Dodaj opinię

Opinie (178) ponad 20 zablokowanych

  • Gdańsk Wrzeszcz (21)
    "Eskimo" .na ul. Wyspiańskiego w Gdańsku działa o 1947 to wystarczy na Nr 1.
    11 miesięcy
    • Jednoznacznie się z tym zgadzam, dla tych co cenią historyczny smak i prawdziwe rzemiosło produkcji lodów, od czasów kiedy nie było automatów do produkcji, i pewnie dalej tam się wykorzystuje techniki starej szkoły.
      Ann
      11 miesięcy
      • Czy można zgadzać się dwuznacznie? (1)
        Chyba miało być bezapelacyjnie lub jednogłośnie.
        A w ręcznie robione lody nie uwierzę, chyba że gałka powyżej 6 złotych.
        Receptura może być i tradycyjna ale wątpię by ktoś tam siedział że szpikulcem i ręcznie kruszył lód by wymieszać go że śmietanką i dodatkami.
        11 miesięcy
        • Aaa?
          a czy można zgadzać się dwugłośnie lub apelacyjnie? Dlaczego mam zastanawiać się czy można czegoś nie robić skoro pisze że zgadzam się jednoznacznie i koniec.
          Autor nieznany
          11 miesięcy
    • Ciekawa nazwa na lodziarnię (1)
      I odważna Kulki ...
      11 miesięcy
    • Raz w życiu wyrzuciłam lody do śmietnika.
      Było to właśnie Eskimo. Żaden z 4 różnych smaków nie nadawał się do jedzenia.
      Olga
      11 miesięcy
    • Co z tego że działa od 1947r., jak tak wodnistych lodów to już dawno nie jedliśmy. Może kiedyś były super, teraz niestety daleko im do dobrych lodów. Szkoda
      mmm
      11 miesięcy
      • tak bo dobere lody (3)
        to muszą być tłuste i słodke. Kupcie se grycana czy magnum. Będziecie zachwyceni.
        11 miesięcy
        • A co złego w Grycanie? Smaczne i wiele smaków.
          11 miesięcy
          • Za tłuste i za słodkie
            Po prostu.
            11 miesięcy
          • W Grycanie najlepszy to jest rozmiar łychy do lodów. Następny w gradacji to już tylko naparstek. Na południu Europy jak dostałem kulkę loda, to myślałem, że to porcja obiadowa. Jakoś tam nikt nie sknerzy dzieląc z klientem się smakołykami.
            11 miesięcy
      • Lody równe
        Tym z Gebrauda z Budapesztu czy Romano z Bergamo. To nie jest woda, zmrożona woda to prosty lód jak w drinku. A tu puszyste , piękne lody. Trzy miejsca na świecie i genialne lody. One nie są rozwodnione.
        Ladidadi
        11 miesięcy
    • Moja mama jak była mala jadla te lody, potem zabierala nas, dziadek w termosie nosil a teraz moje corki te lody wcinaja i to najlepsze lody jakie sa!
      meg
      11 miesięcy
      • Moja mama też przynosiła nam te lody w termosie. Były przepyszne. Teraz się nie wypowiem, bo od kilkudziesięciu lat tam nie jadłem. Calipsiaki na plaży też były super.
        11 miesięcy
    • PRLowski smak nie znaczy dobry
      11 miesięcy
    • Eskimos (2)
      tak pierwotnie nazywała się lodziarnia , gdy powstał eskimo to już tylko cień poprzednich smaków.
      łasuch
      11 miesięcy
      • Bzdury gadasz g***iarzu.Eskimos to lodziarnia ktora byla obok tzn na targowisku we Wrzeszczu w budynku w ktorym nie dawno byl tzw.Mordor czyli taka pijalnia.Natomiast Eskimo to jest tam dalej tez na ul.Wyspianskiego i jest do dzis.Wiec jak nie znasz historii Wrzeszcza to milcz
        11 miesięcy
        • To Ty piszesz bzdury. Eskimos to pierwotna nazwa lodziarni na ul. Wyspiańskiego. Działała tylko w sezonie a prowadziła ja rodzina mieszkająca na ul. Zbyszka z Bogdanca. Mieszkałem tuż obok tej lodziarni.
          11 miesięcy
    • Lody z Mazur
      Polecam lody z Bań Mazurskich. Malutki zakład działa od lat '70tych. Tylko 3 smaki ale to wystarczy. Poprostu najlepsze lody i tyle.
      Jack
      11 miesięcy
  • A i tak wszystkie bazy do lodów pochodzą od kilku dużych producentów (13)
    U których dokupuje się też dodatki smakowe, a potem pisze się że to lody "rzemieślnicze"lub "domowe".
    11 miesięcy
    • Ja to wiem, Ty to wiesz, 95% osób da się naciągnąć na takie hasło. (1)
      Dobry wpis, warto uświadamiać konsumentów. Najbardziej krzywdzące jest to dla wytwórców, którzy rzeczywiście korzystają z dobrych składników (a nie półproduktów) i sami zajmują się wyrobem lodów od lat.
      11 miesięcy
    • NIe Prawda! (6)
      W Bosko robią lody sami, wiem bo tam pracuje. Są robione z dobrych składników i świeżych owoców.
      Kasia
      11 miesięcy
      • *nieprawda (1)
        *pracuję

