Opinie (38) 4 zablokowane

  • Uwagi dwie (3)

    Po pierwsze, nie sądzę żeby pomidory i ogórki w lutym różniły się jakoś znacząco od pomidorów w maju, chyba że ceną. Technologia produkcji jest taka sama cały rok, różni się tylko szerokością geograficzną (Maroko teraz-

    Po pierwsze, nie sądzę żeby pomidory i ogórki w lutym różniły się jakoś znacząco od pomidorów w maju, chyba że ceną. Technologia produkcji jest taka sama cały rok, różni się tylko szerokością geograficzną (Maroko teraz- Polska w maju) ze względu na koszt grzania i ceną w związku z tym.
    A po drugie, jako zwolenniczka zdrowego żywienia, nie powinna Pani nigdy zamawiać soków w sklepach, łatwo w nich ukryć podpleśniałe składniki w których roi się od kancerogennych substancji, i trzecia mała uwaga, szybkość wyciskania to mit, więc wolnoobrotowa to tylko takie marketingowe paplanie.

    • 40 4

    • Pomidorki, tęsknię! (2)

      Misiu, serio nie czujesz różnicy w smaku pomidora z lata i tego, kupionego teraz???

      • 13 8

      • Maj to nie lato. Przynajmniej jak ostatnio sprawdzałem :)

        • 20 1

      • Przeczytaj komentarz na który odpowiadasz i na ważne słowo "MAJ" !!!
        W Polsce pomidory w maju a nawet i w połowie czerwca, pochodzą z typowych upraw szklarniowych. Od połowy czerwca do końca sezonu z upraw w ziemi

        Przeczytaj komentarz na który odpowiadasz i na ważne słowo "MAJ" !!!
        W Polsce pomidory w maju a nawet i w połowie czerwca, pochodzą z typowych upraw szklarniowych. Od połowy czerwca do końca sezonu z upraw w ziemi ale pod osłonami. Natomiast typowe gruntowe a więc bez żadnych osłon, ot tak po prostu rosnące sobie w ziemi i najsmaczniejsze, bo pełne słońca a więc i smaku, znajdziemy na rynku dopiero w pod koniec pierwszej dekady sierpnia ale za to w handlu są do końca września a jak sprzyja pogoda to i do połowy października.

        P.S. Od lat co najmniej 20-tu, w większości państw, nawet tych o super warunkach dla wzrostu pomidora, uprawia się go jeśli nie w szklarniach to pod osłonami.
        Pomidor by zaowocować potrzebuje min. 70 dni wegetacji, więc sobie można policzyć kiedy i w jakich warunkach sobie rósł.

        • 4 0

  • (2)

    a ja sobie kiszę buraczki, buraczek idealny jako dodatek do sałatki a sok do barszczu lub do picia na kaca ;)

    • 28 2

    • Ale to poza tym, że jest bardzo zdrowe jest NIESTETY tanie, (1)

      a więc już niemodne. ;))

      • 12 0

      • Co? Kac jest tani?

        • 1 2

  • mycie wyciskarki dla ciebie jest męczące? to co nie jest meczącym??? (2)

    • 20 8

    • rozprawka o meczacym wyciskaniu i gotowcow kupowaniu

      czy bezmyslnosc staje sie zaleta?!
      ps. po co epatowac banalem?

      • 11 0

    • Jak się je kiełki (30 kalorii na 100 gram)

      To trudno nie być zmęczonym. Chleb + kiełki czy kiszony ogór to nie są potrawy zbyt odżywcze.
      I po zupce, w której jedyny odżywczy składnik to dwie łyżki masła faktycznie trudno nie być znudzonym - lepiej już

      To trudno nie być zmęczonym. Chleb + kiełki czy kiszony ogór to nie są potrawy zbyt odżywcze.
      I po zupce, w której jedyny odżywczy składnik to dwie łyżki masła faktycznie trudno nie być znudzonym - lepiej już herbaty się napić, roboty dużo mniej a wartość odżywcza podobna :)
      To jest jakaś kuchnia dla anorektyków?
      I blagierzy piszą to, za co im płacą, dzisiaj to chyba jedno z najmniej wiarygodnych źródeł informacji.

      • 13 1

  • (2)

    Kiełbaska Podwawelska z patelni z kszanikiem pozwoli przetrwać do wiosny i kiełbaski z grilla.

    • 25 5

    • Kiełbasa, warzywa i piwo - smacznie i zdrowo

      • 7 2

    • I do tego wódka i disko polo po uroczystej mszy świętej w kościele na wsi!

      • 0 4

  • (3)

    Pierwsze zdanie:
    Moje kubki smakowe są już znudzone rozgrzewającymi zupami, sycącymi owsiankami...

    Jedno z kolejnych zdań:
    Z kolei gdy nachodzi nas ochota na słodkie śniadanie, przygotowuję owsiankę...

    dafuq....

