2021-09-14 15:29
Opinia wyróżniona
Japońskim krowom Kobe podaje się sake i piwo, żeby się bezstresowo chowały, poddawane są również masażom i wpływowi uspokajającej muzyki, żeby ich mięso było najwyższej jakości :)
To nie żart.
2021-09-16 14:26
sake to ogólne określenie na alkohol. Piwo to też jest sake.
2021-09-15 06:45
Ciekawe co podają tym kaszubskim hehe
2021-09-15 08:39
2021-09-14 17:05
jestem kobe!!!!
2021-09-14 15:40
Ale na steki idą byki a nie krowy !
2021-09-14 17:06
Opinia wyróżniona
Ja przywożę mięcho z Warszawki i chętnie się dowiem, gdzie w trójmieście ( a szczególnie w Gdańsku) można kupić dobrą sezonowaną wołowinę.
2021-09-15 22:22
niedawno otworzył się na garnizonie oddział warszawskiego crazy butcher :) polecam!
2021-09-15 11:39
Piroman
2021-09-15 09:49
Polecam Ci Rzezimieszek. Na targu na Garnizonie we Wrzeszczu. Nie wiem czy mają hurtowe ilości, ale na domowe warunki lepszego miejsca nie znalazłem.
2021-09-15 09:39
Gdynia plac górnośląski
2021-09-14 20:16
Do koloru do wyboru. Słyszałem również że na ryneczku na placu górnośląskim
2021-09-14 20:18
sklep po schodkach dokładnie
2021-09-14 17:35
2021-09-15 06:51
wystarczy ze napiszesz nazwe sklepu
2021-09-14 15:42
Opinia wyróżniona
nic nie stoi na przeszkodzie, żeby kupić surowe mięso - w Trojmiescie w wielu miejscach można kupić sezonowana wołowinę, ale tez mokra nasza - Polska. Wystarczy opanować technikę smażenia i mamy w domowym zaciszu takie
nic nie stoi na przeszkodzie, żeby kupić surowe mięso - w Trojmiescie w wielu miejscach można kupić sezonowana wołowinę, ale tez mokra nasza - Polska. Wystarczy opanować technikę smażenia i mamy w domowym zaciszu takie dania za pół ceny. No i samemu decydujemy o dodatkach, możemy kombinować ze stopniem wysmażenia, poczuc sie jak szef kuchni etc. :) jedyny minus to, ze w domu będzie pełno dymu
2021-09-15 10:47
2021-09-14 21:01
Dobra wołowina też swoje kosztuje i w stekowniach o dziwo dużo sobie nie liczą za rzucenie na grilla. Polecam sklep "po schodkach" w Orłowie - mają mięcho prima sort.
Natomiast jeżeli chodzi o samo
Dobra wołowina też swoje kosztuje i w stekowniach o dziwo dużo sobie nie liczą za rzucenie na grilla. Polecam sklep "po schodkach" w Orłowie - mają mięcho prima sort.
Natomiast jeżeli chodzi o samo smażenie, to niestety klasyczna kuchenka to tylko namiastka - długie lata smażyłem na patelni grillowej na indukcji. Owszem, stek był, ale to nie to. Jak zainwestowałem w końcu w grill gazowy, to dopiero osiągnąłem steakhouse'ową jakość.
2021-09-14 19:26
Od kiedy to tłuste, niezdrowe, smażone pożywienie to "jakość"?
Radzę się zaznajomić z wiedzą nt. porównania stanu zdrowia wegetarian i mięsożerców.
2021-09-18 21:19
Steka się nie smaży gamoniu a dodatkowo nie jest to tłuste mięso.
2021-09-15 09:38
wołowina tłusta? :)
2021-09-14 20:25
2021-09-14 20:01
że 84% trawożerców porzuca dietę wegańską, a głównym czynnikiem przemawiającym za tą decyzją są perturbacje zdrowotne
2021-09-14 19:40
Xd dobre, idź sobie być weganem gdzie indziej
2021-09-14 19:42
2021-09-14 18:32
No smażenie steka w mieszkaniu z pochłaniaczem zamiast wyciągu uważam za odważne - ja mam wyciąg i mimo to cały dzień w domu czuć co było jedzone ;D
2021-09-14 16:43
nie oznaczają smacznych warzyw. Wołowina sprzedawana w Polsce jest przede wszystkim zbyt chyba i dlatego niezbyt smaczna.
