2016-07-28 10:10
ten zachwyt wynika z braku podstawowej kulinarnej wiedzy. Kowalski przecież nie robi tatara z sarny z orzechami piniowymi prosto z Włoch. Czy może turbot sous vide z posypką z orzechów włoskich i puree z kurek. Prawda
ten zachwyt wynika z braku podstawowej kulinarnej wiedzy. Kowalski przecież nie robi tatara z sarny z orzechami piniowymi prosto z Włoch. Czy może turbot sous vide z posypką z orzechów włoskich i puree z kurek. Prawda jest taka, że ludzie tak nie gotują i nie wiedzą czego się spodziewać. Są to owszem drogie składniki ale nie przekłada się to wszystko na doznania smakowe.
2016-07-28 10:22
czy pierś z kurczaka z kalafiorem i bułką tartą na maśle. To jest prawdziwa kuchnia a nie tam rybki czy mięso gotowane w prezerwatywach. Serio za 195 zł można całą rodzinę wykarmić i napoić :)
2016-07-28 20:59
są ziemniaki z parnika. Na zdrowie i smacznego.
2016-07-28 10:32
uwierzcie mi - jedyne co tam było świetne to woda i chleb :)
2016-07-28 11:20
Bochenek kosztuje tam 120 zeta
2016-08-02 10:47
a woda po 50 zł za 0,2 l
2016-07-28 10:52
Zgadzam się, że ludzie tak nie gotują, ale nie wynika to raczej z braku podstawowej kulinarnej wiedzy (tą można nabyć w minimalnym i dość kulawym stopniu choćby czytając np. blogi kulinarne), a raczej z braku chęci
Zgadzam się, że ludzie tak nie gotują, ale nie wynika to raczej z braku podstawowej kulinarnej wiedzy (tą można nabyć w minimalnym i dość kulawym stopniu choćby czytając np. blogi kulinarne), a raczej z braku chęci poświęcania na to czasu (trzeba się trochę douczyć, poszukać i kupić składniki, przygotować - trudno na to znaleźć czas jeśli ma się inne obowiązki, a nie jest się pasjonatem "pichcenia"). Dla pasjonatów to żaden problem, ale dla tzw. "szarych" ludzi strata czasu i ryzyko, że zepsują danie. To już wolę raz na jakiś czas zapłacić (czy wręcz przepłacić jeśli policzyć wg tego co napisałeś) i spokojnie sobie smakować. Duże ryzyko, że nawet mogę nie docenić dania, moje ryzyko, to zostawiam pasjonatom.
2016-07-28 12:20
Widać, że masz twardy i zdecydowany charakter.
2016-07-28 15:13
2016-07-28 15:41
przekonywać. Sam gotuję wykwintne dania i znam się na kuchni. Ale uważam, że te dania są przereklamowane - that is
2016-07-28 20:56
co za kraj
2016-07-29 06:38
Rownież gorąco polecam!! Prostota i piękno na talerzu, a smaki tak nieziemskie, ze efekt wow murowany!
2016-07-28 10:20
kiedy sprzątała lodówkę z resztek jedzenia - i wtedy też łączyła ze sobą różne składniki i nikt do końca nie wiedział co dostanie do jedzenia.
Ona robiła menu degustacyjne zanim to stało się modne
2016-07-28 10:23
Dlatego twoja mama jest mistrzem kuchni. Bo po pierwsze nie marnuje składników *(szanuje pieniądz) a po drugie potrafi zrobić danie ze wszystkiego.
2016-07-28 10:51
Jak szanujesz pieniądz to kupujesz tyle ile trzeba a nie potem na siłę wymyślanie dań z produktów na granicy ważności i resztek z lodówki.
2016-07-28 10:56
Masz dzieci? Widać, że nie, bo one potrafią jednego dnia zjeść pełen talerz i dokładkę, a innego pół porcji. Ja nie mam jednak zamiaru zmuszać ich do jedzenia (pod warunkiem, że nie jest to stan permanentny), a z drugiej strony ryzykować, że zabraknie i ma chodzić głodne.
2016-07-28 11:16
i następnego dnia robisz mu z tego inne danie ?
Może kompot ?
2016-07-28 11:18
Tak, zostawiam. Następnego dnia ja to zjem.
2016-07-28 11:37
a czasami nawet po tygodniu
2016-07-28 11:40
Ja zjem następnego dnia, ale Tobie nie bronię zjeść po tygodniu.