    • 37 3

    • ups.. Pani autorce nie poszło coś kopiowanie..

      • 8 0

    • Właśnie na tym (1)

      polega ta pisanina blogowa.
      Chodzi o formalny chaos, by raz pochwalić innym razem zganić w tej samej materii.
      Ponieważ gro odbiorców ma spore braki z rozumieniem tego co czyta a jedynie podstawowe odczucia,

      polega ta pisanina blogowa.
      Chodzi o formalny chaos, by raz pochwalić innym razem zganić w tej samej materii.
      Ponieważ gro odbiorców ma spore braki z rozumieniem tego co czyta a jedynie podstawowe odczucia, teksty są tak właśnie konstruowane.
      Oczywiście autorka tekstu nie jest tu jakąś kreatorką myśli celowej a jedynie przedstawicielem tego nowego gatunku, który akurat ma możliwość pisania.

      • 8 0

      • No i to slówko "kosmiczne"

        • 2 0

  • (6)

    Z chemicznego i dietetycznego punktu widzenia to szklanka soku to sam cukier .
    Na szklankę soku z jabłek potrzebujemy 4 jabłka a to najbardziej wartościowe wyrzuca się do śmieci .Szklanka soku to kilka dobrych

    Z chemicznego i dietetycznego punktu widzenia to szklanka soku to sam cukier .
    Na szklankę soku z jabłek potrzebujemy 4 jabłka a to najbardziej wartościowe wyrzuca się do śmieci .Szklanka soku to kilka dobrych łyżeczek cukru .Taki soczek pobudza apetyt .Błonnik i witaminy w koszu.Wystarczy zjeść 2 piękne całe jabłka i wszystkie cenne składniki dostarczymy do organizmu bez nadmiernego pobudzenia łaknienia .

    • 31 3

    • (4)

      Ty sama jesteś cukier. Sok zawiera to co najlepsze a wyrzucasz tylko trochę błonnika i celulozy, której i tak nie strawisz. Co Ty myślisz, że witaminy i inne związki schowają się w resztce z wyciśniętego owocu? Może masz błędne pojęcie o soku jabłkowym bo pijesz jakieś napoje słodzone z zagęszczonego soku.

      • 2 9

      • (2)

        Lepiej zjeść dwa jabłka z całym tym błonnikiem niż wypić szklankę soku z tych jabłek czy innych owoców.Do picia najlepsza woda.

        • 11 0

        • (1)

          Akurat woda jest najgorsza do picia. Czysta woda nie nawadnia a tylko wypłukuje mikro i makroelementy ponieważ przelatuje przez nas. Najzdrowsza woda nawadniająca to strukturalna czyli ta w warzywach i owocach. Wystarczy jesć ich wystarczającą ilość a w upały najbardziej wodne czyli np arbuz lub ogórek i wtedy jesteśmy dobrze nawodnieni.

          • 2 3

          • Nie masz racji. Dla racjonalnego trybu życia tylko woda a soki pełne cukru od czasu do czasu. Woda nie może być gotowana .Natomiast owoce jemy w takiej postaci w jakiej stworzyła je natura ,ewentualnie miksowane czy np jabłka pieczone. Sok o czasu do czasu nie zaszkodzi ale co do walorów zdrowotnych to rzeczywiście sok to duzo cukru.

            • 2 0

      • Ja z celulozy robię papier i ma do zawijania kanapek. Z kanapek robię mamalyge i mam do rzucania we wrony jak rano kracza. Mam jeszcze rower ale z kichą w przednim kole. Z kichy robię pasztetowa a z niej sobie nic nie robię.

        • 11 1

    • i bez

      mycia wyciskarki

      • 3 0

  • na rozgrzanie organizmu zimą (1)

    najlepszy jest zbiteń rosyjski. Trochę zapomniany napitek a jakże smaczny i zdrowy!

    • 5 5

    • Na zdrową rozgrzewkę dobry grzaniec (wg uznania)

      • 3 0

  • Przecież można wyczarować dużo fajnych potraw z ryb, które są bardzo zdrowe i powinno się je jeść zwłaszcza zimą. (2)

    • 6 3

    • (1)

      A kture ryby są zdrowe?

      • 2 1

      • dorż i zembacz

        • 0 1

  • W owocach jest tyle cukru ze niepotrzeba juz ich dosładzac szkodliwą biała czy brązową trucizną. (1)

    Czerwone pomarańcze ostatnio kupowałem na kilogram był tylko jeden czerwony .

    • 9 1

    • Zgadzam się ale nie mów nikomu co ma robić.

      • 2 3

  • artykuł (1)

    Bez wyrazu ten artykuł i jakoś tak źle się go czyta się

    • 14 5

    • Świetnie mi się czytało ten wyrazisty post.
      Szacun :)

      • 3 5

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.