokładne sprawdzenie każdego z dań.

Szefowie kuchni oceniali adeptów sztuki kulinarnej



Jednym z przewodniczących jury był Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, który jest absolwentem ZSGH w Gdańsku. Do znanych w kulinarnym świecie nazwisk, które tego dnia oceniały uczniów, możemy zaliczyć m.in.: Łukasza Miecznikowskiego, szef kuchni hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto, Tomasza Iwance, zastępca szefa kuchni hotelu Grand, Bartosza Rozbiegałę, szef kuchni restauracja Porto Santo by Magda Gessler, Janusza Małyszko, szef kuchni Hotelu Sadova, Pawła Stawickiego, szef kuchni hotelu Hilton Gdańsk. Grono jury cukierników reprezentowali m.in.: Marek Moskwa, współwłaściciel cukierni Cremo, Ilnicki Krzysztof, właściciel cukierni Umam, Tomasz Deker, właściciel brasserie Tu Można Marzyć by Tomasz Deker, Michał Wiśniewski, szef cukierni hotelu Haffner czy Wojciech Rzepecki, szef cukierni hotelu Courtyard By Marriott Gdynia.

- To wspaniałe i zarazem nieco przerażające uczucie, kiedy wiesz, że twoje danie będą oceniali szefowie kuchni z topowych restauracji i hoteli. Dwie godziny, pod warunkiem że nie złapie cię stres, to wystarczający czas na zrobienie zakąski i deseru. Ten konkurs to dla nas także ogromna szansa na pokazanie się. Kto wie, może ktoś z nas dostanie staż u któregoś z szefów kuchni - mówił uczeń biorący udział w konkursie.

Zwycięzca: gołąbek z konfitowanym udkiem z kaczki...



Nagrodę Grand Prix zdobyli Kinga Piotrowska i Bartek Krajewski za danie: gołąbek z konfitowanym udkiem z kaczki, kwaśne jabłko, kiszony burak, wywar umami, prażone płatki drożdżowe, liście wasabi. Potrwa była inspirowana nowelą Marii Konopnickiej "Mendel Gdański".

Deserem Grand Prix było kruche orzechowe ciastko z kremem cydrowym inspirowane powieścią Józefa Weyssehoffa "Soból i Panna".

Zakąski

I miejsce - Jakub Kuźma i Jakub Nowinka - Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego z Poznania. Maczanka po krakowsku z puree z dyni z piklami na podpłomyku oraz ptyś z kremem patissiere z żelką z buraka i lodami marchewkowo-pomarańczowymi.

II miejsce - Adrian Maksymiuk i Norbert Białak - Niepubliczna Szkoła Rzemiosła im. Św. Józefa w Wejherowie. Comber z jelenia podany z sosem i grzybami oraz chmurka na wyspie tropików.

III miejsce - Paulina Antoniewicz i Maciej Zalewski - Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu. Pierś z kaczki / czips z topinamburu / sos na bazie piwa kawowego / puree z topinamburu / wiśnie oraz sernik dyniowy / gąbka cynamonowa / żel z rokitnika / marynowana dynia / ziemia czekoladowa.

Desery

I miejsce - Natalia Tylicka i Anna Żołondek - Technikum nr 3 przy Zespole Szkół Zawodowych w Giżycku. Ciasto cytrynowe z bezą włoską, żelem balsamicznym i dżemem jabłkowym.

II miejsce - Marika Błażyńska i Natalia Miszczuk - Zespół Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Murowanej Gośliny. Przygotowali deser "Bez czy... z".

III miejsce - Małgorzata Musiał i Kacper Mikosz - Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. Tony Halika w Świdnicy. Makaroniki z kremem cytrynowym i malinowym na bazie ganache z białej i mlecznej czekolady.

Uczniowie biorący udział w konkursie mogli liczyć na nagrody zarówno pieniężne, jak i rzeczowe, a nawet w postaci stażu u boku szefów kuchni.

W trakcie trwania konkursu na terenie szkoły odbywały się także pokazy dla uczniów, gości i nauczycieli. Odbyły się warsztaty bezglutenowej kuchni wegańskiej z Atelier Smaku, innowacje i pokazy ryb na talerzu, a także pokaz deserów przygotowywanych "inaczej".
Lubisz gotować?
29%

bardzo, staram się przygotowywać potrawy z większą wyobraźnią

46%

tak, ale bez przesady, przygotowuję proste dania

17%

gotuję tylko wtedy, kiedy muszę, wolę jeść na mieście

8%

wcale nie gotuję

zakończona

łącznie głosów: 129

Opinie (9)

  • Ciasteczka cytrynowe Sansy Stark (1)

    No i fajnie - jestem wielką fanką Gry o Tron i bardzo się ucieszyłam kiedy usłyszałam wczoraj w audycji radiowej ze dziewczyna startuje w konkursie z deserem inspirowanym Grą o Tron. Ciasteczka cytrynowe Sansy Stark! Brawo!

    • 6 3

    • Dobrze że nie placek z gołębiami! :)

      • 4 0

  • Moda na gotowanie (1)

    Była na tańczenie, jazdę na lodzie . Teraz gdzie się nie obejrzysz każdy gotuje

    • 11 3

    • moda na oddychanie, zostań oryginałem

      jesteś tego godzien

      • 5 1

  • jak robię mazy na talerzu

    to zawsze inspiruję się logotypem województwa.

    • 7 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.