2021-01-04 02:09
Opinia wyróżniona
Moja ciotka prowadziła lokal gastronomiczny w Gdyni niemal 30 lat , w 2020 roku musiała niestety zamknąć i zwolnić ludzi , bo zwyczajnie skończyły się oszczędności , więc nie miała już z czego płacić rachunków i wypłat . Za taki stan rzeczy odpowiedzialny jest rząd , i jego nieodpowiedzialne decyzje .
2021-01-05 04:26
Polski rząd? he he.
2021-01-04 11:26
Prowadzić lokal 30 lat i nie mieć poduszki finansowej na gorsze czasy? Łał...
2021-01-05 10:35
To daje łączną sumę kilkadziesiąt tysięcy zł miesięcznie !!!! Naucz się czytać lub liczyć !!! To nie są ,,gorsze czasy" kiedy jest mniej klientów i lokal nie zarabia , ale utrzymuje się działając z niewielkimi stratami . To jest totalna zapaść wywołana przez nieodpowiedzialne decyzje rządu !!!
2021-01-04 17:37
Czasem i kilkanaście jeśli lokal bardzo duży. Do tego opłaty, pensje. Taki stan rzeczy trwa już rok. Bo co wywalać kase w błoto skoro nieudolny rząd nawet nie potrafi powiedzieć kiedy coś będzie zamykane i wszystko robi nagle? Lepiej zwinąć interes.
2021-01-03 18:11
Opinia wyróżniona
...puby, kawiarnie nie mogą być otwarte dla klientów. Z dużym reżimem sanitarnym, porozstawianymi stolikami, odstępami. Dlaczego najłatwiej wszystko zamknąć zamiast pomyśleć nad taką organizacją by możliwość zarażenia była jak najmniejsza?
2021-01-04 03:53
nie przestrzegali reżimu. stołów nie wynieśli, masek sami nie nosili, stołów nie dezynfekowali.
2021-01-03 23:15
Badania wskazują że większość zakażeń poza rodziną to restauracje. Dotyczy Włoch i USA więc u nas byłoby to samo albo gorzej bo może 10% poprawnie nosi maseczki, reszta z kinolami na wierzchu.
2021-01-03 20:59
Rząd mówi jedno (surowymi restrykcjami nie zrujnujemy gospodarki), a robi odwrotnie (surowymi restrykcjami niszczy źródła utrzymania milionów ludzi, jednocześnie pozostawiając otwarte kościoły). To klasyczny PiS.
2021-01-03 21:23
A po komentarzach na portalu widać że większość za nimi biega jak pies.
2021-01-03 19:42
Latem też były obostrzenia i restauratorzy nie przestrzegali obostrzeń. Może więc warto uderzyć się w piersi. Chytry dwa razy traci. Z drugiej strony patrząc na to co obecnie się dzieje należy stwierdzić - nikt nie przestrzega obostrzeń a biedni mają jeszcze gorzej niż bogaci krzyczący pomocy!
2021-01-03 19:13
Bo tu chodzi o zniszczenie rozumiesz w głowach pewnych wpływowych czubkow trzesacych tym światem nie mieści się w głowie że zwykły człowiek ma sobie swój biznes wkłada w niego serce i talent i zarabia na tym dobrze taki
Bo tu chodzi o zniszczenie rozumiesz w głowach pewnych wpływowych czubkow trzesacych tym światem nie mieści się w głowie że zwykły człowiek ma sobie swój biznes wkłada w niego serce i talent i zarabia na tym dobrze taki człowiek jest zbyt wolny i zbyt niezależny od polityków w wyobraźni tych czubkow mają istnieć tylko wielkie korporacje które są całkowicie odporne na te głupia epidemie i one mają dawać pracę która pozwoli tylko przeżyć wegetowac cała klasa średnia ma zostać zniszczona i to właśnie robią wszystkie zdradzieckie świnie nazywające siebie władza z mandatem demokratycznym głupi jest ten kto wierzy że tu chodzi o jakiś tam reżim sanitarny
2021-01-03 18:48
2021-01-03 18:32
2021-01-03 19:00
Proste bardzo duża ilość ludzi nie nosi maseczek albo noszą je źle a w gastronomii w cale widać po wynikach zakażeń w Gdańsku
2021-01-03 19:53
2021-01-03 17:24
Opinia wyróżniona
Pizzerie, suszarnie czy burgerownie dają radę i to dość dobrze. Gorzej z tymi co serwują typowo obiadowe jedzenie. Knajpy z alkoholem w ogóle nie zarabiają. Trzeba pomoc tym ludziom w pierwszej kolejności bo jak pizzeria robi średnio z 50 pizz dziennie to policzcie sami kto tak naprawdę stratny. Kasa z tarczy jest nie fair rozdawana.
