2019-01-29 06:30
Wszystko fajnie, ale domowa pizza to już nie jest fast food. Robię chętnie, ale tylko wtedy, kiedy mam dużo czasu.
2019-01-29 08:09
Ja rozumiem, że „fast food” to w dosłownym tłumaczeniu „szybkie jedzenie” ale jeżeli weźmiemy pod uwagę kryterium czasu to do fast foodów musielibyśmy zaliczyć jajecznicę, owsiankę czy każdą kanapkę którą sobie na szybko
Ja rozumiem, że „fast food” to w dosłownym tłumaczeniu „szybkie jedzenie” ale jeżeli weźmiemy pod uwagę kryterium czasu to do fast foodów musielibyśmy zaliczyć jajecznicę, owsiankę czy każdą kanapkę którą sobie na szybko przygotowujemy. Zresztą to, że pizzę zamawianą na mieście dostajemy w 5-10 minut nie oznacza, że jej przygotowanie nie zajmuje czasu, wyrobienie ciasta również wymaga czasu tyle, że w chwili naszego zamówienia jest już zrobione. Także pizza w domu to również fast food.
2019-01-29 11:48
a nie, że szybko zjesz ... żadne takie TAKE & GO :))))
2019-01-29 09:37
Pizza zgodna z wymogami sztuki robienia pizzy owszem...
Ale wersja szybka (3 szklanki mąki - zwykła, razowa, gryczana) + drożdże (z mlekiem i wodą) to jakieś 5-15 minut przygotowania. Nie czekamy, aż urośnie, nie
Pizza zgodna z wymogami sztuki robienia pizzy owszem...
Ale wersja szybka (3 szklanki mąki - zwykła, razowa, gryczana) + drożdże (z mlekiem i wodą) to jakieś 5-15 minut przygotowania. Nie czekamy, aż urośnie, nie gnieciemy po 5 razy itp... tylko na blachy, zasypać dodatkami (boczek + ser + opcjonalnie(cebula, kukurydza, papryka, pomidory, ser pleśniowy/feta, oliwki, kapary, kiełbasa, resztki mięsa z wczoraj itp.) i do pieca. Wtedy przygotowanie i sprzątnięcie to max 20 minut. I jakieś 25-35 minut pieczenia...
W tym czasie można potrzeć ogórka z odrobiną majonezu i jogurtu greckiego (i to kłaść na pizzę).
Nie jest to może mega szybki fastfood... ale jeśli są drożdże, to jest to świetny obiad awaryjny, na wypadek braku czegoś bardziej mięsnego.
2019-01-29 10:00
Rozczuliło mnie pocieranie ogórka, chyba spróbuję.
2019-01-29 11:54
w Szwecji widziałem książkę "1000 przepisów na jajecznię" i faktycznie było tysiąc .... klou programu TAM to zrobiła moja c iotka ...podała mi normalną jajecznicę /taką bez cudowania i dodatków/ złapała za cukierniczkę i dwie czubate łyżki CUKRU posypała na wierzch tej jajecznicy ... oż mnie zatkało !!!! ...
2019-01-29 11:36
Mozna zrobic raz dwa z patelni bez drozdzy. Pycha. Polecam przepis Jamie Olivera.
2019-01-29 06:32
a pizza nie jest fast foodem bo czas przygotowania jest nawet dłuższy niż zrobienia schabowego z ziemniakami i mizerią
2019-01-29 07:49
pizza na miescie jest fasfoodem bo oni ja robia przemyslowo. W domu zajmuje kupe czasu
2019-01-29 08:16
szybkie jedzenie ale jedząc „hot doga” wcale nie spożywamy parówki z psa.
2019-01-29 10:01
Nie był bym taki pewny...
2019-01-29 12:06
a nie, że szybko zjesz ... żadne takie TAKE & GO :)))) .... a hot dog wzięło się z nazwy długiej parówki wymyślonej w 18-wieku w niemczech ... którą jej wynalazca nazwał "jamnik" ... (u nas zwana "frankfurterka") ...
a nie, że szybko zjesz ... żadne takie TAKE & GO :)))) .... a hot dog wzięło się z nazwy długiej parówki wymyślonej w 18-wieku w niemczech ... którą jej wynalazca nazwał "jamnik" ... (u nas zwana "frankfurterka") ... potem, ktoś wsadził ją w długą bułkę ... a że amerykanie to lud prosty i upraszczający wszystko ... gorącego-jamnika skrócili sobie do hot-dog
2019-01-29 15:18
Pizza nie jest fastfoodem, bo się ją długo przygotowuje???
Serio???
2019-01-29 06:33
Jaka dieta skazuje czlowieka na takie cierpienie ? Dwa razy w tygodniu to sie zgodze. Co jest niezdrowego w dobrej wołowinie ?
2019-01-29 06:51
Są jeszcze inne zwierzęta, drób, wieprzowina. Starczy ci spokojnie na 2x mięsny posiłek w tygodniu, czyli tyle, ile powinno się jeść.
2019-01-29 12:21
wędkarz do opuchniętego wędkarza
- Co kolego zęby cię bolą? ....
- uchummm uchummm ....
- co? nic nie rozumiem? ....
Wędkarz przełknął opuchlizna znikła i mówi
- Moje robaki przed połowem tak nawilżam ....
