2019-01-30 10:16
Bistro Barolo to bylaby dobra nazwa.
2019-01-31 07:58
Ratuj
2019-01-30 13:04
2019-01-30 14:05
Degustacja była wspaniała. Piękne wina, świetnie dobrane do potraw. Prowadzenie profesjonalne, ale bez napinki. Brawo Panowie!
2019-01-30 17:20
Mogą byc pakowane w plastikowe butelki albo kartoniki, zawsze łączy je ten niepowtarzalny smak siareczki
2019-01-30 19:13
nasze krajowe wina są wyśmienite, wystarczy kupić wino z winnicy płochockich jeśli ma się pieniądze oczywiście.
2019-01-30 14:44
Jak na 150 zł ceny to zaiste zacny produkt ;)
2019-01-30 23:20
150 zł za taką degustację to naprawdę rozsądna cena.
2019-01-30 15:13
już dobrze?
2019-01-30 15:34
choćby brasato al barolo, a może nawet bagna cauda czy fritto misto (z czekoladą!), co do innych elementów degustacji, to dobrze byłoby także zachować strukturę włoskiej kuchni (bo degustować wino można bez niczego), czyli antipasto, primo, secondo, piatto formaggi, no i koniecznie deser z espresso
2019-01-30 16:16
Dania skomponowaliśmy tak by pasowały smakowo do lampki która wtedy była degustowana
2019-01-30 18:03
to nawet lampki były konsumowane?
2019-01-30 18:07
więc chyba raczej kieliszek
2019-01-31 09:42
o tym, że warto, promując wina z regionu, używać także kuchni tego regionu, bo te rzeczy są powiązane -
przecież można było zrobić degustację win BEZ jedzenia (i zwykle tak się robi)
2019-01-30 16:42
Fritto misto ( a inaczej ) "frittura mista" to zazwyczaj owoce morza .
Wydaje mi się ,że do Barolo pasowałyby jak pięść do oka , zresztą tak samo do piatto fromaggi.
Barolo to specyficzne , ciężkie i
Fritto misto ( a inaczej ) "frittura mista" to zazwyczaj owoce morza .
Wydaje mi się ,że do Barolo pasowałyby jak pięść do oka , zresztą tak samo do piatto fromaggi.
Barolo to specyficzne , ciężkie i wyraziste wino ( moim zdaniem przereklamowane ) i do tego typu wina zestaw potraw był jak najbardziej prawidłowy.
Jest tyle wspaniałych win z Włoch zarówno bianco jak i rosso czemu wybraliście akurat takie wino dla początkujących koneserów wina, dźwięczna nazwa ?
Dobre Barolo kosztuje sporo pieniędzy a średnie jest po prostu słabe .
2019-01-30 18:38
fritto misto alla piemontese to akurat mięsa (choć nie tylko) a nie ryba, jako takie są 'cieżkie'
tak wiem ryba - białe a mięso czerwone - takie podejście do wyboru win jest akurat charakterystyczne dla
fritto misto alla piemontese to akurat mięsa (choć nie tylko) a nie ryba, jako takie są 'cieżkie'
tak wiem ryba - białe a mięso czerwone - takie podejście do wyboru win jest akurat charakterystyczne dla Europy Wschodniej
co do serów - jak powinieneś wiedzieć bywają bardzo różne (a z pośród kilkuset włoskich i co najmniej kilkudziesięciu w Piemoncie jest z czego wybierać) - tak więc z tą pięścią to trochę się pospieszyłeś
niemniej ja pisałem o czymś innym - skoro wino włoskie, to może już róbmy w całości włoski klimat, bo to coś więcej niż wino, to styl życia
niedawno ktoś pisał o risotto i proponował wina - ANI jednego włoskiego....
co do cen win - jest to efekt marketingu a nie wyznacznik jakości - oczywiście zwykle się pokrywa (po to jest marketing by wyciągać maks korzyści), niemniej można kupić dobre wino w niskiej cenie, a barolo jest sprzedawane jako drogie (lub stosunkowo drogie) bez wyjątku, nie ma taniego barolo
2019-01-30 19:07
Nasza grochówka, bigos i pierogi
2019-01-30 19:38
Nie będziemy się licytować.
Aby poznać Włochy tzn. ich tradycję , kulturę , wina , jedzenie itd. trzeba tam mieszkać przez dłuższy czas .
Wyjazd na wycieczkę raz czy dwa razy do roku nic nie da.
Tak jak
Nie będziemy się licytować.
Aby poznać Włochy tzn. ich tradycję , kulturę , wina , jedzenie itd. trzeba tam mieszkać przez dłuższy czas .
Wyjazd na wycieczkę raz czy dwa razy do roku nic nie da.
Tak jak pisałem wcześniej Barolo trzeba umieć pić i lubić tak ciężkie wino.
Mi osobiście nie pasuje do końca ten smak i jak miałbym robić jakiś event w oparciu o ciężkie ale doskonałe wino wybrałbym raczej Amarone della Valpolicella .
NIe wiem co chcesz powiedzieć o przyzwyczajeniach w Europie Wsch. ale do mięs również pija się wina białe np. do kaczki, gęsi czy kurczaka.
Długo można by pisać ...
2019-01-30 20:58
bo ja mieszkałem wystarczająco długo, wystarczająco intensywnie i na tyle dobrze by wiedzieć co to jest fritto misto - o czym ty nie masz jak to udowodniłeś minimalnego pojęcia
więc....
2019-01-31 14:40
Włochy nie kończą się na Piemonte , tak jak to jest w twoim przypadku.
I dotyczy to jedzenia jak i win.
2019-01-30 15:37
widać, że to smakosze i znawcy wina
2019-01-30 15:46
Nasłonecznione kartofliska...
2019-01-30 16:08
...mam bardzo bogate doświadczenie w tej dziedzinie
2019-01-30 16:42
Super goście :)
2019-01-30 16:48
nie winna być pisana z dużej litery?
2019-01-30 23:13
Nie.
2019-01-31 09:44
jako ogólna nazwa barolo ale jako konkretne produkty są już z dużej
2019-01-31 09:57
Nie. Spróbuję Panią nauczyć na przykładach:
1. Słyszałem od mechanika, że model Corolla jest niemal bezawaryjny.
2. Pojechałem do lekarza corollą.
2019-02-03 07:56
Nie "z dużej ",a "dużą " literą. A najlepiej "wielką ".
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.