2013-05-11 09:06
w centralnych restauracjach tych miast
2013-05-11 09:09
...droższa. Ostatnio kupowałem w papierowym kubku w zwykłej cukierni na długich ogrodach i zapłaciłem 7,50 :) Ciekawe czemu w Portugalii opłaca się parzyć kawę za 65 Centów a w Polsce nie e :)
2013-05-11 09:16
chociaż ta kawa za 7,5? Ja znalazłam najlepszą za 3zł w Gdańsku :)
2013-05-11 09:20
dobra, ale w Twoim towarzystwie na pewno była by dużo dużo lepsza :)
2013-05-11 09:21
2013-05-11 09:25
monogamistą, musicie się z Anią jakoś dogadać. Dla wszystkich rarytasów nie wystarczy.
2013-05-11 10:08
2013-05-11 16:38
chapeau bas!
2013-05-11 17:59
za kawe late zaśpiewali 12 zł chyba przesada
2013-05-11 09:19
koszt 20 torebek owocowej herbaty w sklepie to np 4 zl ( w hurtowni jeszcze taniej) plus woda. Czyli koszt herbaty to 20 gr plus woda za grosz niech maja za 2 grosze. A sprzedaja po min 6 zl do 10! Dlatego juz dawno kupilem ekspres i robie sobie dobre kawy w domu lacznie z latte i innymi. U mnie wychodzi to ok 2 zl ale to nie 10-15 jak w knajpie.
2013-05-11 09:23
więc czemu się dziwić? Zawsze możesz swoją herbatę w słoiku przynieść i mieć satysfakcję, że przechytrzyłeś łasych na zysk właścicieli lokalu.
2013-05-11 22:23
Tak łase jest nowo bogactwo w Polsce i właśnie takich u nas jest najwięcej, Ty zapewne do tego grona należysz.
2013-05-11 11:26
Jak kawiarnia zatrudni panią do parzenia tej herbaty dla Ciebie, to musi wybulić co najmniej pensję minimalną czyli: 1774zł (koszt pracodawcy).
Jak herbata jest dobra to sprzeda się 1000 herbat miesięcznie
Jak kawiarnia zatrudni panią do parzenia tej herbaty dla Ciebie, to musi wybulić co najmniej pensję minimalną czyli: 1774zł (koszt pracodawcy).
Jak herbata jest dobra to sprzeda się 1000 herbat miesięcznie i koszt pracy na filiżankę = 1,77zł. Czyli cena = 6zł za filiżankę to masz w tym: 1,12zł VAT+1,77zł Pracownik. Czyli kawiarnia zarabia brutto 3,11zł. Od tego podatek dochdowy (PIT) i zostaje 2,55zł na filiżankę.
No to summa summarum zarobek wyniesie 2550zł na czysto. A teraz załóż, że pracownik mówi że to niesprawiedliwe i chce zarobić na rękę tyle co ty... :D
Wtedy jego praca kosztuje 4303zł (koszt pracodawcy) czyli 4,30zł na filiżankę. Czyli od ceny 6zł odejmujemy 1,12zł VAT i zostaje 58 gr za filiżankę.
'
Czyli na 1000 herbat właściciel "wyciąga" netto 470zł. A do budżetu leci 1753zł za pracownika, 1120 zł VAT i 120zł PIT. Razem 3000zł.
Całe szczęście, bo po miesiącu stwierdzasz, że się nie opłaca - zwalniasz pracownika, zwijasz business i idziesz po zasiłek, bo w końcu 794zł zasiłku dla bezrobotnych to więcej niż 470zł :D
...a w budżecie i tak 2206zł się ostanie :D
2013-05-11 11:27
bo jest za długi i za trudny do skumania. I łatwiej ponarzekać że drogo a nie zastanowić się dlaczego :D
2013-05-11 12:03
A teraz napisz jak te bardzo fachowe wyliczenia maja sie do zarzutu ze na zachodzie Europy taka herbata czy kawa jest w podobnej cenie,gdzie pracownicy nie zarabiaja rownowartosci polskiej minimalnej placy tylko znacznie wiecej:-)
2013-05-11 22:18
inne pozycje z karty są znacząco droższe, niż u nas. Co ci po tym, że kawa kosztuje 65 centów, jeśli dobry obiad z przystawkami, deserami i dobrym winem dla czterech osób będzie kosztował 200 EURO. Hę?
