• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Sok z aronii zamiast lampki wina? Naukowcy twierdzą, że to kwestia czasu

Ewa Palińska
15 listopada 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Studenci i uczniowie prowadzący badania w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym w Gdyni w ramach projektu Innova Bio Pomorze odkryli, że odpowiednio wytwarzany sok z aronii zawiera aż pięć razy więcej dobroczynnych składników niż słynące z polifenoli czerwone wino. Studenci i uczniowie prowadzący badania w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym w Gdyni w ramach projektu Innova Bio Pomorze odkryli, że odpowiednio wytwarzany sok z aronii zawiera aż pięć razy więcej dobroczynnych składników niż słynące z polifenoli czerwone wino.

Czy kieliszkiem soku z aronii zastąpimy wkrótce lampkę wina? Na taką propozycję mogą się obruszyć amatorzy czerwonego trunku, jednak według badań przeprowadzonych w ramach projektu Innova Bio Pomorze w PPNT Gdynia, sok z aronii może zawierać aż pięć razy więcej dobroczynnych polifenoli niż czerwone wino. Czy czeka nas rewolucja w odżywianiu?



Czy lubisz sok z aronii?

Polifenole to organiczne związki chemiczne, stanowiące największą grupę naturalnych przeciwutleniaczy. W naturalnym środowisku roślinne polifenole stanowią część mechanizmu obronnego u roślin, hamując rozwój atakujących je owadów, a nawet wirusów. Aronia ma tych polifenoli tak dużo, a do tego jest łatwa w uprawie.

Polifenole - w służbie zdrowia i urody



Polifenole dostarczane w diecie uważane są za substancje korzystne dla zdrowia człowieka -przypisuje się im działanie przeciwnowotworowe oraz zapobiegające szczególnie chorobom układu krążenia. Dobroczynne działanie polifenoli znane jest również w branży kosmetycznej. Jako naturalne antyoksydanty mogą hamować reakcje utleniania w ludzkiej skórze, zapobiegając w ten sposób przedwczesnemu starzeniu. Do najlepszych źródeł polifenoli zaliczamy wino i winogrona, jagody, oliwę z oliwek, herbatę, orzechy, kakao oraz niektóre warzywa i owoce. Stąd taka popularność diety śródziemnomorskiej wśród zwolenników zdrowego odżywiania.

Największe stężenie polifenoli występuje zwykle w skórce owoców. Tu jednak pojawia się haczyk, ponieważ zazwyczaj sok wyciskamy z miąższu. Z pomocą przychodzi nowoczesna technologia, dzięki której możliwe stało się pozyskanie ze skórki substancji bioaktywnych, jakimi są polifenole i antocyjany.

- Skórka jest bogatym źródłem substancji biologicznie aktywnych, m.in. polifenoli, i dzięki technologii opracowanej przez Vianat mamy metodę przetwarzania owoców miękkich do postaci soku - tłumaczy dr Jolanta Grzenkowicz-Wydra z Bio Laboratorium PPNT Gdynia.
Zespół Innova Bio Pomorze Zespół Innova Bio Pomorze

Nowatorskie badania nad żywnością bioaktywną



Studenci i uczniowie prowadzący badania w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym Gdynia w ramach projektu Innova Bio Pomorze odkryli, że wytwarzany w ten sposób sok z aronii zawiera aż pięć razy więcej dobroczynnych składników niż słynące z polifenoli czerwone wino! Ich odkrycie jest wynikiem badań nad opracowaniem technologii przetwórstwa owoców i warzyw bioaktywnych.

- Japończykom zajęło 30 lat wprowadzenie na półki sklepowe produktów bioaktywnych w ogóle, nie tylko soków. Tyle że tam działają specjalne przepisy określające, czym jest bioaktywna żywność. W Europie ani USA niestety takich regulacji prawnych odnośnie przetwórstwa owoców i warzyw nie ma. Dlatego też ta żywność nie jest popularna, a przede wszystkim nie ma technologii przetwórczych dla tej kategorii żywności. Technologie takie dopiero się rodzą w start-upach takich jak Vianat - mówi Arkadiusz Trefona z firmy Vianat - producent, który zlecił badania w Bio Laboratorium Pomorskiego Parku Naukowo-Technologicznego w Gdyni.

Lampka czerwonego wina kontra szklanka soku z aronii



Analizie pod kątem zawartości polifenoli poddano aż pięć różnych gatunków win ze średniej półki cenowej (ok. 30 złotych za butelkę). Wszystkie przeprowadzone testy wykazały, że sok z aronii bije na głowę konkurenta w postaci wina.

