Opinie (50) 3 zablokowane

  • Uwielbiam dobrą kawę. Szkoda, że tak wiele osób myli przypadkowy płyn z prawdziwą kawą (5)

    • 40 11

    • Uwiellbiam przypadkowy płyn, który mylę z kawą :)

      • 29 7

    • Wmawiaj sobie ze 20 zł za filiżankę jest ok (2)

      • 6 10

      • Szkoda ci cokolwiek tłumaczyć, trollu podszywający się pod trolla

        • 4 2

      • Espresso zazwyczaj kosztuje 7 zł za filiżankę

        • 1 0

    • Simplo eto ora najlepsza z najlepszych

      • 2 4

  • nie ma jak filiżanka dobrej kawki po irlandzku z rana (7)

    • 17 8

    • Niezależnie od pory dnia

      Mówię - nie dla tzw. kawki.
      Mówię - tak dla kawy.

      • 14 9

    • Irish coffee (2)

      Szanuje ;)

      • 5 0

      • A ja nie o guście

        Dla mnie kawka to ptak lub Kawka to Frantz.
        Jeśli już to kawa. Najlepiej czarna i bez cukru.
        Pozdrawiam i na zdrowie życzę wszystkim kawoszom, kowożłopom, kawopijcom i kawooszołomom itp.

        • 7 0

      • Bardzo:)

        • 0 0

    • pytanko techniczne tak na szybko bo mi kawcia stygnie (1)

      czy obecnie trendi jest ten mały palec odginać czy jednak trzymać przy filiżance

      • 7 0

      • Odgin palca jest trendi

        • 4 0

    • Polska Wrzechmłodzież pije tylko polską kawę zbożową

      imperialistycznej lewackiej kawie mówimy nie

      • 7 2

  • Kostaryka (5)

    Najlepsza oryginalna kawa jest w Forum Gdansk . Kawiarnia z kawa z Kostaryki nahua. polecam

    • 3 20

    • (4)

      Kostarykańska kawa uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. Dzieje się tak z kilku powodów. Po pierwsze, warunki glebowe i klimatyczne są tam idealne do uprawy drzew kawowca. Po drugie, plantacje w Kostaryce nie są

      Kostarykańska kawa uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. Dzieje się tak z kilku powodów. Po pierwsze, warunki glebowe i klimatyczne są tam idealne do uprawy drzew kawowca. Po drugie, plantacje w Kostaryce nie są bardzo duże. W Brazylii znajdują się ogromne farmy kawowe, gdzie owoce zbierane są przemysłowo, przy pomocy specjalnych kombajnów, ale w Kostaryce zbiór odbywa się ręcznie, dzięki czemu zrywane są tylko dojrzałe owoce (kawa dojrzewa nierównomiernie). Po trzecie, władze Kostaryki dbają o jakość kawy. Tamtejsza rządowa agencja Instytut Kawy prowadzi badania i szkolenia, a także wytycza wysokie normy jakości dla ziaren przeznaczonych na eksport.

      • 3 3

      • I co z tego.. (3)

        jeżeli europejskie (czytaj nie włoskie) palarnie potrafią spie*rzyć każdą kawę, hipstersko nadając jej w nazwie - nuta limonki. Wstyd, kawa jest kawą a nie lemoniadą czy sokiem z pomarańczy. nie może być kwasowa. Chcecie spróbować prawdziwej kawy - jedźcie na południe Włoch

        • 4 5

        • Kawa na południu Włoch jest z włoskich palarni. (1)

          My niestety nie znamy tradycji kawowej, dla nas kawa to była parzocha select i extra select. Potem pojawiły się wynalazki typu capuccino rozpuszczalne, wreszcie wkroczyły kawy smakowe. Nie lubimy rzeczy prostych i

          My niestety nie znamy tradycji kawowej, dla nas kawa to była parzocha select i extra select. Potem pojawiły się wynalazki typu capuccino rozpuszczalne, wreszcie wkroczyły kawy smakowe. Nie lubimy rzeczy prostych i dobrych, wszystko musi być udziwnione i wypasione. A jeśli w domu, to najlepiej duża puszka za jak najniższą cenę. I takie skutki. A do ekspresów sypie się chyba połowę wsadu.

