2011-06-14 10:54
wyglądają bardzo smacznie :-)
2011-06-14 12:09
e tam, zamiast wymyślać, rada dla grubasów: mniej jedzcie, wiecej się ruszajcie i uzywajcie antyperspirantów, na boga!
2011-06-14 17:23
a może n ie wszystkie "grubasy" wyglądają tak bo dużo jedzą ? prymitywie myśl co piszesz;]
2011-06-14 18:01
no włąsnie napisałem to co myślę. racja, tyją bo są... choooorzy... otóż obżarstwo nie jest chorobą! łakomstwo to grzech, a nie przypadłość, więc zamiast marzyć, że "teraz i ja będe laską", lepiej wsiąść na rower, porobic przysiady i nie zapijać tabliczki czekolady colą i nie zagryzać chipsami. i koniecznie antyperspiranty!
2011-06-14 20:12
Zgadzam się. Ruszać się a nie zwalać na przemianę materii!
2011-06-14 23:45
a wiesz że obżarstwo to też uzależnienie ;]? tak samo jak alkoholizm i nałogowe palenie papierosów ;] ale co wy możecie wiedzieć ;)
2011-06-14 21:22
to może powietrza się nałykali?
2011-06-17 14:45
2011-06-15 08:34
Jak organizm gromadzi X gramow tluszczu to potrzebuje do tego min. Y kalorii. Sa choroby czy tez pewne wrodzone sklonnosci, ktore moge powodowac, ze to odkladanie tkanki tluszczowej jest bardziej prawdopodobne niz u
Jak organizm gromadzi X gramow tluszczu to potrzebuje do tego min. Y kalorii. Sa choroby czy tez pewne wrodzone sklonnosci, ktore moge powodowac, ze to odkladanie tkanki tluszczowej jest bardziej prawdopodobne niz u przecietnego kowalskiego, ale to nie znaczy, ze ktos "chory-gruby" czerpie energie z kosmosu. Wiec nie da sie byc grubym i jesc tylko tyle ile potrzeba. Musi byc nadwyzka.
2011-06-15 17:39
tylko odpowiednia ilość węglowodanów. To węglowodany tuczą i powodują wiele chorób, oczywiście w małych ilościach są potrzebne ale nie 300 g dziennie!! Tyle to na tydzień wystarcza. Dla mnie zboża kartofle owoce kluchy
tylko odpowiednia ilość węglowodanów. To węglowodany tuczą i powodują wiele chorób, oczywiście w małych ilościach są potrzebne ale nie 300 g dziennie!! Tyle to na tydzień wystarcza. Dla mnie zboża kartofle owoce kluchy itp są w jednym worze ze słodyczami właśnie. Kcal to bardzo ogólny termin mający tyle z tyciem u człowieka co stężenie pyłków w powietrzu względem spalania benzyny w aucie.
2011-06-15 23:07
Chodzi o to, ze z niczego sie ten tluszcz nie bierze nawet jak ktos jest chory.
2011-06-18 13:35
troszkę. Bo dziwne, ze po zredukowaniu węgli ( mniej kalorycznych) a wprowadzeniu więcej wysokokalorycznego tłuszczu ludzie jakoś nie tyją a wręcz chudną
2011-06-14 12:51
Artykuł na poziomie 'Pani domu'. Pani Słomkowska mogłaby sięgnąć do najnowszych opracowań odnośnie żywienia człowieka, fizjologii i behawioryzmy. Taka papka nic nowego nie wnosi, a bromatologia rozwija się wyjątkowo szybko.
2011-06-14 13:43
mam problemy z żołądkiem i nie jem niczego smażonego , tylko gotowane i pieczone bez tłuszczu, warzywka ,chude mięsko itp . może ktoś z Was ma ciekawe pomysły na takie jedzonko bo już mi się pomysły kończą :-(
2011-06-14 17:12
2011-06-14 20:35
Tluszcze, czy sie to komus podoba czy nie sa niezbedne dla prawidlowego funkcjonowania organizmu. Chociazby czesc witamin , aby zostac przyswojonymi przez organizm potrzebuje lipidow. Oczywiscie to nie oznacza, ze trzeba jesc golonke czy bita smietane na kilogramy, ale wylaczanie tluszczy, a juz szczegolnie w celu schudniecia, jest glupota.
2011-06-14 21:11
nie napisałam że nie jem w ogóle tłuszczu tylko że nie jem SMAŻONEGO na tłuszczu ;-) i tylko ktoś kto ma podobne problemy skuma o co chodzi :-) jem masełko, oliwę w sałatkach itp nie powiem - nie raz mam chęć na
nie napisałam że nie jem w ogóle tłuszczu tylko że nie jem SMAŻONEGO na tłuszczu ;-) i tylko ktoś kto ma podobne problemy skuma o co chodzi :-) jem masełko, oliwę w sałatkach itp nie powiem - nie raz mam chęć na zwykłego schabowego z kapustką ale jak mam się później męczyć pół nocy to od razu mi przechodzi ;-) zresztą lubię gotowane mięsko tylko że ile można pierś z kurczaka wcinać?;-(
2011-06-15 08:46
Bardzo dobrym daniem, rowniez wlasnie dla karmiacych, jest piers uduszona z jablkiem. Mieso nie jest suche i wlokniste, a bardzo soczyste i wrecz slodkie w smaku dzieki jablku. Rozbic mieso, jablko pokroic w
Bardzo dobrym daniem, rowniez wlasnie dla karmiacych, jest piers uduszona z jablkiem. Mieso nie jest suche i wlokniste, a bardzo soczyste i wrecz slodkie w smaku dzieki jablku. Rozbic mieso, jablko pokroic w plastry-krazki i w naczyniu zaroodpornym (posmarowac tluszczem) poukladac naprzemian, tak ze mieso jest na dole i ostatnia warstwa jest z jablka. Pozniej do piekarnika pod przykryciem i voila ... dobre i super lekko strawne danie gotowe.
