Opinie (109) 6 zablokowanych

  • Nie rozumiem w czym jest problem? i skąd taki krytycyzm? (8)

    niezależnie od tego, czy ktoś choruje na celiakię lub jest na diecie bezglutenowej - chyba ma prawo wyboru do tego co je????? ludzie, co się z wami dzieje??????? skąd takie i**otyczne wpisy? co się dzieje z tym narodem?

    • 58 11

    • Niesamowity jest ten (1)

      ból 4 liter w komentarzach dosłownie pod każdym artykułem, na każdy temat. Po prostu frustraci wyżywają się w internecie :)

      • 21 6

      • nikt ich nie słucha to chociaż tutaj pogryzą kostki przechodniom

        Na ulicy pewnie taki dostałby kopniaka w zadek

        • 0 0

    • może stąd, że na siłę promuje się takie tematy? (3)

      a inne, znacznie ważniejsze, nie zaznają takiego luksusu...

      • 2 16

      • (1)

        A jakie to są te ważne tematy o których się nie mowi? I skąd teoria że te z artykułów promowane są "na siłę"?

        • 4 0

        • wszystko czego op nie lubi, jest glupie i na sile

          po co? na co to komu? Kiedys panie teog nie bylo i ludzie zyli ( srednio po 50 lat, ale kit)

          • 0 0

      • Lista miejsc gdzie można zjeść konkretny rodzaj posiłków,

        to stały temat na tym portalu. Nie rozumiem, co znaczy "na siłę". Ten artykuł ma charakter informacyjny. Jeśli masz potrzebę czytać o czymś innym to napisz do redakcji, że jest pewnien bardzo ważny temat dla Ciebie. Może się tym zainteresują?

        • 15 2

    • No tak ale mówimy tu o pewnej manipulacji

      Przecież można pisać prawde

      • 2 2

    • Być może chodzi o usprawiedliwianie swojego lenistwa i niechęci do zmian nawyków

      Jak sobie to nazwą modą i fanaberią to muszą już się już nad tym zastanawiać. Jednak brzuchy ich od tego nie przestaną boleć nie mówiąc już o innych bolesnych dolegliwościach.

      • 10 4

  • (3)

    Fajny sposób na golenie dzisiejszych dandysow żadnych lansu:) Dziwne, że wcześniej, przed era smartfonów a nikt o tym nie słyszał:)

    • 14 31

    • to się nazywa rozwój

      po to jest nauka

      • 0 0

    • Przecież wiele chorób było wcześniej nieznanych.

      I to nawet przed telefonami stacjonarnymi, idąc twoim tokiem "myślenia".

      • 7 2

    • Nikt - masz na myśli siebie

      • 6 2

  • Celilakia, uczulenie , nietolerancja glutenu ... (11)

    Często ma formę utajoną , objawiająca się później .
    Objawy, bóle brzucha,. Wzdęcia, wysypka , złe samopoczucie mdłości . Niech się każdy zastanowi zanim wyśmieje bo ludzie cierpią , i mają bardzo ograniczona dietę

    Często ma formę utajoną , objawiająca się później .
    Objawy, bóle brzucha,. Wzdęcia, wysypka , złe samopoczucie mdłości . Niech się każdy zastanowi zanim wyśmieje bo ludzie cierpią , i mają bardzo ograniczona dietę bo w większości produktów jest nawet minimalna ilość mąki zbożowej . Smacznej kanapki wy możecie a ja muszę płacić 4x tyle za chleb bezglutenowy w smaku mocno średnim smaku :(

    • 72 5

    • (9)

      Nikt nie śmieje się z osób chorych/uczulonych.
      Bawi nas moda na niejedzenie/jedzenie czegoś, o czym głośno w mediach, u celebrytów i innych twarzobookach.
      Sam byłem świadkiem tego, jak dwie nastolatki

      Nikt nie śmieje się z osób chorych/uczulonych.
      Bawi nas moda na niejedzenie/jedzenie czegoś, o czym głośno w mediach, u celebrytów i innych twarzobookach.
      Sam byłem świadkiem tego, jak dwie nastolatki smartfoniary weszły do małego baru serwującego tylko makarony i spytały na wejściu czy mają bezglutenowy. Szybciutko uciekły jakby od zarazy. Idę o zakład, że nie wiedziałyby nawet jak zapisać celiakia

      • 12 19

      • Rozpoznałeś celiakie po ich wyglądzie i smartonach? (7)

        Myślę, że na takiej umiejętności można zarobić. Serio - jesteś prawie jak medium.

        • 16 5

        • (3)

          Jestem serio

          • 1 4

          • A zapalenie trzustki po czym rozpoznajesz? Po skarpetkach? (1)

            • 6 1

            • pewnie po wieku, bo wiadomo... jak młody... TO

              na 100% nie chory. chorzy są tylko emeryci, oni mają do tego PRAWO

              • 0 0

          • Serio, spienięż to. Ludzie tyle czasu zaoszczędzą na badaniach.

            • 5 2

        • Wbrew pozorom łatwo to rozpoznać (2)

          Chorzy na celiakię czy inne alergię pokarmowe nie robią z tego afery i się nie afiszują.
          Bezglutenowcy wręcz przeciwnie...

          Sam mam nie tolerancję glutenu i kilka alergii pokarmowych. I uwierz, jak

          Chorzy na celiakię czy inne alergię pokarmowe nie robią z tego afery i się nie afiszują.
          Bezglutenowcy wręcz przeciwnie...