2013-05-11 12:03
zapomniałeś tylko do kosztu herbaty doliczyć:
- energii na zagotowanie wody
- energii na ogrzanie lokalu
- kosztu najmu (lub amortyzacji zakupu) lokalu
- opłaty za wodę i odprowadzenie ścieków
rozwiń...
zapomniałeś tylko do kosztu herbaty doliczyć:
- energii na zagotowanie wody
- energii na ogrzanie lokalu
- kosztu najmu (lub amortyzacji zakupu) lokalu
- opłaty za wodę i odprowadzenie ścieków
- opłaty za wywóz śmieci (według nowych zasad około 10 zł miesięcznie od jednego miejsca w knajpie - łącznie z ogródkiem)
I długo można by wymieniać - ale te koszty każdy knajpiarz pokrywa z parzenia kawy. Herbata nie podrożeje :)
2013-05-11 13:33
bullshit
2013-05-11 19:41
To mówisz, że we Francji, Hiszpanii, Włoszech, Portugalii i paru innych krajach, gdzie płaci i zarabia się w euro, zarobki są 4-8 razy wyższe niż w Polsce, obciążenia pracodawców podobne procentowo opłaca się serwować
To mówisz, że we Francji, Hiszpanii, Włoszech, Portugalii i paru innych krajach, gdzie płaci i zarabia się w euro, zarobki są 4-8 razy wyższe niż w Polsce, obciążenia pracodawców podobne procentowo opłaca się serwować kawę poniżej 1 EUR, a w Polsce opłaca się dopiero za 1,5 EUR?
Zapewne nie prowadzisz własnego interesu, bo ciężko by ci było przy twoich założeniach, że trzeba zatrudnić po jednej osobie do każdej czynności i potrawy. Wyobraź sobie, że ta sama osoba, która serwuje herbatę parzy też kawę, przygotowuje drinki, kasuje klientów, dekoruje potrawy, dba o czystość zastawy, porządkuje lokal oraz sprząta po zamknięciu. Jeśli jednak na samym parzeniu herbaty właściciel jest miesięcznie 470 zł do przodu, to dodając inne funkcje tego pracownika można powiedzieć, że każdy przynosi lokalowi około 3000 zysku.
2013-05-12 11:40
2013-05-11 12:02
płaci się za miejsce które zajmujesz. jakby herbata kosztowała mniej to ludzie by przesiadywali na herbatce zajmując miejsca tym którzy faktycznie by coś zamówili
2013-05-11 14:26
koszt podgrzania wody, czyli prąd do ekspresu, pracownikowi zapłacić trzeba, za lokal czynsz i rachunki itp. Ok te 8 zł, ale jak mi za tą cenę zrobią sagę to dziękuję
2013-05-11 18:03
nie grzeją wody i nie płacą pracownikom ?
2013-05-13 15:29
Ludzie, to jest forum o tym jak zaoszczędzić na herbacie czy o nowo powstałej restauracji.
2013-05-11 10:28
Znajdź mi kawę w Gdańsku droższą niż w centrum Rzymu.
Im bliżej Placu Św. Piotra tym ceny coraz bardziej absurdalne. Chyba po prostu nie wchodziłeś do żadnej z tych knajpek.
2013-05-11 12:07
Dokładnie, gdzie w Rzymie jest tania kawa? To jakis absurd, tam jest nieporównywalnie drożej niz u nas.
A spróbujcie napić się w Tunezji w Kartaginie... to wam szczęka opadnie jakie tam są wysokie ceny
2013-05-11 12:31
Gdzie Rzym, a gdzie.... Gdańsk ??? Nie porównujmy rzeczy nieporównywalnych. Jak można porównywać Plac św.Piotra z deptakiem w Sopocie ? Chodzi mi o atrakcyjność turystyczną i haracz płacony miastom za wynajęcie 1 cm kw.,
Gdzie Rzym, a gdzie.... Gdańsk ??? Nie porównujmy rzeczy nieporównywalnych. Jak można porównywać Plac św.Piotra z deptakiem w Sopocie ? Chodzi mi o atrakcyjność turystyczną i haracz płacony miastom za wynajęcie 1 cm kw., a nie uczucia patriotyczne. Trzy lata temu byłam latem na pieszej wędrówce w Pólnocnych Alpach Zachodnich. Po kilku godzinach wedrówki dotarlismy do schroniska, gdzie zjedlismy obiad, a swietna kawa kosztowała tam 1,5. Na Monte Cassino takiej kawy za taka cenę nie kupię. To chyba nie jest normalne ?
