2021-07-28 07:13
Fajnie ale ceny zwalają z nóg...bez glutenu,fit,wege...te hasła powodują że cena dania szybuje o 200%.
2021-07-28 08:38
Dlatego wypromowano coś takiego;) zwykle golenie frajerów biegających za modami z wywalonym jęzorem.
2021-07-28 21:01
Nie tak, jak po haśle BIO...
2021-07-28 07:17
a teraz w 4 literach się poprzewracało ....
2021-07-28 07:35
Po prostu nie chodzili do knajp.
2021-07-28 07:39
Kiedyś ludzie nagle umierali, bo ktoś źle spojrzał.
A teraz wymyślili jakiegoś raka, celiakię, alergię i inne choróbska.
No w d... się poprzewracało.
PS "Było nas 10, mieszkalismy w jeziorze." Monty Python
2021-07-28 07:55
Poprostu w d*pach się poprzewracało z ta moda na bezgluten. Płatki kukurydziane nigdy np nie miały glutenu bo w kukurydzy go nie ma a na opakowaniu corn flakes jest wielki napis bez glutenu
2021-07-28 08:13
Gluten mnie zabije, ale wegeburger z glutenu jest cacy itp...
Ale skoro ludzie którzy naprawdę są chorzy na tym zyskują, a nikt nie traci - tylko się cieszyć.
2021-07-28 09:09
doucz sie troche czlowieku. to że coś naturalnie nie ma glutenu, nie znaczy że w procesie obróbki nie zostało zanieczyszczone glutenem.
2021-07-28 10:57
Proponuję się samemu douczyć.
Przedmówca ma jak najbardziej rację. Jeżeli w zakładzie stosowane są składniki stanowiące ryzyko dla.osob z alergiami czy właśnie celiakią, to małym drukiem jest dopisek że może
Proponuję się samemu douczyć.
Przedmówca ma jak najbardziej rację. Jeżeli w zakładzie stosowane są składniki stanowiące ryzyko dla.osob z alergiami czy właśnie celiakią, to małym drukiem jest dopisek że może zawierać śladowe ilości X.
A dawania dużego napisu na płatkach kukurydzianych, że teraz bez glutenu jest ewidentnym skokiem na kasę wycelowanym w zblazowanych trenderow, którzy ubzdurali sobie że gluten to czyste zło...
A firmy marketingowe upatrzyły w tym żyłę złota. Choćby bez glutenowe steki (WTF?)...
2021-07-28 15:55
akurat Corn Flakes bardzo długo były zanieczyszane glutenem. To się zmieniło dopiero kilka lat temu, stąd teraz mogą umieszczać napis "gluten free" i coś tak podstawowego jak płatki kukurydziane jest wreszcie bezpieczne dla celiaków.
2021-07-28 16:09
Właśnie dziś nie byłem pewny czy mogę jeść płatki. Muszę stale uważać na przeróbki.
2021-07-28 07:54
Dobrobyt, ale Herr Tusk przybył niszczyć Polskę dalej, więc takie fanaberie niedługo się skończą. Ludzie będą szczęśliwi, jak miskę zupy zjedzą.
2021-07-29 12:36
I będzie do syta.
2021-07-28 08:01
Poczytaj co to celilakia i ile dzieci na to choruje , też twoim zdaniem wydzielają z wzdętymi brzuchami?
2021-07-28 10:27
Tobie chyba się w głowie poprzewracało. Poczytaj co to jest celiakia i dlaczego wcześniej jej nie diagnozowali.
2021-07-28 13:36
Żarli wszystki jak leci, a jak ktoś nie tolerował glutenu to umierał już w dzieciństwie. Tylko nie bardzo rozumiem co w tym było wspaniałego.
2021-07-28 07:29
Na której żeruje branża od piekarza po menadżera restauracji.
Ile % społeczeństwa choruje na celiakię?
2021-07-28 07:46
zwłaszcza pszeniczny, niszczy jelita nie tylko chorych na celiakię.
Rezygnacja lub chociaż ograniczenie u zdrowego człowieka jest akurat kwestią zdrowego rozsądku a nie fanaberii.
2021-07-28 08:41
chleb powstał ponad 14 tys lat temu. Czyli od co najmniej 14 tys lat jemy gluten. Od ponad 6 tys lat pijemy piwo. A tu nagle kilka lat temu jacyś płaskoziemcy wymyślili współczesny niezdrowy gluten, który szkodzi. Ta, jasne. Piszesz takie bajki, że Brzechwa by się nie powstydził.
2021-07-28 09:37
To zresztą też ciekawe, skąd takie informacje. Ja tymczasem będe się kierować zaleceniami lekarza specjalisty aby ograniczać gluten.
2021-07-28 10:58
Ale irydolog to nie lekarz a tym bardziej nie specjalista...
Nie ma żadnych przesłanek medycznych by osoby nie cierpiące na celiakię wykluczały z diety gluten...
2021-07-28 12:45
Czy nazwisko tego lekarza zaczyna się na Zię, a kończy na ba?