        Mam nadzieję, że do pracy przykładasz się Katarzyno lepiej, niż do nauki ortografii.
        11 miesięcy
        • Nie jesteś obiektywna, bo tam pracujesz. Każda sroczka swój ogonek chwali. W obecnych czasach nikomu nie można wierzyć, ponieważ pieniądz rządzi światem.
          11 miesięcy
      • I macie technologa żywności itd który codziennie koryguje recepturę w zależności od składu surowców? :D (1)
        11 miesięcy
        • To nie apteka ani fabryka.
          W domu też masz technologa żywności jak gotujesz obiad? Więc przestań pitolić głupoty...
          11 miesięcy
      • Kasia klamie
        11 miesięcy
      • Wszystko jest robione z miksów
        11 miesięcy
    • Do *Nie znam sie to się wypowiem.
      Baza do lodów to 5% receptury. 95 % to bilansowanie, jakość użytych produktów, chęci i dobrze wykonana praca.
      11 miesięcy
    • Czy ktoś wie gdzie w Trójmieście sprzedają lody z automatu?
      11 miesięcy
    • sr*ły
      muchy będzie wiosna
      11 miesięcy
  • Bosko - poprawne lody za rozsądną cenę. (24)
    Przy pozostałych wynalazkach w Gdyni to rzeczywiście prezentują się nieźle. Znana nam od lat Mariola (co zaskakujące) się w tym roku poprawiła i nie zaniżają już poziomu. Konkurencja wyszła im na dobre.
    Przyjeżdżającym do Orłowa polecam zajść do kameralnej lodziarni u Ruszczyka, tam tradycja jest potwierdzona nie tylko sloganem, ale prowadzeniem rodzinnej działalności od wielu lat.