2013-05-11 14:24
Ja spędzam dużo czasu w Barcelonie, na początku obawiałam się chodzić do knajp na kawę, ale teraz nie zastanawiam się idąc nawet do najbardziej burżujskiego miejsca w centrum, bo wiem, że za dobrą kawę nie zapłacę więcej niż 4 euro (kawa po irlandzku), a za normalną, pyszną kawę 0.80-1,5 euro, zawsze taniej niż w Gdańsku. To jakaś paranoja
2013-05-11 18:10
W takiej Barcelonie czy Rzymie jednak- co by nie mówić- więcej turystów, a i miejscowi chętniej jedzą "out". U nas z biedy czy zwyczaju, rzadziej wychodzimy. Może więc, żeby wyjść na swoje....
2013-05-11 20:24
raczej z biedy, przed wojną wychodzenie na miasto było czymś naturalnym
2013-08-17 20:57
czyli kultura i jej brak, ale przed wojną to naziści przecież wychodzili więc sie nie liczy...
2013-05-11 14:08
Turysta- piknik jak widać i słychać.Jak jedziesz i musisz sponsorować księdza to tyle to wynosi.Ja jakoś za kawę płace max 1euro,zwiedzam co chcę i kiedy chcę,nikt mi nic nie narzuca,łącznie z kawą od której klecha dostaje procent za przyprowadzenie idiotów.
2013-05-11 14:20
Aniu, czas na Colgate....
2013-05-11 16:41
ewentualnie powrót do pampers ;)
2013-05-11 11:42
Koniecznie wpadnij do mojego rodzinnego SoPOtu!
2013-05-11 09:06
I tak najlepsze jedzenie jest w barze mlecznym. Wole żeby mi obiad przygotowywała stara babcia co pół życia była kurą domową i pierogi lepi jedną ręką, niż jakieś tępe prymitywne laski z solarium z tipsami. Pewnie nie raz splunie do zupy za to że musi pracować w lato, gdy Ty siedzisz w ogródku na słonku :) Taka prawda...
2013-05-11 09:27
Człowiek kartoflanej diety
2013-05-11 10:37
Widziałeś kiedyś laskę z tipsami jako kucharza? Czy tak sobie gadasz wiedząc że ludzie bez zastanowienia cię poprą?
I myślisz że w barze mlecznym to siedzą babcie które ręcznie to wszystko robią z podstawowych produktów ? Wtedy to byś za kopytka ze schabowym płacił 40 zł a nie 8
2013-05-11 12:04
od kiedy to tipsiary z solarium są szefami kuchni, no chyba że twojej stąd masz złe wspomnienia.Bar mleczny, widać że zyjesz epoką komunizmu, lubie tam jesc ale obrzydza mnie widok meneli i podobnych niedomytych grzybow. Nie mam nic przeciwko biednym ale czystym.
pozdrawiam
2013-05-11 12:18
nie musi być szefem kuchni żeby pluła do zupy, wystarczy ze jest kelnerką, no nie?
Swoją drogą, widzę, że się obracasz w towarzystwie tipsiar z solarium, bo chyba zabolało. Stawiam dolary przeciwko orzechom, że jeździcie BMW e36 318 na gaz :)
hahaha
2013-05-11 13:18
najpierw naucz się merytorycznie argumentować. bo to argumentacja ad hominem i to jeszcze bazująca na założeniach a nie faktach.
2013-05-11 12:31
przecież napisałem to samo
2013-05-11 12:25
Wolę w każdym razie ślinę w porządnej zupie niż papier toaletowy w stygnącej jajecznicy:/ (autentycznie-taki artefakt wyciągnął z talerza mój sąsiad).
