Opinie (27) 1 zablokowana

  • To jakiś dramat jakie bzdety tu wypisują. (5)

    "Jednak nie można zapomnieć, że owoce zawierają cukier, naturalny, ale nadal jest to cukier, który powoduje wzrost poziomu glukozy we krwi oraz przyczynia się do wyrzutów insuliny"

    • 20 6

    • (1)

      Tkanki tłuszczowej nie obchodzi skąd ten cukier czy z buraka czy banana, Cukier to cukier.

      • 13 1

      • trochę obchodzi, bo fruktoza w energię przemienia się tylko przez tłuszcz

        a to dominujący cukier w owocach

        • 3 1

    • (2)

      Ale co jest nie tak ?

      • 2 0

      • Co to jest naturalny tudzież nienaturalny cukier? (1)

        Cukrem jest sacharoza, glukoza, fruktoza, skrobia a nawet celuloza (polecana jako błonnik). Ciężko napisać który z nich jest w owocach? Tego uczą w szkole podstawowej, więc można przypomnieć. Najwięcej jest fruktozy, ale wyrzut insuliny powoduje przede wszystkim glukoza, a tej w czystej postaci mało jest w naturalnych produktach. Więc problemem

        Cukrem jest sacharoza, glukoza, fruktoza, skrobia a nawet celuloza (polecana jako błonnik). Ciężko napisać który z nich jest w owocach? Tego uczą w szkole podstawowej, więc można przypomnieć. Najwięcej jest fruktozy, ale wyrzut insuliny powoduje przede wszystkim glukoza, a tej w czystej postaci mało jest w naturalnych produktach. Więc problemem jest przede wszystkim sacharoza (jak sobie truskawki posłodzisz) tudzież łatwostrawna skrobia (w ziemniakach czy ryżu). Ale głównie dla cukrzyków, dla niediabetyków tylko wtedy gdy się przeżrą.

        • 9 0

        • Naturalny czyli w tym kontekście nieprzetworzony. Kazdy normalny tak to zrozumie. Każdy cukier powoduje wyrzut insuliny, jak rowniez wiele substancji które cukrami nie są. Zdanie na temat którego
          dyskutujemy jest w 100 % prawdziwe.

          • 4 2

  • W dżemach sa najzdrowsze

    • 1 9

  • (1)

    Truskawki na szczycie listy wśród owoców poddawanych środkom ochrony roślin - albo swoje albo eko.

    • 7 5

    • poczytaj

      blog dr Damiana Parola- np wpis "co jest nie tak z brudną listą owoców i warzyw"
      polecam

      • 3 1

  • "Czy warto je jesc?" (3)

    Co nastepne? -
    "Powietrze, czy warto oddychac?"

    Ludzie, co za grafomanstwo!

    • 26 1

    • czy warto je, jeeee, jeeeeeeść

      • 1 1

    • marka t.pl zobowiazuje

      • 7 1

    • Bo dla pokolenia i**otów trzeba pisać i**otyczne teksty a gdyby tak zabrakło takich poradników dla nieudaczników i Facebook'a to by nastał koniec świata bo gdzie głupki czerpały by wiedzę

      • 5 0

  • nie warto jeść owoców sezonowych

    najlepiej kupić, trochę popatrzeć i wyrzucić....., taki to jest właśnie poziom poradnictwa. A w trakcie upałów najlepiej chodzić cały czas na słońcu, bez czapki i obowiązkowo nic nie pić !!! Picie nie ma sensu w taka pogodę bo i tak człowiek wszystko wypoci.....

    • 36 1

  • Nie czytam

    przestalam czytać po zdaniu, że należy łączyć owoce ze źródłem białka...

    • 13 1

  • kocham te artykuly sa takie pomocne (1)

    dzieki nim wiem jak spakowac walizke i czy warto jesc banany. szkoda tylko ze nie wiem jeszcze czy lepiej podetrzec sie do tylu czy do przodu, ale moze bedzie jakis artykul to sie dowiem

    • 20 2

    • Zdecydowanie do tyłu! To są podstawy!!

      • 2 1

  • Jem co chce i kiedy chce i w nosie mam trendy i mody .

    jem to co mi smakuje i na co mam smak .

    • 19 1

  • (3)

    Jedzenie zdrowe to jedzenie które nie jest modyfikowane i pryskane chemią, również mięso, które pochodzi od rolników którzy nie stosują antybiotyków i hormonów. Coraz trudniej znaleźć zdrowe jedzenie nawet jeżeli opakowanie zapewnia nas o tym. Pamiętacie komedię w której facet badał "zawartość cukru w cukrze"? Obecnie takie pytanie odnośnie produktów spożywczych wcale nie jest śmieszne.

    • 12 0

    • (2)

      zdrowego jedzenia już niema, bo nawet nasiona są modyfikowane genetycznie, wiec nawet jak sami wyhodujemy to mamy GMO

      • 2 0

      • Co jest złego w GMO (1)

        A nie jest w normalnym krzyżowaniu na pałę

        • 1 2

        • Mój dziadek tez robił domowe gmo i szczepił jabłoń na sliwie.

          • 1 1

  • (1)

    Bzdury, bzdury!
    Nie nietolerancja fruktozy, ale fruktanów! Cukry to nie tylko fruktoza. Fruktany są także w mąkach glutenowych i to one często są powodem problemów trawiennych, a nie oklepany gluten.
    Banany też nie są polecane, szczególnie dojrzałe; ewentualnie zielone.
    Winogrona? Ogromna ilość cukru i mega wzdęcia.

    Wszystkim mających problemy ze wzdęciami polecam świetny blog o fodmap.

    • 3 1

    • dzięki, nie słyszałam o tym, zapoznam się :)

      • 0 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.