Mozna zamiast piersi z kurczaka dac np udziec indyczy, ktory ma bardziej wyrazisty smak, prawie jak dzikie ptactwo.
2011-06-14 18:03
moja zona jest na diecie laktacyjnej (dodatkowo nie mozę przez to jeść niczego, co może być alergenem, czyli więszkości wazyw i owoców) i przez pierwsze tygodnie cierpiała trochę z tego powodu. polecam strony typu kotlet tv, fora nt. racjonalnego odzywiania się - tam powinnaś znaleźc kilka pomysłów jak urozmaicić sobie posiłki.
2011-06-14 21:50
i zdrówka małżonce życzę ;-)
2011-06-15 08:40
W końcu nad morzem mieszkamy, sporo róznych rodzajów tu mamy ;) Delikatnie ugotowane na parze z warzywami - żadne nie powinny ci zaszkodzić. I warto też rozejrzeć się za trochę mniej popularnymi w naszym kraju warzywami np. dyniami, karczochami czy patisonami. Są b.pożywne i można z nich zrobić wiele interesujących potraw.
2011-06-14 16:01
2011-06-14 17:40
Ale bym zjadł taką babeczkę
2011-06-14 20:24
do tego 4 jajka, i zjem to bez chleba i innych syfiastych zapychaczy to nie chce mi się jeść cały dzień mimo, ze często teraz śmigam na rowerze i pływam. Ja jem wszystko oprócz zbóż kartofli słodyczy i (rzadko) owoce, i
do tego 4 jajka, i zjem to bez chleba i innych syfiastych zapychaczy to nie chce mi się jeść cały dzień mimo, ze często teraz śmigam na rowerze i pływam. Ja jem wszystko oprócz zbóż kartofli słodyczy i (rzadko) owoce, i jest super. Jem tak od kilku lat i wyglądam młodziej zdrowiej niż moi 32 letni rówieśnicy a waga stoi w miejscu. Płatki chleby owoce to tuczy najbardziej i powoduje uczucie głodu.
2011-06-14 20:37
Czyli spozywanie tylko tych produktow, ktore byly dostepne dla naszych praprzodkow.
W sumie jest to dosyc sensowne podejscie, ale trzeba jedynie uwazac, zeby nie pozbywac sie niektorych fitozwiazkow, takich jak np blonnik.
2011-06-14 20:53
tuczą podnoszą glukozę a na zimę zawsze te 3-4 kg było więcej, teraz od kilku zim waga stoi idealnie mimo zżerania po nawet 4500 kcal dziennie ale nie więcej niż 50-100 g węglowodanów . Warzywa uwielbiam jem tłusto ale
tuczą podnoszą glukozę a na zimę zawsze te 3-4 kg było więcej, teraz od kilku zim waga stoi idealnie mimo zżerania po nawet 4500 kcal dziennie ale nie więcej niż 50-100 g węglowodanów . Warzywa uwielbiam jem tłusto ale ni codziennie . Na śniadanie bekon itd ale na obiad sałatki i drób. Po prostu organizm sam mówi mi co mam jeść i w jakich ilościach a odrzuca mnie od chleba kartofli makaronu ryżu słodyczy. Przez tydzień kiedyś nie jadłem jajek bo po prostu odrzucało mnie.
Mi takie odżywianie odpowiada bardzo wiem, ze jest to "przodków" . Ja po prostu trafiłem w co co mi odpowiada. Po np 70 km szlenstw na rowerze ze średnia 28 km/h nie chce mi się napojów wszelakich poza 0,5 l mleka 3,2% jak to wypije to jestem najedzony do wieczora
2011-06-15 08:40
Ale podejscie jak najbardziej sluszne i zaloze sie, ze cholesterol mozesz miec lepszy niz wiekszosc tych od "chudego mieska". Jak sie sprawdza sluchanie organizmu to super i tak trzymac. Gorzej, ze niektorym podpowiada
Ale podejscie jak najbardziej sluszne i zaloze sie, ze cholesterol mozesz miec lepszy niz wiekszosc tych od "chudego mieska". Jak sie sprawdza sluchanie organizmu to super i tak trzymac. Gorzej, ze niektorym podpowiada organizm nie najlepsze rzeczy :)
Co do mleka to ja tez osobiscie wszelki nabial uwielbiam i dobrze znosze, ale jest jakas 1/4 ludzkosci, ktora nie ma tego w genach. Doslownie. W Europie ten odsetek moze byc mniejszy, ale np. azjaci bardzo czesto laktozy nie trawia. Ot wlasnie przystosowania ewolucyjne.
2011-09-01 17:44
jakie płatki, ja jem musli z mlekiem i jest syte.
2011-06-15 10:58
do BIO-PIEKARNI "ZIARNO" maja tam takie rozne babeczki akurat na sezon letni-----mniam mniam pychotka
2011-06-16 15:32
Godzinka pieczenia, tyle ze raz trzeba zakwas przygotowac, co zajmuje pare dni, a potem juz tylko 30 minut przygotowanie ciasta, po 12 godzinach pieczemy i pycha chlebek mamy, a nie z jakimis ulepszaczami. Pycha!
2011-09-01 17:42
lato na talerzu i te ciacha, ale rada dla grubasa, chyba żart ?
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.