Jakie są szanse, że wytwarzany nową technologią sok o prozdrowotnych właściwościach opuści mury laboratoriów? Okazuje się, że bardzo duże. Badania zostały przeprowadzone na zlecenie małego polskiego producenta, który po otrzymaniu wyników natychmiast chce uruchomić produkcję na prototypowej linii produkcyjnej.

- Produkt ten jest nową kategorii żywności bioaktywnej, której na razie nie znajdujemy w sklepach, ale jeśli konsumenci zaakceptują ją, mimo wyższej ceny, to po pierwsze będą dużo zdrowsi, ale także wydłużą swój wiek, właśnie dzięki bioaktywnemu pożywieniu pochodzenia roślinnego. Zainteresowanie konsumentów spowoduje na pewno wzrost produkcji - mówi Arkadiusz Trefon.

Koneserzy wina mogą być spokojni - rewolucji nie będzie



Choć zdrowotne właściwości aronii są niepodważalne, a nowy sposób produkcji soku zapewni nam jeszcze większą dawkę dobroczynnych polifenoli, na rynku jest miejsce zarówno dla wina, jak i bioaktywnego soku.

- Co do tego, że lampkę czerwonego wina trudno będzie zastąpić szklanką soku, nie mamy najmniejszych wątpliwości. Nie staramy się zatem wyprzeć wina z rynku, a znaleźć własne miejsce dla produktu o tak ogromnych właściwościach zdrowotnych - mówi Arkadiusz Trefon z firmy Vianat. - Lekarze w badaniach żywieniowo-klinicznych zalecali szklankę właśnie takiego soku dziennie. A skoro jesteśmy w stanie produkować sok z aronii jeszcze lepiej, dostarczając tak duże dawki polifenoli, nasze rozwiązanie powinno ucieszyć każdego. Tym bardziej, że jest to rozwiązanie niezwykle smaczne.
W opracowaniu wyników studentów wsparła dr Barbara KusznierewiczPolitechniki Gdańskiej.

Miejsca

Opinie (48) 4 zablokowane

  • Podpatrzyli swoje babcie taka to nauka

    • 41 1

  • Alkohol w ogóle nie jest człowiekowi potrzebny (3)

    może w średniowieczu, gdy woda była generalnie brudna to zdrowiej było pić piwo. Dzisiaj usprawiedliwianie picia "zdrowotnymi" właściwościami podpada pod alkoholizm.

    • 40 20

    • (2)

      No i wege
      Każdy powinien być wege

      • 5 12

      • Napisałem cokolwiek o jedzeniu? Nie. Więc nie stawiaj chochoła.
        Chcesz pić, to pij, ale nie szukaj usprawiedliwienia w "zdrowotności".

        • 8 6

      • A co w tym złego?

        Prawda jest taka, że jedzenie mięsa jest przyczyną wielu chorób, nadmiernej dewastacji środowiska oraz horroru zwierząt hodowlanych.
        Ludzie to specyficzny gatunek, który dla zaspakajania sowich prymitywnych potrzeb wyrzuca ze świadomości pewne oczywiste fakty, które mogłyby zachwiać spokojem jego umysłu i wymusić zmianę trybu życia, nawet jeżeli to doprowadza do stopniowej zagłady środowiska.

        Tak naprawdę, nie chodzi o ty by nie jeść mięsa, ale dzisiaj ludzie "żrą", a nie jedzą. Gdyby powrócić do metod hodowlanych będących w miarę przyjaznych środowisku (i samym zwierzętom hodowlanym),, to mięso byłoby lepszej jakości i zdrowsze. Owszem, jedlibyśmy go mniej, bo byłoby zdecydowanie droższe, ale to też akurat wyszłoby wszystkim na dobre.
        Przecież nie trzeba być naukowcem by zrozumieć, że mięso ze zwierząt trzymanych w ciasnych pomieszczeniach, nigdy nie widzących światła dziennego, karmionych tylko przemysłową karmą z różnymi dodatkami, faszerowanych non-stop antybiotykami i innymi świństwami, nie jest ani dobre ani zdrowe.

        • 15 10

  • Amerykańscy naukowcy czy radzieccy uczeni? (1)

    • 13 2

    • Pewnie ci od tego nerwu...

      ... łączącego oko z tylną częścią ciała.