          • 3 0

          • A ja pamiętam smak kawy extra select fusiastej tzw. plujki :)

            Pamiętam jej smak i aromat z dzieciństwa. Moja mama zawsze mieliła kawę w ręcznym młynku, praktycznie przed samym jej parzeniem. Jako nastolatka ukradkiem brałam łyczka (piła czarną i bez cukru) a już tzw. dolewkę nie

            Pamiętam jej smak i aromat z dzieciństwa. Moja mama zawsze mieliła kawę w ręcznym młynku, praktycznie przed samym jej parzeniem. Jako nastolatka ukradkiem brałam łyczka (piła czarną i bez cukru) a już tzw. dolewkę nie wiem dlaczego ale uwielbiałam. Dzisiaj jako dorosła kobieta uwielbiam kawę (oczywiście czarną i bez cukru), piję z ekspresu kolbowego czy jak to się tam nazywa. Niestety te wszystkie kawy od Baristów z dziwnymi nazwami w ogóle mi nie smakują. Wspomniana wyżej kawiarnia w Forum niestety nie powaliła mnie na kolana (chyba, że ceną). Uwielbiam za to kawę w maleńkiej kawiarni w Gdańsku na ul. Szerokiej, którą prowadzi małżeństwo chyba z Ukrainy. Celowo nie wymieniam nazwy, żeby nie było reklamy.
            Pozdrawiam kawoszy i nie tylko

            • 0 0

        • ...

          a jezeli kawa przyplywa juz wypalona z Kostaryki?

          • 0 0

  • A ja tam pije najtańsza rozpuszczalna z Biedry i ma lepszy aromat niż te od baristy (5)

    Drodzy, Wrzątek + 2 łyżeczki i gotowe bez maszyn za 10 tys.

    Pozdrawiam was moi mili

    • 20 43

    • hlehle

      dobry trolling nie jest zły

      • 10 2

    • Lepiej dżinsy mieć dziurawe niż z Biedronki wypić kawę !

      • 11 5

    • Że co ma? Aromat? Na pewno nie ma nic.

      • 4 0

    • Drogi Svenie

      Może któregoś dnia zainteresuj się, jak jest produkowana owa rozpuszczalna substancja :)

      • 2 1

    • kawa svena

      to biedronkę otworzyli w Luzinie???Nie masz tam u Siebie prądu ,tylko grilla na węgiel,to skąd tam prąd

      • 0 0

  • Dobra kawa (2)

    W pl nie ma kultury picia kawy,ale nie ma się czego dziwić skoro tyle lat bolszewika niszczył kraj
    Wakacje w pl wiążą się z piciem kawopodobnych płynów

    • 8 23

    • nie wszędzie bo jest w 3city kilka miejsc (1)

      gdzie można wypić kawę z najwyższej półki

      • 6 1

      • Chyba cenowej, to się zgadza

        • 1 0

  • jestem "baristooommm", całe życie za barem. moją wątroba kaput

    • 1 11

  • Kawa ziarnista mielona w młynku ręcznym który ściera ziarno A nie tnie jak młynek elektryczny (1)

    Każdy kto lubi kawę powinie sam popr[bować jaki rodzaj kawy najbardziej mu smakuje. Sama Arabica czy z dodatkiem Robusty ,bardziej czy mniej palona ,o smaku bardziej orzechowym czy owocowym .metodą spróbowania dojdzie się do najlepszej kawy

    • 13 3

    • Po wielu latach używania młynka ręcznego, przeszłam na elektryczny i życie stało się prostsze.

      Żeby kawa była dobra musi być świeża, odpowiednio upalona i zmielona. Nie może być zleżała, nie może zawierać za dużo robusty. Nie powinna być smakowa. Musi być zaparzona w odpowiednim ekspresie, nie może to być quasi turecka taka spod strzechy.

      • 2 1

  • Acha,

    ci państwo cuppingują. A ja myślałam, że chlipają lub chłeptają. Smacznego...

    • 13 4

  • i tak najlepsze jest piwo

    • 6 7

  • Świetna impreza!!!

    Mega świetna impreza, prośba o więcej!!!

    • 4 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.