Opinie (59) ponad 10 zablokowanych

  • Na Sw Marcina dobra jest gęsina tylko nie kaczyna (4)

    Ludzie dość szybko wybierają zamienniki w kuchni idąc w kaczkę prosta zwykła i słaba niż gęś która nakrywa ja czapka. Ludzie więcej odwagi już dawno kaczka jest niemodna . Zjesz raz gęś kaczki nigdy nie wybierzesz :)

    • 22 23

    • Gęsina w zasadzie najbardziej mi smakuje jako farsz do pierogów.

      Z boczkiem i czerowną cebulką. Czasami dodaję jej do rosołu.

      A z kaczki? Poza rosołem, najfaniej ją wykorzystać w ragu.

      • 1 3

    • Uwielbiam oba ptaki

      Z lekkim wskazaniem na kaczkę i pierś pieczoną tak, by pozostała lekko krwista.

      A do kaczki czerwona kapusta z rodzynkami, odsmażana na, a jakże, gęsim smalcu.

      • 2 1

    • Jedzenie kaczek jest niepoprawne politycznie.

      • 1 1

    • "...kaczki nigdy nie wybierzesz :)"

      Mam nadzieję!. Ja NIGDY nie wybierałem kaczki.

      • 1 1

  • Gęsina za rok będzie luksusem i rarytasem.

    • 12 7

  • Kogo teraz stac na ges (5)

    • 32 17

    • Mnie. Kupiłem 3 za 4 stówki. (1)

      Coś ci nie pasi?

      • 5 12

      • To zostalo ci pewnie z 1200zl do konca mc

        • 12 4

    • (1)

      Piersi z gęsi w lidlu 19 zł kg

      • 9 3

      • Z kaczki

        • 1 3

    • zmień pracę, weź kredyt

      • 2 3

  • (2)

    Trochę to nachalne. Myśle ze do tej pory w 95% polskich domów na 11 listopada nikt nie jadał gęsiny. Dobry marketing i nic więcej. A jak chcecie być tradycyjni to proponuje obone bo to jadali nasi dziadkowie na Kaszubach :)

    • 33 16

    • Co to jest obona?

      • 3 1

    • Moja rodzina i przodkowie jadali gęsinę bo zwyczajnie miało się na działce małe stadkonj tak większość prawdziwych kaszubow miała...Póki co mamy jeszcze zielono i wg mnie jeszcze nie najlepszy czas na ges z naturalnej hodowli jk ta sklepowa to na paszach...nie jadam.

      • 2 0

  • Pierogi z Brovarni są pyszne (2)

    Wczoraj jadlam pierogi z gęsiną z Brovarni i wierzcie są naprawde fantastyczne !

    • 4 30

    • Tercia

      Te trzy pierogi nawet 1/10kiszki nie zapełniło.

      • 7 1

    • Po pracy szef pozwala Wam zjeść w knajpie? Fajnie.

      • 6 0

  • Co ma dzień św Marcina wspólnego z Trójmiastem? (5)

    O ile wiem - to święto obchodzone głównie w Poznaniu, w Wielkopolsce od 1993 roku

    • 38 9

    • Do 45tego bardzo popularna na pomorzu, tak jak w północnych Niemczech. (3)

      Potem przybyli tu ludzie od bigosa. Taka prawda.

      • 9 1

      • Masz cos do bigosu? (1)

        Bigos akurat jest dzennie polska potrawa, jeszcze bardziej tradycyjna niz pierogi.
        Wiec nie wyjezdzaj z gesia, ktora od moze 100-150 lat stala sie "polska potrawa"

        • 5 4

        • Samo słowo "bigos" jest z niemieckiego.

          • 1 2

      • co ty możesz wiedzieć o bigosie

        • 1 0

    • Tyle samo wspólnego co helołin w Polsce

      • 4 0

  • (1)

    Wolałbym dobrego węgorza. Mmmm uwielbiam.

    • 18 9

    • Wegorz

      Węgorz w galarecie
      Węgorz w ręku galareta na poscieli

      • 1 1

  • Rogala zjem. Za gęś podziękuję.

    • 12 16

  • wspaniała gęsina (3)

    Szanowni Państwo
    Rocznie moja rodzina zjada 10-12 gęsi. Ale wszystkie są od gospodarzy z Kaszub. Należy gęś piec w całości posypaną solą pieprzem i dużą ilością majeranku,dodać czosnek , a w srodku słodkie jabłka

    Szanowni Państwo
    Rocznie moja rodzina zjada 10-12 gęsi. Ale wszystkie są od gospodarzy z Kaszub. Należy gęś piec w całości posypaną solą pieprzem i dużą ilością majeranku,dodać czosnek , a w srodku słodkie jabłka posypane cynamonem.Na dno brytfanny proszę wlać kubek wody. Reszta tłuszczu wytopi się z gęsi.Temperatura pieczenia 180-190 stopni. Czas 3,5 - 4,5 godz. Po ok 3 godzinach proszę podlać gęś szklanką piwa. Drugi sposób to rozbieramy gęś , pieczemy najlepsze części , a na korpusie gotujemy znakomity krupnik na gęsinie. Proszę spróbować i smacznego.Proszę pamiętać , że gęś jest upieczona , kiedy mięso rozpływa się w ustach.

    • 48 4

    • Mięso (1)

      Brzydko pachnie i posmak dziczyzny. Fu

      • 4 22

      • Zmień bieliznę i weź prysznic.

        • 13 2

    • Dzięki za przepis :) Gęś upieczona w domu jest fantastyczna!

      • 1 0

  • Barbarzyństwo i ciemnota...biedne gęsi. Ale juz niedługo bo postępu i nowego ladu nic nie zatrzyma! (2)

    • 7 44

    • Spurek?

      • 3 1

    • Tysiące lat rozwoju i dobrobytu ludzkości

      oparte na ciemnocie i barbarzyństwie? Gratuluję ignorancji.

      • 1 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.