2018-01-11 08:14
Tytuł powinien brzmieć jak eliminować nadmiar soli w diecie. Sama sól jest bowiem człowiekowi potrzebna do życia bowiem zawiera sód. Sód jest bardzo ważnym pierwiastkiem do zachowania odpowiedniej pracy pompy sodowo-potasowej. Jeśli ktoś ma błędnie skomponowaną dietę ubogą w sód i do tego zrezygnuje z soli to może się to bardzo źle skończyć.
2018-01-11 08:48
Teoretycznie powinnam jeść więcej soli, choć, to niezdrowe, jak wszędzie piszą.
Sód ucieka z organizmu- dlaczego ?
2018-01-11 12:23
zbadaj sobie tarczycę i nadnercza
2018-01-11 09:07
a potem każą pić słone ohydne izotoniki po wysiłku
2018-01-11 09:57
2018-01-11 22:34
1. Sól to przede wszystkim sód, a sód występuje naturalnie prawie we wszystkim, dlatego dieta nisko sodowa jest jedną z najtrudniejszych.
2. Polacy zjadają nawet 15 razy więcej sodu niż potrzeba (nic dziwnego,
1. Sól to przede wszystkim sód, a sód występuje naturalnie prawie we wszystkim, dlatego dieta nisko sodowa jest jedną z najtrudniejszych.
2. Polacy zjadają nawet 15 razy więcej sodu niż potrzeba (nic dziwnego, nawet w słodkich napojach i słodyczach jest sól)
3. Ja niczego nie solę i staram się eliminować gotowe i przetworzone produkty a mimo to spożywam od 3 do 5 razy za dużo sodu
4. Nadmierne spożycie sodu jest szkodliwe i jest na to wiele badań
5. Można częściowo zniwelować szkodliwe działanie sodu spożywając więcej potasu
2018-01-11 09:23
Hm, to ile ton tego sera może się na nas zawalić? Bo jak kilka kilo, to raczej nie jest to problem, chyba że na głowę spadnie z wysokości
2018-01-11 09:56
Robie tak od ok 2000 roku i jakos zyje. Potrzebna sol mamy w wedlinach, chlebie itd wiec po co dodawac kolejne gramy soli? Zamiast np gotowac kartofle w wodzie i je solic (jak nasi rodzice) lepiej ugotowac je na parze
Robie tak od ok 2000 roku i jakos zyje. Potrzebna sol mamy w wedlinach, chlebie itd wiec po co dodawac kolejne gramy soli? Zamiast np gotowac kartofle w wodzie i je solic (jak nasi rodzice) lepiej ugotowac je na parze lub w szybkowarze.
To samo z cukrem. Nie kupuje cukru ale spozywam go w slodyczach, ktore staram sie ograniczac. A najczesciej jak mam ochote na slodkie pije sok np jablkowy,gruszkowy wyciskany. Tam nie ma zadnych dodatkow a jest tak slodki (naturalnie slodki), ze juz nic wiecej slodkiego jesc nie musze.
2018-01-11 10:35
Uwielbiam takie debilizmy.
2018-01-11 10:38
Litr mleka
Litr smietany 36%
Pol kilo soli
Pol kilo cukru
Pol kilo glutenu
Pol kilo laktozy
2018-01-11 10:47
Cukru nie, soli nie, czego jeszcze nie jeść?
Odżywiać się powietrzem - ale też pozostawia wiele do życzenia. Zostaje woda.
Ludzie od dziada pradziada używali soli i cukru i żyli.
Zdrowiu szkodzą wszystkie dodatki, konserwanty, ulepszacze dodawane przez producentów.
2018-01-11 15:46
Cukier wprowadzono późno- XIX w. Do tego czasu uzywano miodu lub owocow
2018-01-11 10:52
syropy glukozowo-fruktozowe, tłuszcz palmowy i wszędobylski glutaminian (albo ukryty w postaci ekstraktu drożdżowego). Sam rak. Polecam rosół na kostkach zajeść chlebem z margaryną. W zestawie można zamówić skierowanie na onkologie
2018-01-11 10:59
Jak przestaniesz jeść śmieci nie będziesz miał nadmiaru soli!!!
Śmieci sprzedawane fałszywie jako żywność są przesalane i przesładzane bo to powoduje uzależnienie i lepiej się sprzedaje!!
Cukier niema
Jak przestaniesz jeść śmieci nie będziesz miał nadmiaru soli!!!
Śmieci sprzedawane fałszywie jako żywność są przesalane i przesładzane bo to powoduje uzależnienie i lepiej się sprzedaje!!
Cukier niema żadnych wartości jest rakotwórczy i blokuje przyswajanie jakich kol wiek składników odżywczych.
Sól kiedyś była na wagę złota i nadal w niektórych miejscach jest!
2018-01-11 11:04
Sól jest zdrowa, ta nieprzetworzona gróboziarnista zawiera cały komplet minerałów, zatrzymóje wode w organizmie co chroni nas od odwodnienia, stabilizuje ciśnienie krwi. Kolejne farmazony o zaprzestaniu spożywania soli abyś później miał się leczyć czyli abyś był produktem dochodowym dla firm farmaceutycznych i przemysłu medycznego.
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.