2021-09-14 16:31
Chodz sam jestem z Gdanska to że swojej strony mogę polecic 'Po schodkach' w Gdyni.
Też chętnie poznam inne miejsca. Może ktoś coś poleci?
2021-09-14 22:03
Słownik
Obecnie darmowy
2021-09-14 16:15
Podpowiesz, gdzie można kupić dobrą wołowinę w 3city?
2021-09-14 20:31
Bazar natury na Garnizonie, Crazy Butcher (równiez Garnizon) - odkroja taki kawałek, o jaki poprosisz.
Polecam Stek z antrykotu 250g, 3min z każdej strony na mocnym ogniu, 8-10 min odpoczywania i ogień :) ale tak, jak wspominałem - dymu będzie mnóstwo. Mimo wszystko polecam. Fajnie, ze w takich miejscach doradzają jak przyrządzić.
2021-09-14 20:14
sklep po schodkach w Orłowie na przykład
2021-09-14 19:44
Nigdzie, mięso nigdy nie będzie "dobre". Jego produkcja jest nieetyczna, zła i z gruntu przykra i zbędna. Do tego jest to niezdrowe. Powodzenia w dalszej nauce dzieci relatywizmu moralnego.
2021-09-15 14:16
To też jest zbędne w/g twojej teorii? Odrzucasz mięso i odbierasz prawo innym do tego to chodź goły...bo wszystko jest zbędne tak naprawdę.
2021-09-14 21:29
2021-09-14 17:01
2021-09-14 15:04
Nigdy nie wiesz, czy zjesz Wagyu, czy zwykłą. I te ceny z kosmosu.
2021-09-14 15:29
Najdroższa jest wołowina japońska Kobe, gdzie właśnie pasą się krowy rasy Wagyu, które są specjalnie traktowane, masaże, itd - nie wiem na ile jest w tym prawdy, ale tak głosi legenda. Natomiast nie ma najmniejszego
Najdroższa jest wołowina japońska Kobe, gdzie właśnie pasą się krowy rasy Wagyu, które są specjalnie traktowane, masaże, itd - nie wiem na ile jest w tym prawdy, ale tak głosi legenda. Natomiast nie ma najmniejszego problemu, aby rasę Wagyu hodować na naszych pastwiskach i wtedy jest dużo taniej i tutaj właśnie tkwi ta cała podróba, o której piszesz.
Generalnie, jeżeli chodzi o wołowinę, to moim skromnym zdaniem nie ma najmniejszego już sensu kupować mięsa z dalekich krajów. O ile jeszcze 10 lat temu hodowla bydła przeznaczonego na mięso u nas było jakąś totalną niszą i bardzo mało hodowców się w to bawiło, tak teraz do wyboru, do koloru - Hereford, Limousin, Wagyu - co chcesz, wszystko tip top. Kiedyś w dobrej stekowni królowała Argentyna, a teraz praktycznie wszystko z naszych hodowli.
2021-09-15 06:52
Wagyu nie jest rasą krowy lecz terminem używanym do określenia różnych ras japońskich krów bo Wagyu w tłumaczeniu oznacza "japońska krowa" Kobe się do tych zalicza więc technicznie Kobe jest Wagyu ale Wagyu nie musi być
Wagyu nie jest rasą krowy lecz terminem używanym do określenia różnych ras japońskich krów bo Wagyu w tłumaczeniu oznacza "japońska krowa" Kobe się do tych zalicza więc technicznie Kobe jest Wagyu ale Wagyu nie musi być Kobe. Wołowina Kobe musi spełniać 6 warunków np. Musi być z krowy z genetyką Tajima, urodzonej, hodowanej i ubitej w prefekturze Hyogo, hodowana przez min 26 miesięcy, spełniać wymogi jakości min. A4 lub wyżej oraz BMS 6 lub wyżej. Waga ubijanej krowy nie może przekroczyć 470 kg, mięso musi być opieczętowane i mieć wysokiej jakości układ włókien i jędrność mięsa. Jeżeli chodzi o masaże to nie jest to codziennością tych krów chociaż ich hodowcy bardzo dbają o zwierzęta również ich stan psychiczny ponieważ stres powoduje wydzielanie hormonów negatywnie wpływających na jakość późniejszego mięsa. Kobe nie jest także najdroższą wołowiną, chociaż takie panuje przekonanie. Najdroższą wołowiną jest Olive Wagyu.