2016-07-28 17:49
Czasem w tym szarym gąszczu negatywnych komentarzy pojawia się takie słoneczko :) BRAWO!
2016-07-28 10:21
Kup drogie produkty , nazwij dziwacznie , na talerzu połóż niewiele nażnij sosem , przyozdób kwiatkiem i pełne wykwintne danie , najlepiej okras wszystko mrożonym żabim skrzekiem w spraju
2016-07-28 10:49
To oczywista bzdura wymyślona przez restauratorów aby wepchnąć komuś butelkę do rachunku.
2016-07-29 08:07
Dokładnie, najlepiej smakować potrawy popijając zwykłą wodą.
2016-07-28 11:02
Bo to są dania dla Smarfondebili , którzy zamiast jeść jedzenie to robią jedzeniu foty - skrajne odmóżdżenie i dowód na LEMING 100% !!!
2016-07-28 11:18
Kup tanie produkty , nazwij dziwacznie , na talerzu połóż bardzo niewiele maźnij sosem , przyozdób kwiatkiem i pełne wykwintne danie , najlepiej okras wszystko mrożonym majonezem w spraju
i skasuj minimum 65 pln
2016-07-28 11:26
Czemu nie, jeśli jest ktoś gotowy tyle za to zapłacić, na tym polega biznes. Wystarczy, że coś jest modne, w odpowiedniej chwili wyczaisz rynek i kasa leci. Coś na kształt słynnych modnych "mebli" z europalet (przebitka setki złotych do maksymalnie kilkudziesięciu).
2016-07-28 12:24
Wyczuwam prawdziwego człowieka biznesu. Szacun.
2016-07-28 14:41
prosta zasada - dowiedz się czego ludzie chcą a potem im to daj. Najlepiej wychodzi się na nabijaniu hipsterów na kasę - ci dla mody wszystko zrobią nawet szafę z kartonu za 4 tysiące kupią
2016-07-28 14:51
Szok, jak na to wpadłeś?
Od razu widać, że nigdy nie próbowałeś sprzedać "szafy z kartonu" hipsterom.
2016-07-28 15:29
Bo na razie im sprzedaje co innego. Teraz jest modna histerska rosyjska ruletka: rozdajesz (sprzedajesz) hipsterom ciasteczka i uwaga, na tym polega ta jazda po bandzie, bo w jednym z nich, tak, tak, to nie żart, jest gluten. Wiesz jakie mają miny, to przerażenie w oczach!
2016-07-29 08:34
Sami jasnowidze tutaj. "Nie byłem, ale swoje wiem."
2016-07-28 15:42
bez kitu... i mają pełno jeleni nie tylko na talerzu ale przy wyjściu po opłaceniu rachunku
2016-07-28 10:55
..bylem kilka razy na kolacji z wyborem malych porcji dan restauracji - ale poza granicami naszego kraju.. i bardzo sobie to chwalilem, szczegolnie, ze jesli porcji bylo 10 to z kolacji wychodzi sie nie dosc, ze
..bylem kilka razy na kolacji z wyborem malych porcji dan restauracji - ale poza granicami naszego kraju.. i bardzo sobie to chwalilem, szczegolnie, ze jesli porcji bylo 10 to z kolacji wychodzi sie nie dosc, ze zakreconym od smakow, to jeszcze porzadnie najedzonym. Zaznaczam, ze w Polsce na czyms takim jak kolacje degustacyjne nie bylem - ale z tego artykulu, ze sprawozdan znajomych i znajomosci polskiej gastronomii - zakaldam, ze nie bede. To zerowanie na pseudo wielbicielach kuchni ktorzy gotowi sa zaplacic krocie byle na fejsie pochwalic sie, ze byli (a friends sie z nich smieja, ze takie naiwniaki)..
2016-07-28 11:42
Foto ukazuje klientów restauracji?
2016-07-28 11:59
Podoba mi sie gdy menu degustacyjne prezentuje kartę restauracji- taki chwyt zrobiło Tugether z Sopotu po wprowadzeniu nowych dań. Mogliśmy spróbować wszystkich dan za jednym razem.
2016-07-28 23:49
Monia ty juz swojego nazwiska nie umiesz napisac?
2016-07-29 12:18
Tugether ogolnie jest spoko.
2016-07-28 12:40
2016-07-28 15:40
to się wciąga nosem
2016-07-28 23:49
to sie w ucho wsadza!
2016-07-28 13:00
podobnie jak większość moich sąsiadów i znajomych.... akurat ja nie szukam filozofii w tym co mam zamiar wepchać do brzucha. Chociaż po tym co zobaczyłem na zdjęciach to można rozwolnienia dostać.