2021-07-28 16:10
Nasze zborza dziś sa zmanipulowane i mają więcej glutenu.
2021-07-28 08:38
szacuje się, że chorych jest około 1% społeczeństwa
2021-07-28 11:17
1% - czyli tyle ile umiera na covida a z tego powodu jakos jest robiona cała szopka łącznie z zamykaniem całego kraju, więc dlaczego na celiakię nie może być?
2021-07-28 11:22
Przekaz z Moskwy się skończył że tak bardzo poziom proepidemików spadł?
2021-09-17 23:00
Ja i moja córka
2021-07-28 07:30
A okazuje się teraz, że glutenu nie je co 3 wege modniś
2021-07-28 07:43
Osoba chora nie może jest glutenu koniec kropka. W porównaniu do tego co było nawet 10 lat temu jest teraz raj jeżeli chodzi o produkty BG. A jeżeli jakiś modniś sobie wymyśli, ze nie je glutenu i chce jeść chleb, który smakuje średnio, to jaki masz w tym problem?
2021-07-28 07:48
oj zabolało rurkowca
2021-07-28 07:56
2021-07-28 09:40
2021-07-28 07:59
I jakie wiążą się z tym wyrzeczenie w diecie , więc pomysł trochę zanim napiszesz farmazony !
2021-07-28 11:12
Szacuje się, że na świecie zachorowalność waha się między 1:80 a 1:300 osób.
W Polsce szacuje się że 1% populacji ma celiakię o różnym stopniu natężenia i jest to najpowszechniejsza choroba układu trawniennego
2021-07-28 08:07
Często ma formę utajoną , objawiająca się później .
Objawy, bóle brzucha,. Wzdęcia, wysypka , złe samopoczucie mdłości . Niech się każdy zastanowi zanim wyśmieje bo ludzie cierpią , i mają bardzo ograniczona dietę
Często ma formę utajoną , objawiająca się później .
Objawy, bóle brzucha,. Wzdęcia, wysypka , złe samopoczucie mdłości . Niech się każdy zastanowi zanim wyśmieje bo ludzie cierpią , i mają bardzo ograniczona dietę bo w większości produktów jest nawet minimalna ilość mąki zbożowej . Smacznej kanapki wy możecie a ja muszę płacić 4x tyle za chleb bezglutenowy w smaku mocno średnim smaku :(
2021-07-28 08:20
Nikt nie śmieje się z osób chorych/uczulonych.
Bawi nas moda na niejedzenie/jedzenie czegoś, o czym głośno w mediach, u celebrytów i innych twarzobookach.
Sam byłem świadkiem tego, jak dwie nastolatki
Nikt nie śmieje się z osób chorych/uczulonych.
Bawi nas moda na niejedzenie/jedzenie czegoś, o czym głośno w mediach, u celebrytów i innych twarzobookach.
Sam byłem świadkiem tego, jak dwie nastolatki smartfoniary weszły do małego baru serwującego tylko makarony i spytały na wejściu czy mają bezglutenowy. Szybciutko uciekły jakby od zarazy. Idę o zakład, że nie wiedziałyby nawet jak zapisać celiakia
2021-07-28 09:05
To po czym oceniasz że ktoś jest chory czy nie?. Chodzi mi o to, żeby nie uogólniać i z góry nie oceniać bo nie wiadomo kto jest chory a kto nie , to nie ospa wietrzna.
2021-07-28 09:29
Myślę, że na takiej umiejętności można zarobić. Serio - jesteś prawie jak medium.
2021-07-28 09:52
Jestem serio
2021-07-28 11:47
2021-07-28 13:30
2023-10-09 15:31
na 100% nie chory. chorzy są tylko emeryci, oni mają do tego PRAWO
2021-07-28 11:16
Chorzy na celiakię czy inne alergię pokarmowe nie robią z tego afery i się nie afiszują.
Bezglutenowcy wręcz przeciwnie...
Sam mam nie tolerancję glutenu i kilka alergii pokarmowych. I uwierz, jak
Chorzy na celiakię czy inne alergię pokarmowe nie robią z tego afery i się nie afiszują.
Bezglutenowcy wręcz przeciwnie...
Sam mam nie tolerancję glutenu i kilka alergii pokarmowych. I uwierz, jak wchodzę do knajpy to nie wołam od progu czy mają dania bez x. Zamiast tego, siadam, wertuję kartę dań i pytam się obsługi czy można zamienić składnik x na Y ze względu na alergię. W znacznej mierze nie stanowi to problemu ale mimo wszystko, bez epinefryny nie można się ruszyć z domu.
2021-07-28 16:53
2021-07-28 18:07
Nie rozumiem też systemu działania silnika turbo odrzutowego Boeinga a jakoś latam samolotem.
2021-07-28 09:34
kilka lat zmagania się z problemami żołądkowymi, zniszczone jelita, podejrzenie nowotworu, kolonoskopia i diagnoza- celiakia...:(
2021-07-28 08:27
Ja rozumiem, że celiaklia, ale bezglutenowcy to w zdecydowanej większości to antyszczepionkowa szuria.
