Opinie (71) ponad 20 zablokowanych

  • najlepsze ośmiornice w Mlecznym Słonecznym (2)

    • 25 5

    • No jak to gdzie...

      Sowa i oczywiscie platnosc "karta sluzbowa" :))))))

      • 12 2

    • Słyszałeś kiedyś powiedzenie:

      "Jesteś tym co jesz!"?

      • 0 0

  • (4)

    jak to jest? być istotą myślącą i jeść inne inteligentną istotę?

    • 13 41

    • Smacznie!

      • 24 6

    • 1. Nadziewasz na widelec

      2. Wkładasz do ust
      3. Gryziesz
      4. Przełykasz

      Tak to w skrócie wygląda.

      • 45 8

    • To jest pytanie skierowane do ludzi czy do ośmiornicy?

      • 26 3

    • Wieprzowine jesz?

      Ponoc swinia duzo inteligentniejsza od psa

      • 3 1

  • Zakład że ludzie idą tam wstawiać fotki na insta a nie się najeść? Już biorę podarte rurki i lecę!

    • 35 10

  • borze.... (4)

    takie wspaniałe, inteligentne, piękne, tajemnicze stworzenia.... masakra te zdjęcia z odciętymi kończynami :( płakać się chce

    • 28 33

    • inwokacja do lasu? (1)

      Rozumiem,że miał być Bóg a wyszedł bór, Wbrew pozorom, ortografia to nie tylko kwestia estetyki, ale również sensu.

      • 9 6

      • quort

        no niestety nie zgadłeś, miał być bór. Nie odwołuję się do nieistniejących wytworów wyobraźni :o)

        • 0 0

    • i co (1)

      jedz trawę oraz ziemię ty BORZE

      • 7 4

      • ciekawe...

        rozumiem, że twoim zdaniem poza ośmiornicami, trawą i ziemią nie istnieje inne pożywienie? A słyszałeś kiedyś o, bo ja wiem, marchwi, ziemniakach czy kaszy?

        • 0 0

  • Wszędzie tylko grillowana... (4)

    Szczyt możliwości trojmiejskiej sceny gastronomicznej :) Wszystko na jedno kopyto... W lidlu jest już wolno gotowana metodą Sous vide, która kosztuje ułamek ceny w stosunku do tych w restauracjach... Zresztą sami restauratorzy zakupują owe towary na fakture w tychże sklepach...

    • 40 1

    • (2)

      Czyli restaurator placac 10 tys czynszu i zatrudniajac pracownikow powinien ja sprzedawac po cenie zakupu?

      • 8 11

      • Food cost (1)

        Nie, ale nie powinien oszukiwać i trzymać FC na poziomie 30%... A wiekszosć, nawet na zdjeciu sprzedaje osmiornice w cenie 390zl za kg... (39zl za 100gr)

        • 12 3

        • Kucharz

          Pracuje z ośmiornicami od ponad roku, podaje ja zgrilowaną, lecz pierwsze ci robię to gotuje ją prawie dwie godziny. Nie można sugerować się cena 100gr39zl czyli za kg 390zl ponieważ ośmiornica 3/4 wazy ok 3,5-4kg i

          Pracuje z ośmiornicami od ponad roku, podaje ja zgrilowaną, lecz pierwsze ci robię to gotuje ją prawie dwie godziny. Nie można sugerować się cena 100gr39zl czyli za kg 390zl ponieważ ośmiornica 3/4 wazy ok 3,5-4kg i restaurator płaci za nią ok 200zl lecz po ugotowaniu owa ośmiornica się kurczy i wazy juz nie 3,5-4kg tylko 1-1,2kg i jeszcze mamy głowę która liczymy jako odpad (oczywiscie używa jej się do innych dań). Podsumowując jeżeli cena za 100gr 39zl a zakup 200zl po ugotowaniu mamy 8 porcji między 100-200gr czyli ok 1kg co daje 390zl wiec zysk to tylko 190zl, a trzeba jeszcze zapłacić kucharzowi oplacic czynsz itd.
          39zl za 100gr to bardzo dobra cena

          • 3 0

    • I to jest prawda i to jest kłopot. Wiadomo ze food cost to ułamek. Ale restauracja to tez podawanie tego, co można kupić od sprawdzonego dostawcy. A nie z Lidla

      • 1 0

  • Jadłem ośmiornice i kałamarnice na rynku La Boqueria w Barcelonie (6)

    Smakowo nie ma szału ale, miałem 100% gwarancję że kilka godzin wcześniej jeszcze sobie pływały w Morzu Śródziemnym :)

    • 25 13

    • taaa, minutę cześniej (2)

      a łowił je Messi mając bose stupki

      • 28 4

      • stópki (1)

        stupki to małe stupy

        • 7 1

        • Messi jest Avatarem.

          • 2 0

    • Z tego morza gdzie utonęlo setki imigrantow a ośmiornice

      uwielbiają ....reszte sobie dodaj.

      • 1 5

    • tak jak w PL masz gwarancje ze dorsz świeży niemrożony

      • 9 0

    • To miałeś pecha...

      ... ośmiornica to taki zawodnik, który świeży jest bardzo gumowaty, ciężki do zjedzenia. Taką świeżą ośmiornicę żeby była dobra trzeba porządnie spałować albo zamrozić. Więc akurat mrożona ośmiornica będzie lepsza od świeżej.

      • 11 0

  • Osmiornica de dacto kuchnia biedy

    w dziale de luxe

    • 21 4

  • w El Greco w Gdyni najlepsza ośmiornica!

    • 4 13

  • (1)

    Nic specjalnego ta cała ośmiornica. Jadłem w Polsce i napd Francji . Najlepsze jest to ze w takim kurorcie na lazurowym wybrzezu (obok np Nicei) półmisek owoców morza z karafka wina kosztuje ciut więcej jak u nas trzy pizzę na Starym mieście.

    • 29 5

    • to ja wolę pizzę

      • 3 0

  • Ośmiornice są passe (2)

    Teraz w modzie jest łuskowiec...

    • 19 4

    • Polecam jeżozwierza w sosie holenderskim

      • 2 0

    • Stawiam prędzej na "przypadkowy" wyciek z laboratorium

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.