Opinie (33) 10 zablokowanych

  • Sztuczki nie ma? (10)

    Dziwi mnie brak gdyńskiej Sztuczki. Selekcja wydaje mi się również bardzo dobra, a nie wiem czy nie lepsza niż np. w Krwi i Wodzie (a przynajmniej porównywalna).

    Tak samo dziwi mnie brak sopockiej Vinoteque. Ten lokal w winach się specjalizuje i naprawdę ma się też czym pochwalić.

    • 15 6

    • (9)

      Nie zgodzę się, byłem niedawno w Sztuczce i czerwone wina albo wyprzedane albo bardzo drogie, tak do 250 zł właściwie nic fajnego nie ma.

      • 3 1

      • Mogę zarekomendować: (8)

        Pecina Crianza (2006 lub 2009) oraz La Torre - naprawdę przyzwoite wina czerwone poniżej 250 za butelkę 750 ml.

        • 1 1

        • (4)

          Nie było ich w karcie, w lokalu jest inna karta win, niż na stronie.

          • 1 0

          • Rozumiem (3)

            Jakieś pół roku temu znalazłem te wina w gdyńskiej Sztuczce, a z 3 tygodnie temu miałem okazje ponownie spróbować ich w sopockim Bistro. Wydawało mi się, że szczególnie Peciny mieli spory zapas (ich wina mają w ofercie od kilku lat).
            Może Pan Chwojnicki (sommelier Sztuczki) będzie w stanie udzielić szczegółowych informacji.

            • 1 2

            • Sztuczka (2)

              Dobry wieczór,
              Na wstępie gratuluje wyróżnionym za przemyślane i dopracowane karty. Co do samego wyróżnienia i braku obecności naszej karty przypomnę, że w 2015 roku otrzymaliśmy ów wyróżnienie. Nie mnie jednak,

              Dobry wieczór,
              Na wstępie gratuluje wyróżnionym za przemyślane i dopracowane karty. Co do samego wyróżnienia i braku obecności naszej karty przypomnę, że w 2015 roku otrzymaliśmy ów wyróżnienie. Nie mnie jednak, autorka artykułu pomija bardzo istotny aspekt konieczny do ubiegania się o w/w nagrodę, mianowicie pieniądze, a dokładniej 370 $, które trzeba zapłacić aby WS zweryfikował nadesłaną kartę. Sama weryfikacja następuje na podstawie wysłanego wydruku karty, formularza zgłoszeniowego i krótkiego listu z opisem jedzenia i naszej selekcji. Jedyne co jest sprawdzane to zgodność przesłanych informacji ze strona/FB. Zresztą kilka lat temu głośno było o wysłanej nieistniejącej karcie z nieistniejącej restauracji, która otrzymała nagrodę.
              W kwestii aktualnej karty win w Sztuczce - od 2 miesięcy pracujemy nad nową selekcją, co wiąże się z wyprzedaniem części win i brakiem niektórych pozycji. Nowa karta jest gotowa w 70 % i ze względu na otworzenie naszego Bistro selekcja jest bardziej wyszukana, aby zaznaczyć różnicę pomiędzy winami w obu Sztuczkach.
              Pecinia była, jest i będzie obecna w kartach obu restauracji. Moim zdaniem jest to jeden z najlepszych klasycznych producentów w Rioja. Sama karta zawierać będzie ponad 200 pozycji z wyborem kilkudziesięciu win w przedziale między 100 zł a 200 zł.

              Życzę miłego wieczoru

              • 12 4

              • delicati.pl

                Witam, zapraszam na naszą stronę. Importujemy wina z Włoch, głównie z Friuli. Wkrótce będziemy oferować winnicę Bodega Iniesta, której właścicielem jest Andres Iniesta. W ub roku na WineExpo w Krakowie zdobyliśmy 5 medali (1Z, 2S i 2B), m. in. za Schioppettino, Raboso.
                Pozdrawiam
                Arek

                • 1 1

              • Erm że tak delikatnie zapytam. Ale że co ? Macie problem z zapłaceniem 370$ za weryfikacje karty ? Nie powinny być to żadne pieniądze, dla takiego miejsca jak Sztuczka. Bo jak są to znaczy, że powodzi się wam tragicznie, a tak chyba nie jest. Prawda ?

                • 2 1

        • Dobre wina to się zaczynają (2)

          Od 500 za butelkę.
          Tyle w temacie.

          • 2 6

          • Bzdura

            Dobry sommelier dobierze takie wina, aby przekrój cenowy był duży, a i te najtańsze pozycje były dobre w swojej kategorii. To odróżnia lokal mający prawdziwą selekcję wina od tego, który kupuje butelki bez rozeznania.

            • 4 0

          • Kolejny cebulak który myśli, że cena robi dobre wino :) Gratulacje "doświadczenia".

            • 5 0

  • Tylko tak na matginesie mam pytanie (7)

    Czy koneserzy tych win wiedzą co piją?Czy czsami gdyby polano im sikacza z Biedry nie mlaskaliby wzorem Japończykow,że super,wyśmienite.

    • 37 12

    • Tak

      W wiekszosci to hipsterzy' pseudo znawcy.

      • 23 5

    • (5)

      Możemy się umówić -- kupisz Petrusa i sikacza z Biedry i jeśli ja na degustacji na ślepo nie odgadnę, który jest który, to zwracam Ci drugie tyle, co wydałeś. Ale jeśli odgadnę, to Petrus jest mój. Sikacza z Biedry możesz zatrzymać.