2021-07-28 09:09
zanim się wypowiesz - pomyśl! i nie obrażaj chorych.
2021-07-28 11:02
A wyłącznie modnisiow, którzy zrobili sobie z choroby trend. Znam wiele osób, które nie mają celiakią a nie jedzą glutenu bo jest zły. Nie dlatego że chorują, złe się czuję itp, po prostu uznali gluten za zło i
A wyłącznie modnisiow, którzy zrobili sobie z choroby trend. Znam wiele osób, które nie mają celiakią a nie jedzą glutenu bo jest zły. Nie dlatego że chorują, złe się czuję itp, po prostu uznali gluten za zło i wyeliminowali go.
Ale jest tego pozytywny aspekt! Dzięki temu osoby chore mają wkoncu możliwość zjedzenia w restauracji jak inni.
Sam znam osoby z celiakią, w tym koleżanke która ma tak poważną reakcje że spożycie glutenu powoduję wizytę w szpitalu i podanie krwi że względu na intensywne krwotoki z jelita...
Współczuję wszystkim chorym na te paskudną przypadłość...
2021-07-28 08:41
Fajny sposób na golenie dzisiejszych dandysow żadnych lansu:) Dziwne, że wcześniej, przed era smartfonów a nikt o tym nie słyszał:)
2021-07-28 11:43
2021-07-28 16:56
I to nawet przed telefonami stacjonarnymi, idąc twoim tokiem "myślenia".
2023-10-09 15:32
po to jest nauka
2021-07-28 09:07
w "modzie" na bezgluten nie chodzi tylko o celiakię. poczytajcie sobie jak produkowana jest dzisiejsza pszenica, ale ma chemii, jak bardzo jest zmodyfikowana genetycznie. poza tym po co dosypywać białą mąkę na przykład
w "modzie" na bezgluten nie chodzi tylko o celiakię. poczytajcie sobie jak produkowana jest dzisiejsza pszenica, ale ma chemii, jak bardzo jest zmodyfikowana genetycznie. poza tym po co dosypywać białą mąkę na przykład do zupy czy sosu? biała mąka to zło i szkodzi nie tylko ludziom z celiakią i nietolerancją, a wszystkim. zero wartości odżywczych, tylko puste kalorie.
2021-07-28 11:17
A ty widziałeś pszenicę nie zmodyfikowaną genetycznie? Pamiętaj, że wszystkie rośliny uprawne, czy to warzywa czy owoce zostały zmodyfikowane... Czemu takie wyróżnienie dla glutenu? Myślisz że soja zdrowsza? To się nazywa racjonalizacja własnej fanaberi
2021-07-28 12:27
zastanów się dlaczego, jak to nazwać i czy to jest szkodliwe czy nie. Niektórzy nazwą to modyfikacją genetyczną
2021-07-28 13:47
to też jesteś modyfikowana genetycznie
2021-07-28 23:07
2021-07-28 09:28
a robię to przejściu nieswoistego zapalenia jelit, które trzeba było leczyć ponad rok. I to zalecenie otrzymałam od lekarza specjalisty. Zmiana odżywiania bardzo dobrze wpłyneła na moje zdrowie. Jeśli ktoś uważa, że to fanaberia, to nie moja sprawa. Ale może tak być że sam/sama będzie się mierzyć z podobnymi problemami.
2021-07-28 09:30
niezależnie od tego, czy ktoś choruje na celiakię lub jest na diecie bezglutenowej - chyba ma prawo wyboru do tego co je????? ludzie, co się z wami dzieje??????? skąd takie i**otyczne wpisy? co się dzieje z tym narodem?
2021-07-28 09:37
ból 4 liter w komentarzach dosłownie pod każdym artykułem, na każdy temat. Po prostu frustraci wyżywają się w internecie :)
2023-10-09 15:33
Na ulicy pewnie taki dostałby kopniaka w zadek
2021-07-28 10:05
Jak sobie to nazwą modą i fanaberią to muszą już się już nad tym zastanawiać. Jednak brzuchy ich od tego nie przestaną boleć nie mówiąc już o innych bolesnych dolegliwościach.
2021-07-28 10:21
a inne, znacznie ważniejsze, nie zaznają takiego luksusu...
2021-07-28 10:45
to stały temat na tym portalu. Nie rozumiem, co znaczy "na siłę". Ten artykuł ma charakter informacyjny. Jeśli masz potrzebę czytać o czymś innym to napisz do redakcji, że jest pewnien bardzo ważny temat dla Ciebie. Może się tym zainteresują?
2021-07-29 09:22
A jakie to są te ważne tematy o których się nie mowi? I skąd teoria że te z artykułów promowane są "na siłę"?
2021-07-30 10:25
po co? na co to komu? Kiedys panie teog nie bylo i ludzie zyli ( srednio po 50 lat, ale kit)
2021-07-28 14:27
Przecież można pisać prawde
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.