2019-01-24 07:29
Bez mięsa? Eeee
2019-01-24 22:59
2019-01-24 07:36
Świetne, dzięki, w weekend będę robił.
2019-01-24 07:57
"fajnie, jak marchewki będą w różnych kolorach"
Eeee różnych kolorach? Czyli czerwona i zielona ?
2019-01-24 08:53
2019-01-24 09:04
ale, nie polecam
2019-01-24 11:31
2019-01-24 07:57
Gdzie w Trójmieście kupić soliród? Obawiam się, że w ogóle w Polsce jest niemal niemożliwy do kupienia.
2019-01-24 08:04
Selgross i Makro, Leclerc czasami się pojawia.
2019-01-24 09:05
Ostatnio był w Lidlu
2019-01-24 09:50
jest w Selgrosie prawie zawsze na dziale rybnym:)
2019-01-24 10:04
jest dostępny np. w Selgrosie w Gdańsku na dziale rybnym
2019-01-25 11:40
Na upartego można też samemu nazbierać, serio. Znajomy kucharz gdzieś na gdyńskim wybrzeżu zbierał i jakościowo jest bardzo ok.
2019-01-24 08:09
Kawa..
2019-01-24 08:13
w takim razie do lekarza, byle szybko...
2019-01-24 08:24
"smaczne risotto"? nooooo to nie wiedziałem, że i risotto można też spiæprzyć, tak by było niesmaczne? :D ... do tej pory mi się wydawało, że jest to jedno z nielicznych dań, których jakby się to nie starać, to się nie da popsuć nigdy.
2019-01-24 08:50
Zuchu Ty mój kulinarny. Zapewne wiesz wszystko, ale zapomniałeś się właściwie podpisać , to taka aluzja do słów, które siejesz zza swojej klawiatury. Podziel się swoją wiedzą, napisz proszę gdzie popełniłem błąd? Co
Zuchu Ty mój kulinarny. Zapewne wiesz wszystko, ale zapomniałeś się właściwie podpisać , to taka aluzja do słów, które siejesz zza swojej klawiatury. Podziel się swoją wiedzą, napisz proszę gdzie popełniłem błąd? Co takiego niewłaściwego przeczytałeś, lub które zdjęcie było niezbyt stosowne? Czy może Piotr słabe wina dobrał? Jeżeli to problem na forum, to zapraszam do kontaktu, adres e-mail: info@k5.com.pl. Podpisz się może następnym razem jako Alfa i Omega, zdecydowanie lepiej to brzmi:) Pozdrowienia. Kamil Sadkowski
2019-01-24 14:49
Oni tym się, żywią. Potraktowani ciepłym moczem zachowują się jak meduza. A moja pani jadą tylko grzybowe na suszonych prawdziwkach
2019-01-24 22:41
bo ci cos peknie
2019-01-24 09:48
uwierz mi - można!:)
2019-01-24 09:00
to nie jest podejście ortodoksyjne, ale za to bardzo praktyczne (i sprawdzone)
najważniejsze jest ciągłe mieszanie, co pozwala na pojawienie się 'sosu ze skrobi', który nadaje charakterystyczną
to nie jest podejście ortodoksyjne, ale za to bardzo praktyczne (i sprawdzone)
najważniejsze jest ciągłe mieszanie, co pozwala na pojawienie się 'sosu ze skrobi', który nadaje charakterystyczną konsystencję
i to załatwia problem typu ryżu - działa na wszystkich, nawet najzwyklejszych - a to rozwiązuje kwestie kosztów (arborio jest drogie) - sprawdzałem, no może nie na parboild czy jakichś dzikich (lub typu 'integral')
wino nie jest konieczne, drogi szafran można zastąpić kurkumą (chodzi o kolor), szalotkę cebulą, jako dodatki można używać bardzo rożnych składników, wedle gustu
2019-01-24 09:20
Dałbyś kurkumy, to podziękiwałbym za takie danie. Szafran to szafran!