    Szkoda mi znanej lodziarni Miś w Gdańsku, to było kultowe miejsce.
    11 miesięcy
    • Zgadzam się (2)
      Fakt. Miś po reaktywacji miał super lody. W następnym roku strasznie się popsuł. Ruszczyk bardzo fajne lody. Dawno nie jadłem lodów na Monciaku u Włocha. Kiedyś były pyszne.
      Wacław
      11 miesięcy
      • Zapomniałem napisać o tym miejscu w Sopocie,
        trzeba będzie sprawdzić co teraz Milano sobą reprezentuje. Miejsce istnieje zdecydowanie dłużej niż ja na świecie jestem ;)
        11 miesięcy
      • Ja w zeszłym roku byłam u Włocha i się zawiodłam. Smakowały jak masówka :( Strasznie przesłodzone.
        11 miesięcy
    • Ruszczyk to właśnie kawiarnie 'Mariola'
      11 miesięcy
      • Rodzina, a to nie to samo...
        smakosz
        11 miesięcy
      • To nie ten sam Ruszczyk ;)
        11 miesięcy
      • nie tylko / jest mała, domowa na Przebendowskich.. ta sama rodzina, ale nie "Mariola"
        zupełnie inne, domowe lody
        11 miesięcy
      • Smacznego (5)
        Ruszczyków było dwóch Józef starszy i młodszy Jan. Do początku lat 90 Józef zarabiał na kawiarni Mariola na ul Prusa a Jan na lodach które były tam sprzedawane na wynos Była jeszcze drewniana budka z lodami na wynos w miejscu obecnej kawiarni/lodziarni na skrzyżowaniu Legionów i Piłsudskiego. Po 1990 Jan przeniósł się do Orłowa Receptura jest taka sama po za trym w Orłowie mamy karmel ten tradycyjny nie słony który od początku istnienia tej rodzinnej firmy był jednym z trzech podstawowych smaków
        jasiu z lasu a króliczkom lżej
        11 miesięcy
        • te lody na wynos z Marioli przy Ejsmonda ... latało się za małolata z termosem. najlepsze były te śmietankowe. ale to była komuna i nie miało się porównania do innych.
          11 miesięcy
          • ...sentymentalnie
            Przy Ejsmonda to był stadion ARKI ;) Mariola na Prusa ale wejście od Ejsmonda Z termosem też latałem, tym bardziej że w miarę blisko mieszkałem śmietankowe truskawkowe i karmelowe trzy podstawowe smaki Marioli a w latach 90 w pierwszej połowie bicie rekordów na ilość gałek na jednym wafelku ale wtedy gałka lodów była takiej wielkości jak dzisiaj u Jana Ruszczyka w Orłowie więc śmiało od 6 w górę
            jasiu z lasu a króliczkom lżej
            11 miesięcy
          • a nie nazywały się mleczne?
            ja taką nazwę zapamiętałem...właśnie wyjątkową, bo wszędzie śmietankowe były i są. Jak ostatnio jadłem te śmietankowe, to smakowały tak samo jak niegdyś te mleczne...
            Maciej
            11 miesięcy
        • Pyszne lody (1)
          Przyjeżdżam od lat z Sopotu właśnie na Przebędowskich na lody,bo są mega smaczne i w rozsądnej cenie
          Małgosia
          11 miesięcy
    • Lody przeciętne, wygrywają dużymi porcjami i dobrą ceną.
      11 miesięcy
    • Miś dalej jest i oryginał też jako Znane Smaki
      11 miesięcy
    • Popieram, uwielbiam lodziarnię w Orłowie!
      A co do Marioli, to mam wrażenie, że najlepsze są w oryginalnym lokalu, ale to pewnie atmosfera miejsca tak działa :)
      Kwaśniaka też lubię, choć niektórzy narzekają, że przekombinowane niektóre smaki. Ale ja mam kilka sprawdzonych i mi tam smakują :)
      Śledzik
      11 miesięcy
    • Dawny Miś to Znane Smaki
      Ekipa z Misia prowadzi teraz lodziarnie Znane Smaki i to dalej są najlepsze (tradycyjne) lody w Gdańsku.
      11 miesięcy
    • Jak to bylo?
      Dawno nie byłem w Gdańsku, czy już nie ma Misia?
      11 miesięcy
    • było, minęło i się już nie wróci
      było ale już nie jest!!!!!!!!!!!!!!!!
      iAnia
      11 miesięcy
    • Ruszczyk już od dawna jest nieatrakcyjny drogo , a gałki takie małe , niestety tak jest a szkoda i smak nie ten co kiedyś
      11 miesięcy
    • Lody mis sa przeniesienie obok ..... Tylko nazywaja sie dawne smaki
      W starym miejscu zostala córka zmarlego właściciela która nie odziedziczył receptury i podszywa sie pod lodziarnie mis
      11 miesięcy
    • Znane smaki prowadzi Pan który założył misia
      11 miesięcy
    • A PSIK!!!
      Z lodziarni MIŚ, pozostała tylko już stara legenda! Sprzedają mrożone mleko z wodą 2%???
      Ziemanko
      11 miesięcy
  • Najlepsza lodziarnia na Słupskiej!
    11 miesięcy
  • Sopot na Monciaku!
    Tajson
    11 miesięcy
  • Kwaśniak (9)
    gdzie jest?
    11 miesięcy
    • Właśnie! (2)
      Od 30 lat jestem wiernym klientem
      Pewnie Pan redaktor boi się jechać na Grabówek :)
      11 miesięcy
    • Kwaśniak ma wyczuwalnie sztuczne lody. Co z tego, że ciekawe smaki jak zjesz takiego i od razu ból brzucha. Aż nie chce wiedzieć co by się że mną działo gdybym zjadł od niego więcej niż 1 gałkę.
      Ryrak
      11 miesięcy
    • uja tam Kwsnik (3)
      byle, jadlem, lody ok .
      Ale do osowskiej lodziarni przy lidlu to nie ma wogole podejscia. Ok Osowska lodziarnia jest droga i to jest in minus. Ale maja top sprzet i top produkty, niektore smaki nie znajdziesz nigdzie indziej np jackfruit (okazjonalnie)
      assa
      11 miesięcy
  • ja chodzę na lody renomowanej firmy Nestle do Mount Blanc (2)
    11 miesięcy
  • Gdynia bez Marioli!? (2)
    smakosz
    11 miesięcy
  • Tylko lody U Kwaśniaka!!!!!
    Majkel
    11 miesięcy
  • najlepsze lody w trujmieście mamma mia, żabianka (3)
    lody, obsługa, czystości, najwyższy stan dart!! polecam.
    WALDI
    11 miesięcy
    • Hmmm (1)
      Jak dla mnie to za slodkie są ich lody.
      Żaba
      11 miesięcy
    • z tego co pamiętam, to były bez wyrazu, takie jak wszystkie,
      równie dobrze można je było zastąpić jakimiś lepszymi z marketu i wyszłoby na jedno...

      ogólnie w Gdańsku nie ma nigdzie naprawdę dobrych lodów,
      wszystkie są na jedno kopyto, ciężkie, przesadnie słodkie, oczywiście drogie

      wygląda na to, że po dobre lody trzeba jechać na drugi koniec kraju
      11 miesięcy

Twoja opinia

zamknij

Regulamin dodawania opinii

Walczymy z przemocą słownąKasujemy opinie obraźliwe i nie na temat