Opinie (29) 3 zablokowane

  • Brakuje na wstępie objaśnienia dla ateistów czym jest (8)

    karnawał

    • 17 19

    • Ja mam karnawał cały rok

      Po co się ograniczać?

      • 11 2

    • ateisci to chyba nie ochodza -bo to sprzeczne z ich filozofia ,no chyba ,ze "farbowani" ateisci

      • 5 4

    • a co to ma do rzeczy? Karnawał jest na wyłączność chrześcijan? (3)

      "może mieć dwojakie źródło pochodzenia. Jednego z nich można poszukiwać w Starożytnym Rzymie, w Saturnaliach, a zatem w święcie na cześć mitologicznego boga rolnictwa - Saturna... Drugie źródło karnawału znajduje się w początkach chrześcijaństwa, a zatem w epoce średniowiecza."

      • 12 4

      • Dla ateistów nie ma karnawału, tak jak i świąt BN (2)

        • 4 9

        • (1)

          Ateista może po prostu sam o sobie decydować. Nie potrzebuje do tego facetów w sukienkach, którzy mówią co dobre a co złe, kiedy ludzie mają się bawić a kiedy pościć.

          • 9 2

          • Nie popuść przy okazji

            Wszystko jedno!

            • 2 4

    • Ateiści nie wieżom w Boga bo som gupi:)

      • 1 5

    • To czasokres o pogańskich korzeniach,

      chrześcijanin nie powinien tego uznawać.

      • 7 0

  • (6)

    Faworki/chruściki tylko w wersji cienkiej jak papier, a nie takie grubaśne jak na zdjęciach... ;)

    • 30 1

    • no własnie, ale mało kto takie robi (5)

      • 6 0

      • (4)

        No wiem, niestety. Teraz to nawet jakieś takie okropne drożdżowe są w sklepach... Moja babcia takie cieniusie robiła, pomagałam jej jako dziecko. Były wspaniałe, chrupiące i delikatne... To se ne vrati...

        • 10 0

        • no to do roboty (3)

          wszystko można zrobić (prawie wszystko), tylko trzeba chcieć

          mój kuzyn tez tak jęczał, o babcia robiła placki sodowe (na wsi na płycie pieca opalanego drewnem)

          a ja zamiast jęczeć, jak to

          wszystko można zrobić (prawie wszystko), tylko trzeba chcieć

          mój kuzyn tez tak jęczał, o babcia robiła placki sodowe (na wsi na płycie pieca opalanego drewnem)

          a ja zamiast jęczeć, jak to chciałbym spróbować, zacząłem je po prostu robić, oczywiście w mieście i bez pieca - da się? da się...

          to samo z tzw. beretami, czyli eish baladi - wystarczy trochę pomyśleć i można wyprodukować dokładnie takie jak w Egipcie

          trzeba tylko chcieć

          • 5 1

          • (1)

            U mnie cała rodzina czeka na moje faworki. Zaczynam od rana, bo robię wiele porcji żeby wszyscy najedli się po uszy i żeby starczyło chociaż na 2 dni . Te sklepowe zawsze gorsze niż najsłabsze domowe wypieki hehe

            • 9 0

            • tak trzymać :O)

              • 4 0

          • Oczywiscie, że tak. Dlatego też czasami robię, ale czasami tez zwyczajnie nie mam czasu i mogłabym kupić. Robienie chruścików jest czasochłonne. Zawsze można też robić z tego ciasta pajączki lejąc je na rozgrzany tłuszcz, moja córka uwielbia, ja wolę chrusciki :)

            • 1 0

  • racuchy za tluste (1)

    • 10 7

    • Zabobony piszesz

      Wpisz to w przeglądarkę -
      Dietetyczne racuchy 200 kcal w porcji

      • 2 0

  • moja mama robiła chrust - i to było cos wspaniałego (1)

    przepis na ciasto pewnie taki sam, ale kwestia rozwałkowania zmienia wszystko

    chrust był cieniutki i przez to o wiele smaczniejszy

    jak ktoś robi, to niech spróbuje

    chciałem napisać

    przepis na ciasto pewnie taki sam, ale kwestia rozwałkowania zmienia wszystko

    chrust był cieniutki i przez to o wiele smaczniejszy

    jak ktoś robi, to niech spróbuje

    chciałem napisać grubość ciasta na pierogi, ale przypomniałem sobie, ze te też mama robiła cienkie, a zwykle wszyscy opieprzają się i robią grube, a to także zmienia smak

    powiedzmy, ze grubość mniej więcej jak we włoskich tortellini

    • 21 0

    • Im cieńsze tym lepsze. Ja walkuje beż przesady ale na grubość papieru dosłownie.

      • 4 1

  • Cen nie podają . Pewnie drogo że można z butów wyskoczyć . (1)

    Sama upiekę , będzie smaczniej i taniej .

    • 24 3

    • Najdrożej jest jak zwykle u pellowskiego no i na stacjach ORLEN które omijam szerokim łukiem

      • 7 3

  • Uwielbiam ciasto marchewkowe bez cukru (1)

    łatwe w przygotowaniu, smaczne,bez konserwantów i co najważniejsze całkowicie bez cukru.

    • 3 7

    • Fuj . Nie ma nic gorszego niż ciasto marchewkowe.

      • 5 7

  • Gdy widzę słodycze to kwiczę....

    • 6 1

  • Nie warto kupować chruścików w cukierniach. Są po prostu za grube, smakują jak nico. :-( Żeby dobre faworki zjeść trzeba samemu zrobić wg starych przepisów. Sama robię - polecam.

    • 10 1

  • Cyt "ciasto parzone odpiekane pod dyskiem crustilian (?) w środku cremeux mango i Chantilly" ? Że co? Pewnie cena tej miniaturki zwala z nóg. No cóż im bardziej skomplikowana nazwa tym drożej.

    • 11 1

  • Chrust czy faworek

    Chrust robi się z mąki, żółtek i śmietany.Wałkuje bardzo cienko.Na faworki trzeba mąkę, jajka, cukier, tłuszcz proszek do pieczenia

    • 2 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.