2020-11-08 08:43
Ludzie dość szybko wybierają zamienniki w kuchni idąc w kaczkę prosta zwykła i słaba niż gęś która nakrywa ja czapka. Ludzie więcej odwagi już dawno kaczka jest niemodna . Zjesz raz gęś kaczki nigdy nie wybierzesz :)
2020-11-08 18:36
Z boczkiem i czerowną cebulką. Czasami dodaję jej do rosołu.
A z kaczki? Poza rosołem, najfaniej ją wykorzystać w ragu.
2020-11-08 18:46
Z lekkim wskazaniem na kaczkę i pierś pieczoną tak, by pozostała lekko krwista.
A do kaczki czerwona kapusta z rodzynkami, odsmażana na, a jakże, gęsim smalcu.
2020-11-10 09:20
Jedzenie kaczek jest niepoprawne politycznie.
2020-11-10 14:07
Mam nadzieję!. Ja NIGDY nie wybierałem kaczki.
2020-11-08 08:53
Gęsina za rok będzie luksusem i rarytasem.
2020-11-08 10:11
2020-11-08 11:44
Coś ci nie pasi?
2020-11-08 12:31
2020-11-08 17:09
Piersi z gęsi w lidlu 19 zł kg
2020-11-09 06:13
Z kaczki
2020-11-09 06:13
2020-11-08 10:22
Trochę to nachalne. Myśle ze do tej pory w 95% polskich domów na 11 listopada nikt nie jadał gęsiny. Dobry marketing i nic więcej. A jak chcecie być tradycyjni to proponuje obone bo to jadali nasi dziadkowie na Kaszubach :)
2020-11-08 14:29
Co to jest obona?
2020-11-08 21:04
Moja rodzina i przodkowie jadali gęsinę bo zwyczajnie miało się na działce małe stadkonj tak większość prawdziwych kaszubow miała...Póki co mamy jeszcze zielono i wg mnie jeszcze nie najlepszy czas na ges z naturalnej hodowli jk ta sklepowa to na paszach...nie jadam.
2020-11-08 10:23
Wczoraj jadlam pierogi z gęsiną z Brovarni i wierzcie są naprawde fantastyczne !
2020-11-08 16:33
Te trzy pierogi nawet 1/10kiszki nie zapełniło.
2020-11-08 21:53
2020-11-08 11:18
O ile wiem - to święto obchodzone głównie w Poznaniu, w Wielkopolsce od 1993 roku
2020-11-08 18:44
Potem przybyli tu ludzie od bigosa. Taka prawda.
2020-11-08 19:10
Bigos akurat jest dzennie polska potrawa, jeszcze bardziej tradycyjna niz pierogi.
Wiec nie wyjezdzaj z gesia, ktora od moze 100-150 lat stala sie "polska potrawa"
2020-11-09 06:59
Samo słowo "bigos" jest z niemieckiego.
2020-11-10 09:25
2020-11-09 06:15
2020-11-08 12:16
Wolałbym dobrego węgorza. Mmmm uwielbiam.
2020-11-09 15:05
Węgorz w galarecie
Węgorz w ręku galareta na poscieli
2020-11-08 12:48
Rogala zjem. Za gęś podziękuję.
2020-11-08 15:39
Szanowni Państwo
Rocznie moja rodzina zjada 10-12 gęsi. Ale wszystkie są od gospodarzy z Kaszub. Należy gęś piec w całości posypaną solą pieprzem i dużą ilością majeranku,dodać czosnek , a w srodku słodkie jabłka
Szanowni Państwo
Rocznie moja rodzina zjada 10-12 gęsi. Ale wszystkie są od gospodarzy z Kaszub. Należy gęś piec w całości posypaną solą pieprzem i dużą ilością majeranku,dodać czosnek , a w srodku słodkie jabłka posypane cynamonem.Na dno brytfanny proszę wlać kubek wody. Reszta tłuszczu wytopi się z gęsi.Temperatura pieczenia 180-190 stopni. Czas 3,5 - 4,5 godz. Po ok 3 godzinach proszę podlać gęś szklanką piwa. Drugi sposób to rozbieramy gęś , pieczemy najlepsze części , a na korpusie gotujemy znakomity krupnik na gęsinie. Proszę spróbować i smacznego.Proszę pamiętać , że gęś jest upieczona , kiedy mięso rozpływa się w ustach.
2020-11-08 16:34
Brzydko pachnie i posmak dziczyzny. Fu
2020-11-08 18:40
2020-11-10 14:23
Dzięki za przepis :) Gęś upieczona w domu jest fantastyczna!
2020-11-08 17:24
2020-11-08 19:21
Spurek?
2020-11-10 12:34
oparte na ciemnocie i barbarzyństwie? Gratuluję ignorancji.
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.