      • 0 0

  • gdaadg (7)

    Niby brzmi to niegroźnie dla producentów wina, ale co będzie, jeżeli dodać odrobinę spirytusu do soku z aronii?

    • 24 1

    • (3)

      Wciąż nie to. Wino z aronii też. Może być zdrowe, ale prawdziwe wini gronowe jest po prostu smaczniejsze. Zatem kompromis - najpierw szklaneczka soku z aronii, a później lampka (albo dwie) wina.

      • 5 0

      • (2)

        Chlej od razu całą butelkę, albo dwie.

        • 1 7

        • (1)

          Jak będę chciał, to wypiję (kto chleje, ten chleje) całą butelkę, albo i dwie. Co Tobie do tego?

          • 8 1

          • Mi nic, pij sobie alkusie.

            • 0 4

    • sok (1)

      Wyjdzie z tego świetna nalewka, proponuję 2-3 kieliszki po 50g.na tydzień przed spaniem.

      • 0 0

      • :O

        Kurcze. Naleweczka samo zdrowie, ale tydzień nie spać - to już niezbyt dobre dla organizmu...

        • 4 0

    • Sok lepszy od wina

      To wyjdzie aroniówka przepyszna nalewka,sama robię.

      • 2 0

  • Aronia (2)

    Jak zwykle podstawowe pytanie:
    Czy badanie wykonano ze świerzymi owocami? Czy z sokiem ww wymienionej firmy?

    • 7 7

    • Ty z tych, co tylko czytają nagłówki i potem od razu piszą komentarz?
      "mamy metodę przetwarzania owoców miękkich do postaci soku"
      Owoców!

      • 5 0

    • Z całą pewnością badania nie wykonano ze świerzymi owocami.

      Wykonano je natomiast ze świeżymi owocami.

      • 20 0

  • "odnośnie do" (3)

    samo "odnośnie" bez przyimka "do" w języku polskim nie występuje

    • 6 0

    • (2)

      Ale co zrobić, jeśli rozmówczyni powiedziała błędnie? Na siłę poprawiać cytat?

      • 2 1

      • oczywiscie, że nie

        to wytknięcie błędu właśnie tej osobie, która to powiedziała. Zapewne to przeczyta i może się nauczy :-)

        • 1 0

      • Tak. Generalnie poprawia się takie cytaty, żeby nie utrwalać błędu u czytających.

        • 1 0

  • sok (4)

    Sok z aronii piję już od ok.6 lat, dziennie wypijam ok. 100 g. soku z herbatą czy z wodą, rzeczywiście omija mnie wiele chorób i szczepień.

    • 7 3

    • Czy sok gotowa czy samodzielnie robiony

      • 1 0

    • (1)

      A ja nie piję soku z aroni, też się nie szczepię i nie choruję. Jak to wytłumaczysz?

      • 2 0

      • jesteś wyjątkiem potwierdzającym regułę

        J.Giedroyć jarał papierochy od rana do wieczora, a dożył niemal setki..... czyżby papierosy były zdrowe....?;)

        • 0 0

    • Ja pasztetową jem już od 10 lat i też nie choruję.

      • 3 1

  • Robię wino z aronii. CZyli dwa w jednym. Mam wino i przeciwutleniacze. (1)

    Aronia z dodatkiem sliwek. Super!. Kopie jak koń.

    • 19 2

    • Sponiewiera i pasera

      • 1 0

  • hahahahahah !!!!

    to trzeba badać !!! przecież wszystko ma wiecej polfenoli niż wino !!!!
    to jakiś żart !!!!

    • 8 2

  • Dżem z aronii pół na pół ze śliwkami- doskonały to mało powiedzieć (1)

    I dziwiło minie zawsze, że ptaki a zwłaszcza kosy wprost szaleją za aronią . Czy one "coś" wiedzą od dawna ?

    • 20 0

    • nie, po prostu

      w okresie dojrzewania aronii nie ma już zbyt wielkiego wyboru wśród owoców i żrą to co jest dostępne.....

      • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

VI Ogólnopolska Konferencja Naukowa Fizjoterpia Pediatryczna

250 zł
warsztaty, konferencja

Kultura wzmacnia. kultura krzepi! Bałtyckie Perły Kultury

warsztaty, spotkanie, konsultacje

Gdynia ScienceSlam

sesja naukowa

Sprawdź się

Sprawdź się

Wybierz poziom

Jaka rzeźba terenu przeważa w Trójmiejskim Parku Krajobrazowym?

 

Najczęściej czytane