Opinie (49) 3 zablokowane

  • zapomnieli dopisać - przysmak "drogi", smaczny i niskokaloryczny (1)

    zresztą jak chyba wszytskei ceny warzyw... smutek! przykład: wybrać 1kg papryki czy 4-5 kg udek z kurczaka :(

    • 11 3

    • 1 kg papryki

      • 11 2

  • (2)

    Generalnie warzywa są niskokaloryczne :)

    • 9 0

    • (1)

      Różnie - patrz: ziemniaki.

      • 1 13

      • Ziemniaki są nisko kaloryczne. Tuczące są jedynie sosy, okrasy, wszelkie masełka którymi je polewamy. Stąd stereotyp, że ziemniaki tuczą.
        Co więcej ziemniaki są sycące czyli dobre dla osób chcących gubić kilogramy.

        • 23 0

  • Szparagi białe czy zielone? Pan Robert M. podkreśla zawsze, że zielone szparagi... (8)

    ...to erzac tych właściwych, naprawdę smacznych białych szparagów w związku z czym uznaje jedynie białe szparagi. Zielonych nie poważa... Moje doświadczenia z dostępnymi nawet na rynku białymi szparagami są takie sobie - pomimo obrania i świeżości stanowczo za często są mniej lub bardziej łykowate. Zielone to pewniak. Pytanie czy rzeczywiście smak aż tak bardzo przemawia za białymi? Jakie jest Wasze zdanie w tej sprawie?

    • 13 3

    • P.S. dostępnymi "na rynku" w sensie na targowisku ;)

      j.w.

      • 1 0

    • Uwielbiam i białe i zielone

      Białe gotuję i jem oblane bułką tartą smażoną na maśle a zielone grilluje z dodatkiem oliwy. Nie jest już tak niskokalorycznie ale za to bardzo pysznie :)

      • 7 0

    • Zielone!

      Białych w ogóle już nie kupuję.

      • 11 0

    • Zielone :)

      • 10 0

    • Zielone. Tylko zielone!

      • 13 0

    • Białe (1)

      Zdecydowanie wybieram i polecam białe szparagi gotowane w wysokim garnku na stojąco, sól, trochę cukru. Podawać posmarowane masłem posypane świeżym koperkiem opcjonalnie pokrojonym w kostkę jsjkiem na teardo, z młodymi ziemniaczkami. Pycha!

      • 5 1

      • Dałam kciuczka, ale jajko to jednak sadzone albo po wiedeńsku ;-)

        • 7 1

    • Zielone!

      Robiłam testy z białymi, ale zawsze mnie irytowało ich łyko, chyba trzeba by kupować tylko grube sztuki i mocno je obierać... więc bez sensu. Wolę zielone, w których wystarczy odłamać dół łodygi i można potem zjadać bez wypluwania łyka ;-) Uwielbiam w wersji pieczonej!

      • 0 0

  • Do działu de lux z tym. (10)

    Szparagi są bardzo drogie.

    • 14 11

    • Dla biedakow wszystko drogie (1)

      • 3 11

      • Złodziej ma i kupuje.

        • 4 0

    • (4)

      Pęczek szparagów w sezonie potrafi kosztować 4-6 zł... miesiąc temu kupowany za 7,99. Oczywiście, są miejsca sprzedające je za 2x więcej, ale wystarczy się rozejrzeć. Naprawdę uważasz autorze, że szparagi są drogie? Kalafior kosztuje więcej, to też przysmak "de lux"?

      • 5 1

      • (2)

        W Lidlu w zeszłym tygodniu pęczek za 15.99 pln

        • 5 0

        • Na hali po 20,- (1)

          • 4 0

          • 19 ale w sezonie po 10

            • 2 0

      • 4 zł za pęczek szparagów? gdzie? jade i kupuję cały wór!poniżej 8,99 nie schodzą nawet w sezonie

        • 4 0

    • A może zarobki w tym kraju nad Wisłą (1)

      Są, delikatnie mówiąc, ch...we?

      • 5 1

      • Ludzi są właśnie takie.

        Prezesów i innych złodzieji są ok.

        • 0 1

    • teraz kosztują po 19 zl za pęczek ale już w dyskontach sa po 9,90 zl, poniżej 10 zł za pęczek to nie jest dużo więc nie przesadzajmy, nasze jabłka są juz po 5,50 zł/kg

      • 5 1

  • (4)

    Uwaga szparagi zawierają dużo puryn i takie osoby jak ja chorującę na dnę moczanową nie mogą ich jeść, słabiutko..

    • 13 1

    • (3)

      Ciekawe jaki odsetek osób czuje ten charakterystyczny zapach moczu po zjedzeniu zielonych szparagów. Ja należę do tych, którzy od niego prawie mdleją (no, przesadzam, ale wali równo.) A podobno wielu nie odczuwa tego w ogóle.

      • 18 3

      • Nie rozumiem minusowania. Pytam o fakt. Naukowo-medyczny.

        • 8 0

      • He he to jest fakt...mam tak samo...)

        • 6 1

      • Ja tak, masakra. Bardzo silny zapach.

        • 1 0

  • Więcej niż 3 składniki do szparagów to gwałt na szparagach (2)

    Nie rozumiem jaki jest sens dodawać tak dużo intensywnych przypraw i ziół do szparagów które mają delikatny i niewybijający się smak? Równie dobrze można by zamiast szparagów wrzucić cokolwiek innego i efekt taki sam....

    • 73 1

    • Bo smakują do luftu i im więcej składników, tym dokładniej zabijesz smak szparagów. A smaku czegoś innego zabijać nie trzeba.

      • 3 13

    • schabowy idealny

      • 2 1

  • 15zl w lidlu, szok (1)

    • 3 0

    • Warzywniak

      22 zl w warzywniaku za białe szparagi

      • 3 0

  • Po szparagach (3)

    Miecz jest twardy

    • 4 1

    • A studnia wilgotna.

      • 2 1

    • mie tam do tego szparagow nie trzeba

      • 1 1

    • Ja przywiązuję równolegle dołem dużego białego szparaga, względnie dwa zielone po bokach.

      • 3 0

  • Białe

    Zdecydowanie wybieram i polecam białe szparagi gotowane w wysokim garnku na stojąco ze szczyptą soli, cukru, łyżeczką oliwy, podawane posmarowane masłem posypane koperkiem opcjonalnie
    pokrojonym drobno jajkiem na twardo, do tego młode ziemniaki. Pycha!

    • 5 1

  • ciekawe że nie ma słowa o DNA moczanowej

    wszak szparagi do tego się przyczyniają

    • 3 3

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.