2021-09-15 05:12
2021-09-14 15:08
W hamburgerze jet to samo mięso.
Tyle, że zmielone.
I jest taniej
2021-09-14 15:08
2021-09-14 15:21
2021-09-14 16:17
2021-09-14 19:48
I dzięki temu jesteśmy jurni....
2021-09-14 15:13
2021-09-14 15:23
2 proby, zawsze podeszwa. Nie chodzę już na stek na miasto. Nie stać mnie by zapłacić 80zl za skopany stek, bo kuchtowi uda się raz na dziesięć.
2021-09-14 15:51
2021-09-14 17:41
Polecam stek w La Cucina na Szerokiej. Trojmiasto nie pisze o tym lokalu, bo widać im nie płacą a jedzenie jest tam super. Zresztą reklamy nie potrzebują.
2021-09-14 16:37
2021-09-14 16:39
W pueblo w Gdansku nie mają dobrych steków. Byłem kilkukrotnie bo znajomi sa fanatykami pueblo ale powiem szczerze jest tak na tróję i to naciąganą.
2021-09-14 19:45
bo prawdziwe Pueblo jest w Gdyni, ten w Bolkowie to jakaś podróba.
2021-09-14 21:27
to w Gdyni jest gorsze niż jak moja mama robi Meksyk :)
2021-09-14 15:15
2021-09-14 15:29
2021-09-14 15:52
Hahaha glupol ze schabowym myli
2021-09-14 16:06
2021-09-14 15:16
Wyguglujcie sobie Rodizio w HH. Jakie jedzenie... Mmmm.
2021-09-14 15:19
2021-09-14 20:34
na naszej klasie.
2021-09-14 23:01
Hanza Hamburg światowcy od steków...
2021-09-14 15:44
Chodzi o Helly Hansen?
2021-09-14 15:57
Nie. Heniek Henrykowski...
2021-09-14 16:44
w Pousada Kumaki w Bąkowie coś takiego mają od czasu do czasu . To jest raj dla mięsożercy, mokry sen miłośnika zwierząt, po prostu brak słow na określenie znakomitości tego zjawiska !
2021-09-15 09:39
trzeba rezerwować miejsca?
2021-09-14 15:29
Opinia wyróżniona
Japońskim krowom Kobe podaje się sake i piwo, żeby się bezstresowo chowały, poddawane są również masażom i wpływowi uspokajającej muzyki, żeby ich mięso było najwyższej jakości :)
To nie żart.
2021-09-14 15:40
Ale na steki idą byki a nie krowy !
2021-09-14 17:05
jestem kobe!!!!
2021-09-15 06:45
Ciekawe co podają tym kaszubskim hehe
2021-09-15 08:39
2021-09-16 14:26
sake to ogólne określenie na alkohol. Piwo to też jest sake.
2021-09-14 15:42
Opinia wyróżniona
nic nie stoi na przeszkodzie, żeby kupić surowe mięso - w Trojmiescie w wielu miejscach można kupić sezonowana wołowinę, ale tez mokra nasza - Polska. Wystarczy opanować technikę smażenia i mamy w domowym zaciszu takie
nic nie stoi na przeszkodzie, żeby kupić surowe mięso - w Trojmiescie w wielu miejscach można kupić sezonowana wołowinę, ale tez mokra nasza - Polska. Wystarczy opanować technikę smażenia i mamy w domowym zaciszu takie dania za pół ceny. No i samemu decydujemy o dodatkach, możemy kombinować ze stopniem wysmażenia, poczuc sie jak szef kuchni etc. :) jedyny minus to, ze w domu będzie pełno dymu
2021-09-14 16:15
Podpowiesz, gdzie można kupić dobrą wołowinę w 3city?