2019-01-24 09:36
tak przy okazji - liczy się smak a nie składniki - bardzo często w Polsce dania włoskie sa przyrządzane teoretycznie zgodnie z przepisem, problem polega tylko na tym, ze nie smakują jak dania włoskie we Włoszech
a to już trzeba nabyć doświadczeniem
2019-01-24 11:04
Tanio. Hehe. No a 2-3 szalotki, to w ogóle kosztują "miljon złoty".
Poza tym miałem na myśli to, że kurkuma to taki smak, który potrafi zepsuć całe danie swoją obecnością. Zatem - jak szafran - to nie kurkuma, do ciężkiej Anieli. A jak wino, to nie woda.
2019-01-24 11:43
Parę pręcików za wiele i masz festiwal goryczy w potrawie.
2019-01-24 11:57
co do szalotki, to mało KTO we Włoszech ją używa, podstawą jest zwykła cebula - ale żeby to wiedzieć, to trzeba tam było mieszkać wśród Włochów
co do parmezanu - większość używa granę
co do kawy
co do szalotki, to mało KTO we Włoszech ją używa, podstawą jest zwykła cebula - ale żeby to wiedzieć, to trzeba tam było mieszkać wśród Włochów
co do parmezanu - większość używa granę
co do kawy - praktycznie nikt nie używa arabiki w kawiarniach
co do wina - wielu Włochów pije wodę, a niespecjalnie wielu używa w kuchni
jest wiele rzeczy związanych z tym krajem, o których nie masz pojęcia
2019-01-24 12:05
Przy odrobinie nie zbankrutujesz.
2019-01-24 12:25
ogólnie to nawet słynne risotto alla milanese z płatkiem złota też nie spowoduje u nikogo bankructwa
2019-01-24 14:31
Ty też raczej nie za wielkie masz pojęcie :)
2019-01-24 09:28
do koloru to lepiej barwnik spożywczy
2019-01-24 11:14
Można zrobić z dodatkiem gotowanego buraka i masz różowe risotto:)
2019-01-24 12:23
2019-01-24 19:36
nie miałem pod ręką pinot grigio (pinot gris) lub innego soave.. ale te wymienione powyżej (lub podobne) będą pasować idealnie. Chodzi o balans pomiędzy kwasowością a owocowością :)
2019-01-24 20:01
Gewurztraminer z Trentino
2019-01-24 22:43
to bys dopiero wiedzial co to zycie
2019-01-25 17:20
Zwłaszcza dzień po. ;)
2019-01-24 14:35
Zamiast ryżu można też kaszy użyć :)
Gatunek i jakość ryżu ma dla tego dania podstawowe znaczenie. Szklanka arborio czy carnaroli nie kosztuje majątku
2019-01-24 10:01
Wiem, że to może niezbyt popularne, ale ja uwielbiam czarne risotto. Jadłem takie kiedyś w cieplejszych rejonach. Dla mnie bomba.
2019-01-24 11:44
Prawda, czarne jest znakomite, tylko w Polsce jest nieco problemów ze zdobyciem sepii.
2019-01-25 14:00
Kuchnie Świata w Forum, powinien być.
2019-01-24 12:07
podsmażyła delikatnie z cebulą, dopiero potem ryż i bulion.
2019-01-24 14:42
Zaczynamy od listy zakupowej, w sumie im prościej, tym lepiej, bo trzy dodatki w zupełności wystarczą, aby zrobić pożywne i smaczne risotto.
ja naliczyłem przynajmniej 15
2019-01-24 19:37
i większość z tych produktów mam w domu czyli w sumie.. lista zakupowa ma dwa produkty.
2019-01-24 19:45
idąc twoim tropem, mam w domu wszystkie składniki ale chyba nie o to chodzi.
2019-01-25 19:40
jak masz tylko patelnię i wodę w kranie to tak, lista jest spora.
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.