          Sam mam nie tolerancję glutenu i kilka alergii pokarmowych. I uwierz, jak wchodzę do knajpy to nie wołam od progu czy mają dania bez x. Zamiast tego, siadam, wertuję kartę dań i pytam się obsługi czy można zamienić składnik x na Y ze względu na alergię. W znacznej mierze nie stanowi to problemu ale mimo wszystko, bez epinefryny nie można się ruszyć z domu.

          • 5 10

          • Twój wpis świadczy o tym, że nie masz zielonego pojęcia o przygotowaniu posiłków bez glutenu (1)

            • 2 1

            • A Ty o czytaniu że zrozumieniem

              Nie rozumiem też systemu działania silnika turbo odrzutowego Boeinga a jakoś latam samolotem.

              • 1 1

      • A jak ja wejdę i zapytam czy są bezglutenowe posiłki?

        To po czym oceniasz że ktoś jest chory czy nie?. Chodzi mi o to, żeby nie uogólniać i z góry nie oceniać bo nie wiadomo kto jest chory a kto nie , to nie ospa wietrzna.

        • 17 4

    • kilka lat zmagania się z problemami żołądkowymi, zniszczone jelita, podejrzenie nowotworu, kolonoskopia i diagnoza- celiakia...:(

      • 16 2

  • Moda i fanaberia (10)

    Na której żeruje branża od piekarza po menadżera restauracji.
    Ile % społeczeństwa choruje na celiakię?

    • 33 38

    • Odpowiedź

      Ja i moja córka

      • 2 0

    • Akurat współczesny gluten, (5)

      zwłaszcza pszeniczny, niszczy jelita nie tylko chorych na celiakię.
      Rezygnacja lub chociaż ograniczenie u zdrowego człowieka jest akurat kwestią zdrowego rozsądku a nie fanaberii.

      • 15 19

      • (4)

        chleb powstał ponad 14 tys lat temu. Czyli od co najmniej 14 tys lat jemy gluten. Od ponad 6 tys lat pijemy piwo. A tu nagle kilka lat temu jacyś płaskoziemcy wymyślili współczesny niezdrowy gluten, który szkodzi. Ta, jasne. Piszesz takie bajki, że Brzechwa by się nie powstydził.

        • 14 15

        • Nasze zborza dziś sa zmanipulowane i mają więcej glutenu.

          • 4 5

        • W przemysłowej produkcji żywności nie stosuje się odmian pszenicy sprzed 14 tyś lat (2)

          To zresztą też ciekawe, skąd takie informacje. Ja tymczasem będe się kierować zaleceniami lekarza specjalisty aby ograniczać gluten.

          • 16 6

          • Czy nazwisko tego lekarza zaczyna się na Zię, a kończy na ba?

            • 3 8

          • Wybacz

            Ale irydolog to nie lekarz a tym bardziej nie specjalista...
            Nie ma żadnych przesłanek medycznych by osoby nie cierpiące na celiakię wykluczały z diety gluten...

            • 6 11

    • (1)

      1% - czyli tyle ile umiera na covida a z tego powodu jakos jest robiona cała szopka łącznie z zamykaniem całego kraju, więc dlaczego na celiakię nie może być?

      • 3 12

      • Celiakia nie zaraża.

        Przekaz z Moskwy się skończył że tak bardzo poziom proepidemików spadł?

        • 7 4

    • szacuje się, że chorych jest około 1% społeczeństwa

      • 3 3

  • Ciekawe co ci ludzie jeśli za komuny?

    • 0 1

  • Gdzie?

    W mięsnym.

    • 0 0

  • gluten indukuje stany zapalne

    zobaczcie sobie jak działa gluten, powoduje stany zapalne całego organizmu, w tym mgłę mózgu, demencję itp..

    • 5 0

  • Celiakie ma w Polsce około 2% mieszkańców!!Nikt dla nich nie otwiera specjalnie Restauracje !!To tylko moda dla pustaków. (1)

    Chca zarobic na modzie bezglutenowej bo niby dlaczego nie ?W Polsce jest bardzo wielu co własnego rozumu nie maja ale i dla mody zrobią wszystko nawet sobie będą szkodzić .Od lat wiadomo ze na głupocie zarabia sie

    Chca zarobic na modzie bezglutenowej bo niby dlaczego nie ?W Polsce jest bardzo wielu co własnego rozumu nie maja ale i dla mody zrobią wszystko nawet sobie będą szkodzić .Od lat wiadomo ze na głupocie zarabia sie najwięcej.
    Tatuaże niebyły modne ale gdy sie stały modne nagle stado inteligentów wydziergało sobie bezmyślnie całe ciało .Np w Japonii jesteś przekreślony wydziergany nie zostanie wpuszczony na basen i do wielu innych miejsc !
    Głupota bezglutenowa jest szkodliwa podobnie jak białkowa ,ale nikt głupoty nie zabroni.

    • 5 17

    • to w aglomeracji jest ponad 20tys ludzi, wedlug twojej statystyki

      jak dla mnie calkiem pokazna nisza

      • 4 0

  • :)

    Schabofczak z chrupiącą bułeczkom i szczypiorek,zalane browarem.
    Cze to jest zdrowe gluten free jedzenie!?
    Bo lubię.

    • 1 2

  • Więcej restauracji dla cukrzyków!

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.