      • 13 4

      • (2)

        Na winach sie nie znam, ale bardzo lubie piwo. I to nie jakies niszowe, lanserskie. Zwykłe koncerniaki. Mówią, że wszystkie smakują tak samo. Ale to nie prawda. Pijac mozna wyczuc roznice, miedzy np. Zywcem, Warka,

        Na winach sie nie znam, ale bardzo lubie piwo. I to nie jakies niszowe, lanserskie. Zwykłe koncerniaki. Mówią, że wszystkie smakują tak samo. Ale to nie prawda. Pijac mozna wyczuc roznice, miedzy np. Zywcem, Warka, Specjalem a Lechem. Ja akurat uwielbiam Perle chmielowa. Jej smak wyczuje w ciemno, nawet rozpoznajac roznice miedze perla eksport, perla chmielowa z butelki i z kranu. Takze wierze, ze mozna rozpoznać swoje ulubione wino, lub wogole dobre wino, ktore ma wszak duzo bardziej rozbudowany bukiet zapachowy i smakowy niz zwykle piwo.

        • 12 1

        • to prawda

          ale dodałbym, że bardziej rozbudowany bukiet zapachowy i smakowy to nie znaczy z automatu smaczne wino. dlatego właśnie "bełtacz z biedry" może komuś smakować bardziej niż jakiś wyselekcjonowany, wypielęgnowany produkt.

          ale dodałbym, że bardziej rozbudowany bukiet zapachowy i smakowy to nie znaczy z automatu smaczne wino. dlatego właśnie "bełtacz z biedry" może komuś smakować bardziej niż jakiś wyselekcjonowany, wypielęgnowany produkt. i nie można tego zwalić na prymitywne kubki smakowe i zapchany nos pijącego. to właśnie pijący ustala sobie kryteria co mu smakuje a co nie. w przypadku wina mamy do czynienia ze sfermentowanymi winogronami - zarówno w butelce Petrusa jak i Kadarki.

          osobiście uważam, że cały ten szum wokół wina to dorabianie ładnej legendy do snobizmu i zapchajdziura dla lekkoduchów.

          • 10 1

        • Tak samo jest z wódką, niby taka sama, ale każda w smaku inna. Pozdrawiam:)

          • 1 0

      • (1)

        uuuu widze że wyjeżdzamy z Petrusem :) podaj rocznik to Ci znajdę :)

        • 1 0

        • Spoko, moze być też La Tache albo Pingus.

          • 1 0

  • Ja tam wolę po prostu bełta z biedroni:)

    • 13 7

  • Tylko nie Pietrawas. Byłem tam kilka razy i szczerze mówiąc ich dania wypadają bardzo słabo. Nie polecam.

    • 11 7

  • Torrontes z Colome Estate (105 zł/butelka) (2)

    u pieterwasa a w sklepie 24 zł. czyli w argentynie ok. 2 dolarów za flaszkę - "rewelacyjne winko"

    • 16 5

    • (1)

      w jakim sklepie? chetnie kupie

      • 1 0

      • znajdż

        sobie w internecie - mnóstwo jest tego

        • 4 0

  • Hahaha (2)

    "austriackiego wina Auslese".

    Auslese, to jedna z kategorii wina, a nie rodzaj wina!
    Kto pisał ten tekst?

    Kabinett – normalny zbiór, najbardziej wytrawne wina
    Spätlese –

    "austriackiego wina Auslese".

    Auslese, to jedna z kategorii wina, a nie rodzaj wina!
    Kto pisał ten tekst?

    Kabinett – normalny zbiór, najbardziej wytrawne wina
    Spätlese – opóźniony zbiór
    Auslese – późny zbiór wyselekcjonowanych kiści gronowych
    Beerenauslese – zbiór wyselekcjonowanych gron porażonych szlachetną pleśnią (botrytis)
    Eiswein – "wino lodowe", zbór wyselekcjonowanych kiści zmrożonych pierwszymi przymrozkami
    Trockenbeerenauslese – zbiór wyselekcjonowanych, wysuszonych gron (porównaj malaga)

    • 8 2

    • i winiarnie rzeczywiście bawią się w takie selekcjonowanie?

      czy może robią zbiór 2 czy 3 razy do roku jak urośnie plus przeleżałe resztki i dorabia się do tego legendę?

      • 2 1

    • Hahaha 2

      Wszystko prawie ok z małymi różnicami:
      1. Eiswein - nie tylko 1 przymrozki ale również minimalna temperatura zbioru Austria i Niemcy to -7, a Kanada -8 stopni
      2. Trockenbeerenauslese nic się ma do Malagi.

      Wszystko prawie ok z małymi różnicami:
      1. Eiswein - nie tylko 1 przymrozki ale również minimalna temperatura zbioru Austria i Niemcy to -7, a Kanada -8 stopni
      2. Trockenbeerenauslese nic się ma do Malagi. Malaga jest tworzona z podsuszanych gron (appasimento jak do Recioto) i fortyfikowana mocnym alkoholem.
      TBA jest to zarażenie szlachetna pleśnią i pozostawienie gron na krzewie w celu zrodzynkowienia, TBA zazwyczaj ma około 9-10% alkoholu, Malaga 15%.
      Pozdrawiam

      • 2 0

  • a mi się podoba sklep z winami przy zwycięstwa w Orłowie

    hurt detal, bez dorabiania filozofii, żaden sommelejer się tam nie kręci.

    • 10 3

  • Ty zawsze Mercato

    Jesteś , ty jesteś jak zdrowie oj jak fajnie ze zawsze jesteś Mercato

    • 1 2

  • A gdzie Metamorfoza ? :):):)

    • 3 2

  • A gdzie słynna open kitchen. Z Gdyni. W tamtym roku się otworzyli już nie istnieją. A taka pompa była

    • 10 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.