2019-01-29 13:42
Jadłem kawie. No i są też ryby. Owoce morza. Króliki. Jelenie. Żryć nie umierać!
2019-01-29 07:53
poczytaj troche i bedziesz mial odpowiedz. Generalnie czerwone mieso mozna jesc raz w tygodniu albo raz na 2 tygodnie.
Wolowina ma plusy dodatnie, ale one nie moga nam przeslonic plusow ujemnych.
2019-01-29 09:37
co to są plusy ujemne?
2019-01-29 10:01
wołowina
2019-01-29 08:39
...kardio albo gastrycznym w odpowiednim czasie wyjaśni Tobie czemu. Oczywiście, życzę zdrówka jak najdłużej się da.
2019-01-29 09:19
Obejrzyj reportaż o kupowaniu przez rzeźnie tzw. "leżaków" to się dowiesz czemu lepiej jeść rzadziej wołowinę.
2019-01-29 11:51
z kurczaka. kurczaki śmierdzą, to chyba najgorsze mięso.
2019-01-29 12:08
... zapewne CENA ?!!! ... ceny są często takie niezdrowe :))))
2019-01-30 18:46
mięso to podstawowe źródło białka, jem codziennie
2019-01-29 09:44
2019-01-29 11:37
Blehhhhh ..
Yyyyyyyy...
2019-01-30 08:00
czy zdrowo tylko po to żeby zjeść coś w trasie w nieznanym terenie na szybko
2019-01-29 09:49
Najlepszy burger jaki jadłem to w Baranoli w Gdyni. Z.....ta wołowinka
2019-01-29 10:11
A czym się będzie różnił taki domowy burger od niedomowego z Surfa na przykład? #pytamboniewiem
2019-01-29 10:25
Znowu się produkuje... Burger bez mięsa to nie burger! Jak raz na jakiś czas człowiek zje chemiczne żarcie, to nic mu nie będzie. Co będzie dalej? Frytki z bananów? Wege kebab z pieczonym awokado zamiast mięsa? Ludzie
Znowu się produkuje... Burger bez mięsa to nie burger! Jak raz na jakiś czas człowiek zje chemiczne żarcie, to nic mu nie będzie. Co będzie dalej? Frytki z bananów? Wege kebab z pieczonym awokado zamiast mięsa? Ludzie popadają w skrajności. Albo kebs dzień w dzień, albo fit-wege-studiujęprawo-rower-eko wynalazki. A gdzie miejsce dla normalnych ludzi, którzy jedzą normalnie?
2019-01-30 18:53
Za dużo wydziwiania. Moda, prestiż, sztuczne zapewnienia...
2019-01-30 19:11
kotlet mielony z buraczkami i piwem - lubię i polecam
2019-01-29 10:30
Bo mamy nieuczciwych rolników ,rzeźników i sprzedajnych weterynarzy!
2019-01-29 11:33
Mieso jest niezdrowe zwlaszcza czerwone.
2019-01-29 12:10
oznacza nie mniej ni więcej .. .dzisiaj rano krówka jeszcze po polu chodziła - dziś wieczorem ją / stek jesz !!! ... każda inna opcja czasowa ... oznacza profanację steku !!!!
2019-01-29 12:26
Wołowina na stek musi być _sezonowana_ najlepiej ok. 4 tygodni w odpowiednio dobranych warunkach temperatury i wilgotności. To nie podroby, żeby jeść świeżo po uboju...
2019-01-29 15:20
Skąd te rewelacje? Prowadzisz własne badania naukowe? Jakieś źródła tych rewelacji?
Bo "na mieście" mówią też, że np szczepionki są niezdrowe i to taki sam bezsens.
2019-01-29 10:31
Mozarella Light buahahaha, każdy produkt Light, jest bardziej niezdrowy od normalnego takiego produktu. Tak mówią wszyscy żywieniowi guru
2019-01-29 12:41
Glupoty piszesz jak kupisz dobra jakosciowo a nie np. Chemiczne galbani to bedzie w porządku
2019-01-29 10:38
Po pierwsze olej rzepakowy tłoczony jest tak samo zdrowy jak oliwa z oliwek, po drugie oliwa z oliwek nie nadaje się do obróbki cieplnej (tylko na zimno, sałatki, itp.) - tu właśnie lepiej sprawdza się olej rzepakowy.
2019-01-29 11:56
Z tą oliwą to tak nie do końca. Wpiszcie sobie 'punt dymienia olejów' w google. Na oliwie extra vergine można jak najbardziej smażyć
2019-01-29 12:28
Kiepski pomysł. Jeśli już, to na rafinowanej oliwie z wytłoczyn (pomace oil).
Z "egzotycznych" olejów preferuję, także smakowo, olej ryżowy. Od czasu do czasu można na nim coś usmażyć, aczkolwiek smażenie polecam zastąpić pieczeniem.
2019-01-30 08:56
Dlaczego olej z wytłoczyn miałby być lepszy od oliwy? Poza tym, że jest tańszy i łatwiej go przechowywać?
2019-01-30 09:02
Skąd to dziwne przekonanie, że oliwa nie nadaje się do smażenia? Ma trochę niższy punkt dymienia od oleju rzepakowego i jest od niego znacznie droższa, to wszystko.
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.