2013-05-11 12:32
Błędy, błędy...hiszpanskie kanapki to bocadillos nie bacadillos, w oknach wisza zazdroski nie zazdrostki, a przystępne ceny dań głównych ok. 50 zł to jakiś żart...red jak zwykle w formie. Czy wy tam nie macie korektora, który sprawdzi tekst przed publikacja?
2013-05-11 09:08
a nie po 22 tylko worki foliowe na wietrze latają, bo lordowie z pobliskich kamienic mieszkając tam od wojny zapomnieli, że to nie jakieś osiedle za obwodnicą a środek dużego miasta
2013-05-11 09:16
Lordowie mają prawo do ciszy nocnej, tak samo jak Ty mieszkający za obwodnicą dużego miasta aby sobie poimprezować na polu.
2013-05-11 09:23
to lordowie niech robią wypad za miasto. poupychali się po wojnie w kamienicach to niech teraz za to "płacą"
2013-05-12 10:36
gdyby głupota wyła to w Twojej obecności trzeba by stopery w uszy wkładać
2013-05-11 10:42
No widzisz niekoniecznie. Mieszkając gdziekolwiek trzeba się liczyć z warunkami w danym miejscu. I tak jak ktoś się urządza pół kilometra od lotniska niech potem nie narzeka że mu samoloty przeszkadzają, tak mieszkając w
No widzisz niekoniecznie. Mieszkając gdziekolwiek trzeba się liczyć z warunkami w danym miejscu. I tak jak ktoś się urządza pół kilometra od lotniska niech potem nie narzeka że mu samoloty przeszkadzają, tak mieszkając w centrum dużego miasta niech ludzie nie narzekają że im życie nocne przeszkadza.
Jestem w stanie zaakceptować kompromis typu montaż dźwiękoszczelnych okien na koszt miasta
2013-05-11 10:43
w takich przypadkach uwzględnia się tzw. stosunki miejscowe, a są one takie, że to najbardziej reprezentacyjna część Gdańska
2013-05-11 14:46
2013-05-11 11:30
Czy zycie nocne na Głównym Miescie polegać ma na głośnych rykach,chlaniu za kamienicami,sikaniu i sr..niu komuś pod okna i drzwi oraz rozrzucaniu butelek siatek foliowych?Ludzie przecież tak to wygląda tuż koło siedziby policji na piwnej.Jestem za życiem nocnym,ale nie w takiej formie.
2013-05-11 14:18
Wiecej kultury osobistej
2013-05-11 14:50
i nic niestety tego nie zmieni. ;-(
2013-08-17 20:52
lordowie to szczają na te kamienice po konsumpcji, w końcu przyjechali ich dziady 60 lat temu w wagonach to myślą że im wolno... widać że z dojczami z Danzigu wyjechała jakakolwiek kultura, zobacz sobie "życie nocne" w Dreźnie to może zrozumiesz jak to działa
2013-05-11 09:12
Mam taką cichą nadzieję..
2013-05-11 09:45
polecam
2013-05-11 10:16
to idź na długą do La Cantiny, Euro, Mojito, Velevetki... polskie jedzenie mamy na codzień i fajnie jest zjeść coś innego niż żurek czy coś w tym stylu ...
2013-05-11 10:45
Knajp z polską kuchnią to już trochę jest. Nie widzę powodów aby nie było też z zagraniczną. A człowiek sobie zje tam gdzie będzie chciał
2013-05-11 10:48
Nic nie stoi na przeszkodzie.
2013-05-11 11:47
z przepysznym gyrosem i pizzą.
2013-05-11 12:28
w ktorym miejscu?
2013-05-11 23:32
vis-a-vis Transatlantyka.
2013-05-11 14:51
2013-05-11 16:11
nooooooooooooooo
typowe, tradycyjne, od wieków :)))))
2013-05-11 14:01
Friends na Piwnej.
2013-05-11 19:31
Gdańsk nie Riweira, nie lubię kiczowatych podróbek...
Czemu nie ma gdańskich klimatów? Dlaczego nie serwują dziewczyny w strojach kelnerki, lub historycznych skoro jest to strówka? Czemu barman wygląda jak gigolo - wolałbym kogoś w stylu Rene z Allo allo... Niech wyglada jak restaurator a nie pajac...
