Opinie (134) ponad 20 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Wołowina Wagyu jst w dużej mierze "podrabiana" (3)

    Nigdy nie wiesz, czy zjesz Wagyu, czy zwykłą. I te ceny z kosmosu.

    • 26 3

    • to nie tak (1)

      Najdroższa jest wołowina japońska Kobe, gdzie właśnie pasą się krowy rasy Wagyu, które są specjalnie traktowane, masaże, itd - nie wiem na ile jest w tym prawdy, ale tak głosi legenda. Natomiast nie ma najmniejszego

      Najdroższa jest wołowina japońska Kobe, gdzie właśnie pasą się krowy rasy Wagyu, które są specjalnie traktowane, masaże, itd - nie wiem na ile jest w tym prawdy, ale tak głosi legenda. Natomiast nie ma najmniejszego problemu, aby rasę Wagyu hodować na naszych pastwiskach i wtedy jest dużo taniej i tutaj właśnie tkwi ta cała podróba, o której piszesz.

      Generalnie, jeżeli chodzi o wołowinę, to moim skromnym zdaniem nie ma najmniejszego już sensu kupować mięsa z dalekich krajów. O ile jeszcze 10 lat temu hodowla bydła przeznaczonego na mięso u nas było jakąś totalną niszą i bardzo mało hodowców się w to bawiło, tak teraz do wyboru, do koloru - Hereford, Limousin, Wagyu - co chcesz, wszystko tip top. Kiedyś w dobrej stekowni królowała Argentyna, a teraz praktycznie wszystko z naszych hodowli.

      • 8 0

      • Wagyu nie jest rasą krowy lecz terminem używanym do określenia różnych ras japońskich krów bo Wagyu w tłumaczeniu oznacza "japońska krowa" Kobe się do tych zalicza więc technicznie Kobe jest Wagyu ale Wagyu nie musi być

        Wagyu nie jest rasą krowy lecz terminem używanym do określenia różnych ras japońskich krów bo Wagyu w tłumaczeniu oznacza "japońska krowa" Kobe się do tych zalicza więc technicznie Kobe jest Wagyu ale Wagyu nie musi być Kobe. Wołowina Kobe musi spełniać 6 warunków np. Musi być z krowy z genetyką Tajima, urodzonej, hodowanej i ubitej w prefekturze Hyogo, hodowana przez min 26 miesięcy, spełniać wymogi jakości min. A4 lub wyżej oraz BMS 6 lub wyżej. Waga ubijanej krowy nie może przekroczyć 470 kg, mięso musi być opieczętowane i mieć wysokiej jakości układ włókien i jędrność mięsa. Jeżeli chodzi o masaże to nie jest to codziennością tych krów chociaż ich hodowcy bardzo dbają o zwierzęta również ich stan psychiczny ponieważ stres powoduje wydzielanie hormonów negatywnie wpływających na jakość późniejszego mięsa. Kobe nie jest także najdroższą wołowiną, chociaż takie panuje przekonanie. Najdroższą wołowiną jest Olive Wagyu.

        • 1 0

    • Szkoda że nie 500

      • 0 0

  • W hamburgerze jet to samo mięso.
    Tyle, że zmielone.
    I jest taniej

    • 13 23

  • Mięso jest dla słabych. (3)

    • 12 44

    • My jemy szczaw i mirabelki z nasypu kolejowego (2)

      • 26 0

      • Jak to Polacy. Smacznego.

        • 1 4

      • Tytuł

        I dzięki temu jesteśmy jurni....

        • 0 0

  • W Pueblo są dobre steki w lepszych cenach (7)

    • 4 39

    • (2)

      2 proby, zawsze podeszwa. Nie chodzę już na stek na miasto. Nie stać mnie by zapłacić 80zl za skopany stek, bo kuchtowi uda się raz na dziesięć.

      • 11 0

      • Reklamuj! Zrobią nowy!

        • 0 0

      • Polecam stek w La Cucina na Szerokiej. Trojmiasto nie pisze o tym lokalu, bo widać im nie płacą a jedzenie jest tam super. Zresztą reklamy nie potrzebują.

        • 4 1

    • W Pueblo nie ma niczego dobrego

      • 8 4

    • (2)

      W pueblo w Gdansku nie mają dobrych steków. Byłem kilkukrotnie bo znajomi sa fanatykami pueblo ale powiem szczerze jest tak na tróję i to naciąganą.

      • 11 0

      • (1)

        bo prawdziwe Pueblo jest w Gdyni, ten w Bolkowie to jakaś podróba.

        • 4 4

        • to w Gdyni jest gorsze niż jak moja mama robi Meksyk :)

          • 1 2

  • Najlepszego steka moja Halyna robi. Jak walnie tłuczkiem to klękajcie narody (3)

    • 20 1

    • Ja jadam tylko skrzydełka wieprzowe

      • 19 3

    • Steków się nie tłucze tłuczkiem (1)

      Hahaha glupol ze schabowym myli

      • 2 12

      • Głupol aluzji nie rozumuje

        • 4 1

  • (7)

    Wyguglujcie sobie Rodizio w HH. Jakie jedzenie... Mmmm.

    • 3 1

    • Napisz do mnie na gadu gadu (2)

      • 4 1

      • Czekam na ciebie dziś wieczorem (1)

        na naszej klasie.

        • 0 2

        • Hanza Hamburg światowcy od steków...

          • 2 0

    • (1)

      Chodzi o Helly Hansen?

      • 2 0

      • Nie. Heniek Henrykowski...

        • 1 0

    • (1)

      w Pousada Kumaki w Bąkowie coś takiego mają od czasu do czasu . To jest raj dla mięsożercy, mokry sen miłośnika zwierząt, po prostu brak słow na określenie znakomitości tego zjawiska !

      • 6 0

      • trzeba rezerwować miejsca?

        • 0 0

  • Steki w restaurach (1)

    Prawda jest taka, że niezależnie od miejsca - najdroższe są zawsze "stejki" z kością. Zwykle kość waży połowę porcji. To po prostu zwykłe naciąganie klienta.

    • 17 4

    • Połowa tych steków ze zdjęć jest przypalona. Jak ktoś ma ochotę, to faktycznie lepiej samemu usmażyć. Żadna filozofia.

      • 1 2

  • Polecam w Gdyni - santo porto

    Na gorącym kamieniu- sam decydujesz jak ma być wysmażony - mega sosik do tego. Uwielbiam

    • 1 9

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.