2021-01-21 08:29
karnawał
2021-01-21 09:29
Po co się ograniczać?
2021-01-21 09:33
2021-01-21 10:10
"może mieć dwojakie źródło pochodzenia. Jednego z nich można poszukiwać w Starożytnym Rzymie, w Saturnaliach, a zatem w święcie na cześć mitologicznego boga rolnictwa - Saturna... Drugie źródło karnawału znajduje się w początkach chrześcijaństwa, a zatem w epoce średniowiecza."
2021-01-21 10:33
2021-01-21 11:00
Ateista może po prostu sam o sobie decydować. Nie potrzebuje do tego facetów w sukienkach, którzy mówią co dobre a co złe, kiedy ludzie mają się bawić a kiedy pościć.
2021-01-21 12:42
Wszystko jedno!
2021-01-21 11:13
2021-01-21 11:32
chrześcijanin nie powinien tego uznawać.
2021-01-21 08:55
Faworki/chruściki tylko w wersji cienkiej jak papier, a nie takie grubaśne jak na zdjęciach... ;)
2021-01-21 10:01
2021-01-21 10:23
No wiem, niestety. Teraz to nawet jakieś takie okropne drożdżowe są w sklepach... Moja babcia takie cieniusie robiła, pomagałam jej jako dziecko. Były wspaniałe, chrupiące i delikatne... To se ne vrati...
2021-01-21 11:32
wszystko można zrobić (prawie wszystko), tylko trzeba chcieć
mój kuzyn tez tak jęczał, o babcia robiła placki sodowe (na wsi na płycie pieca opalanego drewnem)
a ja zamiast jęczeć, jak to
wszystko można zrobić (prawie wszystko), tylko trzeba chcieć
mój kuzyn tez tak jęczał, o babcia robiła placki sodowe (na wsi na płycie pieca opalanego drewnem)
a ja zamiast jęczeć, jak to chciałbym spróbować, zacząłem je po prostu robić, oczywiście w mieście i bez pieca - da się? da się...
to samo z tzw. beretami, czyli eish baladi - wystarczy trochę pomyśleć i można wyprodukować dokładnie takie jak w Egipcie
trzeba tylko chcieć
2021-01-21 12:15
U mnie cała rodzina czeka na moje faworki. Zaczynam od rana, bo robię wiele porcji żeby wszyscy najedli się po uszy i żeby starczyło chociaż na 2 dni . Te sklepowe zawsze gorsze niż najsłabsze domowe wypieki hehe
2021-01-21 15:04
2021-01-21 21:53
Oczywiscie, że tak. Dlatego też czasami robię, ale czasami tez zwyczajnie nie mam czasu i mogłabym kupić. Robienie chruścików jest czasochłonne. Zawsze można też robić z tego ciasta pajączki lejąc je na rozgrzany tłuszcz, moja córka uwielbia, ja wolę chrusciki :)
2021-01-21 09:33
2021-01-21 10:42
Wpisz to w przeglądarkę -
Dietetyczne racuchy 200 kcal w porcji
2021-01-21 10:00
przepis na ciasto pewnie taki sam, ale kwestia rozwałkowania zmienia wszystko
chrust był cieniutki i przez to o wiele smaczniejszy
jak ktoś robi, to niech spróbuje
chciałem napisać
przepis na ciasto pewnie taki sam, ale kwestia rozwałkowania zmienia wszystko
chrust był cieniutki i przez to o wiele smaczniejszy
jak ktoś robi, to niech spróbuje
chciałem napisać grubość ciasta na pierogi, ale przypomniałem sobie, ze te też mama robiła cienkie, a zwykle wszyscy opieprzają się i robią grube, a to także zmienia smak
powiedzmy, ze grubość mniej więcej jak we włoskich tortellini
2021-01-21 12:18
Im cieńsze tym lepsze. Ja walkuje beż przesady ale na grubość papieru dosłownie.
2021-01-21 10:06
Sama upiekę , będzie smaczniej i taniej .
2021-01-21 10:51
2021-01-21 11:10
łatwe w przygotowaniu, smaczne,bez konserwantów i co najważniejsze całkowicie bez cukru.
2021-01-21 11:23
2021-01-21 11:28
2021-01-21 12:08
Nie warto kupować chruścików w cukierniach. Są po prostu za grube, smakują jak nico. :-( Żeby dobre faworki zjeść trzeba samemu zrobić wg starych przepisów. Sama robię - polecam.
2021-01-21 12:16
Cyt "ciasto parzone odpiekane pod dyskiem crustilian (?) w środku cremeux mango i Chantilly" ? Że co? Pewnie cena tej miniaturki zwala z nóg. No cóż im bardziej skomplikowana nazwa tym drożej.
2021-01-21 20:02
Chrust robi się z mąki, żółtek i śmietany.Wałkuje bardzo cienko.Na faworki trzeba mąkę, jajka, cukier, tłuszcz proszek do pieczenia
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.