2013-05-12 02:39
dziewczyny w historycznych strojach, barman jak gigolo porównany do pajaca ... ależ my jesteśmy kochaną nacją... jest sporo restauracji w gdańskich klimatach i może proszę przy nich pozostać, a może w ogóle malkontenci powinni zostać w domu z butelką piwa Specjal przy serialu Allo Allo
2013-05-11 09:16
widać tu ogrom pracy i czasu. Ale mimo wszystko: Danie główne w cenie do 50zł? Miałabym ochotę pójść czasem do lepszych miejsc, z klimatem i serwujących jedzenie z odległych krajów, ale czy to trochę nie przesadza? A może po prostu się nie znam...
2013-05-11 12:13
naprawdę warto przyjść i samemu spróbować, danie główne "do 50zł", ważne słowo "do", mamy doskonałe makarony, które sami robimy i ich ceny zaczynają się od 18 zł
2013-05-12 07:43
Bylem na otwarciu i musze przyznac, ze to kolejna knajpa hiszpanska probujaca nasladowac dania z hiszpani ale z malo ciekawym skutkiem. Nie jest zle w smakach ale do prawdziwych hiszpanskich tapas i paellas duzo brakuje a nawet powiem nie maja nic wspolnego.
2013-05-12 12:21
bylem również i się nie zgodzę... inni goscie byli tez zadowoleni, jeśli narzekali to na zbyt dlugi czas oczekiwana na jedzenie
2013-05-12 09:25
mąka-biedronka
woda-Straszyn
2013-05-12 12:27
za podanie go tobie pod nos, ale ty raczej tam nigdy nie zawitasz, bo szczytem "restauracyjnych" atrakcji jest dla ciebie bar mleczny lub gyros na wynos
2013-05-14 13:17
potrafię czytać i, zresztą zaznaczyłam "ceny do 50zł". Dla mnie to oznacza, że ceny wahają się od 40-50zł właśnie. Jeśli nadejdą czasy, kiedy to będę mogła sobie pozwolić na wydanie takiej kwoty na obiad to na pewno to
potrafię czytać i, zresztą zaznaczyłam "ceny do 50zł". Dla mnie to oznacza, że ceny wahają się od 40-50zł właśnie. Jeśli nadejdą czasy, kiedy to będę mogła sobie pozwolić na wydanie takiej kwoty na obiad to na pewno to zrobię. Teraz raczej wolę bezpiecznie podchodzić do tego tematu, bo pieniądze po ulicy nie chodzą. A z tego, co usłyszałam od znajomych, można mieć zastrzeżenia do Państwa lokalu. Chętnie sama go zweryfikuję w odpowiednim czasie ;)
Marzy mi się sytuacja, kiedy to można by spróbować potraw podczas degustacji ulicznej - nie jest to aż tak duży koszt dla Państwa, a pozwoliłby zbawić niezdecydowanych klientów. Nie mówię o gigantycznych porcjach a o takiej namiastce tego, co można znaleźć ;)
2013-05-19 20:34
zabawna jestes.
2013-05-11 09:17
woke jesc w domu
2013-05-11 09:25
bo kaleczysz go swoim niedbalstwem.
2013-05-11 09:30
Bo to była zwykła literówka
2013-05-11 09:43
2013-05-11 10:01
a Twoja ignorancja, brak kultury i przyklaskiwanie bylejakości ("zwykła literówka") nie najlepiej o Tobie świadczy. Każdą opinię można zedytować i poprawić błąd, zwłaszcza polegający na przytrzymaniu "Alt" i zamianie kolejności literek.
Tylko trzeba CHCIEĆ.
Opinia została zablokowana przez moderatora
2013-05-11 14:26
Niedbalstwo i niechlujność językowa są dzisiaj zmorą. Gdy widzi się jeszcze jak wiele osób popiera ignorantów - włos się jeży na głowie.