Co jadłeś? A nic
podobnie jak większość moich sąsiadów i znajomych.... akurat ja nie szukam filozofii w tym co mam zamiar wepchać do brzucha. Chociaż po tym co zobaczyłem na zdjęciach to można rozwolnienia dostać.
Co jadłeś? A nic tam, ogórka kiszonego z czekoladą. Za 50 dych.
Nie potrafię wyzbyć się swojej miłości do kiełbaski z grilla popychanej piwskiem z biedry:)
2016-07-28 15:33
jesteś po prostu ograniczony w rozwijaniu umiejętności kulinarnych. To nie jest prostactwo. Po prostu tego nie lubisz i tyle. Prostactwo robi grilla nad jeziorem i zostawia śmieci po sobie - to jest prostactwo.
2016-07-28 23:17
Nie jesteś prostakiem - jesteś Polakiem
2016-08-02 10:51
albo raczej - cebulakiem
2016-07-31 23:07
Tylko po co ten komentarz? Ty lubisz to inni co innego.
2016-07-28 14:10
Polecam cudowne smaki !super obsługa i świetnie podane .
2016-07-28 15:39
ten z matrixa ? po piguje ?
2016-07-28 18:43
..bylam, nie podobalo mi sie i nie smakowalo mi.
2016-07-28 19:52
Mialam pecha, bo mi podali wszystko przesolone😂
2016-07-28 22:57
nigdy nie zapomne lektorki:
"...i jeszcze niewielki kawalek rzodkiewki..."
To byl niesmaczny zart, zeby w ogole wspominac ze w daniu jest fragment rzodkiewki wielkosci 1/10 jednogroszowki.
2016-07-28 14:40
Ponieważ uwielbiam odwiedzanie nowych restauracji, cenię sobie możliwość wyboru menu degustacyjnego. Dzięki niemu, mogę podczas jednej wizyty przekonać się, z czym mam do czynienia. Takie menu często pokazuje charakter i
Ponieważ uwielbiam odwiedzanie nowych restauracji, cenię sobie możliwość wyboru menu degustacyjnego. Dzięki niemu, mogę podczas jednej wizyty przekonać się, z czym mam do czynienia. Takie menu często pokazuje charakter i punkt widzenia szefa kuchni oraz obnaża jego doświadczenie. Czasami dania nie są niedopracowane, a po prostu nie trafiają w nasz gust. Dzięki takiemu menu degustacyjnemu, mamy pewność, że poznaliśmy dobrze filozofię szefa. Nie ma tego ryzyka, co przy klasycznych porcjach - jednego razu jedliśmy świetną potrawę, a następnego trafiło się coś, co zmieniło nasze wyobrażenie o lokalu o 180 st. , tym samym powodując większy zawód.
Nie mówiąc już o oczywistych atutach - skosztowanie kilku różnych kompozycji jest o wiele ciekawsze i przyjemniejsze, niż jedna kompozycja, której jedzenie jest monotonne i nie ekscytuje.
Myślę, że nasze społeczeństwo wyrobiłoby sobie "nawyk smakosza", gdyby oferty degustacyjne były bardziej przystępne cenowo. Zrobienie dobrego dania kosztuje, bo kosztują składniki i doświadczenie kucharzy, ale często łapię się na tym, że koszt jednego dania w ofercie degustacyjnej kosztuje tyle samo, co jedna porcja "klasyczna". Często więc wiele osób nie może sobie pozwolić na "smakowanie" wielu potraw, bo jest to relatywnie droższe niż standardowy posiłek w restauracji (piszę cały czas o lokalach z tego samego "poziomu jakościowego").
Myślę, że można nad tym popracować, bo np. Sztuczka pokazała że można. W ofercie lunchowej 4-daniowa degustacja to koszt raptem 50 zł - tyle co jedno klasyczne danie w wielu lokalach. 65 zł za takie menu z kieliszkiem świetnej jakości wina - taka oferta zachęca do degustacji.
2016-07-28 18:46
..rany boskie, ile ci placili zeby to napisac..? Tak oczywiste, za az niesmaczne.
2016-07-31 23:09
2016-08-01 08:42
Ja również jestem prostym człowiekiem, wierzę w czary i zabobony.
2016-08-01 20:55
Niech żyje nam
Prezes naszego klubu
Nieeeeeeech żyyyyyyjeeeeeee naaaaaaaaaaaaaaam!
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.