2021-01-23 20:31
Jest jeszcze kilka pierogarni w Trójmieście myślę że przynajmniej dwie lepsze od tych opisanych i biją je na głowę bez dwóch zdań.
2020-11-30 07:50
Z calego serca nie polecam. Nastawieni tylko na turystow. Inna obsluga miejscowych inna zagranicznych turystow. Miejscowych maja w ... dowozy likwidowali w okresue wakacyjnym bo mieli turystow. Drinki na wejsciu tylko
Z calego serca nie polecam. Nastawieni tylko na turystow. Inna obsluga miejscowych inna zagranicznych turystow. Miejscowych maja w ... dowozy likwidowali w okresue wakacyjnym bo mieli turystow. Drinki na wejsciu tylko proponowane turystom. Obsluga bardzo niemila. Kiedys i chodzilismy i zamawialismy na swieta. Teraz basta. Po takim traktowaniu na mnie nie liczcie, piszcie artykuly dla Waszych turystow. Do tego kelnerki nasmiewajace sie, ze im sie zwraca uwage ze chyba cos jest nie tak. I te abstrakcyjne kolejki na zimnie przed lokalem, ktorych od lat nie chca zlikwidowac - taka niby reklama jacy sa fajni, naiwni ludzie stoja po 2h a obsluga nosa z lokalu wystawia raz na 15 min. U mnie czara goryczy sie przelala.
2020-11-30 13:50
2020-11-29 18:26
Pierogi i obsługa w Mandu bardzo słabe. Szkoda marnować czas i kasę w tym miejscu.
2020-11-29 07:33
były kiedyś pyszne. Teraz po rewolucji i zmianie właściciela okropne .....
2020-11-29 06:35
Gdy się czyta "Koleżanka określiła je mianem smaku dla dzieci." a wcześniej się pisze, że nijakie i "mamłejowate". Nie gotujcie dla dzieci. Nie niszczcie im poczucia smaku od małego...
2020-11-27 07:25
czy tylko Gdansk i Sopot ma pierogi? W gdyni nikt nie sprzedaje? co to za obiektywizm...
a najlepsze i tak sa u mamy...
2020-11-29 06:32
Kiedy wciąż pisze się i tych najpopularniejszych, rozreklamowanych niemal instagramowych knajpach? W samym Gdańsku jest kilka fantastycznych, małych i mało znanych - niemal osiedlowych - knajpek podających pierogi.
Kiedy wciąż pisze się i tych najpopularniejszych, rozreklamowanych niemal instagramowych knajpach? W samym Gdańsku jest kilka fantastycznych, małych i mało znanych - niemal osiedlowych - knajpek podających pierogi. Wyłącznie pierogi. A i tak wciąż mandu
Mimo, że smaczne pierogi to czytając w internecie np Trójmieście ma się wrażenie jakby tylko oni istnieli...
2020-11-28 20:57
2020-11-27 07:57
dzisiaj mała porcja tego dania kosztuje 30 zł? składniki na ruskie to mąka, ziemniaki i ser. jaka jest marża? 1000 procent?
2020-11-27 09:09
marża nie może przekroczyć 100%.
To co masz na myśli to narzut, ale ideowo jak najbardziej się Z Tobą zgadzam :)
2020-11-27 10:09
a ziemia jest płaska?
2020-11-27 13:16
A no nie może, uwielbiam takie wypowiedzi ludzi bez szkoły, plusowane przez pozostałą śmietankę. Marża to iloraz zysku i ceny sprzedaży a nie ceny zakupu. To o czym sobie myślisz to narzut a nie marża. Prosty przykład,
A no nie może, uwielbiam takie wypowiedzi ludzi bez szkoły, plusowane przez pozostałą śmietankę. Marża to iloraz zysku i ceny sprzedaży a nie ceny zakupu. To o czym sobie myślisz to narzut a nie marża. Prosty przykład, kupione za 100zł, sprzedane za 120zł, zarobione 20zł.
Narzut to 20/100 czyli 20% a marża to 20/120 czyli 16,66%. Jak nawet kupisz za 100zł i sprzedasz za 10.000zł to marża wynosi 9.900/10.000 czyli 99%. Ale po co ja tutaj rzucam perły do dzbanów?
2020-11-28 21:10
Perły przed dzbany
2020-11-28 22:53
Perły w poprzek dzbanów.
2020-11-27 11:56
bo marża to procentowo wyrażona różnica między ceną sprzedaży produktu a ceną jego zakupu/wytworzenia
2020-11-27 13:20
Czym się charakteryzują pierogi kętrzyńskie? Czy są to pierogi z Kętrzyna pod Wejherowem, z którego pochodził ojciec Adalberta von Winklera czy też może chodzi o mazurski Rastembork? Nie wiem czym obie miejscowości zasłużyły się dla tych pierogów, chrzanem? szpinakiem? cebulą? grzybami? Pomóżcie proszę bo jestem ciekaw.