2013-05-11 15:34
Słusznie. Ale co zrobisz - niektórzy tak chc OM pisać. Mówić zresztą też. Rozpacz
2013-05-11 16:23
smutne to niezmiernie
a my dziwimy się, że matury z jęz. polskiego są na tak niskim poziomie...
owszem, sama czasami specjalnie robię błędy ortograficzne (w "rozmowie" z przyjacielem, ale to dla odreagowania
smutne to niezmiernie
a my dziwimy się, że matury z jęz. polskiego są na tak niskim poziomie...
owszem, sama czasami specjalnie robię błędy ortograficzne (w "rozmowie" z przyjacielem, ale to dla odreagowania stresu albo zaznaczenia jakiejś niedorzeczności np fzhut suonica), ale wpisując coś w komentarzach do jakichkolwiek artykułów staram się zachować poprawność językową i okropnie mierzi mnie bylejakość "dziennikarzy" :( gdzie błędy ortograficzne są na porządku dziennym :( nieszczęsne "napewno", "na prawdę", "wogóle"... przykłady - niestety! - można byłoby mnożyć :(
szacunek dla języka ojczystego jest - wg mnie - oznaką patriotyzmu
2013-05-12 16:50
byle mocno
2013-05-11 10:59
ceny dań są na "poziomie zachodnioeuropejskim", a nasze zarobki niestety nie.Dopóki restauratorzy będą nastawiać się na niemieckiego turystę, my polaki z zarobkami 2 tys. nie zawitamy do ich restauracji
2013-05-11 11:19
Gdyby ceny dań i innych produktów były na naszym poziomie przy naszych zarobkach to byśmy byli na poziomie europejskim. Niestety, ale nasz dystans do poziomu europejskiego wynika właśnie z tego że z naszych zarobków możemy kupić mniej niż ludzie w europie
2013-05-12 17:33
Ale mając 1300 wolę gotować w domu
2013-05-11 21:56
w d***ach się tym restauratorom chyba poprzewracało
2013-05-11 09:20
I nie chodzi o pieniądze. 50zł za obiad to dla mnie nie jest dużo. Chodzi o podejście do klienta i jakość.
Generalnie do restauracji zniechęciła mnie gesslerowa, pokazała jaki tam wszędzie jest syf i kantowanie klienta. Stare przeterminowane mrożonki, kucharze amatorzy i obsługa z ulicy.
2013-05-11 09:21
jakość w mleczaku? żebyś się nie zdziwił
2013-05-11 09:52
ciągły przemiał i obrót jest gwarancją świeżości. Czego nie można powiedzieć o restauracjach w których jest kilkunastu klientów dziennie. Ja akurat bym poszedł do tych knajp świeżo "po Gesslerowej". Bo tam przez jakis czas będzie OK.
2013-05-11 10:24
świeżość na pewno, ale jeśli ktoś myśli że gotują tam jak mamusia w domku to zdrowia szczęścia... poza tym - podejście do klienta? przy takich kolejkach do bufetu ciężko mówić o jakimkolwiek podejściu
2013-05-11 11:00
tam kryterium są cena i jakość.
2013-05-11 09:49
Ale nie przesadzajmy
2013-05-11 10:14
Święte słowa, po kilku programach Magdy G. też przestałem chodzić do restauracji.
2013-05-11 10:28
zarcie jest super a ceny nie sa zaporowe, łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje, prezes naszego klubu, niech żyje nam - to śpiewałem ja, Jarząbek
2013-05-11 20:16
Jej programy są robione "pod publiczkę" i pokazują rzeczywistość w krzywym zwierciadle.
Mrożonki są serwowane w najlepszych restauracjach - bo niby skąd wziąć świeże warzywa w środku zimy? A może ktoś uważa, że
Jej programy są robione "pod publiczkę" i pokazują rzeczywistość w krzywym zwierciadle.
Mrożonki są serwowane w najlepszych restauracjach - bo niby skąd wziąć świeże warzywa w środku zimy? A może ktoś uważa, że Karol Okrasa ręcznie robi frytki w swojej kuchni?
Jak ktoś wierzy w geniusz p. Gessler to niech poczyta opinie klientów na temat firmowanych jej nazwiskiem lokali.