2021-01-03 20:05
mam dwie pizzerie na morenie, w których w grudniu kilka razy zamawiałem. Do jednej to aż nie szło się dodzwonić...
2021-01-11 22:57
Czy w Trójmieście otworzyła się jakaś restauracja pomimo obostrzeń? Chętnie skorzystam.
2021-01-04 07:14
Za grubą kase. Namnożyly sie knajpy bo modne jest bywać. Właściciele nastawieni na szybkie pieniadze oferuja slaba jakosc jedzenia za duza kase. Wiekszośc pracowników zatrudniaja na czarno. Nie szkoda mi takich wyzyskiwaczy. Teraz płaczą bo nie ma na rate za bmw..
2021-01-05 15:56
Zmień knajpy w których bywasz. Akurat u nas jest wiele miejsc, w których można dobrze zjeść
2021-01-06 15:26
tzn na kaszubach?
2021-01-06 08:08
i czekają na dotacje
2021-01-03 20:20
Smutne, ludzi żal. Z drugiej strony przez cały 2020 zamówiłam raz, kebaba, w dniu wiosennego mycia okien. Poza tym ani jednej wizyty w restauracji czy choćby fastfoodzie. Pieniądze przeznaczyłam na co innego, wolę książkę na półce, niż przetrawione danie w restauracji.
2021-01-04 03:57
zamiast obiadu książkę? dalabys komu zarobić, choćby przy myciu tych okien
2021-01-05 17:54
Zarabiają księgarze
2021-01-04 08:38
Ze jedzenie zamawiane w plastiku czesto dowiezione chłodne kosztuje tyle samo co kiedyś z obsługa kelnerska i na "ludzkich naczyniach: przy stole z obrusem i kwiatami.
To jest jakieś totalne nie porozumienie , ostatnio dostarczono mi jedzenie plus 12 zł za...własnie za dostawę
2021-01-04 12:56
Kedzenie na wynos kosztuje więcej, a w najlepszym wypadku tyle samo, co na miejscu. Januszowania ciag dalszy.
2021-01-05 16:03
Znam miejsca, które przy odbiorze własnym obniżają cenę o 10, czy 15%.
2021-01-04 14:43
Kredyty, leasingi, czynsze, media, marketing, wypłaty- te wszystkie koszty pozostają, a obrót jest dramatyczny.
Na prawdę wyobraża Pan/Pani sobie, że obniżenie cen dań w dół o 2,3 czy 5 złotych nagle tak zwiększy
Kredyty, leasingi, czynsze, media, marketing, wypłaty- te wszystkie koszty pozostają, a obrót jest dramatyczny.
Na prawdę wyobraża Pan/Pani sobie, że obniżenie cen dań w dół o 2,3 czy 5 złotych nagle tak zwiększy ruch i przełoży to się na skalę zamówień? Bo jest taniej niż przy normalnym funkcjonowaniu?
Co do kosztów dostaw to wiele lokali w promieniu kilku kilometrów robi darmowe dostawy i to niejednokrotnie bez minimalnej kwoty zamówienia żeby zachęcić nowych klientów, żeby wpływy były jakiekolwiek.
Jak zawsze cwaniaków nigdzie nie brakuje oczywiście, ale proszę mi wierzyć- większość ludzi po prostu spada na dno. Uszczypliwe komentarze na pewno nikogo na duchu nie podnoszą, a cwaniaki nie zrobią sobie z tego nic.
Każdy z komentujących powinien choć trochę zagłębić się w temat jeśli chce się wypowiadać. Przekrój lokali mamy tak wielki- od budek z kebabem przez bary mleczne, sushi, pizzerie do bardziej wyszukanych restauracji. Każdy przypadek ma tyle zmiennych, że należałoby podchodzić indywidualnie do każdego z nich. Nie da się niestety, ale wszystko jest bardzo za mocno generalizowane i masa ludzi zostaje przez to skrzywdzona.
No ale- jak zawsze w komentarzach na trójmiasto.pl- jest to wylęgarnia hejtów i troli ;)
Pozdrawiam autora komentarza, niech się chociaż Panu/Pani dobrze wiedzie!
2021-01-05 10:54
Ok ja jestem autorem tego postu...wiec nie beda zamawiał i nie bede wam wytykał bładów.
Nie będę tez sie wypowiadał i życzę pomyślności...Tylko ja pieniędzy tez nie dostaje za darmo i chce je dobrze wydać.Dlaczego
Ok ja jestem autorem tego postu...wiec nie beda zamawiał i nie bede wam wytykał bładów.
Nie będę tez sie wypowiadał i życzę pomyślności...Tylko ja pieniędzy tez nie dostaje za darmo i chce je dobrze wydać.Dlaczego mam otrzymywać kogoś kto w latach normalności miał wywalone na mnie i ceny robił pod turystów. Może niech teraz turyści pomagają.