2021-09-14 17:01
2021-09-14 19:44
Nigdzie, mięso nigdy nie będzie "dobre". Jego produkcja jest nieetyczna, zła i z gruntu przykra i zbędna. Do tego jest to niezdrowe. Powodzenia w dalszej nauce dzieci relatywizmu moralnego.
2021-09-14 21:29
2021-09-15 14:16
To też jest zbędne w/g twojej teorii? Odrzucasz mięso i odbierasz prawo innym do tego to chodź goły...bo wszystko jest zbędne tak naprawdę.
2021-09-14 20:14
sklep po schodkach w Orłowie na przykład
2021-09-14 20:31
Bazar natury na Garnizonie, Crazy Butcher (równiez Garnizon) - odkroja taki kawałek, o jaki poprosisz.
Polecam Stek z antrykotu 250g, 3min z każdej strony na mocnym ogniu, 8-10 min odpoczywania i ogień :) ale tak, jak wspominałem - dymu będzie mnóstwo. Mimo wszystko polecam. Fajnie, ze w takich miejscach doradzają jak przyrządzić.
2021-09-14 16:31
Chodz sam jestem z Gdanska to że swojej strony mogę polecic 'Po schodkach' w Gdyni.
Też chętnie poznam inne miejsca. Może ktoś coś poleci?
2021-09-14 22:03
Słownik
Obecnie darmowy
2021-09-14 16:43
nie oznaczają smacznych warzyw. Wołowina sprzedawana w Polsce jest przede wszystkim zbyt chyba i dlatego niezbyt smaczna.
2021-09-14 18:32
No smażenie steka w mieszkaniu z pochłaniaczem zamiast wyciągu uważam za odważne - ja mam wyciąg i mimo to cały dzień w domu czuć co było jedzone ;D
2021-09-14 19:26
Od kiedy to tłuste, niezdrowe, smażone pożywienie to "jakość"?
Radzę się zaznajomić z wiedzą nt. porównania stanu zdrowia wegetarian i mięsożerców.
2021-09-14 19:40
Xd dobre, idź sobie być weganem gdzie indziej
2021-09-14 19:42
2021-09-14 20:01
że 84% trawożerców porzuca dietę wegańską, a głównym czynnikiem przemawiającym za tą decyzją są perturbacje zdrowotne
2021-09-14 20:25
2021-09-15 09:38
wołowina tłusta? :)
2021-09-18 21:19
Steka się nie smaży gamoniu a dodatkowo nie jest to tłuste mięso.
2021-09-14 21:01
Dobra wołowina też swoje kosztuje i w stekowniach o dziwo dużo sobie nie liczą za rzucenie na grilla. Polecam sklep "po schodkach" w Orłowie - mają mięcho prima sort.
Natomiast jeżeli chodzi o samo
Dobra wołowina też swoje kosztuje i w stekowniach o dziwo dużo sobie nie liczą za rzucenie na grilla. Polecam sklep "po schodkach" w Orłowie - mają mięcho prima sort.
Natomiast jeżeli chodzi o samo smażenie, to niestety klasyczna kuchenka to tylko namiastka - długie lata smażyłem na patelni grillowej na indukcji. Owszem, stek był, ale to nie to. Jak zainwestowałem w końcu w grill gazowy, to dopiero osiągnąłem steakhouse'ową jakość.
2021-09-15 10:47
2021-09-14 15:45
Prawda jest taka, że niezależnie od miejsca - najdroższe są zawsze "stejki" z kością. Zwykle kość waży połowę porcji. To po prostu zwykłe naciąganie klienta.
2021-09-15 09:03
Połowa tych steków ze zdjęć jest przypalona. Jak ktoś ma ochotę, to faktycznie lepiej samemu usmażyć. Żadna filozofia.
2021-09-14 15:51
Na gorącym kamieniu- sam decydujesz jak ma być wysmażony - mega sosik do tego. Uwielbiam
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.