Dieta pudełkowa nie tylko dla wygody. Jak jeść zdrowo bez mięsa, glutenu, nabiału i pozbyć się cellulitu?

1 grudnia 2021, 12:00
JPU
Dieta pudełkowa z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Więcej zdjęć (6)

Dieta pudełkowa z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem.

mat. prasowe Rucola

Dieta pudełkowa z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem.

mat. prasowe Rucola

Catering dietetyczny, popularnie nazywany dietą pudełkową, z roku na rok zyskuje coraz szersze grono zwolenników. Doceniają w nim wygodę, oszczędność czasu czy możliwość stosowania zdrowej, dobrze zbilansowanej diety.



Tu zamówisz catering dietetyczny w Trójmieście


Nazwa diety pudełkowej pochodzi od formy, w jakiej jest serwowana. Wybrana liczba posiłków o określonej kaloryczności jest dostarczana w pudełkach do domu lub pracy.

Catering dietetyczny - kiedy stosować?



Wśród zalet tego rozwiązania jest m.in.: oszczędność czasu, wygoda, odpowiednie zbilansowanie i kaloryczność posiłków, różnorodność codziennej diety, możliwość zachowania regularności posiłków, kontrola jakości spożywanych posiłków i ograniczanie ryzyka podjadania. To dobre rozwiązanie także dla osób, które nie odnajdują się w kulinarnych eksperymentach, a chcą prowadzić zdrowy styl życia.

- Wybór diety pudełkowej pomógł mi w redukcji zbędnych kilogramów, co przez moją tendencję do podjadania podczas gotowania było bardzo utrudnione - mówi nasza czytelniczka Monika.
Rodzajów diet pudełkowych jest jednak znacznie więcej. Kaloryczność to tylko jeden z czynników, o którym decydujemy przy wyborze cateringu dietetycznego. Wśród możliwych wariantów są opcje dotyczące wykluczenia różnych produktów: glutenu, laktozy, nabiału, mięsa, ryb. Są także rozwiązania dla diabetyków oraz osób, które z różnych względów chcą spożywać posiłki o niskim indeksie glikemicznym.

- Kiedy okazało się, że choruję na insulinooporność, nie wyobrażałam sobie samodzielnego kontrolowania każdego produktu. Wybrałam dietę pudełkową o niskim indeksie glikemicznym, przez co nauczyłam się, które produkty są dla mnie odpowiednie, a które nie. Teraz sama komponuję swoje posiłki, opierając się na doświadczeniu z cateringiem dietetycznym - opowiada nasza czytelniczka Ania.
Zanim rozpoczniemy swoją przygodę z dietą pudełkową, warto skonsultować z dietetykiem najlepszy dla nas wariant i kaloryczność.

Czytaj także: Okiem dietetyka: dieta pudełkowa - u kogo się sprawdzi?

Dieta pudełkowa w Trójmieście



Oferta cateringu dietetycznego w Trójmieście z biegiem czasu jest szersza. Przykładowo, "Wygodna Dieta" ma do wyboru 17 różnych wariantów diet pudełkowych: niskokaloryczną, bez ryb, wegetariańską, wegetariańską z rybami, wegańską, bezglutenową, bezlaktozową, bez glutenu i laktozy, bez nabiału, bez glutenu i nabiału, dla diabetyka, antycellulitową, sportową, ketogeniczną i o niskim indeksie glikemicznym.

- Dodatkowo diety występują w wielu wariantach kalorycznych. Koszt zestawu zależy od rodzaju i kaloryczności diety, jak i od okresu trwania zamówienia - mówi Karolina Jańczuk z Wygodna Dieta.
"Zdrowy Doping" z kolei świadomie, w ustaleniu z dietetykiem ograniczył ofertę do czterech rodzajów diet.

- Chcemy skupić się na jakości, ale też na indywidualnym podejściu do każdej diety i stosowanych produktów. W naszej ofercie znajdują się: dieta pałacowa oparta na kuchniach świata, dieta bezlaktozowa, dieta wegetariańska oraz dieta fleksitariańska - mówi Mateusz Godlewski z firmy dom czekolady Caffee & more S.C., właściciela marki Zdrowy Doping.
Jak podkreśla nasz rozmówca, dieta fleksitariańska cieszy się największym zainteresowaniem. Jej głównym założeniem jest ograniczenie spożywania mięsa w znacznym stopniu. Podstawą diety są produkty bogate w witaminy, minerały oraz błonnik pokarmowy. Ten rodzaj diety sprzyja utrzymywaniu prawidłowej masy ciała dzięki dużej zawartości warzyw i owoców w codziennym jadłospisie.

- Fleksitarianie jedzą mięso, ale w bardzo niewielkiej ilości, co ogranicza jego produkcję, a w tym emisję gazów cieplarnianych do atmosfery. Zauważamy, że troska o klimat wpływa na popularność diety fleksitariańskiej. Ponadto pozyskiwane przez nas mięso jest z ekologicznego i zrównoważonego chowu, co było dla nas priorytetem - dodaje Mariusz Godlewski.
W ofercie cateringu "Rucola" znajduje się natomiast aż 18 różnych rodzajów cateringu. Podstawowy wariant stanowi dieta zbilansowana, redukcyjna i wegetariańska.

- Oprócz tych produktów klient może wybrać również diety specjalistyczne, wspierające leczenie określonych schorzeń lub zaburzeń w organizmie: dieta z niskim indeksem glikemicznym dla cukrzyków czy dieta zdrowa tarczyca dla osób z chorobami tarczycy. Oprócz tego mamy w ofercie diety oczyszczające lub wykluczające pewne produkty, np. paleo czy wegańską - mówi Magdalena Waga z Rucola.
W każdej z wymienionych firm istnieje możliwość wyboru kaloryczności, liczby posiłków czy dni, kiedy dostarczane są produkty. Ceny są uzależnione od rodzaju diety, kaloryczności i czasu trwania zamówienia. Im dłuższy czas umowy, tym niższa cena. Różnica w cenie jest zauważalna przede wszystkim w przypadku diet obejmujących 20 dni roboczych.
Czy stosowałe(a)ś kiedyś dietę pudełkową?
18%

tak, nadal stosuję

10%

tak, przez długi czas, ale zrezygnowałe(a)m

16%

tak, zdarzyło mi się zamawiać dietę pudełkową

16%

nie, ale planuję

40%

nie, nie czuję takiej potrzeby

zakończona

łącznie głosów: 251

JPU

Opinie wybrane


wszystkie opinie (46)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.