Na osiedlu jest jedna pizzeria która zawsze była lojalna wobec mieszkańców. Oni zawsze moga liczyc na moje zamówienia. Rogata zareklamuje bo się im należy
2021-01-05 13:03
Proszę się nie czuć urażonym. Krytyka (pozytywna czy negatywna) jest wskazana w celu poprawy jakości oferowanych usług-niezależnie od branży.
Sam też lubię dobrze wydać pieniądze i zgadzam się z tym.
Co do
Proszę się nie czuć urażonym. Krytyka (pozytywna czy negatywna) jest wskazana w celu poprawy jakości oferowanych usług-niezależnie od branży.
Sam też lubię dobrze wydać pieniądze i zgadzam się z tym.
Co do tematu turystów- jak taki sobie profil restauracja ustaliła to niech sobie działają. Wolny rynek i masa lokali do wyboru. Też uważam, że nie brakuje miejsc przesadzających z cenami, ale jak mi się ceny nie podobają to idę gdzie indziej. Mimo wszystko Trójmiasto to nie tylko Długa w Gdańsku i Monciak, gdzie nastawienia na "golenie owiec" nie zabraknie, ale też ogrom innych lokali. Te skupiają się na "lokalesach" bo to właśnie oni są tutaj cały rok i z nimi trzeba dobrze żyć. Sezon jest wtedy dobrą wisienką na torcie całego roku. Jak wszystko idzie dobrze....
Odnosząc się do Pana początkowego komentarza- oczywiście, na pierwszy rzut oka wydaje się to być skąpstwo, wykorzystanie sytuacji. I tak na pewno niejednokrotnie jest, bo są miejsca które mimo tego wszystkiego całkiem nieźle sobie radzą.
Tylko proszę pamiętać, że są one w mniejszości. A to, że nie ma obsługi kelnerskiej niespecjalnie wpływa na redukcję kosztów przy skali funkcjonowania całego przedsiębiorstwa (jak już mówimy o schludnych miejscach z obsługą).
Tak więc nie jest nieporozumieniem, że ceny nie zmieniły się po wprowadzeniu dań na wynos. Oczywiście nie ma tego klimatu, miłego spędzenia czasu w restauracji- też ubolewam. Koszty natomiast pozostają, a ryzyko wzrasta- jedynie ratuje świadomość ludzi, którzy zdają sobie sprawę, że jak dania zostają zapakowane to nie można oczekiwać tego samego co prosto na talerzu. Dochodzi jeszcze temat dostaw- czy to wina bezpośrednio restauracji czy dostawcy (jeżeli jest zewnętrzny), ale to osobny temat.
Co do osiedlowych lokali to muszą być lojalni wobec mieszkańców. To właśnie dla nich znajdują się w takich lokalizacjach, więc temat turystów niespecjalnie dotyczy takich miejsc.
Pozdrawiam
2021-01-05 16:01
Dziękuję za merytoryczne wpisy. To rzadkość na tym forum.
2021-01-04 20:07
W dobie kryzysu zamawia jedzenie . Moze kieruje się wygodnictwem , ale moze tez chęcią pomocy tym których ten kryzys dotknał. I zamiast dbania o klienta swego chlebodawcę otrzymuje zimne żarcie i plus numer PESEL na
W dobie kryzysu zamawia jedzenie . Moze kieruje się wygodnictwem , ale moze tez chęcią pomocy tym których ten kryzys dotknał. I zamiast dbania o klienta swego chlebodawcę otrzymuje zimne żarcie i plus numer PESEL na rachunku . CZy tak postępuje ktoś komu zależy na klientach bo jest w kryzysie ? W życiu nie zamówię ponownie jedzenia w tym przybytku , ani nie pójde jak już będzie otwarty stacjonarnie.
Skoro tak jest traktowany , to ma pelne prawo wątpić również w jakość tego produktu który otrzymal.
2021-01-04 14:10
lekarze, to jednak dno moralne.
2021-01-05 16:02
Ulżyło ci?
2021-01-04 02:09
Opinia wyróżniona
Moja ciotka prowadziła lokal gastronomiczny w Gdyni niemal 30 lat , w 2020 roku musiała niestety zamknąć i zwolnić ludzi , bo zwyczajnie skończyły się oszczędności , więc nie miała już z czego płacić rachunków i wypłat . Za taki stan rzeczy odpowiedzialny jest rząd , i jego nieodpowiedzialne decyzje .
2021-01-04 11:26
Prowadzić lokal 30 lat i nie mieć poduszki finansowej na gorsze czasy? Łał...