2020-11-27 19:53
Pierogi na Kaszubach pojawiły się wraz z napływem w 1920 ludności z wschodnich rubieży II RP. Przed pierwszą wojną nie jadano tu pierogów.
Na Mazurach pierogi zagościły dopiero po II drugiej wojnie wraz z praktycznie całą wymianą ludności - na tą z Kresów Wschodnich.
2020-11-27 21:10
Więc tym bardziej intrygują mnie te pierogi kętrzyńskie. Moja mama urodziła się po wojnie w Kętrzynie (tym mazurskim) i nigdy w życiu o takich pierogach nie słyszała, ja też nie.
2020-11-28 21:53
"Mego przyjaciela spotkała w Kartuzach przygoda, której morał jest bardzo ważny. W miejscu, w którym jadł, zadał pytanie o pierogi oznaczone wyróżnikiem "kaszubskie". Myślał, że w zgodzie z bogactwami regionu, będą to
"Mego przyjaciela spotkała w Kartuzach przygoda, której morał jest bardzo ważny. W miejscu, w którym jadł, zadał pytanie o pierogi oznaczone wyróżnikiem "kaszubskie". Myślał, że w zgodzie z bogactwami regionu, będą to sezonowe pierogi z truskawkami. Jakież było jego zdziwienie, gdy kelnerka oświadczyła, że to pierogi z kapusty, grzybów i mięsa. Pierwsze słyszę o takiej kombinacji, ale może to nowoczesna kuchnia fusion. Tylko, czy dla jej uwiarygodnienia potrzeba używać słowa "kaszubskie"?
Kolega, znawca kaszubskiej kultury, znawca regionu i języka (słowniki nie wspominają o pierogach) stwierdził, że nie ma pierogów kaszubskich. Na to pani kelnerka, z pełnym spokojem, że jeżeli w Przodkowie placek cygański może być plackiem przodkowskim, to i pierogi u niej mogą być kaszubskie."
Tak poza tym jest też pizza kaszubska z kabanosem i ogórkiem kiszonym.
Też jest kaszubska musztarda, kaszubski ser.
Nie wszystko co "kaszubskie" jest kaszubskie.
2020-11-27 13:47
mają mokry ręcznik toaletowy.
2020-11-28 20:57
Ale czytam wtedy tylko opinie i forum pod spodem... To dopiero kopalnia wiedzy i radości :-) :-)
2020-11-27 07:15
2020-11-27 10:44
wolontariusze bo nie rozumiesz, że dostawcą też chce z czegoś żyć, że kosztuje to czym przyjedzie i opakowanie też
2020-11-27 17:23
Zajmowała się klientem na miejscu, więc mogą roznosić jedzenie, chyba, że już na początku wszystkie kelnerki poszły na bruk
2020-11-28 09:25
Jeśli się zatrudnili na kelnerów/kelnerki to pracodawca nie może bez ich zgody zmienić formy pracy na latanie po mieście z jedzeniem. Zakładam oczywiście że mają roznosić na piechotę bo paliwo i amortyzacja samochodu to przynajmniej drugie tyle ile ten pracownik kosztuje.
2020-11-28 20:52
2020-11-27 10:08
Równie dobrze, jeżeli nie możesz przyjść do lokalu możesz zapłacić za dostawę. W każdej pracy każą szanować swój czas i pieniądze i o to efekty. Wszystko drożeje
2020-11-28 20:48
lokal oszczędza na zastawie, myciu, ogrzewaniu i oświetleniu oraz sprzątaniu lokalu
2020-11-27 10:32
2020-11-27 15:01
To może w związku z twoją "sytuacją" ktoś ma ci przyjść i ugotować? Nie masz czasu to wypada zapłacić, taka "sytuacja"
2020-11-27 13:50
Nie tłumacz swojego lenistwa "sytuacją". Chcesz dostać pod drzwi to płać. A nie wymagasz od kogośbpracy za darmo.
2020-11-27 13:31
Niestety dania na wynos nie smakują już tak dobrze jak podane w restauracji na miejscu. Cena dania taka sama. Czasem porcje mniejsze bo ogranicza opakowanie. Za dowóz i opakowanie płacę ja. Więc wychodzi drożej i bez przyjemności "wyjścia na miasto". Dziękuję, poczekam aż wszystko wróci do normy.
2020-11-27 13:20
Po co się ograniczać, w zasadzie to powinni ci zapłacić za to że zaszczyciłeś ich swoją osobą i pozwoliłeś podać sobie posiłek.
2020-11-27 12:36
Popieram w 100% przedmówcę !
2020-11-27 13:08
Bo jesteś takim samym dzbanem jak on.
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.