2013-05-11 21:50
Mój znajomy pracował u Magdy G., na jakość potraw nie narzekał. Jeśli natomiast chodzi o restauracje, które Magda zrewolucjonizowała to niestety, ale po odbiciu się od dna znów wrócili do wcześniej filozofii. Szkoda, bo jakość zniknęła na dobre :(
2013-05-12 00:48
Gessler-owa robi to dla pieniędzy i dlatego wszytko będzie nie najlepsze. A ona sama za swoje rachunki nie chce płacić i jej restauracje mają wiele do życzenia...
2013-05-11 09:21
tylko nie piszcie o Miescie Aniolow ani Parlamencie, smiech na sali.
2013-05-11 09:32
2013-05-11 11:23
raczysz żartować? przecież to klitka, w dodatku z niszowym rodzajem muzyki. nie mówię, że to źle, bo dla mnie mógłby lecieć Slayer, ale nie zmienia to faktu, że większość klubowiczów w Gdańsku nie ma czego szukać
2013-05-11 14:24
Jak w Barcelonie, lokalizacja bylaby najlepsza na Mlodym Miescie
2013-05-11 09:50
2013-05-11 16:43
2013-05-11 18:16
2013-05-12 10:59
na włosiance se pobrzdąkaj za stodołą tylko psa nie wystrasz bo ugryzie !!!!!!!!!!!
2013-05-12 13:36
2013-05-11 09:23
Mają najlepszą pizze w 3 mieście no i może jeszcze w Sopocie na wyścigach w tej włoskiej mają dobrą :) Świetne zupy i Makarony w szczególności ten ciemny makaron z owocami morza, pycha!!!!
2013-05-11 09:28
wina ktore tworza wystroj to trza bedzie zaplacic. Ot dlaczego byle kawa czy herbata kosztuje 8 zl
2013-05-11 10:28
Byłem w trzech brakuje regionalnych dostawców .
2013-05-12 02:24
W 3 powiadasz...hmmm dwie z tych 3 dopiero w sobote o 12 sie otworzyly;)
2013-05-11 11:07
kawa kosztuje 8 zł, bo czynsz najmu i miejsca pracy kosztuja
2013-05-11 12:08
Wiesz dlaczego kawa kosztuje 8zł? Dlatego że gdyby kosztowała 3zł to ludzie by przychodzili na kawkę i przesiadywali godzinami pijąc 2-3 kawy na czym właściciel by zarobił 5zł, jednocześnie zajmując miejsca klientom którzy faktycznie chcą coś zamówić.
2013-05-11 13:37
to jeszcze zarób dania od 100zł bo ludzie będą zamawiali przystawkę za 20 i będą ją jedli 5h
2013-05-11 14:21
widzę że chyba nie kumasz o co chodzi. jaki sens miałoby podnoszenie ceny dania skoro to właśnie ono jest główną ofertą restauracji? Jeżeli podniesiesz cenę dania to klienci tym bardziej go nie zamówią.
widzę że chyba nie kumasz o co chodzi. jaki sens miałoby podnoszenie ceny dania skoro to właśnie ono jest główną ofertą restauracji? Jeżeli podniesiesz cenę dania to klienci tym bardziej go nie zamówią.
wiecie co to jest restauracja? to takie miejsce gdzie się serwuje JEDZENIE. nie dziwcie się więc że nie ma tam okazyjnych cen kaw czy herbat, bo sprzedaż kaw czy herbat jest jedynie uzupełnieniem oferty a nie jej podstawą.
zrób kawę za 2zł, to się zlezą ludzie na kawkę, a nie sprzedasz dań i pójdziesz z torbami
2013-05-11 16:29
niektórzy zwyczajnie nie rozumieją, że trzeba zapłacić za czynsz, media, ZUS, odprowadzić VAT, zapłacić pracownikom, dostawcom i jeszcze mieć COŚ dla siebie
niektórzy są z ekonomią na bakier
2013-05-12 02:25
Jak je wszystkie kupisz to faktycznie bedzie trzeba zaplacic;)
2013-05-12 23:51
przed przypadkową kopulacją dwóch przypadkowych singli wypada wypić kawę, to niech on /nazwijmy go X/chociaż zapłaci te 4 -10 zł, żeby ktokolwiek cokolwiek z tego miał ;)
W sumie do takiej kawy jakas baklawa za free powinna być albo ciacho kapuczino mniam
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.