2021-01-05 10:35
To daje łączną sumę kilkadziesiąt tysięcy zł miesięcznie !!!! Naucz się czytać lub liczyć !!! To nie są ,,gorsze czasy" kiedy jest mniej klientów i lokal nie zarabia , ale utrzymuje się działając z niewielkimi stratami . To jest totalna zapaść wywołana przez nieodpowiedzialne decyzje rządu !!!
2021-01-04 17:37
Czasem i kilkanaście jeśli lokal bardzo duży. Do tego opłaty, pensje. Taki stan rzeczy trwa już rok. Bo co wywalać kase w błoto skoro nieudolny rząd nawet nie potrafi powiedzieć kiedy coś będzie zamykane i wszystko robi nagle? Lepiej zwinąć interes.
2021-01-05 04:26
Polski rząd? he he.
2021-01-03 18:18
nie napiszą jakie mieli średnie utargi w czasach świetności i co zrobili z zyskami skoro teraz nie mają z czego żyć? Najlepiej przebimbać wszystko co się zarobiło, a jak kryzys to rączki wyciągnąć i czekać, aż skapnie z nieba.
2021-01-05 10:20
Rozumiem, że ty tez masz oszczędności, na utrzymanie siebie i swojej rodziny przynajmniej przez rok ( albo i dłużej) bez zarobków?
2021-01-03 19:28
A czemu ktoś miałby Ci się tłumaczyć z tego, ile zarabia?
2021-01-03 19:44
Ja się muszę tłumaczyć z dochodów, żeby dostać zwrot podatku, albo jakąś hipotetyczną (bo nie dostaję) zapomogę.
2021-01-03 21:00
niezgodnie w sumie z konstytucją, bo nie ma stanu nadzwyczajnego w dalszym ciągu....
2021-01-03 18:35
Leczą mnie tacy krytycy od siedmiu boleści. Dobrze bierze się 500+ a potem sie wypowiada na temat gastronomii
2021-01-03 19:37
2021-01-03 19:01
Boli cię te 500plus prawiczki siedzący przed komputerem
2021-01-03 19:06
Bo jakby większość powiedziała to byście nie uwierzyli jaki to chajc.
2021-01-03 18:38
.
2021-01-03 18:35
i tureckie podróby dolce i gabbany
2021-01-03 14:45
Tak naprawdę, w 2020 gastro nie istnialo :(
2021-01-03 19:13
jestem dostawcą jedzenia - praca dorywcza - zamówień jest wiele
2021-01-05 10:09
Zamówień na wynos jest wiele, ale to i tak tylko jakiś procent sali.
2021-01-03 16:12
Skoro o najważniejszych sprawach gospodarczych decyduje towarzysz pierwszy sekretarz absolwent prawa marksistowskiego to to inaczej skończyć się nie mogło :) Teraz U Polaka jak zwykle: z przodu duma a z tyłu goła d*pa
Skoro o najważniejszych sprawach gospodarczych decyduje towarzysz pierwszy sekretarz absolwent prawa marksistowskiego to to inaczej skończyć się nie mogło :) Teraz U Polaka jak zwykle: z przodu duma a z tyłu goła d*pa :) Przypomina mi to pewien kawał z czasów PRL.Leci wrona lasem i krzyczy: NIK jest w lesie. Usłyszał to miś i mówi ale co mi NIK może zrobić ale po chwili myśli ja mam futro żona ma futro i w nogi.Miś spotyka żółwia - NIK jest w lesie.Żółw myśli: ja mam domek,żona ma domek,dzieci mają domek i w nogi.Żółw spotyka pawiana - NIK jest w lesie a pawian tylko się śmieje - goła d*pa i w dodatku czerwona :)
2021-01-03 19:04
Cały kraj przechodzi kryzys , żeby dać to innemu trzeba zabrać ale komu? Wszyscy cierpimy i nie narzekajcie na PIS to nie oni sprowadzili do Polski COVID 19. POprzednicy by wam powiedzieli ...zmieńcie pracę , trzeba było sie ubezpieczyć itd itd...
2021-01-05 08:38
Słodki aby? A może kupujesz lizaki jeszcze ze starych zapasów, to cię nie trzepie po kieszonkowym.
2021-01-03 19:10
2021-01-04 14:50
Sam sie urżnąłeś i bredzisz .
2021-01-03 18:37
Każdy inny musiałby zrobić to samo a gospodarka ma się dobrze
2021-01-03 23:13
Każdy rząd d**ili ... to się zgadza
2021-01-03 19:28
Trzeba było się uczyć i kręcić koło solidarności . Na pewno byłbyś na takich samych pozycjach jak obecni czy poprzedni. Teraz to se możesz.
2021-01-03 18:50
ciekawe co totalna by zaproponowala w ramach pomocy : -zmien prace wez kredyt!
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.